Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Η ΔΥΣΗ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΥΕΙ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Ο Ντοστογιέφσκι διακρίνει τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες στους αγγελικούς και στους δαιμονισμένους. Για τους δαιμονισμένους γράφει το ομώνυμο μυθιστόρημά του. Δαιμονισμένοι είναι και οι Νεκρές Ψυχές του Νικολάϊ Γκόγκολ.
Οι αγγελικοί είναι ταπεινοί , ενώ οι δαιμονισμένοι είναι υπερήφανοι. Έχουν την υπερηφάνεια, την οποία βδελύσσεται ο Θεός.
Οι δαιμονισμένοι διακρίνονται γιατί δεν είναι μόνο αυτοί σκλάβοι των παθών τους, καταργούν και την ελευθερία των άλλων.
Είναι ανειλικρινείς και υποκριτές και κρύβουν τα κίνητρά τους. Ενώ το κίνητρό τους είναι η μισαλλοδοξία και η δίψα του κέρδους, εμφανίζονται ότι δήθεν έχουν πνευματικά κίνητρα. Αλλά είναι κωμικοί.
Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο. Ενώ αποσχίζονται από την Εκκλησία για την κοσμική εξουσία, παριστάνουν ότι τους ενδιαφέρει δήθεν η εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος.
Έτσι η Δύση βρίσκεται στη δύση της με την επικοινωνία ανειλικρινή και την αγάπη ανέφικτη. Ο Κύριος να τους φωτίσει και να μην επιτρέψει να καταστρέψουν τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Οι γιορτές της Ορθοδοξίας, ιδίως η Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων, η Εο...