Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Η δημιουργία είναι ελευθερία

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 

«γιατί εκείνοι από τις δικές τους ατασθαλίες απωλέσθησαν/ οι νήπιοι, οι οποίοι τα βόδια του Υπερίωνος Ηλίου/ κατέφαγαν. Κι εκείνος τους πήρε την ημέρα του νόστου.» Όμηρος

Η δημιουργία είναι ελευθερία. Είναι χάρισμα του Θεού Δημιουργού του ουρανού και της γης και πάντων των εν αυτή. Εν ελευθερία οι άνθρωποι και λαοί δημιουργούn με την αισιόδοξη προοπτική της μετοχής στο καλύτερο! Δείτε τι πάθαιναν οι άδικοι από τα αρχαία χρόνια ακόμα, που και τη δημιουργία απόφευγαν και το δίκιο του θεού καταχρώνταν!   

Κάτι πρέπει να δημιουργεί καθένας μας, για να μην παθαίνει τα ίδια με τους αρχαίους, που απέφευγαν τη δημιουργία. ¨Οσο για μένα ηημιουργία είναι τα δοκίμια που γράφω επειδή γράφοντάς τα, ξεμπλοκάρει το μυαλό από αυτό που με ακινητοποιούσε με το φόβο. Η κάθε μέρα γράφει ένα δοκίμιο για μένα.

Δημιουργικός είναι ο πολυμήχανος ομηρικός Οδυσσέας, που νικούσε τα εμπόδια (δισούς), που εμπόδιζαν την επιστροφή του στην πολυπόθητη πατρίδα του. Ο Δημιουργικός Λόγος   τον έσωσε τον Οδυσσέα (που είναι ο ίδιος ο Όμηρος), από τον μαρασμό και την αυτολύπη. Οι σύντροφοί του που δεν είχαν την νοσταλγία της πατρίδας , που θα τους έδιδε την προοπτική για να αγωνίζονται να νικήσουν τα εμπόδια, που τους κρατούσαν μακριά της.

Οι νήπιοι, όπως τους ονομάζει, πνευματικώς αδύνατοι, μωροί,  δεν είχαν την προοπτική της επιστροφής στην πατρίδα και  χάθηκαν: (γιατί εκείνοι από τις δικές τους ατασθαλίες απωλέσθησαν/ οι νήπιοι, οι οποίοι τα βόδια του Υπερίωνος Ηλίου/ κατέφαγαν. Κι εκείνος τους πήρε την ημέρα του νόστου. « αὐτῶν γὰρ σφετέρῃσιν ἀτασθαλίῃσιν ὄλοντονήπιοι, οἳ κατὰ βοῦς Ὑπερίονος Ἠελίοιο ἤσθιον· αὐτὰρ ὁ τοῖσιν ἀφείλετο νόστιμον ἦμαρ» (Οδύσσεια Ραψ.α, στίχοι 7-9)

 Άλλωστε η δύναμη που μας χαρίζει ο Θεός είναι δημιουργική. Η άκτιστη χάρη δεν μένει στη φυλακή, αλλά τρέχει στην ελευθερία. Δημιουργική είναι και η αγαπημένη στο Άσμα Ασμάτων, που όταν συναντά τον αγαπημένο δεν τον δένει, αλλά τον παροτρύνει να τρέξει ελεύθερος πάνω στα όρη των αρωμάτων.

Δημιουργική είναι και η προφητεία του Ησαϊα για την διάλυση των στρεβλών νόμων και την απόκτηση της ελευθερίας και της ειρήνης . «Διάλυε στραγγαλιάς βιαίων συναλλαγμάτων» (Ισαϊας 58.6).

mlvardospot.blogspot.com

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...