Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Η ελληνική πάλη στο χωριό, 'ηταν να βάλεις τον αντίπαλο στη θέση του ηττημένου, δηλαδή με την πλάτη στο έδαφος.
Αυτό το απλό μέσον να νικάς το εφαρμόζουν και τα ζώα. Τα ζώα ξέρουν κι αυτά πώς μόνο η στάση σου αρκεί να σε καταδικάσει. Έτσι όταν βλέπουν ότι ο αντίπαλος είναι αισθητά δυνατότερος ή αγριότερος ή όταν νομίζουν ότι είναι έτσι, ενώ δεν είναι, παίρνουν από την αρχή τη στάση του νικημένου και ο νικητής κερδίζει τη νίκη χωρίς μάχη.
Την ίδια τακτική πολέμου εφαρμόζει η γάτα και νικάει το φίδι, που αφήνει το στοιχείο του αιφνιδιασμού στη γάτα, λόγω της φρονιμάδας του, είναι το πιο φρόνιμο ζώο στη γη.
Για να κουράζεις τον αντίπαλο και να τον νικάς χωρίς μάχη είναι να τον αιφνιδιάζεις βάζοντάς τον από την αρχή σε θέση κατηγορουμένου ή αμυνομένου.
Πρέπει να είσαι έτοιμος να αναποδογυρίζεις τις στάσεις και να βάζεις εσύ αιφνιδιαστικά τον δήθεν επιτιθέμενο στη θέση του αμυνομένου με μόνο τις τρεις αυτές λέξεις; ΜΗ ΒΑΖΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ Σ' ΑΥΤΟ". Έτσι ο δήθεν επιτιθέμενος αιφνιδιάζεται και δεν ξέρει, πού πρέπει να δώσει σημασία.
Μόλις οι Πέρσες είπαν ότι τα δορατά τους, ,θα σκεπάσουν τον ήλιο, οι Έλληνες απάντησαν αμέσως, με δίνετε σημασία σ' αυτό, θα πολεμάμε υπό σκιάν.
Πράγματα άν και μια χούφτα στρατός επιτέθηκε τρέχοντας και σκορπίζοντας τον πανικό σε πεζούς, ιππικό και ελέφαντες που έτρεχαν να σωθούν. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Όταν ο Θεός επιτρέπει να ηγούνται όπως λέει ο Ησαϊας "παιδάρια"!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου