Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΠΟΤΕ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΠΟΤΕ

Στην Αμερική υπήρχε κάποτε ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση του περίφημου «αμερικανικού ονείρου».  Άλλοτε  κατακτούσαν την πρωτιά ως καλύτεροι γαμπροί οι δικηγόροι , άλλοτε οι μηχανικοί  κι άλλοτε οι γιατροί.  Υπήρξαν εποχές , όπως η σημερινή, που έπαθαν καθίζηση όλα τα επαγγέλματα και μαζί με αυτά και τα επαγγέλματα των δικηγόρων και των μηχανικών ή των γιατρών.

Έτσι κάπως γινόταν ο ανταγωνισμός στις ψυχές των πλούσιων κοριτσιών για τον καλύτερο γαμπρό. Όσο για τον ανταγωνισμό στις ψυχές των πλούσιων αγοριών ίσχυε και στην Αμερική, όπως ίσχυε παντού ο ανταγωνισμός του «πέπλου της αγελάδος».

Ο μύθος του «πέπλου της αγελάδος» μιλάει για κάποιον πατέρα που υποσχέθηκε στον υποψήφιο γαμπρό του, να του δώσει ως προίκα τη μοναδική αγελάδα που είχε. Και επειδή δεν την έδινε, ο υποψήφιος γαμπρός ανέβαλε κάθε φορά το γάμο του, με διάφορες προφάσεις, που τις πρόβαλε την τελευταία στιγμή, όταν επίκειτο η τέλεση του γάμου και είχαν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες από την μεριά της νύφης.  

Κάποτε  ο δυστυχής πατέρας κατάλαβε την  αιτία των συνεχών αναβολών και οδήγησε τον υποψήφιο γαμπρό στο στάβλο με την αγελάδα. Σκέπασε μπροστά στον υποψήφιο γαμπρό ,το κεφάλι της αγελάδος με το πέπλο και είπε: «Πάρτην, εσύ αγελάδα θέλεις, δε θέλεις νύφη».

Η παραπάνω ιστορία μοιάζει με κωμωδία, αλλά είναι τραγωδία στις ψυχές των νέων, τόσο των κοριτσιών , όσο και των αγοριών. Οι ψυχές δεν είναι ούτε στάβλοι αγελάδων ούτε γραφεία «πολύφερνων γαμπρών». Αυθόρμητα έρχεται στην ψυχή η ιστορία της αποπομπής των εμπόρων με τα εμπορεύματά τους από τον ναό του Θεού. Ακούμε τα λόγια του Κυρίου προς τους εμπόρους, τους τραπεζίτες, τους κολυβιστές και τους άλλους που συχνάζουν στις εμποροπανηγύρεις, «εκάνατε τον ναό της προσευχής» οίκον εμπορίου.

Γιατί βογγούν οι λαοί; Γιατί στενάζουν τα έθνη; Αναρωτιέται ο ποιητής, στο άσμα του. «Ευλογείτε και μην καταράσθε», λέει ο Κύριος.  « Μην ψευδομαρτυρείτε». «Έλθετε προς με καγώ αναπαύσω υμάς. Πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρύ».  «Αυτός τας ασθενείας έλαβε και τας νόσους εβάστασε», γράφει ο Προφήτης Ησαϊας στην προφητεία του για το Χριστό.

Η αιτία όλων ασθενειών, γράφει ο Γιούγκ, είναι «η μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση». «Αν θέλετε να αρρωστήσετε, «να κάνετε αυτά τα δύο πράγματα: Να απωθείτε και να κατακρίνετε.» γράφει ο  Αυστριακός ιατρός και συγγραφέας Τζωρτζ Γκρόντεκ στο βιβλίο του με τον τίτλο «Εκείνο», εκδόσεις «Πύλη». Ένας Γάλλος φιλόσοφος υποστηρίζει, πως επιβάλλεται να τεθεί όριο στο εμπόρευμα. Ο Άγγλο-Αμερικανός ποιητής Τόμας Έλιοτ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους, να αγωνιστούν, για να εμποδίσουν την αυτοκτονία της ανθρωπότητας στην οποία ωθείται με όλα τα ΜΜΕ και με τον πλούτο που διαθέτουν οι υπερπλούσιοι της γης.

mlvardospot.blogspot.com

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...