Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 -Τι να κάνω για να πάψει να με ενοχλεί η υπερηφάνεια κάποιων που δείχνουν  ότι περιφρονούν  τους πάντες.

-Μπορείς να νικήσεις την ενόχλησή σου. Να μη σου χαλάει τη διάθεσή σου η υπερηφάνεια των ανθρώπων. 

-Πώς μπορώ να το κάνω;

-Μπορείς, αν θεωρείς όλους τους ανθρώπους καλύτερους από σένα και όλα τα χαρίσματά σου δώρα του Θεού. Έτσι θα πάψει να σε ενοχλεί η υπερηφάνεια των ανθρώπων. Η ανταπόκρισή μας προς τους άλλους , με το πνεύμα του Θεού, είναι πάντοτε ειρηνική. Η ταπείνωση όμως δεν είναι εύκολη. Οι Πατέρες λένε «δος αίμα, λάβε πνεύμα Θεού».  Η στάση αυτή δεν είναι αρεστή στο «σαρκικό φρόνημα» που «δογματίζει» και θέλει να είναι πάνω από τους άλλους.. Πρέπει να το διώξουμε , για να είμαστε ελεύθεροι από αυτό.

Διώχνω το σαρκικό φρόνημα σημαίνει ζω όπως αρέσει στο Χριστό, ζω «εν Χριστώ». Πρέπει να λες «αυτό πέθανε για μένα κι εγώ έχω πεθάνει γι’ αυτό.» Κάποιος που προσπαθούσε να κόψει το γλυκό, , κάθε φορά που έβλεπε γλυκό, έλεγε στον εαυτό του: «το γλυκό πέθανε για μένα κι εγώ πέθανα γι’ αυτό.»

Ο Απόστολος Παύλος γράφει ειδικά για την υπερηφάνεια. Την χαρακτηρίζει ως «δογματισμό». Για να διώξουμε την  υπερηφάνεια πρέπει να ζούμε  «εν Χριστώ»:«Αφού πεθάνατε μαζί με το Χριστό για τα αδύνατα στοιχεία του κόσμου, τί ως ζώντες εν κόσμω δογματίζεσθε;»

 

Ο αγώνας με τον εαυτό

 τπυ Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο αγώνας με τον εαυτό

Ο άνθρωπος προσπαθεί, βελτιώνεται, αρκεί να το θέλει. Έτσι είπε κάποια γυναίκα του λαού, με τη μόρφωση του δημοτικού σχολείου. Δεν ξέρω αν έλεγε το ίδιο και μια επιστήμονας, ιδίως αν ήταν οπαδός των κοινωνιστικών θεωριών, στις οποίες ο αγώνας με τον εαυτό υποβαθμίζεται, μπροστά σους κοινωνικούς αγώνες, για να γίνει ο κόσμος καλύτερα, χωρίς να γίνεις καλύτερος ο  εαυτός μας.

Δεν είναι αυτή η παράδοση του ελληνικού λαού, η ελληνο-ορθόδοξη παράδοση, η οποία προβάλλει τον αγώνα με τον εαυτό. Δεν λειτουργεί η δημοκρατία έλεγε ο Σωκράτης, αν ο πολίτης δεν αυτοπεριορίζεται. Κατά τη  Χριστιανική Διδασκαλία, με βάση το Ευαγγέλιο, προέχει ο αγώνας με τον εαυτό. Η ανώτερη συμβολή του πολίτη είναι να προσφέρει ένα καλό και αγαθό εαυτό στο κοινωνικό σύνολο. Κατά τον κοινωνισμό γιατί να αγωνιστεί κανείς  με τον εαυτό του, αν δεν μπορεί  να αλλάξει τον κόσμο;


ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Τί είναι το υποχρεωτικό σημάδι στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο, όπως γράφει η Προφητεία της Αποκάλυψης του Ιωάννη; Ποιός το βάζει στον καθένα που θα το δεχθεί ; Ποιό είναι το θηρίο αυτό, που μπορεί να απαγορεύει την πώληση και την αγορά σε καθένα που δεν έχει το σημάδι του;
Μέχρι εδώ στις ερωτήσεις αυτές απαντάει η |Αποκάλυψη, με τρόπο συμβολικό. Η θάλασσα, το θηρίο, η απαγόρευση της αγοράς και της πώλησης, όλα αυτά είναι σύμβολα. Που σημαίνει άλλα λέ…
Δείτε περισσότερα

ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ
Ο Μακιαβέλι, ο συγγραφέας του Ηγεμόνα, κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε το πρότυπο του κακού ηγεμόνα, που θα μπορούσε ο καθένας που διαθέτει τη δύναμη, να το μιμηθεί. Το αντίθετο υποστήριξε ο Μακιαβέλι, ότι το βιβλίο του είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν και όχι προς μίμησιν.
Η δικαιολογία του Μακιαβέλι δεν ευσταθεί. Ευλογείτε και μην καταράσθε, λέει το Ευαγγέλιο. Ο καθένας γνωρίζει πως η μελέτη του κακού είναι κατάρα. Η ελληνική γλώσσα διαθέτει το σχήμα του "ευφημισμού", για να μην "μελετάμε" το κακό.
Για να μην μνημονεύεται το κακό, από εκείνους που δεν είναι ελεύθεροι από την επιρροή του. Στις προφητείες ο λόγος είναι γραμμένος με σύμβολα, για να μην ακούγεται από αυτούς, που όπως λέει ο Προφήτης Ησαϊας , δεν καταλαβαίνουν για να επιστρέψουν στο Θεό να τους θεραπεύσει. (Ησ. στ' 9)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...