Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Λαθρεμπόριο ποδηλάτων

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία κάποια πόλη ανήκει και στις δύο αυτές χώρες, καθώς τα σύνορά τους διέρχονται μέσα από την πόλη αυτή. Σε κάποια ιταλική ταινία για τον Δον Καμίλο, ποιυο γυρίστηκε σ' αυτήν την πόλη, κάποιος έκανε λακθρεμπόριο ποδηλάτων μεταφέροντας διάφορα είδη από το ένα κράτος στο άλλο, με διαφορετικό πάντα ποδήλατο. Το λαθρεμπόριο δεν ήταν  στα μεταφερόμενα είδη, αλλά στα  ποδήλατα, με τα οποία μεταφέρονταν τα είδη αυτά. 

Κάτι ανάλογο γίνεται στον πνευματικό και τον αισθητικό τομέα και ειδικότερα στον τομέα της Εκκλησίας, ως προς το πνευματικό αισθητήριο του ορθοδόξου λαού. Κάποιες χριστιανικές οργανώσεις μιμούνται τα χριστιανικά τραγουδάκια των προτεσταντών, παρόλο, που προσκρούουν στο αισθητήριο του ορθόδοξου λαού. 

Βέβαια οι οργανώσεις δεν αντιγράφουν τις κακοδοξίες των ξένων και φροντίζοιυν να μην προσκρούουν σε θέματα πίστεως και έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, διότι δεν εισάγουν στην Ορθοδοξία ξένα δόγματα ή δοξασίες. Αντιγράφουν όμως το χειρότερο, τον τρόπο των ελαφρών αυτών τραγουδιών, που ακούγονται κυρίως στις κατασκηνώσεις, πράγμα που είναι προκλητικό και προξενεί βαθειά θλίψη στον ορθόδοξο λαό μας. 

Οι υπεύθυνοι των οργανώσεων αυτών λένε στον εαυτό τους, μα εμείς στα τραγούδια μας είμαστε ορθόδοξοι. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν είναι όμως τα ακούσματα αυτά, ακούσματα ορθοδόξων και προξενούν λύπη στους πιστούς, που έχουν μέσα στην καρδιά τους τα ακούσματα της Ορθόδοξης υμνολογίας. 

Κάποτε είχε επηρεαστεί ακόμα και η εκκλησιαστική ψαλμωδία, παρόλο, που στις πρώτες σελίδες του Ωρολογίαυ, του βασικού βιβλίου στους ιερούς ναούς, τονίζεται στοιυς υπεύθυνους της Εκκλησίας, να προσέχουν τους ήχους. 

Οι ναοί και οι ακολουθίες και οι τελετές δεν είναι ο χώρος στον οποίο η μουσική προέχει ώστε να  αυτονομείται, και να προβάλλεται το ταλέντο του Ιεροψάλτη. Η μουσική στην λατρεία στους ναούς, αλλά και έξω από αυτούς υπηρετεί την λογική  προσευχή και την λογική  λατρεία . Αυτός είναι ο λόγος, που είναι ανεπίτρεπτη η εκκλησιαστική μουσική να ακούγεται στις αίθουσες μουσικής και στα θέατρα. 

Ας προσέξουμε, διότι η ήχοι στην Εκκλησία συμβάλλουν στη δημιουργία του πνευματικού σώματος του πιστού, για το οποίο δεν πρέπει κανείς να αδιαφορεί, διότι όταν λείπει, τη θέση του καταλαμβάνει το σαρκικό φρόνημα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...