Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Η καταστροφή των μορφών είναι χριστoμάχος και πνευματομάχος αίρεση

του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Ευχαριστώ το Θεό, που μου δίδεται  η ευκαιρία να  γράψω για ένα θέμα που πιστεύω ότι  ενδιαφέρει τον λαό μας., το θέμα της καταστροφής των μορφών, στην αρχή στην Τέχνη και μετά και στη ζωή.

Αυτό που βασανίζει την ψυχή μου είναι ότι οι μηχανές με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπό το χριστομάχο και πνευματομάχο αιρετικό πνεύμα  νικούν στη μάχη με τον άνθρωπο.  

Προσπαθώ να κάνω πιο κατανοητά τα λόγια της προφητείας του ΗσαΪα κεφ. κδ΄και κε΄. Τα λόγια αυτά πρέπει να διαβαστούν με στόχο την κατανόηση του κεφαλαίου Β΄της προς Θεσσαλονικείς επιστολής του Αποστόλου Παύλου,. Πρόκειται περί της "παρουσίας  του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.   

ο ΗσαΪας εννοεί το πνεύμα που εναντιώνεται στο πνεύμα του Θεού, ότι δεν πρόκειται να επικρατήσει. "Διά τούτο ο ισχυρός λαός θέλει σε δοξάσει, ,η πόλις των τρομερών  εθνών θέλει σε φοβηθεί. Διότι εστάθης δύναμις εις τον πτωχόν, δύναμις του ενδεούς εν τη στενοχωρία αυτού. καταφύγιον εναντίον της ανεμοζάλης, σκιά εναντιον του καύσωνος, όταν το φύσημα των τρομερών προβάλη ως ανεμοζάλη κατά τοίχου.  Θέλεις καταπαύσει τον θόρυβον των αλλογενών, ως τον καύσωνα εν ξηρώ τόπω, τον καύσωνα δια της σκιάς του νέφους.   Ο θρίαμβος των τρομερών θέλει ταπεινωθή.""  (Ησ. κεφ. κε΄1-5.

"Κύριε, σε εισαι ο Θεός μου. Θέλω σε υψώνει, θέλω υμνεί το όνομά σου. Διότι έκαμες θαυμάσια. Αι απ΄αρχής βουλαι σου είναι πίστις και αλήθεια.  Τα οχυρώματα των αλλογενών, ώστε να μη ειναι πόλις ουδέποτε θέλουσι ανοικοδομηθή.  Διότι συ κατέστησας πόλιν σωρόν, πόλιν οχυρωμένην ερείπιον, τα οχυρώματα των αλλογενών,  ώστε να μη είναι πόλις, "

Η  Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της Ορθοδοξίας και με τη χάρη του Θεού μεταδίδει την κατανόηση της αλήθειας για την οποία διψάει ο ορθόδοξος λαός μας. Αμήν.

Η καταστροφή των μορφών στην Τέχνη εμφανίστηκε στην αρχή, σαν ένα παιχνίδι και δεν φανέρωσε το στόχο της. Κανείς δεν μπορούσε, να δει κάτω από την καταστροφή των μορφών, την ομοιομορφία των ολοκληρωτικών καθεστώτων, με την οποία καταργούν την ελευθερία και υποβιβάζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής. 

Η Εκκλησία διδάσκει να μη πλανιόμαστε. "Πλανάσθε μη ειδότες τας Γραφάς και την δύναμη του Θεού", μας λέει ο Απόστολος Παύλος. Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν επιτρέπουν να γράφουμε ως αδόκιμοι. Οι ίδιοι δεν έχουν γράψει τίποτε που δεν το έζησαν στο πετσί τους. 

Πώς είναι δυνατόν να περιμένει κανείς χωρίς δοκιμασία να στηρίξει ο λόγος του αυτούς που χρειάζονται στήριξη; Είναι τρομερό να δεις την ομοιομορφία παντού, η οποία επιβάλλεται στη μάχη των μηχανών εναντίον της ελευθερίας του ανθρώπου. 

Τελευταία η δημοκρατία υποχωρεί παντού. Ο ολοκληρωτισμός επιδιώκει να καταργήσει  κάθε όριο στον πλούτο και στη φτώχεια.Η σκέψη πως οι μηχανές νικούν στη μάχη με τον άνθρωπο βασανίζει τους ανθρώπους που δεν έχουν την ελπίδα τους στο Θεό. Ο Άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης λέει: "Να έχετε το νου σας στην Κόλαση και να μην απελπίζεστε". 

Δεν ρωτάω πώς να μην απελπίζομαι. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός καλεί τον σημερινό κουρασμένο άνθρωπο να παραδώσει σ' Αυτόν το φορτίο του. Αυτός τις ασθένειές μας έλαβε και τας νόσους μας εβάστασε, γράφει χιλιάδες χρόνια πριν ο Ησαϊας! 

mlvardospot.blogspot.com

 

mlvardospot.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...