Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΕΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ!
Γράφω σαν πνευματική υποθήκη στα παιδιά μου. Ως κατενώπιον του Θεού λαλούμεν.
Εμείς θα κάνουμε το σωστό, γι’ αυτό το ίδιο. Δε θα το κάνουμε για το αποτέλεσμα Αν το για το αποτέλεσμα και όχι γι’ αυτό το ίδιο, θα το κάνουμε ανόρεχτα, καταναγκαστικά, σαν δούλοι και όχι σαν ελεύθεροι και θα μας κουράσει, όπως μας κουράζει οτιδήποτε κάνουμε αγγαρεία, αν δεν έρχεται το αποτέλεσμα. Εμείς όμως δε θέλουμε να ζούμε κουρασμένοι.
Μόνο έτσι θα καταλάβουμε τα λόγια του Κυρίου, «ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται» ή τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, «να επιδιώκετε τις δοκιμασίες». Στην Εκκλησία αυτός που αποφεύγει τις δοκιμασίες λέγεται «αδόκιμος».
Υπομονή μέχρι το τέλος, όχι υπομονή μέχρι το τέλος ή αποφυγή της δοκιμασίας είναι η ίδια στο αρχαίο ελληνικό μύθο της Σφίγγας: Απαντάς στο ερώτημα της Σφίγγας και σώζεις τη ζωή σου. Δεν απαντάς στο ερώτημα και χάνεις τη ζωή σου. Δεν θέλεις ούτε να ακούσεις το ερώτημα και χάνεις ό,τι έχει αξία στη ζωή σου. Μην αποφεύγεις τις δοκιμασίες, αν δε θέλεις να ζεις κουρασμένος.
Τρεις είναι οι επιλογές που έχουμε: Του φίλου, που ό,τι κάνουμε το κάνουμε από αγάπη γι’ αυτό το ίδιο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Του μισθωτή, που ούτε κάνουμε δεν το κάνουμε με αγάπη γι’ αυτό το ίδιο, αλλά για το αποτέλεσμα, δηλαδή την αμοιβή και του δούλου που ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε γι’ αυτό το ίδιο, αλλά από φόβο και υποταγή.
Δεν αξίζει να υποτιμούμε αυτό που κάνουμε , τις δοκιμασίες, όχι γιατί αυτές είναι το υλικό της ζωής μας και να τις κάνουμε αγγαρεία για το αποτέλεσμα, που μπορεί να αργήσει να έρθει ή να μην έρθει ποτέ. Αλλά εμείς κάναμε με ελευθερία ό,τι κάναμε και όχι με καταναγκασμό ή με υποταγή. Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή. Σκλαβιά και φυλακή είναι η ο φόβος και η υποταγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...