Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Περί χαιρετισμού

 Του Μοσχου Λαγκουβάρδου

ΠΕΡΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ
Πρέπει να είναι ειλικρινής ο χαιρετισμός ή πρέπει να είναι υποκριτικός, συμβατικός, ψεύτικος;
Πρέπει να χαιρετάμε μόνο αυτούς που μας δίνει χαρά ο χαιρετισμός τους ή πρέπει να τους χαιρετάμε όλους είτε χαιρετάμε αυθόρμητα είτε κατ' ανάγκην;
Αναρωτιέμαι, πως θα είμαστε, αν ακόμα κι ο χαιρετισμός μας είναι ψεύτικος;
Το Ευαγγέλιο λέει "εκ των λόγων σου δικαιωθήση και εκ των λόγων σου καταδικασθήση." Όσο κι αν φαίνεται να μην είναι τόσο σοβαρός ο ψεύτικος χαιρετισμός, ο συμβατικός, τυπικός χαιρετισμός, ωστόσο προκαλεί εθισμό. Δεν περιμένει κανείς ειλικρινή χαιρετισμό. Σκεφθείτε όμως αν αυτό ισχύσει παντού, τί θα γίνει; Δεν πρέπει να περιμένει κανείς να είναι δημοκρατία αυτό που ονομάζεται δημοκρατία. Ούτε ελευθερία αληθινή υπάρχει ούτε δικαιοσύνη ούτε τίποτε. Αν από το λόγο μας δικαιωνόμαστε, σημαίνει ότι θα μπορούμε να εγκαλέσουμε π.χ. τους πολιτικούς εκείνους που γεμίζουν ψέματα τον κόσμο. Ο ειλικρινής λόγος , λοιπόν θα δικαίωνε αυτούς αγαπούν θα τον αγαπούσαν και ο ψεύτικος λόγος , θα καταδίκασε αυτούς που θα τον χρησιμοποιούσαν.
Είναι τόσο σοβαρό αυτό, αφού γίνεται λόγος στο Ευαγγέλιο. Ο Μάρτιν Λούθηρ Κινγκ έλεγε, αυτός που μπορεί να λέει ψέματα, ,μπορεί και να κλέβει, Κι αυτός που μπορεί να κλέβει, μπορεί και να σκοτώνει.
Ο Σωκράτης που δε χαιρετούσε ποτέ τυπικά, κι όταν κάποιος από αυτούς τον χαιρετούσε, δεν ανταπέδιδε το χαιρετισμό, γνώριζε καλά τί έκανε.
Ο Σωκράτης πίστευε ότι πρέπει ο άνθρωπος να εξετάζει διαρκώς τον εαυτό του και τη ζωή του. Αυτό δεν εξετάζει διαρκώς τον εαυτό του και τη ζωή του δεν άξιζε.
Σκεφθείτε πόσο σπουδαία είναι η παράδοση της Ορθοδοξίας , η οποία αποτελεί΄, όπως έγραψε ο Τατάκης, αμάλγαμα της Χριστιανικής πίστεως και του Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...