Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Εις το εμόν όνομα

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Να προσευχόμαστε στον Κύριον και να ζητάμε από αυτόν το έλεος. Το πανάγιον και γλυκύτατο όνομά του να έχουμε αδιάλειπτο έργο και μελέτημα. Και αυτό να έχουμε συνεχώς στην καρδιά και στο νου κι όταν αυτό είναι παρόν σε μας κάθε αντίθετο απομακρύνεται. ΚΙ όταν αυτό είναι απών, άπαν συρρέει δεινόν. Καθώς ο ίδιος ο Κύριός μας διακηρύσσει ότι «ο μένων εν εμοί, καγώ εν αυτώ, ούτος φέρει καρπόν πολύν, ότι χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν.» (Φιλοκαλία Δ΄205).

Κάποτε είδα ένα όνειρο, δήθεν καλούσα κόσμο να τον φιλέψω στο σπίτι μου και τον δεχόμουν σ’ ένα σκοτεινό υπόγειο όπου στα τραπέζια υπήρχαν μόνον άδεια πιάτα. Ένιωθα μεγάλη ταραχή. Ντρεπόμουν γι’ αυτό που γινόταν. Αν είχα λίγο κρασί, θα διορθωνόταν η κατάσταση, αλλά δεν υπήρχε. Ήταν τόσο έντονο το όνειρο, που το έβλεπα και όσο σηκώθηκα από το κρεβάτι. .
Άνοιξα το ευαγγέλιο και διάβασα αυτά τα λόγια: «ου γαρ εστί δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί ειμί εν μέσω αυτών». (όπου είναι συνηγμένοι δύο ή τρεις στο όνομά μου, εκεί είμαι κι εγώ ανάμεσά τους).
«Οι πάντες τα εαυτών ζητούσι, ουδείς τα του Χριστού», λέει η Γραφή. Αυτό συμβαίνει τώρα στην εποχή μας. Άμα λείπει ο Χριστός, όλα λείπουν. Αν λείπει το όνομα του Ιησού λείπουν όλα. Οι Πόντιοι επαναλαμβάνουν μέσα τους, ως νοερά προσευχή, τα λόγια: «Ιησού σ’ όνομά σ’».
Η Γραφή απαντάει σε όλα αυτά που μας απασχολούν στην καθημερινή ζωή μας, αλλά λίγοι τη συμβουλεύονται. Μια ωραία προσευχή είναι αυτή: Κύριε δίδαξόν με οδόν εν η πορεύσομαι». «Κάνετε», λέει η Γραφή, καλόβουλα τη δουλειά σας, σαν να δουλεύετε για τον Κύριο και όχι για τους ανθρώπους. Να ξέρετε καλά πως για το καλό που κάνει κανείς θα ανταμειφθεί από τον Κύριο, είτε είναι δούλος είτε είναι ελεύθερος. «

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...