Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Οι γιορτές της Ορθοδοξίας, ιδίως η Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων, η Εορτή του Πάσχα, είναι τόσο σημαντικές, ώστε είναι παραπανίσια κάθε προσπάθεια πρωτοτυπίας.
Οι ευχές της Ορθοδοξίας είναι καθαρά πνευματικές. Η προπάθεια να τις συνδέουμε με τις υλικές ανάγκες και γενικά μεε πρακτικά θέματα,, δεν ταιριάζει.
Είναι σαν να πηγαίνουμε στο γάμο με τα ρούχα της δουλειάς .
ΈΤσι εξηγώ αυτό που μου είπε κάποτε ο Χριστιανόπουλος, για τις ευχές, ότι δεν επιδέχονται πρωτοτυπία. Στην ευχή του Χριστός Ανέστη, θα πεις Αληθώς Ανέστη. Δεν μπορείς να πεις τίποτε άλλο. Ή δεν θα απαντήσεις καθόλου και θα παριστάνεις το θυμωμένο.
Ως προς εμένα δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό: Να ευχόμαι Χριστός Ανέστη σε ένα άθεο; Να λέω σκέτο "Καλημέρα", αν και φαίνεται ότι θα την απαγορέψουν.
Κάποατε στην εξομολόγηση ο εξομολόγος ρώτησε τον εξομολογούμενο, που ήταν αθκίγγανος, αν γνωρίζει τις δέκα εντολές και απάντησε: Άρχισα να τις μαθαίνω, αλλά είπαν ότι θα ατις κατκαργήσουν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...