Κυριακή 29 Ιουνίου 2025

Η ζωή της έγρήγορσης

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στο τρίτο κεφάλαιο της Αποκάλυψης περιγράφεται η ζωή της εγρήγορσης: "Γίνου γρηγορών (...) Μνημόνευε ούν πώς είληφας και ήκουσας και τήρει και μετανόησον, εάν  ουν μη γρηγορήσεις ήξω επί σε ως κλέπτης και ου μη γνώσει ποίαν ώραν ήξω επί σε (...) ότι λέγεις ότι πλούσιος ειμί (...) Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούων (...) Ο έχων ους ακουσάτω τί το ΠΝεύμα λέγει ταις Εκκλησίαις." 

Κάνε ένα καινούριο τραγούδι για τον Κύριο.Τον Κύριο υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας τους αιώνας. 

Με αυτούς τους στίχους των Ψαλμών ξυπνώ το πρωί. Μ εκπλήττει η ενέργεια αυτή που έρχεται στο νου μου το πρωί. Μακάρι να έρχεται πάντα για να είμαι πάντα σε εγρήγορση. 

Με λυπεί να σκέφτομαι ότι νέοι άνθρωποι περιμένουν παθητικά  από κάτι έξω από αυτούς να τους φτειάξει τη διάθεση, αντί να κάνουν κάτι δημιουργικό οι ίδιοι. Να γίνουμε γρηγορούντες, λέει η Γραφή. Γρηγορείτε και προσεύχεσθε, λένε τα αψευδή χείλη του Κυρίου.

Μη συσχηματίζεσθε στον αιώνα αυτόν. Να "ντυθούμε σπλάχνα οικτιρμών, όπως έκανε ο Κύριος, το ίδιο να κάνουμε κι εμείς. Ο άνθρωπος που δεν πονάει τους άλλους δεν είναι άνθρωπος. 

"Όσο κοινωνούμε με τα παθήματα του Ιησού, να χαιρόμαστε, λέει ο Απόστολος Πέτρος. Θα αγαλιάσουμε όταν αποκαλυφθεί σε μας ότι ο Κύριος είναι ο Ιησούς και είναι μέσα μας. Πέθανε για μας και αναστήθηκε και είναι μέσα μας. Πεθαίνουμε κι εμείς για την αμαρτία και ζουμε μαζί Του.

Έτσι ανανεώνουμε το νου μας, δοκιμάζοντας τί είναι το θέλημα του Θεού το αγαθόν, το ευάρεστο, το τέλειο. Όταν ακούω κάποιους να λένε πως η κάθε μέρα είναι ίδια με την άλλη, καταλαβαίνω ότι αυτοί αφήνουν τον κόσμο να τους επηρεάζει και να τους διαμορφώνει με ό,τι προσωρινό υπάρχει και φεύγει μέρα με τη μέρα. Αυτόν τον κόσμο λέει ο άγιος  ή να τον εμπαίζετε ή να τον αποφεύγετε: 'Η εμπαίζων έμπαιζε ή φεύγων φεύγε τον μάταιο και πονηρό αυτόν κόσμο.

Να μην αφήνουμε να μας διαμορφώνει αυτός ο κόσμος που  παρέρχεται κι αυτός ο ίδιος και η επιθυμία του, για να μη νιώθουμε το κενό.: "Μη συσχηματίζεσθε τω αιώνι τουτω, αλλά μεταμορφούσθαι τη ανακαινώσει του νοός  εις το δοκιμάζειν υμάς το θέλημα του Θεού. Το μυστήριο το αποκεκρυμμένον από των αιώνων και των γενεών, νυνί δε εφανερώθη τοις αγίοις αυτού, οις ηθέλησεν το Θεός γνωρίσαι  τίς ο πλούτος της δόξης του μυστηρίου τουτου εν τοις έθνεσιν, ός έστι Χριστός εν υμίν, κη ελπίτης δόξης." 

Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω, ότι έδωκεν ημίν νίκην και αύτη έστιν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών. Τίς εστιν ο νικών τον κόσμον; ει μη ο πιστεύων ότι Ιησούς εστιν ο υιός του Θεού,. (Α' Ιω. Ε΄4). Η εν Χριστώ ζωή είναι πάντοτε μια διαρκής αυτοεξέταση, για να γνωρίζουμε αν η ζωή μας αναφέρεται στη ζωή του Χριστού, αν είμαστε "αναφέροντες" και αν έχουμε επίγνωση ότι ο Χριστός κατοικεί μέσα μας: Ο οίκος μου είναι οίκος προσευχής, λέει ο Κύριος. 

mlvardospot.blogspot.com 

.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Ερωτήσεις κι απαντήσεις

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στο σημερινό μικρό μου δοκίμιο το ερώτημα που με απασχολεί είναι , πώς γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι ο Ιησούς κατοικεί εντός μας. Απάντησε σε κάτι άλλο, μου λένε, αλλά δε διαλέγεις εσύ που γράφεις το ερώτημα. Μάλλον το ερώτημα σε διαλέγει . Ισχύει η παροιμία της Γραφής "εκεί όπου είναι το πτώμα, συγκεντρώνονται οι αετοί."  

Τα ερωτήματα δεν γεννιούνται στην τύχη.  Όταν προσεύχεσαι για να γράψεις, ιδίως με την αδιάλειπτη προσευχή της καρδιάς, η προσευχή ή ίδια είναι ειρήνη. Δεν είναι ο Θεός ακαταστασίας, αλλά ειρήνης. 

Από τις σημειώσεις που κρατώ διαβάζοντας την Καινή Διαθήκης, φαίνεται ότι το διάβασμα δεν είναι στην τύχη, αλλά τηρεί μια αυστηρή σειρά, που δείχνει ότι  υπάρχει μια αλληλουχία σ' αυτά που μας ενδιαφέρουν και απασχολούν τη σκέψη μας. 

Κυριακή 15 Ιουνίου 2025

Χριστιανική Ενόραση

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Θέλοντας να γράψω για τη Χριστιανική Ενόραση, δεν βρίσκω καλύτερη περιγραφή από αυτήν του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου και από αυτήν της  προς Εφεσίους Επιστολής, που η Εκκλησία μας όρισε να αναγιγνώσκονται την Δευτέρα της Πεντηκοστής. Οι Πατέρες της Εκκλησίας επέλεξαν τα κείμενα αυτά για την Εορτή της Πεντηκοστής ως τα πιο αντιπροσωπευτικά για το Άγιο Πνεύμα.

"Είπεν ο Κύριος, προσέξτε ,μην περιφρονήσετε κανέναν απ΄αυτούς τους μικρούς, γιατί σας βεβαιώνω πως οι άγγελοί τους στον ουρανό βλέπουν συνεχώς το πρόσωπο του ουράνιου Πατέρα μου. " (Ματθ.ιη΄10-20)

"Κάποτε ήσασταν στο σκοτάδι, τώρα όμως, που πιστεύετε  στον Κύριο, είστε στο φως. Γιατί η ζωή εκείνων που οδηγούνται από το Άγιο Πνεύμα διακρίνεται για την αγαθότητα, τη διαιοσύνη και την αλήθεια. Να εξετάζετε τί αρέσει στον Κύριο. Και να μη συμμετέχετε στα σκοτεινά και ανώφελα έργα των άλλων, αλλά να τα ξεσκεπάζετε .' (Εφ. ε΄, 8-19)

Θυμάμαι τώρα τη γιαγιά μου Βασιλική στη Δεσκάτη Γρεβενών, που έλεγε ότι τα πάθια της ήταν "τα ελέη του Χριστού". "Τράβηξα τα ελέη του Χριστού". Εννούσε ότι τα δικά της "πάθια' τα υπέφερε γι' αυτήν ο Χριστός, όπως λέει η Προφητεία του Ισαϊα : "Αυτός τας ασθενείας μας έλαβε και τας νόσους μας εβάστασε". Ο Χριστός με αυτόν τον τρόπο ελεούσε τη γιαγιά μου, όπως όλους τους ανθρώπους. Ήταν τόσο δυνατά που δε θα μπορούσε να τα βαστάξει η γιαγιά μου. Ο Χριστός γινόταν για τη γιαγιά μου ο Κηρυναίος της, που βάσταξε το σταυτό του Χριστού. .

Από την άποψη της Χριστιανικής Ενόρασης ο Χριστός στην περίπτωση της γιαγιάς μου ήταν ο εαυτός του εαυτού της, Κανείς δε μπορούσε να είναι πιο κοντά της, πιο κοντά κι από τον εαυτό της. Η γιαγιά μου έβλεπε το Χριστό ως πραγματικότητα μέσα στην πραγματικότητά της. Μια υπαρξιακή πραγματοποίηση της ένωσης μαζί της. 

Θυμηθείτε το στίχο του Ψαλμού, για τους πλησίον , που "μακρόθεν έστησαν" στον πόνο του. Η γιαγιά μου αντίθετα ένιωθε το Χριστό να είναι πλησιέστερος σ' αυτήν από ό,τι ήταν η ίδια στον εαυτό της. Ήταν μια εισπήδηση της ανθρώπινης ύπαρξης στο Θείο. Την επίγνωση αυτή ο συγγραφέας Μέρτον θεωρεί μια τέλεια αυτογνωσία, στην κοινωνία με το Θεό μέσω της χάρης του Ιησού Χριστού. 

"Εγώ είμαι η άμπελος , υμείς τα κλήματα" Ως παιδιά του Θεού είμαστε και συγκληρονόμοι στην κληρονομία του Ελέους του Θεού. Με την ανάληψη του Χριστού, σημειώνει ο Μέρτον, δεν τρεφόμαστε σαν τα σκυλάκια από τα ψιχία, που πίπτεουν από το τραπέζι των κυρίων τους. Ο Θεός μας έβαλε να καθίσουμε μαζί με το Χριστό στους ουρανούς. 

Η Χριστιανική Ενόραση είναι μια πρόγευση της νίκης της ζωής πάνω στο Θάνατο μέσα στις ψυχές μας. Η γιαγιά μου δεν ένιωθε το φόβο που ένιωθε ο Ρίλκε στην Ελεγεία του Ντουίνο, ότι στην  ένωσή μας με το Θεό χάνουμε τον εαυτό μας.  Αντιθέτως η γιαγιά μου πίστευε στις τελευταίες στιγμές της ζωής της, στην ένωση της ψυχής της με το Χριστό, που είναι μέσα της. Είχε επίγνωση της ενοίκησης του Χριστού. Η αγωνία και ο φόβος δεν είχαν πια κανένα νόημα γι' αυτήν. Ήταν εντελώς ήσυχη, στα χέρια του Θεού. 

Η θάλασσα δίνει μια εικόνα της Χριστιανικής Ενόρασης. Η θάλασσα στην επιφάνειά της είναι ταραγμένη, αλλά στα βάθη του ωκεανού βρίσκεται σε αιώνια γαλήνη 

Μια άλλη εικόνα από τη φύση είναι οι στίχοι του ρωσικού τραγουδιού; "Πού ήσουν αιτέ με τις ασημένιες φτερούγες σου;

-Ήμουν επάνω στα ψηλά βουνά, όπου αιώνια γαλήνη επικρατεί."

Στη Χριστιανική Ενόραση ο Θεός δεν είναι αντικείμενο του νου. Στην Ενόραση ο Θεός είναι η πραγματικότητα του Θεού μέσα στην πραγματικότητα του ανθρώπου.

Αυτό νόημα έχουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: "Γι' αυτό στο αγκάθι τρεις φορές παρακάλεσα τον Κύριο να το διώξει από πάνω μου. Η απάντησή του ήταν : Σου αρκεί η χάρη μου, γιατί η δύναμή μου φανερώνεται στηην πληρότητά της μέσα σ΄αυτή την αδυναμία σου". 

Με περισσότερη, ευαρίστηση, λοιπόν, θα καυχηθώ για τις ταλαιπωρίες μου, για νακατοικήσει μέσα μου η δύναμη του Χριστού.Γι' αυτό χαίρομαι  για τα παθήματά μου, για τις ύβρεις, τις θλίψεις, τους διωγμούς και τις πιέσεις που πέρασα για χάρη του Χριστού. Γιατί όταν φαίνεται πως έχω χάσει κάθε δύναμη, τότε είμαι πραγματικά δυνατός.   " (2Κορ. 12,9). 




Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ

 Καλούμαστε να βγούμε απ΄ το σκοτάδι

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"O Θεός ο ειπών εκ σκότους φως λάμψαι , ος ( ο οποίος)  έλαμψεν εν ταις καρδίαις ημών προς φωτισμόν της γνώσεως της δόξης του Θεού εν προσώπω Ιησού Χριστού. Έχομεν τον θησαυρόν τούτον εν οστρακίνοις σκεύεσιν, ίνα η υπερβολή ή (για να είναι η υπερβολή του Θεού και μη εξ ημών (και όχι δική μας)»  (2Κορ.4,6)

Το απόσπασμα αυτό απ΄ την επιστολή του Αποστόλου μιλάει για την προσωπικότητα του Πνεύματος. Ο φωτισμός της γνώσεως της δόξης του Θεού είναι το χάρισμα του Θεού να διακρίνουμε την προσωπικότητα του πνεύματος. Ο φυσικός άνθρωπος, πριν δεχθεί το χάρισμα της διάκρισης, δε διακρίνει το πνεύμα και το ταυτίζει με το υλικό, όπως ταυτίζει κανείς τον εαυτό του με το σώμα του.

Στην ορθόδοξη Διδασκαλία η διάκριση είναι η σπουδαιότερη αρετή. Χωρίς τη διάκριση ούτε η αγάπη μπορεί να υπάρξει. Οι προπάτορες Αδάμ και Εύα δεν διέκριναν το πνεύμα και πίστευαν ότι μπορούν να κρυφτούν απ το Θεό, μετά την παρακοή τους. Φοβήθηκαν και κρύφτηκαν για να μη τους δει ο Θεός.

Είναι χαρακτηριστικό ένα γεγονός από τη ζωή του Ελ Σιντ, του εθνικού ήρωας της Ισπανίας. Όταν ο υπηρέτης βρήκε καταφύγιο να κρυφτούν απ΄ τους εχθρούς τους, όταν έχασαν τη μάχη, ο Ελ Σιντ είπε στον υπηρέτη του, «βρήκες καταφύγιο να κρυφτούμε κι απ’  τους εαυτούς μας;».

Τα παιδικά μου χρόνια τα έζησα στη Δεσκάτη στην μακρινή κωμόπολη στους πρόποδες των Καμβουνίων. Τα παιδικά χρόνια μας συνδέοιυν για πάντα με τον τόπο, όπου είδαμε το φως . Ο τόπος των παιδικών μας χρόνων είναι η δεξαμενή, απ΄ την οποία αντλούμε κάθε φορά τη χαρά,  .  

Η χαρά αυτή σε όποιον την ένιωσε, παραμένει σε όλη του τη ζωή. Έτσι νιώθω πάντα τη ζωή μου ως δώρο του Θεού. Γι\ αυτό η Θεία Κοινωνία ονομάζεται "θεία ευχαριστία". Πολλά πράγματα τα ένιωθα πριν καταλάβω το νόημά τους. Πάντα χαιρόμουν να ακούω τη διήγηση για την πορεία προς Εμμαούς, ενώ δεν καταλάβαινα τη σημασία της.  

Στην Ανατολή παρομοιάζουν τη φώτιση με τη χαρά που νιώθει κανείς να βλέπεις ξαφνικά τον πατέρα σου στο δρόμο. Αυτή είναι η μία σχολή της αιφνίδιας φώτισης,, όπως ονομάζεται στο βουδισμό, η οποία διακρίνεται από την χαρά που την ανακαλύπτει κανείς ύστερα από μακροχρόνια αυτοεξέταση. 

 Από τότε ξύπνησε η αγάπη μου για το βιβλίο. Διάβαζα όποιο βιβλίο βρισκόταν μπροστά μου, ιδίως τα βιβλία για την προσευχή.  Η ζωή  εξελίχθηκε σε  μια διαρκή αυτοξέταση! 

Ακόμα και στον ύπνο είμαστε πνευματικά σε εγρήγορση. Το πνεύμα του Θεού μέσα στον άνθρωπο δεν κοιμάται ποτέ. Μας φυλάει άγρυπνο απ' τους εχθρούς που επιβουλεύονται τη ζωή και την ελευθερία μας. Όπου είναι το Αγιο Πνεύμα η λαμπάδα που άναψε με το βάπτισμά μας δε σβήνει ποτέ, ακόμα κι όταν το αρνούμαστε. Αυτόν  που απασχολείται με το διάβασμα του λόγου του Θεού, ο Θεός δεν τον εγκαταλείπει ποτέ. Υπάρχουν άνθρωποι  που δε θα γευτούν ποτέ το θάνατο. Αυτοί που θα πάνε στον παράδεισο δε θα πεθάνουν ποτέ.  

 Ο Τόμας Μέρτον γράφει στο βιβλίο του 'Ο Καινούριος άνθρωπος", στο κεφάλαιο "καλούμαστε να βγούμε από το σκοτάδι τα εξής: ""Η βασιλεία τ,ων Ουρανών , λέει ο Ιησούς, θυμίζει την περίπτωση των δέκα παρθένων που πήραν τις λαμπάδες τους και πήγανε να συναντήσουν τον Νυμφίο.(Ματθ.25, 1). Αυτή η παραβολή μας λέει τί πρέπει να είναι η ζωή του χρστιανού - και η ζωή της Εκκλησίας- σ΄αυτό τον κόσμο.  Ο μυστηριακός φωτισμός του Βαπίσματος άναψε τη λαμπάδα του είναι μας, δηλαδή το   π  ν  ε  ύ  μ α. Ωστόσο η ζωή μας είναι  ακόμα ζωή αναμονής μέσα στο σκοτάδι. Η επαγρύπνησή μας είναι , με την οποία οφείλουμε να αναμένωμε την "άφιξη του Νυμφίου", είναι η διαρκής ετοιμότητά μας να επικυρώνουμε την πνευματική εκλογή που κάναμε στο Βάπτισμα.  

Η νύχτα "αυτού του κόσμου' είναι η σύγχυση, η ρουτίνα, η μετριότητα και η νωθρότητα της καθημερινής ζωής και οι πειρασμοί της. Όταν ο Χριστός μας λέη ότι η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα είναι βασικό καθήκον του χριστιανού, μας λέει ότι η επαγρύπνησα και η ετοιμότητα είναι βασικό καθήκον του χριστιανού., μας λέει με άλλα λόγια, ότι πρέπει να διατηρούμε την ελευθερία μας σε κατάσταση επαγρύπνησης, έτοιμη να ξεπεράσει σε κάθε στιγμή την αποβλακωτική συμβατικότητα της συνηθισμένης καθημερινής ζωής, με αποφάσεις μας που στερεώνουν την εσωτερική πνευματική μας ταυτότητα παιδιών του Θεού." 

mlvardospot.blogspot.com 

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2025

Cuba 2025: en el campo cubano y sus plantaciones. Desde La Maya hasta el...

 https://www.youtube.com/watch?v=FsefxJdqlf4

Cuba 2025: en el campo cubano y sus plantaciones. Desde La Maya hasta el...

https://www.youtube.com/watch?v=FsefxJdqlf4

 https://www.youtube.com/watch?v=FsefxJdqlf4

Cuba 2025: en el campo cubano y sus plantaciones. Desde La Maya hasta el...

Κυριακή 8 Ιουνίου 2025

Το πλεονέκτημα της πιστεως

 Χθες το πρωί διάβασα ξανά το μυθιστόρημα του Φεοντόρ Ντοστογιέφσκι, "Οι δαιμονισμένοι". στο κεφάλαιο για τον Σατώφ. Ο Σατώφ είναι ένας από τους αγαθούς τύπους του Ντοστογιέφσκι, μαζί με τον Πρίγκιπα Μύσκιν, που είναι η μεταφορά του Ιησού στη σύγχρονη εποχή. 

Τα λόγια του Σατώφ τυπώθηκαν στη μνήμη μου. Νιώθω χαρά κάθε φορά τα θυμάμαι. Ο Σατώφ λέει: "Ποτε, ποτέ δε θ' απαρνηθώ τις υπέρτατες ελπίδες."

Τα λόγια αυτά είναι μια απάντηση στο συμφοιτητή μου που  μερικές ώρες αργότερα παραπονιόταν για την απελπισία του. Δεν πιστεύω Μόσχου, σε τίποτε, είπε. Είναι άθλιο το ότι η εικόνα του ανοιχτού τάφου δε φεύγει ποτέ απ΄ το μυαλό μου. Εσύ έχεις το πλεοέκτημα ότι πιστεύεις . Εγώ δεν πιστεύω.

-Δεν πιστεύεις επειδή δε θέλεις να  πιστέψεις.

-Δεν μπορώ πια να πιστέψω. Πέρασα ολόκληρη τη ζωή μου χωρίς πίστη. Τώρα που η ζωή φτάνει στο τέλος της δε θέλω να πιστέψω.

Τα λόγια αυτά του συμφοιτητή μου δείχνουν ότι πράγματι η πίστη δεν είναι γι' αυτούς που δεν τη θέλουν. Η πίστη δεν είναι υποχρεωτική. "Ου πάντων η πίστις", λέει η Γραφή.  Ο Απόστολος Παύλος γράφοντας για την πίστη λέει, "Ενδυθείτε σπλάχνα οικτιρμών", για να γίνετε εκλεκτά παιδιά του Θεού." 

"Ενδύσασθε ουν, ως εκλεκτοί άγιοι και ηγαπημένοι, σπσλάχνα οικτιρμών, χρηστότητα, ταπειοφροσύνην, πραότητα , μακροθυμίαν, ανχόμενοι αλλήλων και χαριζόμενοι εαυτοίς εάν τις πρός τινα ΄χημομφήν κακθώς και ο Χριστός εαρίσατο υμίν,  ούτω και υμείς.  πί πάσι δε τούτοις την αγάπην, ήτις εστί σύνδεσμος της τελειότητος. "

Ότι η πίστη είναι ελεύθερη από καταναγκασμό αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αιτιάται κανείς τον εαυτό του για την απαιστία του.  

 Κατά της υποχρεωτικότητας

Πάμε μια βόλτα στις ελεύθερες γειτονιές . Θα μάθεις; απ΄ την  ήδια τη ζωή, τί ζημιά είναι στην ευτυχία του ανθρώπου;η υποχρεωτικότητα .Πώς δηλητηριάζει τη ζωή κι αυτό που άλλοτε αγαπούσες, τώρα το μισείς. Κάνε την πρώτη δοκιμή με τις ευχές στ' αγαπημένα σου πρόσωπα. Να τους ευχηθείς πολύ πριν τη γιορτή, για να μη γίνονται βαρετές οι ευχές, τις μέρες που είναι υποχρεωτικές. Εγώ μάλιστα κερνάω τους φίλους για την ονομαστική μου εορτή, ακόμα και μήνες πριν να έρθε η ημέρα της γιορτής. 

Με λένε Μόσχο και γιορτάζω την ονομαστική μου εορτή την πρώτη Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου. Μια φορά με ρώτησε ένας φίλος μου στην ταβέρνα γιατί πλήρωσα μετά χαράς το λογαριασμό. 

-Γιατί κερνάς ρώτησε. 

Κερνάω για τη γιορτή μου.

-Πότε είναι η γιορτή σου;  

-Το Σεπτέμβριο.

-Και κερνάς από το  Μάϊο.

-Για να μην είμαι υποχρεωμένος. Συνιστώ στους φίλους μου να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα από υποχρέωση.Δεν μ' αρέσει να κάνω κάτι από υποχρέωση. Όπου γίνεται κάτι από υποχρέωση, δε γίνεται με την καρδιά μας. Δεν μ' αρέσει να ζώ χωρίς καρδιά.

Ο άγιος Κύριλλος επιμένει στο ότι μονάχα το εσωτερικό χρίσμα του Αγίου Πνεύματος μας κάνει χριστιανούς. Όταν το Άγιο Πνεύμα "ξεχύνεται" στις καρδιές μας, τότε μονάχα γινόμαστε αληθινά "Χριστοί", δηλαδή "χρισμένοι". 

 Ο άγιος Κύριλλος συνεχίζει λέγοντας ότι η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στις ψυχές μας συμπληρώνει τη μυστηριακή συμμετοχή μας στο θάνατο και την ανάσταση του Ιησού.Ότι το Άγιο Πνεύμα είναι αληθινά παρόν στις ψυχές μας όταν τα σώματά μας χρίωνται με το άγιο μύρο. Εξηγεί πώς η παρουσία και η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μας μυύν  στον καινούριο κόσμο, που αντιλαμβάνονται μονάχα οι πνευματικές αισθήσεις μας. (...)

Η ελεύθερη θέλησή μας δέχεται το χρίσμα του Αγίου Πνεύματος για να μπορεί η ελεθερία μας, ενωμένη με την ελευθερία του Πνεύματος του Θεού, να δοξάζη το Θεό με τη δημιουργία μιας και μοναδικής ταυτότητάς μας, της οποίας Αυτός μόνος κατέχει το μυστικό." (Μέρτον)

mlvardospot.blogspot.com 




Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

ΠΑΡΟΙΚΟΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Απόστολος Παύλος έγραψε, "δεν έχουμε εδώ μένουσαν πόλιν", Προφανώς κάτι θέλουν να πουν πέρα από αυτά που εννοούμε αν τα ερμηνεύσουμε κατά λέξη. Να μη βαζόμαστε να θεωρούμε ότι πνεύματα σαν του Αποστόλου των Εθνών, γράφοντας το αυτονόητο, κάτι θέλουν να πουν πειρισσότερο από αυτό εννοεί ο καθένας.  Στην προκειμένη περίπτωση ο Απόστολος εννοεί ότι είναι καιρός να αναρωτηθούμε, πού θά πάμε. Κάτι που  σχεδόν δεν το σκέφτεται κανείς. Η γιαγιά μου Βασιλική, αν και της τρίτης δημοτικού πέθανε με τη φράση αυτή στα χείλη της: "Πού θα πάω;". Κι εγώ που το άκουσα νόμιζα ότι μόνο οι "μορφωμένοι", αναζητούν το σκοοπό για τον οποίο υπάρχουν. Σήμερα άκουγα μια συζήτηση γυναικών στην καφετέρια, Οι γυναίκες  ΄μηταν νέες την ηλικία και δεν τις πέρασε απ΄ το μυαλό τους, να πρέπει να μάθουν, πού πηγαίνουν οι άνθρωποι μετά από εδώ!

mlvardospot.blogspot.com  

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πάμε μια βόλτα στις ελεύθερες γειτονιές . Θα μάθει; απ΄ την  ήδια τη ζωή, τί ζημιά είναι στην ευτυχία του ανθρώπου;η υποχρεωτικότητα . Σαν τον ποντικό που περνάει μέσα απ΄ την κατσαρόλα και σ' αναγκάζει να πετάξεις όλο το φαγητό. 

Πώς δηλητηριάζει τη ζωή κι αυτό που άλλοτε αγαπούσες, τώρα το μισείς. Κάνε την πρώτη δοκιμή με τις ευχές στ' αγαπημένα σου πρόσωπα. Να τους ευχηθείς πολύ πριν τη γιορτή, για να μη γίνονται βαρετές οι ευχές, τις μέρες που είναι υποχρεωτικές. Εγώ μάλιστα κερνάω τους φίλους για την ονομαστική μου εορτή, ακόμα και μήνες πριν να έρθε η ημέρα της γιορτής. 

Με λένε Μόσχο και γιορτάζω την ονομαστική μου εορτή την πρώτη Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου. Μια φορά με ρώτησε ένας φίλος μου στην ταβέρνα γιατί πλήρωσα μετά χαράς το λογαριασμό. 

-Γιατί κερνάς ρώτησε. 

Κερνάω για τη γιορτή μου.

-Πότε είναι η γιορτή σου;  

-Το Σεπτέμβριο.

-Και κερνάς από το  Μάϊο.

-Για να μην είμαι υποχρεωμένος. Συνιστώ στους φίλους μου να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα από υποχρέωση.Δεν μ' αρέσει να κάνω κάτι από υποχρέωση. Όπου γίνεται κάτι από υποχρέωση, δε γίνεται με την καρδιά μας. Δεν μ' αρέσει να ζώ χωρίς καρδιά σ΄ένα άκαρδο κόσμο σαν τον σημερινό. 

(Συνέχεια)

mlvardospot.blogspot.com 

Τρίτη 3 Ιουνίου 2025

ΤΟ ΠΙΟ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ !

 Του Μόσχου Λαγκουβάδου 

Το πιο χαρμόσυνο μήνυμα του κόσμου είναι αυτό για το οποίο όλες οι Κασσάνδρες του κόσμου θρηνούν.  

"Σύμφωνα με την πιο κοινή εκδοχή του μύθου της Κασσάνδρας, ο Απόλλων πρόσεξε για πρώτη φορά την πριγκίπισσα, όταν εκείνη αποκοιμήθηκε στο ναό του. Η Κασσάνδρα ήταν πολύ όμορφη, και ο θεός την ερωτεύτηκε αμέσως. Σε μια προσπάθεια να την αποπλανήσει, ο Απόλλωνας της έδωσε το χάρισμα της προφητείας. Ωστόσο, αν και η Κασσάνδρα δέχθηκε το δώρο, στη συνέχεια αρνήθηκε το κάλεσμα του θεού. Ο Απόλλων εξοργίστηκε και αποφάσισε να την τιμωρήσει. Έτσι έπεισε την Κασσάνδρα να του δώσει ένα μόνο φιλί, κατά το οποίο μετέδωσε μια κατάρα στο στόμα της νεαρής γυναίκας. Αν και η Κασσάνδρα ήταν σε θέση να προβλέψει το μέλλον, κανείς δεν θα πίστευε ποτέ τις προφητείες της.Οι περισσότερες από τις προφητείες της Κασσάνδρας αφορούσαν τον Τρωικό Πόλεμο, τον 10-ετή αγώνα μεταξύ Τροίας και της υπόλοιπης Ελλάδας που προκλήθηκε με την απαγωγή από τον Τρώα πρίγκιπα Πάρη της Σπαρτιάτισσας βασίλισσας, Ελένης. Ο Πάρις ήταν ο νεώτερος αδελφός της Κασσάνδρας, αλλά όταν γεννήθηκε εκείνη ικέτευε τον πατέρα της να σκοτώσει το μωρό γιατί είχε ένα προαίσθημα ότι θα οδηγούσε στην καταστροφή της πόλης. Ο Πρίαμος δεν ακολούθησε τις συμβουλές της κόρης του. Αντ 'αυτού διέταξε ο Πάρις να οδηγηθεί και να εγκαταλειφτεί στην άγρια φύση.

(Ελληνική Μυθολογία)


Ιερεμίας (προφήτης)

Ιερεμίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση650 π.Χ. (περίπου)[1]
Αναθώθ
Θάνατος587 π.Χ. (περίπου)[1]
Αίγυπτος
ΕθνικότηταΔώδεκα φυλές του Ισραήλ
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο του Ιούδα
ΘρησκείαΓιαχβισμός[2]
Eορτασμός αγίου1 Μαΐου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραμαϊκή γλώσσα
Βιβλική Εβραϊκή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
συγγραφέας
Περίοδος ακμής7ος αιώνας π.Χ.[3] - 6ος αιώνας π.Χ.[3]
Οικογένεια
ΓονείςHilkiah
ΣυγγενείςHanamel (ξάδελφος)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπροφήτης
kohen
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιερεμίας (εβρ. יִרְמְיָהוּ Yirməyāhū) είναι Εβραίος προφήτης και Βιβλικό π

γίου1 Μαΐου
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραμαϊκή γλώσσα
Βιβλική Εβραϊκή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
συγγραφέας
Περίοδος ακμής7ος αιώνας π.Χ.[3] - 6ος αιώνας π.Χ.[3]
Οικογένεια
ΓονείςHilkiah
ΣυγγενείςHanamel (ξάδελφος)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπροφήτης
kohen
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ρόσωπο που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Είναι ένας από τους μεγάλους προφήτες των Ιουδαίων και των Χριστιανών. Γεννήθηκε κοντά στην Ιερουσαλήμ, στην Αναθώθ, και καταγόταν από εύπορη ιερατική οικογένεια.[4]

Τα δραματικά γεγονότα της εποχής του προφήτη και η ρευστή πολιτική κατάσταση είχαν ως συνέπεια να γίνει ο προφήτης αντιπαθής στους συγχρόνους του, καθώς ήταν υποχρεωμένος να στρέφεται κατά πάντων: κατά των βασιλιάδων για την αλόγιστη πολιτική τους, κατά των ιερέων για την τυπολατρία, την κερδοσκοπία και τον συγκρητισμό τους, κατά των ψευδοπροφητών για τις απατηλές ελπίδες που καλλιεργούσαν στον λαό, κατά των πλουσίων για την καταδυνάστευση των φτωχών και κατά του λαού για την ηθική κατάπτωση και ειδωλολατρία του. Η ζωή του κατέστη ένα διαρκές μαρτύριο με συλλήψεις, επιβουλές κατά της ζωής του, φυλακίσεις, απαγορεύσεις επισκέψεων στον ναό, κάψιμο των έργων του. Όλα αυτά γέμισαν με θλίψη τον προφήτη, επηρέασαν βαθύτατα την ψυχολογία του και έκαναν τον λόγο του να είναι συνυφασμένος με τον θρήνο, ταυτόχρονα όμως ανέδειξαν τον ίδιο σε μια από τις πνευματικότερες προσωπικότητες της Παλαιάς Διαθήκης, ώστε να μην είναι τυχαίο το ότι μερικοί σύγχρονοι του Χριστού θεωρούσαν τον Ιησού σαν έναν άλλον Ιερεμία (Κατά Ματθαίον 16, 14).[5]

Κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα το 627 π.Χ.. Ως προφήτης έδρασε κυρίως στην Ιερουσαλήμ όπου και προφήτευσε τα επερχόμενα δεινά του Βασιλείου του Ιούδα που τελούσε υπό διαρκή απειλή τόσο της Αιγύπτου όσο και των Βαβυλωνίων, όπου και ζητούσε από τον λαό τη διατήρηση της πίστης προς τον Θεό και την ειλικρινή μετάνοια του. Οι προφητείες του όμως αυτές προκάλεσαν το εναντίον του μίσος από τους άρχοντες των Ιουδαίων όπου και τον φυλάκισαν μέχρι που απελευθερώθηκε από τους Αιγυπτίους μετά την πολιορκία και καταστροφή της Ιερουσαλήμ.[6]

Όταν αποφυλακίσθηκε, όμως, συνέχισε να προφητεύει άλλες συμφορές οπότε και υπέστη νέους διωγμούς από τον Βασιλέα Ιωακείμ (που είχαν επιβάλλει οι Αιγύπτιοι) θεωρούμενος ως εχθρός των Αιγυπτίων. Αλλά και όταν οι Αιγύπτιοι νικήθηκαν από τον Ναβουχοδονόσορ το 605 π.Χ. και η Ιουδαία περιήλθε πλέον στους Βαβυλώνιους ο Ιερεμίας εξακολούθησε να κηρύττει προφητείες νέων ακόμη συμφορών οπότε και προκάλεσε την τελική εκδίωξή του από την Ιερουσαλήμ και την καταφυγή του στην Αίγυπτο.[7] Από τότε η τύχη του προφήτη Ιερεμία παρέμεινε άγνωστη, από δε τις διάφορες εικασίες που αναπτύχθηκαν κυριότερη είναι εκείνη κατά την οποία ο προφήτης βρήκε οικτρό θάνατο όταν λιθοβολήθηκε στην Αίγυπτο από συμπατριώτες του.

Βιβλικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον προφήτη Ιερεμία ανάγεται το ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που γράφτηκε από τον γραμματέα του Βαρούχ.[8] Εκτός αυτού διασώθηκαν επίσης οι "Θρήνοι" του και μια απόκρυφη επιστολή των οποίων όμως η γνησιότητα δεν έχει εξακριβωθεί σε αντίθεση του προφητικού βιβλίου που ουδέποτε αμφισβητήθηκε.[9]









mlvardospot.blogspot.com