Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ Ο ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ;

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μ’ αρέσει ν’ ακούω τα λόγια αυτά του Ντοστογιέφσκι, η ομορφιά θα μας σώσει. Ο Ντοστογιέφσκι έζησε μαρτυρική ζωή. Έζησε το διωγμό, όταν το κράτος γίνεται από σύμμαχος, διώκτης. Αλλά άντεξε χάρις στο μικρό ευαγγέλιο που έβαλε στο χέρι του μια γυναίκα, όταν περνούσε απ΄το χωριό της, βαδίζοντας σιδηροδέσμιος ,για τη Σιβηρία.

Ο Ντοστογιέφσκι είχε τη χάρη του Θεού μέσα του. Διάβαζε κάθε μέρα το Ευαγγέλιο κι όταν ήταν άρρωστος, του το διάβαζε η γυναίκα του και έτσι μπόρεσε να διατηρήσει ακμαίο το ηθικό του στις φυλακές της Σιβηρίας.
Μια μικρή αναστάτωση στη ζωή μας γκρεμίζει τα στηρίγματά μας, τους σωτήριους θεούς μας, όταν δεν έχουμε την ελπίδα μας στο Χριστό. Ο Κύριος μας προετοιμάζει για τις διώξεις αυτών που τον ακολουθούν. Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι.
Πώς όμως η ομορφιά θα μας σώσει στους διωγμούς; Ο Ντοστογιέφσκι βάζει στο στόμα του Στάρετς Ζωσίμα, να λέει στον Δημητρη Καραμαζώφ, αυτά τα λόγια: «Μέσα στη λύπη και στον πόνο, θα ευλογήσεις τη ζωή.»
Τα λόγια αυτά έχουν το ίδιο νόημα με την ομορφιά που σώζει, όταν έχουμε την ελπίδα μας στο Χριστό. Ο πόνος θα θεραπεύσει την ακαταστασία. Η ομορφιά είναι η ακτινοβολία της τάξης. Η ομορφιά που σώζει είναι ο Χριστός.
Δι’ υπομονής , λέει ο Απόστολος Παύλος, τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν. (Εβρ. 12:1)
Με υπομονή τρέχουμε τον δύσκολο αγώνα, που έχουμε μπροστά μας, αφορώντες* εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν.
____________________________________________________
* πιστεύοντες ότι ο Κύριος ενδιαφέρεται για μας. Γνωρίζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι νοιάζεται για μας, σταυρώθηκε για τον καθένα από μας.
 

0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...