Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ (Ε)

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Με το σημείον του σταυρού ομολογούμε ότι το πρότυπο της ζωής μας, το αρχέτυπο του ανθρώπου, ο αληθινός άνθρωπος είναι ο θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός.

Από όλες τις γνώσεις, από όλη την επιστήμη και από όλη την εμπειρία μιας ζωής, αυτό που μένει, για μένα ,ως όπλο στις ξαφνικές δυστυχίες, είναι τα λόγια της  μητέρας μου, «κάνε το σταυρό σου και μη φοβάσαι»! 

Το σημείον του σταυρού δεν είναι ένα απλό  σύμβολο ενός ανθρώπου. Είναι το σύμβολο της Εκκλησίας . Εκφράζει την εμπειρία μυριάδων αγίων, επί χιλιάδες χρόνια, η οποία δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια. Είναι τα άρρητα λόγια του Ευαγγελίου.

Το σημείον του σταυρού, μας ενώνει με όλους τους ανθρώπους, που πιστεύουν στο Χριστό και ζητούν όπως κι εμείς  το έλεος του Θεού. Ως μέλη της Εκκλησίας, δεν είμαστε μόνοι και αβοήθητοι.  Έχουμε την συμπαράσταση και την  παρρησία όλων των πιστών με τους οποίους αποτελούμε την Εκκλησία, όλων αυτών που ζουν και αυτών που βρίσκονται στον ουρανό και προσεύχονται για μας. Νιώθουμε την αόρατη παρουσία τους δίπλα μας και μέσα μας.

Έρχονται στιγμές στη ζωή του ανθρώπου, που νιώθει να τον εγκαταλείπουν τα πάντα. Είναι οι στιγμές  που νιώθει την απουσία της ευλογίας του Θεού. Η Γραφή λέει, δε ζήτησε την ευλογία του Θεού και ο οίκος του έμεινε έρημος. Ο οίκος του ανθρώπου είναι το σώμα του και η ψυχή του, όλη η ύπαρξή του.

Δεν είναι μόνο κάποια αρρώστια ή κάποια άλλη ξαφνική δυστυχία που μας φέρνει σ’ αυτή την έσχατη μοναξιά. Είναι ότι ξαφνικά το πνεύμα μας χάνει το δρόμο του και πλανιέται σε έρημο και απαράκλητο τόπο, όπου δεν βρίσκει καθόλου παρηγοριά και δύναμη. Είναι η κατάσταση που  ο άνθρωπος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του εαυτού του χωρίς τη χάρη του Θεού, οι στιγμές της έσχατης ταπείνωσης.

Αυτές τις στιγμές ο Θεός δίνει δύναμη Το σημείον του σταυρού είναι το όπλο με το οποίο νικάται η αδράνεια και ο φόβος μας. Κάνουμε το σημείον του σταυρού και προχωρούμε στη ζωή με νέα δύναμη. Όλα τα χαρίσματα είναι του Θεού: «παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί καταβαίνον εκ Σου του πατρός των φώτων».

 Ο Χριστός είναι το πρότυπο των πιστών. «Πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία» Έλθετε προς με καγώ αναπαύσω υμάς. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρύ.»‘Θα σας δώσω τη δύναμη να πατάτε τη δύναμη του εχθρού και να μη σας βλάφτει», λέει ο Χριστός στους Μαθητές Του.

 «Η ανθρωπότητα πορεύτηκε  με το μυαλό, λέει κάποιος σύγχρονος ξένος συγγραφέας. Είναι καιρός να πορευτούμε με την καρδιά.», εννοώντας να πορευτούμε με την πίστη. Να έχουμε  έτοιμη την καρδιά ενώπιον του Θεού. Δεν κρύβουμε τα σύμβολα της πίστεώς μας. Τα σύμβολά μας είναι τα σημάδια της Εγρήγορσης. Οι αξίες της πίστεως στην ελευθερία και στη δημοκρατία διώκονται .Πρέπει να εργασθούμε και για την τροφή που μένει στην αιώνια ζωή!

Παραθέτουμε μερικούς στίχους από τον  107 ψαλμό του Δαβίδ . σε μετάφραση Ι.Ν.Κολιτσάρα: Ο προφήτης του Χριστού και βασιλιάς Δαβίδ εξυμνεί την εγρήγορση της καρδιάς, την πεμπτουσία της Χριστιανικής Διδασκαλίας στην πορεία της ανθρωπότητας με θεμέλιο την πίστη στο Χριστό. ΟΙ αιώνες που έρχονται, αν δεν είναι χριστιανικοί, είπε κάποιος σύγχρονος Εβραίος φιλόσοφος, δεν θα υπάρξουν

«Είναι έτοιμη η καρδιά μου, ω Θεέ μου, είναι έτοιμη, για να ψάλλω με τη φωνή μου προς δόξαν σου (…) Θα σε δοξολογήσω, Κύριε, εν μέσω λαών. Θα ψάλλω εις δόξαν σου εν μέσω των άλλων εθνών. Διότι η ευσπλαχνία σου είναι μεγάλη και απροσμέτρητος. Υψώνεται υπεράνω των ουρανών. Μέχρι των νεφελών φθάνει η αλήθειά σου και η αξιοπιστία σου.»

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...