Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΔΙΧΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ότι δεν υπάρχει ζωή δίχως ελευθερία, μάρτυρες είναι αυτοί που δεν θέλουν να ζουν σκλάβοι και πεθαίνουν. άλλο με τη βία κι άλλοι, οι περισσότεροι, ακολουθώντας διαφόρους αυτοκαταστροφικούς δρόμους, κάπνισμα, αλκοόλ, ουσίες, χαμηλές συγκινήσεις κ.ά.
Πολλοί δηλώνουν ότι υπερασπίζονται την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Εν γνώσει ή εν αγνοία δεν λένε την αλήθεια. Υπάρχει ζωή χωρίς ελευθερία; Αν μπορούσε κανεις να ζει στη σκλαβιά είτε την εξωτερική είτε την εσωτερική σκλαβιά στα πάθη, δεν θα υπήρχαν αγώνες για την ελευθερία.
Η ανθρωπότητα έφθασε σε ένα επίπεδο πολιτισμού, γνωρίζοντας το Θεό και την ελευθερία. Αγωνίστηκε με αίμα για την πίστη και για την ελευθερία.
Οι αγωνιστές του Εικοσιένα γνώριζαν γιατί αγωνίστηκαν. Εμείς τώρα δεν γνωρίζουμε τί σημαίνουν τα λόγια "Ελευθερία ή θάνατος".
Τη νύχτα που ο Κωνσταντίνος Μιαούλης πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα, είπε στον εαυτό του: "Κωνσταντή, απλόψε πεθαίνεις".
Εμείς τώρα που βλέπουμε σχεδόν απαιθείς την κατάργηση της ελευθερίας δεν γνωρίζουμε γιατί αξίζει κανείς να ζει και να πεθαίνει.
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία όταν ο άνθρωπος δείλιζε στη θέα της Σφίγγας και παρακαλούσε να τον αφήσει να ζήσει, η λάμνια δεν του έπαιρνε τη ζωή, αλλά τον τιμωρούσε να ζει και να μη γνωρίζει για ποιό πράγμα αξίζει να ζει.
Στην ορθόδοξη διδασκαλία διδασκόμαστε να γνωρίζουμε την ελευθερία ως διαρκή αγώνα για την ελευθερία. Αυτη η ελευθερία είναι η σωτηρία στην Ορθόδοξη Πίστη. . Θα γνωρίσετε την αλήθεια , λέει η Γραφή και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει.
"Αύτη δε έστι η αιώνιος ζωή, ίνα γινώσκωσί σε τον μόνον αληθινό Θεόν και ον απέστειλας Ιησούν Χριστόν" (Ιω.17,3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...