Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Για την υγεία πρέπει να ξέρουμε αυτά τα δύο πράγματα, να τα ξέρουμε καλά, μέχρι να τα "χωνέψουμε": Ένα είναι για αυτά που δεν μας αρέσουν και το άλλο γι' αυτά που μας αρέσουν. Αυτά που δεν μας αρέσουν το μυστικό είναι "να το δεχόμαστε". Αυτό το ήξερε το Ρηνιώ, η μάνα των ψαράδων, στην Κάλυμνο και το έλεγε με την παροιμία αυτή: "Και τα καλά και τα κακά δεχούμενα".
Τι εννοούσε το σοφό Ρηνιώ με αυτήν την παροιμία που την εφάρμοζε στη ζωή της. Εννοούσε να μην απωθούμε αυτά που μας θλίβουν ή μας ανησυχούν. Γιατί είναι γατάκια, που με την απώθηση γίνονται "τίγρεις".
Το Ρηνιώ δεν έκρυβε από τον εαυτό της ότι τα παιδιά της κινδύνευαν στη θάλασσα. Δεν έτρεχε στις παρέες και στις διασκεδάσέις, για να μην θυμάται, ότι τα παιδιά της στη θάλασσα αντιμετωπίζουν κινδύνους. "Νους που απωθεί, (οι νηπτικοι Πατέρες της Εκκλησίας, περιγράφουν την "απώθηση" με αυτά τα λόγια: "Νους σκεδανύμενος επί τα έξω, θηριώδης ή διαμονιώδης" και με την Εντολή "Είσω πέμπειν τον νουν". Δηλαδή συμμάζεψέ τον, για νην απωθεί.
Και για τα χαρούμενα, γι' αυτά να ξέρεις το "Υπέροχο Μυστικό", που είναι "να χαίρεσαι με το Θεό". Αυτό ο Δαβίδ το λέει "χαίρεστε δίκαιοι εν Κυρίω ή επί τω Κυρίω."
Το "ΥΠέροχο Μυστικό", θα ατο μάθεις στην πράξη. Αφού είναι Μυστικό, γιατί να στερηθούμε τη χαρά, να μας αποκαλυφθεί εν καιρώ μέσα μας.
και το άλλο είναι για τη χαρά. "να μην απωθούμε"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...