Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 «Της Γραφής τα νοήματα, δια πράξεων αναγίγνωσκε» , προτρέπουν οι Άγιοι. Για να είναι δια πράξεων η ανάγνωση της Γραφής, πρέπει να τη συνδέσεις με τη ζωή σου. Για να μην είναι η ανάγνωση ψυχρή, χωρίς θέλγητρο, πρέπει να βρίσκεις τον εαυτό σου στα νοήματα της Γραφής. 

Με αυτόν τον τρόπο, η Γραφή θα σε τραβάει, να την έχεις πάντοτε μαζί σου και να μελετάς τα νοήματά της. Έτσι τα νέα του κόσμου δεν θα σε απορροφούν εντελώς. Πριν από τη γνώση του κόσμου θα είναι η γνώση του εαυτού, γνώση που συνδέεται με τη γνώση του Θεού και τη ζωή «εν Χριστώ». Ποια χαρά θα βρούμε στον κόσμο, αν δεν έχουμε τη χαρά του Θεού.

Ο Κύριος είπε στους Μαθητές Του: Προσέχετε από της ζύμης των Φαρισαίων, ήτις εστιν  υπόκρισις.

-Ναι, Κύριε. Βοήθησέ με. Δεν ξέρω αν δίνω την προσοχή  που πρέπει στην υποκρισία μου. Δεν ξέρω αν είμαι ελεύθερος από την υποκρισία. Ξέρω μόνο, ότι δεν θέλω να υποκρίνομαι.. Ξέρω επίσης ότι δεν ψεύδομαι.

Παραθέτω σε μετάφραση των Καθηγητών του Πανεπιστημίου την παρακάτω περικοπή από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, κεφ. 12 : 1-8 για την υποκρισία των Φαρισαίων

«Στο μεταξύ είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου, έτσι που ο ένας να πατάει επάνω στον άλλον. Τότε ο Ιησούς άρχισε να λέει πρώτα προς τους Μαθητές του. «Προσέχετε απ΄ το προζύμι των Φαρισαίων, που είναι η υποκρισία τους. Δεν υπ0άρχει τίποτε σκεπασμένο που δε θα ξεσκεπαστεί και τίποτε κρυφό που δε θα μαθευτεί.  Ό,τι, λοιπόν, λέτε στο σκοτάδι θα ακουστεί στο φως, κι ό,τι ψιθυρίζετε σε κλειστό χώρο θ’ ανακοινωθεί στο φανερό.»

«Σ’ εσάς όμως, φίλοι μου, λέω: Νη φοβηθείτε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα κι υστερα δεν μπορούν τίποτε περισσότερο να κάνουν. Να σας πω ποιόν να φοβηθείτε :το Θεό, που έχει την εξουσία να σας ρίξει στην κόλαση μετά το φυσικό θάνατο. Σας βεβαιώνω πως αυτόν πρέπει να φοβάστε. Τα πέντε σπουργίτια  δεν πουλιούνται για δύο μόνο ασσάρια; Κι όμως ο Θεός ούτε ένα απ΄ αυτά δεν ξεχνάει. Ο Θεός έχει μετρημένες ακόμα και τις τρίχες της κεφαλής σας. Μη φοβάστε, λοιπόν,  γιατί αξίζετε περισσότερο από πολλά σπουργίτια.

«Σας βεβαιώνω πως όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους ότι ανήκει σε μένα, το ίδιο θα κάνει γι’ αυτόν και ο Υιός του Ανθρώπου κατά την τελική κρίση. (Μετάφραση Καθηγητών Πανεπιστημίου)

mlvardospot.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...