Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πρώτα το Όνομα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Η Θεία Λειτουργία αρχίζει με τις τρεις αυτές λέξεις: «Εις το

Όνομα» Πρώτα είναι το Όνομα.
Το αήττητο όπλο κατά του διαβόλου, έγραψε ο Ιωάννης Ρωμανίδης, Καθηγητής της Δογματικής, στο βιβλίο του «Δογματική και Συμβολική Θεολογία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας» είναι η συγκέντρωση όλων των νοημάτων, καλών και κακών στον εγκέφαλο.
Πώς συγκεντρώνονται όλα τα νοήματα; Με την ταπείνωση και την επίκληση του Ονόματος του Ιησού, (το «αδιαλείπτως προσεύχεσθαι»)
Πώς είμαστε ταπεινοί; Ταπεινοί είμαστε όταν βάζουμε τον εαυτό μας χειρότερο από όλους και να θεωρούμε όλα τα χαρίσματα του Θεού. Είναι αυτό που λέει κάποιος γερο μοναχός, «έγινα 98 χρονών και δεν συνάντησα κανέναν χειρότερο από μένα» και αυτό που γράφει ο Απόστολος, τί έχω που δεν το έλαβα και ότι «θα καυχηθώ μάλλον για τις ασθένειές μου και για το Χριστό και αυτόν εσταυρωμένον.»
Τι θα πει «συγκέντρωση των νοημάτων στον εγκέφαλο;» Θα πει ότι οι σκέψεις είναι στο μυαλό. Να μη βάζεις τις σκέψεις στην καρδιά. Να αφήσεις τις σκέψεις σου στο μυαλό να σκέφτονται τις σκέψεις τους. Η καρδιά σου είναι του Χριστού.
Η καρδιακή μνήμη του ονόματος του Ιησού είναι ένωση του πνεύματός σου με το πνεύμα του Ιησού. «Μην αφήνεις το γάμο για να πας στα πουρνάρια», θά ‘λεγε η λαϊκή παροιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...