Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στην Ανατολή σε μια θρησκευτική παράδοση η ανακήρυξη ενός αγίου ακολουθούσε την εξής διαδικασία. Ο υποψήφιος άγιος ξάπλωνε γυμνός ανάμεσα σε δύο γυμνές κοπέλες και η επιτροπή πααρακολουθούσε την αντιδραση της "φύσης" του.
Υπάρχει άραγε παρόμοια δοκιμασία για την εκλογή των αρχόντων; Και βέβαια υπάρχει. Την εφήρμοσε ο Κίτρινος Αυτοκράτορας της Κίνας. Είχε σύμβουλό του, αν δεν κάνω λάθος, το Κομφούκιο.
Ττην εποχή του Κίτρινου Αυτοκράτορα ζούσε ο ποιητής και ασκητής του Κρύου Βουνού Χαν Σαν, ο οποίος δεν επέτρεπε σε κανέναν να τον πλησιάσει.. Είχε πει, όταν ρωτούν ποιός δρόμος οδηγεί στο Κρύο Βουνό, να απαντάνε, κανένας δρόμος δεν οδηγεί στο Κρύο Βουνό.
Κάποτε ο αυτοκράτορας έστειλε απεσταλμένους του στον Χαν Σαν , και τον παρακαλούσε να αναλάβει την διοίκηση της αυτοκρατορίας της Κίνας.
Ο Χαν Σαν έδιωξε με τις κλωτσιές τους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και πήγε στη πηγή να ξεπλύνει τ' αυτιά του. Εκείνη τη στιγμή πήγε στην πηγή το βόδι για να το ποτίσει κι όταν άκουσε τί είχε συμβεί , δεν άφησε το ζώο να πιεί.
Θα μου πείτε, ποιά είναι η διαδικασία για την επιλογή των αρχόντων της αυτοκρατορίας; Ήταν να μην κυνηγάει κανείς την εξουσία. Ν' αφήνει την εξουσία να τον κυνηγάει.,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...