Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Οι νεκροί ζουν

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στο βιβλίο 'ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ" , ο συγγραφέας του Παύλος Ευδοκίμωφ, γράφει πως οι νεκροί ζουν και έχουν πλήρη διαύγεια. Αυτή είναι η πίστη της Ορθοδοξίας. Το ότι η Εκκλησία ονομάζει τους νεκρούς "κεκοιμημενους" δεν σημαίνει ότι οι νεκροί κοιμούνται ή βρίσκονται σε λήθαργο. Λέγονται "κεκοιμημένοι" διότι αναπαύονται από την ταραχή της ζωής.
Πριν χρόνια, στην Αθήνα, μια ηλιόλουστη μέρα, κατηφορίζαμε με τον Αμερικανό ποιητή Ρόμπερτ Λαξ, στην Πανεπιστημίου, προς την Ομόνοια. Θυμάμαι σαν τώρα, αν και πέρασαν πολλά χρόνια, που τον ρώτησα, ξαφνικά, διακόπτοντας τη σιωπή, αν πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή.
-Μετά με το θάνατο αρχίζει η αληθινή ζωή., είπε.
Ο Ρόμπερτ Λαξ ήταν τέως καθηγητής της λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο "Κολούμπια" της Νέας Υόρκης, ποιητής και εκδότης του περιοδικού"Ιωβηλαίον", μαζί με τον Τόμας Μέρτον..
Μια κριτικός έγραψε γι' αυτόν. Ο Ρόμπερτ Λαξ είναι ο άνθρωπος για τον οποίο μετά το θάνατό του, θα γράφονται βιογραφίες. Και πράγματι πριν περάσουν πέντε χρόνια από το θάνατό του κυκλοφόρησαν τρεις βιογραφίες του. Το ξέρω, διότι ζήτησαν οι βιογράφοι φωτογραφίες από εμένα και τις έστειλα.
-Γιατί πιστεύεις ότι οι νεκροί ζούν; τον ρώτησα.
-Αν δεν ζούσαν δεν θά 'νιωθα καθήκον να προσεύχομαι γι' αυτούς, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...