Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ  

Η σημασία της ορθόδοξης πίστης , ότι ο Θεός είναι ένας σε τρεις υποστάσεις (πρόσωπα), του Πατρός, του Υιού και  του Αγίου Πνεύματος, του Πατρός δημιουργού του παντός, δια του Υιού, εν Αγίω ΠΝεύματι έγκειται στο ότι οι ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι μπορούμε  να αγαπάμε χωρίς ιδιοτέλεια. Η ύπαρξη της Παναγίας Τριάδος είναι η υψηλότερη μορφή αγάπης χωρίς ιδιοτέλεια, η οποία μπορεί να υπάρχει.

Δεν μπορούμε  να δούμε την ουσία του Θεού. Μπορούμε να δούμε τις άκτιστες ενέργειες του Θεού, όπως είναι η άκτιστη ενέργεια της αγάπης των θείων προσώπων και να ζητάμε από το Θεό να μας βοηθήσει να αγαπάμε χωρίς ιδιοτέλεια. Αν δεν πιστεύουμε στην αγάπη των θείων προσώπων μεταξύ τους ούτε να αγαπάμε χωρίς ιδιοτέλεια μπορούμε. Άρα η μη ορθόδοξη πίστη ούτε πίστη στην ανιδιοτελή αγάπη είναι. Αυτό που μένει για αυτόν που δεν έχει την ορθόδοξη πίστη, είναι το σαρκικό φρόνημα. Το σαρκικό φρόνημα είναι αυτό που στην προσευχή μας προς το Άγιο Πνεύμα, ονομάζουμε «κηλίδα» (και καθάρισον ημάς από «πάσης κηλίδος»).

Ο μεγαλύτερος ορθόδοξος θεολόγος της εποχής μας, ο Ιωάννης Ρωμανίδης, γράφει πως οι θρησκείες είναι ασθένεια, την οποία θεραπεύει η Ορθοδοξία.  

Η αιτία για όλες τις ασθένειες του ανθρώπου, κατά τον Καρλ Γιουγκ, είναι «η μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση», όπως γράφει σε σχετική επιστολή του σε έναν πάστορα ( Καρλ Γιουγκ, Επιστολές, Εκδόσεις Αντινέα 1978).

Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...