Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΗ ΗΔΟΝΗ

 Του Μόσχοιυ Λαγκουβάρδου

Η Γραφή στο βιβλίο των Παροιμιών, γράφει επί λέξει: "Αλλότριον κάλλος ου καταμάνθανε". Προφανώς η Γραφή εννοεί τον αισθησιασμό. Δεν εννοεί τη χαρά που δίνει στον καλλιεργημένο αισθητικά η ομορφιά της Φύσης ή της Τέχνης. Η αισθητική συγκίνηση είναι γνώρισμα του Γένους των Ελλήνων. Οι Έλληνες είναι ο πιο αισθητικά καλλιεργημένος λαός του κόσμου. Οι Έλληνες θεωρούν απαράδεκτο ό,τι δεν είναι ωραίο.
Οι Άγιοι λένε πως ο Κύριός μας και Θεός μας είναι ποιητής. Δεν εννοούν την αισθητική χαρά από την μέθεξη του ωραίου είτε πρόκειται για ένα πράγμα ή για έναν άνθρωπο.
Λέγοντας "αλλότριον κάλλος ου καταμάνθανε, εννοούν προφανώς να μην βλέπει κανείς μια γυναίκα με αισθησιακή ή σεξουαλική ηδονή.
Αλίμονο αν οι Άγιοι που εξύμνησαν τον "Θείο Έρωτα" έκαναν σύγχυση ανάμεσα στην αισθητική, δηλαδή την ομορφιά και τη φιλοσοφία του Ωραίου και στον αισθησιασμό, που είναι η ερωτική διέγερση, από την σεξουαλική έλξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω ...