Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΜΑΣ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Όταν οι ά   ρχοντες αγαπούν το λαό περισσότερο απ΄ τον εαυτό τους, οι λαοί είναι ευτυχείς" (Κομφούκιος).
Απόδειξη ότι οι πολιτικοί νοιάζονται περισσότερο για την εύνοια του κόμματος παρά για την αγάπη του λαού, είναι ότι αποθρασύνθηκαν οι διάφοροι κατήγοροι, οι οποίοι κατηγορούν τα πάντα, ιδίως ό,τι ενώνει τον λαό, ,που σε μας είναι το ωραίο.
Χαίρομαι όταν ακούω τον κυρ Πανάγο, να θαυμάζει ένα δέντρο απέναντι στο καφενείο. Μου το δείχνει κάθε φορά, όταν κρατάει περισσότερο από όλα τα άλλα δεντρα, τα άνθη του, που βγάζει πρώτο τα φύλλα και όλα αυτά τα κάνει με ωραίο τρόπο, ώστε να δείχνουν την ομόνοια μεταξύ τους. Πρόκειται για το δέντρο στην μικρή πλατεία που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Γρηγορίου Ε΄.
Μια άλλη απόδειξη ότι ο λαός απογοητεύθηκε από τους άρχοντες είναι η γενική κατήφεια που επικρατεί και η απουσία του χαμόγελου. Ακόμα και οι νέοι δεν έχουν στα πρόσωπά τους τη χαρά και τη ζωηράδα της νιότης.
Λείπουν οι τρεις πατροπαράδοτες αρχές του Ελληνικού Γένους, η μετάνοια , ο αγιασμός του πνεύματος και η πίστη στη σωτηρία.
Μας βαραίνουν οι φίλοι, λέει ο Σεφέρης, μας βαραίνουν οι φίλοι, που δεν ξέρουν πια πως να πεθάνουν.
Και επειδή η ποίηση ερμηνεύεται με συμβολικό τρόπο, η σωστή ερμηνεία είναι ότι "μας βαραίνουν οι φίλοι, που δε θέλουν να ζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...