Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΛΑΤΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΑΞ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδουι

ΑΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΛΑΤΡΗ ΠΟΙΗΤΗ ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΑΞ !
Ο Αμερικάνος ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, που εγκατέλειψε την Αμερική και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, ως ερημίτης στην Κάλυμνο και στην Πάτμο, γελούσε με τη ζωή στην Αμερική. Εμείς, έλεγε, λύνουμε ακόμα τις διαφορές με το μποξ.
Όταν εκλέχτηκε πρόεδρος ο Νίξον, το αστείο με το οποίο γελούσε ο κόσμος στην Αμερική ήταν, ότι τώρα μπορούμε να γίνουμε όλοι πρόεδροι.
'Ελεγε κι άλλα αστεία , αλλά δεν τα θυμάμαι. Πέρασαν από τότε πενήντα χρόνια. Πρεσβευτής στην Ελλάδα ήταν ο Τάσκα, κι ο Λαξ γελούσε με το όνομά του.
Όταν μετά από πολλά χρόνια ταξίδεψε στην Αμερική με το πλοίο, στο λιμάνι τον σταμάτησε ένας μεγαλόσωμος νέγρος και του ζήτησε τσιγάρο. Ο Ρομπέρτος του είπε ότι δεν καπνίζει. Ο νέγρος του έκανε κεφαλοκλείδωμα και τον έσφιξε για να τον πνίξει. Ο Ρομπέρτος του είπε μόνο: "Άνθρωπε, μην το κάνεις αυτό." και ο άνθρωπος τον άφησε. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λαξ μαζί με τον Τόμας Μερτον, τραπιστή μοναχό, ποιητή και συγγραφέα του μπεστ σελερ "Το βουνό με τα εφτά πατώματα", ήταν φίλοι και υποστηρικτές των εγχρώμων στην Αμερική και το περιοδικό τους με τον τίτλο Ιωβηλαίον υποστήριζε τον αγώνα υπέρ των εγχρώμων και εναντίον των ναρκωτικών.
Όταν κάποτε μιλούσαμε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική, ο Ρομπέρτος είπε: Οι γυναίκες είναι όπως οι νέγροι στην Αμερική.
Ο Ρομπέρτος υπήρξε καθηγητής στο Κολούμπια. Το πρόσωπό του και το όλο ασκητικό παρουσιαστικό του σε κέρδιζε. Του έβγαλα αμέτρητες φωτογραφίες, αλλά δεν ήξερα να κρατήσω τουλάχιστον τα αρνητικά.
Δεν ήξερα επειδή και ο ίδιος απέφευγε την προβολή. Απέκτησε τον τίτλο του πιο "άσημου διάσημου" της Αμερικής! Μέχρι ταινίες γυρίστηκαν γι' αυτόν. Μια κριτικός έγραψε ότι είναι ο άνθρωπος για τον οποίο θα γράφονται βιογραφίες.. Και πράγματι λίγα χρόνια μετά το θάνατό του, το 2000 , γράφτηκαν πέντε βιογραφίες.
Παρά λίγο να γίνω κι εγώ διάσημος με τη φωτογραφίες του Λαξ, που εκτίθενται στο Εβραϊκό μουσείο της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης της Πολωνίας. Ο Λαξ είναι καθολικός εξ Εβραίων της Βιέννης.
Φωτ. Μ.Λ.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο
Όλες οι αντιδράσεις:
Sofia Panagiotidoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...