Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


 ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !

-Είσαι τυχερός, έχεις ακόμα το πατρικό σου σπίτι στο χωριό, λέω στο φίλο και συμπατριώτη μου Γεώργιο.
-Να σου πω, πιο πολύ το χαίρομαι σαν ανάμνηση, λέει κουρασμένος από την μίζερη ζωή των κατοίκων της σύγχρονης μεγαλούπολης.
Αν το καλοσκεφτείς, ευγενικέ αναγνώστη, αυτό που μένει μέσα μας με όλα τα πράγματα που αγαπάμε, είναι η μορφή τους, το πνεύμα τους. Δε μένει τίποτε από τα υλικά πράγματα, χωρίς να υποστεί τη φθορά του χρόνου. Αυτό που μένει για πάντα είναι το πνεύμα!Το σπίτι που γεννήθηκα κι ας το πατούν οι ξένοι.
Στοιχειό, και σαν απάτητο, με ζει και με προσμένει, γράφει ο Κωστής Παλαμάς στο ποίημά του για το σπίτι που γεννήθηκε.
Η νοσταλγία, τα πρόσωπα και τα πράγματα, οι τόποι, τα χρόνια που αγαπήσαμε, μας καλούν να βρεθούμε κοντά τους. Ο Οδυσσέας πάλευε με τα κύματα της θάλασσας, για να βρεθεί ξανά στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Μόνο οι ξενιτεμένοι μπορούν να νιώσουν αυτή την νοσταλγία, που είναι ο πόνος της ομορφιάς για το πνεύμα που μένει πάντα μέσα τους.
Ο Κύριός μας, επέστρεψε στους δικούς του, λέει ο Προφήτης και δεν τον δέχθηκαν. Δεν είχαν μέσα τους τη νοσταλγία του πνεύματος, δεν ένιωσαν την ομορφιά του πνεύματος της Αλήθειας:
" Ο λαός ούτος τοις χείλεσίν με τιμά
η δε καρδία αυτών πόρρω απέχει απ΄ εμού,
μάτην δε σέβονταί με
διδάσκοντες διδασκαλίας εντάλματα ανθρώπων." (Ματθ.15,8-9)
Δυσκολεύομαι να καταλάβω πως οι Μαθηταί του Ιησού είχαν το Σωτήρα κοντά τους και φοβούνταν, όπως στην τρικυμία στη λίμνη Γενησαρέτ. Πού τον ξύπνησαν στο καϊκι και του είπαν, δε σε μέλει που χανόμαστε. Ο Ευαγγελιστής γράφει σαν δικαιολογία, ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει το θαύμα των άρτων.
Αναρωτιέμαι και τώρα ακόμα, ύστερα από πολλά χρόνια, πως η χάρη του Θεού μέσα μας, νικάει το φόβο του θανάτου. Ό,τι γράφουν οι άγιοι της Εκκλησίας είναι μαρτυρία. Έχουν υποστεί το φόβο και τον νίκησαν με τη χάρη του Θεού. Να μην βάζεις φόβο και πάθος, λέει η Γραφή. Αυτό με άλλα λόγια το λέμε, να μη βάζουμε στην καρδιά μας, ό,τι μπορούμε να το κάνουμε "θέμα προσευχής". Η καρδιά είναι οίκος προσευχής. Να μην τον μετατρέπουμε σε οίκον εμπορίου. Κάθε φορά που λέω στα παιδιά μου κάποια δυσκολία, μου απαντούν με αυτά τα λόγια: Μη βάζεις καρδιά. Κάντο θέμα προσευχής. Η καρδιά να μένει καθαρή, για το πνεύμα του Θεού. "Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου", προσεύχεται ο Δαβίδ.
Όλες οι αντιδράσεις:
Αντωνης Χαρικιοπουλος και Tzeni Lamari

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...