Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Πιστεύοντας στη βοήθεια του Θεού

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Απόστολος Παύλος δεν είχε τίποτε, αλλά δεν τοκ έλειπε τίποτε. «τίποτε δεν έχω και τα πάντα κατέχω.» Θα μπορούσαμε άραγε να νιώθουμε κι εμείς σαν αυτόν; Εννοείται ότι θα μπορούσαμε, αν είχαμε την πίστη του Αποστόλου Παύλου.
Η παραβολή του οικονόμου της περιουσίας μιλάει για τη βοήθεια των φίλων σ΄αυτόν που έχει ανάγκη. Η αρχαία παροιμία λέει: ‘Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γινώσκεις», που σημαίνει ότι οι πιστοί φίλοι βοηθούν τον φίλο που έχει ανάγκη.
Άλλη μνεία της θείας βοήθειας κάνει η Καινή Διαθήκη στη Διδασκαλία του Ιησού να μη μεριμνάμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό ότι δεν είναι τίποτε παραμελημένο στη Δημιουργία. Ο Κύριος ορφανά κάνει, εγκαταλειμμένα δεν κάνει.
Στο βιβλίο της Γενέσεως διαβάζουμε ότι ο Ενώς προσευχήθηκε στο Θεό και ζήτησε τη βοήθειά του. Το ίδιο οι Ψαλμοί είναι γραμμένοι με πίστη στο Θεό και με εμπιστοσύνη ότι ο Θεός εισακούει τις προσευχές μας.
Στον πρόλογο του βιβλίου του M. Basilea Schlink “Αυτός που κανένα δε μπορεί να βλέπη λυπημένο» γράφει τα εξής:
«Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ ενός Θεού μακρυνού, άπιαστου , ακατανόητου και της ζωής του, με τους γήινους περιορισμούς της, με τους πόνους και τις θλίψεις της;
Η σημερινή ανθρωπότητα δε βρίσκει καμιά σχέση ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο, ούτε καν την ελάχιστη. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να υπερνικήσει την θλίψη της παρά με ναρκωτικά και άλλα ηρεμιστικά που την οδηγούν σε μια απελπισία ακόμα πιο μεγάλη. Και παρόλα αυτά η δυνατότητα αυτής της επαφής με το Θεό είναι δοσμένη , μάλιστα μιας πολύ στενής επαφής. Είναι η προσωπική σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που ενώνει το παιδί με τον πατέρα του. Αυτό που δεν μπορούμε να συλλάβουμε με τον ανθρώπινο νους μας , είναι παρόλα αυτά ένα πραγματικό γεγονός. Είμαστε παιδιά αυτού του άγιου και μακρινού Θεού όταν πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό, τον μονογενή Του Υιό. Διά μέσου αυτού, ο Θεός πατέρας μας πλησίασε με τρόπο θαυμαστό. Με τη θυσία της ζωής του που έκανε ο Υιός Του μας πρόσφερε το προνόμιο να είμαστε παιδιά Του. Κάθε μέρα επίσης θέλει να μας αποκαλύπτει με καινούριο και διαφορετικό τρόπο την πατρική του αγάπη.
Αυτή η ομολογία πίστεως χωρίς αμφιβολία κυκλοφορεί θεωρητικά ανάμεσα στους χριστιανούς, παρ΄όλ’ αυτά όμως πρέπει ν’ αποκαλυφθεί και πάλι στην πράξη και σ΄ένα μεγάλο μέρος να βιωθεί πραγματικά.
Αυτό μου φαίνεται απαραίτητο πρώτα απ΄ όλα για την εποχή μας, όπου η απειλή μιας τρομερής καταστροφής από ένα ατομικό πόλεμο κρέμεται πάνω μας. Μόνο εκείνος που θα έχει μάθει να βρίσκει καταφύγιο κοντά στον ουράνιο Πατέρα, θα βοηθηθεί και θα μπορέσει ν’ αντέξει τα χειρότερα με εμπιστοσύνη και δύναμη. Τα λόγια που ακολουθούν γραμμένα για κάθε μέρα του χρόνου έχουν την πρόθεση να συμβάλουν στην επιτυχία αυτού του σκοπού.»
M.Basilea Schlink: Αυτός που κανένα δεν μπορεί να βλέπη λυπημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...