Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Αισθητική χαρά και επιθυμία

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου 

¨Αλλότριον κάλλος ου καταμάνθανε." ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

Ο Κύριος στην επί του όρους ομιλία του, λέει "ηκούσατε ότι ερρέθη τοις αρχαίοις, ου μοιχεύσεις. Εγώ δε λέγω υμίν ότι πας ο βλέπων γυναίκα προς το επιθυμήσαι αυτήν ήδη εμοίχευσεν αυτήν εν τη καρδία αυτού.".
Διαφέρει οπωσδήποτε η αισθητική χαρά από τη θέαση ενός ωραίου γυναικείου προσώπου από την επιθυμία για μια γυναίκα.
Η κυριότερη διαφορά είναι η διαφορά μεταξύ της αγάπης με ιδιοτέλεια και της αγάπης χωρίς ιδιοτέλεια.
Είναι σημαντική αυτή η διαφορά, διότι η ανιδιοτέλεια είναι συστατικό στοιχείο του ωραίου. Δεν υπάρχει "ωραίο" που μας μας χαρίζει "ψυχική ανάταση", όταν υπάρχει ιδιοτέλεια.
Αυτός είναι ο λόγος που βγάζουμε από την χρησιμότητα ένα αντικείμενο, για να το απολαύσουμε "αισθητικά". Παράδειγμα, όταν κρεμάμε στον τοίχο ένα πιάτο, για να βοηθήσουμε τον θεατή, να το χαρεί χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς να το συνδέει με την πρακτική χρησιμότητα.
Μια φορά ανέβηκα μαζί με μια ομάδα ορειβατών σε κάποια ψηλή κορυφή, που ήταν τόσο υπέροχο το μεγαλείο της, καθώς είμασταν μέσα στα σύννεφα, πάνω από άλλες χαμηλότερες βουνοκορφές που η ομορφιά της, σε μένα έφερε δάκρυα στα μάτια. Δεν απόλαυσε την ομορφιά με την ίδια αισθητική χαρά, αυτός που διέκοψε τη σιωπή λέγοντας; "Να είχαμε και ένα αρνί εδώ να το ψήσουμε.
Το γυμνό στα έργα των μεγάλων ζωγράφων, όπως του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, δεν προκαλούν, διότι είναι έργα της αγάπης χωρίς ιδιοτέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...