Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί δε γίνεται προφορικός διάλογος για θεολογικά θέματα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Δε γίνεται διάλογος για θεολογικά θέματα, για τους εξής λόγους: Ο διάλογος είναι προφορικός, ενώ η θεολογία είναι γραπτή. Στον προφορικό λόγο οι λέξεις είναι «έπεα πτερόεντα», ενώ στο γραπτό λόγο, οι λέξεις δεν πετούν. Στον προφορικό λόγο μιλάμε όπως έρχονται οι λέξεις στο μυαλό, μιλάμε με το μυαλό. Ενώ στο γραπτό λόγο οι λέξεις βασανίζονται για να γραφούν, διότι γράφονται με την καρδιά και δεν ανοίγει εύκολα η καρδιά, όπως ανοίγει εύκολα το μυαλό.
Ο γραπτός λόγος είναι μυστικός, ενώ ο προφορικός λόγος είναι φανερός. Μυστικός είναι ο λόγος, όχι επειδή είναι κρυφός, αλλά επειδή μεταδίδεται από εμπειρία σε εμπειρία. Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, όταν έχουμε τις ίδιες πνευματικές εμπειρίες. Καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον όπως είμαστε όχι όπως σκεφτόμαστε. Ο Τσέχωβ έλεγε πως το γράφειν είναι σβύσιμο. Στον προφορικό λόγο οι λέξεις πετάνε σαν τα πουλιά και δεν ξαναγυρίζουν πιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...