Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Η σωματοποίηση και οι κατά φαντασίαν ασθενείς

 Του Μόσχου Λαγκοκυβάρδου

Η Σωματοποίηση και οι κατά φαντασίαν ασθενείς
Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Ένας Ιταλός γιατρός έγραφε στις ιατρικές συνταγές του μαζί με τα φάρμακα και τα λογοτεχνικά βιβλία που συνιστούσε να διαβάσουν οι ασθενείς του. Οπωσδήποτε θα τους συμβούλευε να μην περιγράφουν τα συμπτώματα των ασθενειών τους. Πολλοί από διαίσθηση αποφεύγουν να ακούνε διηγήσεις ασθενών στις οποίες περιγράφουν τα συμπτώματά των ασθενειών τους.
Μιλώντας για τη σωματοποίηση και την κατά φαντασίαν ασθένεια ,πρέπει από την αρχή να τονίσουμε ,ότι η σωματοποίηση συνδέεται πάντοτε με το πνεύμα κάποιας νόσου και ποτέ με το πνεύμα της υγείας. Ποτέ δε γίνεται σωματοποίηση του πνεύματος της υγείας. Πρόκειται για νοσηρά συμπτώματα , τα οποία δημιουργεί ο κατά φαντασίαν ασθενής
Πρόκειται για την ένωση του πονηρού πνεύματος με το νοσηρό πνεύμα του ανθρώπου, το λεγόμενο «σαρκικό φρόνημα», η οποία εκδηλώνεται τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα.
ΟΙ άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας προτρέπουν την αποπομπή του σαρκικού φρονήματος. Είναι με άλλα λόγια ένωση του πονηρού πνεύματος με το νοσηρό πνεύμα του ανθρώπου, η οποία εκδηλώνεται τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα. Αφού ό,τι έρχεται στην ψυχή, η ψυχή το μεταδίδει αμέσως στο σώμα.
Η επιστήμη περιγράφει την σωματοποίηση , ως ένα είδος πνευματικής και ψυχικής κατάσταση, η οποία εισέρχεται στην ψυχή και υποδουλώνει την ελευθερία της
Όταν κάποτε πήγα στο γιατρό για έναν πόνο στο πόδι μου, με ρώτησε που πονάω και του έδειξα το πόδι μου, λέγοντας, είναι από το ουρικό οξύ. Γιατρός είσαι, είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ακόμα γελάω με την επιπολαιότητα που έδειξα στο γιατρό. Να μη μου το σωματοποιήσεις, με συμβούλεψε στο τέλος.
Δίστασα να ρωτήσω τί είναι «σωματοποίηση», για να μη γίνω ακόμα πιο γελοίος. Με τις λίγες γνώσεις μου της αισθητικής, θυμήθηκα τη λέξη «αισθηματοποίηση» σε κάποιο στίχο του Καβάφη, που μιλούσε για την ατμόσφαιρα που δημιουργούν ακόμα και τα άψυχα, όταν τα συνδέουμε με τα αισθήματά μας.
Και μια που η αφορμή για να κάνω αυτές τις σκέψεις στο ιατρείο, συνειρμικά ήρθε στο νου μου οι περιπτώσεις των «κατά φαντασίαν» ασθενών.
Οι ασθενείς κατά φαντασίαν είναι ασθενείς χωρίς αιτία, με μόνο την φαντασία τους με την οποία νιώθουν σαν άρρωστοι. Αυτοί αντικαθιστούν δημιουργούν με τη φαντασία τους ασθένειες που δεν υπάρχουν , αλλά τα συμπτώματα που νιώθουν δεν διαφέρουν από αυτά των πραγματικών ασθενειών. Νιώθουν πόνους ή ανοίγουν ακόμα και πληγές στο σώμα τους χωρίς αιτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...