Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

ΜΗ ΘΗΣΑΥΡΙΖΕΤΕ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΜΗ ΘΗΣΑΥΡΙΖΕΤΕ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Στην Ορθοδοξία η φιλοκτημοσύνη είναι αμαρτία. Αν έχουμε διατροφές και σκεπάσματα, να αρκούμαστε σ' αυτά. Ένιωθα χαρά με τους συγγραφείς που αγαπούσαν τη λιτή ζωή. Δεν με ενδιέφερε κανένα πράγμα, με εξαίρεση τα βιβλία. Ευτυχώς δεν υπήρξα φιλοκτήμων. Συγκέντρωνα τα βιβλία, για να βρω σ' αυτά τον τρόπο να θεραπεύσω τα παιδικά τραύματα, κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Όσο όμως περνούν τα χρόνια τόσο πιο χαλαρός γίνεται ο δεσμός μου με το βιβλίο. Μ' άρεσαν αυτά τα λόγια που είπε ο Κνουτ Χάμσουν στη φυλακή όταν έμαθε ότι του δήμευσαν την περιουσία του. "Δε σκόπευα να τα πάρω μαζί μου".
Γράφοντας αυτά τα λόγια ήρθε συνειρμικά στο νου μου η σκέψη πώς ο συγγραφέας νοιάζεται για τη φήμη του, που ούτε κι αυτή θα την πάρει κανείς μαζί του. Μια ζωή ολόκληρη με τη λαχτάρα να γίνουν γνωστά τα βιβλία μας, για να διαβάζονται. Ο ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, είπε κάτι σοφό επάνω σ' αυτό. Η δουλειά του ποιητή είναι να γράφει. Η έκδοση του βιβλίου και το διάβασμά του είναι δουλειά του Αγγέλου του Θεού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...