Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ !
Στο χωριό μου αυτοί που έκαναν καλή παρέα ήταν αυτοί που είχαν ευχέρεια στο λόγο. Ο καλός ο λόγος δημιουργεί την καλή παρέα και την ενότητα. Ο καλός λόγος είναι ο Άγγελος του Θεού. Να τον στέλνεις πριν από σένα εκεί όπου πηγαίνεις. Το να είναι καλή παρέα ο φύλακας Άγγελος της ψυχής μας σημαίνει πολλά! Να μην ξεχνάμε ότι αυτό που φοβούμαστε περισσότερο από όλα στο θάνατο είναι η μοναξιά.
Όταν η γιαγιά μου η μακαρίτισσα Βασιλική πέθαινε, ήμουνα δίπλα της. Την άκουγα που μιλούσε στην αρχή με ανησυχία. Επαναλάμβανε συνεχώς τα λογια "πού να πάω", εννοώντας πού να βρει διαφυγή, σαν να είχε πέσει σε παγίδα και δεν μπορούσε να φύγει μακριά από αυτό της συνέβαινε. Κι η επιστήμη λέει, ότι το πρώτο στάδιο του θανάτου είναι η ανησυχία.
Η ανυσυχία της γιαγιάς μου διήρκησε λίγα λεπτά. Κατόπιν ηρέμησε και έλεγε ήσυχα, όπως αναρωτιέται κανείς χωρίς πάθος. "Πού θα πάω". Θα ηρεμούσε ακόμα πιο πολύ, μπορεί και να χαιρόταν, αν της έλεγα, πως εκεί που πηγαίνει θα έχει καλή παρέα, τους Αγγέλους του Θεού. Η γιαγιά μου πίστευε στο Χριστό και προσευχόταν σ' Αυτόν και στους Αγίους.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε κι ακόμα αισθάνομαι τύψεις, επειδή δεν σκέφτηκα να της πω, κρατώντας τρυφερά το χέρι της, ότι πηγαίνει κοντά στο Χριστό. Ένιωθα μια ανόητη λύπη, κι ήθελα να της κρύψω το θάνατό της, ενώ εκείνη ήταν απόλυτα βέβαιη ότι πεθαίνει. Όταν φεύγαμε απ' το νοσοκομείο, καθώς την κρατούσα στην αγκαλιά μου, μου ψιθύριζε: "ανάγκασε, μην πεθάνω στο δρόμο". "Ανάγκασε" στο χωριό μου σημαίνει "βιάσου".
Αυτός που ξέρει ότι πεθαίνει, αρχίζει να ζει με το πνεύμα του από εδώ. Ο υλικός κόσμος που μας περιβάλει προκαλεί σ' αυτούς που φεύγουν ανυπόφορη μοναξιά. Ό,τι είναι δικό μας είναι πνευματικό. Αυτό σημαίνουιν τα λόγια του Ευαγγελίου, "τί θα μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού"; Δεν είναι άγνωστο αυτό για όσους κάνουν πνευματική ζωή. Τα πνευματικά πράγματα είναι αιώνια και τα βλέπουμε με τις πνευματικές αισθήσεις μας.
Παράδειγμα για τα πνευματικά πράγματα είναι η χαρούμενη παρουσία των φίλων μας. Αν δεν είχαμε πνευματικές αισθήσεις δεν θα νιώθαμε τη χαρά της παρουσίας τους. Θα είχαμε αχρωματοψία της χαράς. Όπως οι άρρωστοι από αχρωματοψία δεν βλέπουν κάποιο χρώμα, δεν θα βλέπαμε σε κανένα πρόσωπο την καλωσύνη, την ευγένεια και κάθε αρετή! Πνευματική αχρωματοψία έχουν αυτοί που δε βλέπουν τίποτε ωραίο, τίποτε αισιόδοξο. Φαντάσου πόσο φτωχή θα ήταν η ζωή μας, αν δεν βλέπαμε πουθενά το καλό, το φιλικό, το πρόσχαρο, το φωτεινό, την αγάπη. Θα νιώθαμε σ' αυτή τη γη σαν να είμαστε σε αφιλόξενο σπίτι επισκέπτες, που δεν μας αγαπούν και θέλουν να μας ξεφορτωθούν το γρηγορότερο.
Ο μόνος τόπος όπου μορφωνόμαστε την πνευματική ζωή είναι η Εκκλησία! Υποφέρω, λέει ο Απόστολος Παύλος, περιμένοντας να μορφωθεί μέσα σας ο Χριστός! (Γαλ. 4,19) (Παιδιά μου, για σας πάλι περνώ τους πόνους ώσπου να διαμορφωθεί μέσα σας ο Χριστός.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόο...