Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Το μαύρο ράσο του ορθοδόξου κληρικού

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Tο μαύρο χρώμα του ράσου του ορθοδόξου ιερέως είναι όντως πένθιμο. Γιατί άραγε; Ενώ το ράσο των δυτικών είναι λευκό. Αλλά δεν είναι στην τύχη που το ράσο του ορθοδόξου είναι μαύρο και των δυτικών λευκό. Ούτε είναι στην τύχη ότι ο ορθόδοξος ιερέας λειτουργεί στραμμένος προς το Χριστό στην Αγία Τράπεζα, ενώ οι δυτικοί στρέφονται προς τον κόσμο, έχοντας τις πλάτες του γυρισμένες στην Αγία Τράπεζα.
Ο ορθόδοξος ιερέας στρέφεται προς το Θεό , την πηγή του φωτός. Δεν προέρχεται ο φωτισμός από τον ιερέα, αλλά από το Θεό μέσω του ιερέως. Αυτό έχει σοβαρότατες συνέπειες για εμάς τους ορθοδόξους: αντίθεση προς την ιερωσύνη που ίδρυσε ο Χριστός ειναι αντίθεση προς το Χριστό! Στην Ορθοδοξία ποτέ δεν δημιουργήθηκε ο λεγόμενος «αντικληρικαλισμός» της Δύσης. Οι πάντες σέβονται το ράσο του ορθοδόξου.
Όταν στη Δύση πολλοί πιστοί διετύπωσαν παράπονα στον Πάπα για ορισμένους κληρικούς, γιατί δε διώκονται, ο Πάπας απήντησε: Η κοινωνία άλλαξε εννοώντας ότι η εκκλησία πρέπει να προσαρμοστεί στην αλλαγή της κοινωνίας. Αυτή είναι η κοινωνία η οποία δεν θέλει να έχει θεμέλιο το Χριστό, αλλά το κοινωνικό συμβόλαιο όπως προσαρμόζεται κάθε φορά στις απαιτήσεις του κόσμου.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ο ορθόδοξος ιερέας τελώντας το μυστήριο της βαπτίσεως λέει τα λόγια «βαπτίζεται ο δούλος του Θεού» και εννοεί ότι τη βάπτιση όπως όλα τα μυστήρια τελεί ο Θεός και όχι ο ίδιος. Ενώ ο καθολικός ιερέας λέει «σε βαπτίζω», εννοώντας ότι αυτός τελεί τα μυστήρια. Στην Ορθοδοξία τα μυστήρια τελεί ο Θεός δια του ιερέως.
Στην Ορθοδοξία ούτε η Εκκλησία ούτε τα Μυστήρια προσαρμόζονται στον κόσμο, αλλά παραμένουν ακέραια, όπως τα ίδρυσε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Στη Δύση μέτρο πάντων είναι ο άνθρωπος. Ο Θεός παραμένει απόμακρος. Το Πνεύμα του Θεού στον κόσμο είναι ανθρώπινο (κτιστό). Πρόκειται για την επικούρεια φιλοσοφία . Οι επικούρειοι πιστεύουν ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, αλλά δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτόν! Στη Δύση πηγή των πάντων στην πίστη είναι ο Πάπας!
Στην Εκκλησία δεν ισχύει το ρηθέν υπό του Ηρακλείτου «τα πάντα ρει», όπως μεταφράζεται επιπόλαια από εκείνους που δεν έχουν μητρική γλώσσα την Ελληνική και μεταφράζουν όπως νομίζουν ότι είναι η αλήθεια. Τα πάντα αλλάζουν, είπε ο Ηράκλειτος από αυτά που είναι για να αλλάζουν, τα παροδικά, τα επιπρόσθετα, τα συμβεβηκότα. Αυτά που ο Αριστοτέλης παρομοιάζει με το χρώμα των μαλλιών των γυναικών.
Τα νοήματα της Γραφής πρέπει να τα εννοούμε με το νόημα του Ευαγγελίου. Δεν καταλαβαίνουμε τα λόγια της Γραφής με τις δικές μας σκέψεις ή με το πνεύμα της φιλοσοφίας .«Πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία.» είπε ο Ιησούς για τον εαυτό Του: Η ταπείνωση είναι η προϋπόθεση των πιστών, που θέλουν να είναι άξιοι του Κυρίου.
Οι κληρικοί μας φορούν το πένθιμο ράσο τους περιφέροντες στο σώμα τους τη νέκρωση του Κυρίου, για να φανερωθεί στο σώμα τους η ζωή του Ιησού. «πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερωθεί.» Ο Απόστολος δεν μίλησε για το χρώμα του ράσου του Ιερέως. Μπορούμε όμως να καταλάβουμε τί ήθελε, δίδοντας τη σωστή ερμηνεία στα λόγια του αυτά στους Κορινθίους: «’εχομεν δε τον θησαυρόν τούτον ( τον θησαυρόν του φωτισμού της γνώσεως της δόξης του Θεού νε προσώπω Ιησού) εν οστρακίνοις σκεύεσιν, ίνα η υπερβολή της δυνάμεως «είναι» του Θεού και μη εξ ημών.».
Οι Έλληνες είμαστε οι μόνοι, που έχουμε μητρική γλώσσα την Ελληνική και βιώνουμε με τη ζωή μας τα νοήματα του Ευαγγελίου, χωρίς να έχουμε ανάγκη εξήγησης, όπως εκείνοι που διαβάζουν το Ευαγγέλιο από μεταφράσεις. Παράδειγμα τα λόγια του Αποστόλου εκ σκότους φως λάμψαι» μεταφράζονται «ο Θεός " να λάμψει φως μέσα από το σκοτάδι». Σαν να προέρχεται το φως απ΄ το σκοτάδι.. Το φως ουδέποτε λάμπει μέσα από το σκοτάδι. Το φως διαλύει το σκοτάδι.
«Μη γίνεσθε ετεροζυγούντες απίστοις. Τις γαρ μετοχή δικαιοσύνη και ανομία; Τις δε κοινωνία κοινωνία φωτί προς σκότος;» (Μην κάνετε αταίριαστους δεσμούς με απίστους. Γιατί ποια σχέση μπορεί να έχει η δικαιοσύνη με την ανομία; Ή τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι; )
Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η κακοδοξία λόγω της μετάφρασης. Ότι το φώς προέρχεται από το σκοτάδι βρίσκεται παντού στις θρησκείες του απολύτου, στις οποίες λατρεύεται ο θεός δημιουργός και ο θεός καταστροφέας. Υπάρχουν θρησκείες χωρίς θεό, παράδειγμα ο βουδισμός, η θρησκεία της απελπισίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...