Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο για να είναι καλός και για να γίνεται ολοένα καλύτερος. Αν δεν γίνεται καλύτερος σημαίνει άραγε, ότι ο Θεός εγκατέλειψε τη δημιουργία Του ή ότι σκέφτεται να κάνει έναν καλύτερο απ΄ την αρχή, και να μην αφήσει τίποτε το παλιό να εξακολουθεί να υπάρχει. Ποιο είναι παλιό, που δεν έχει ελπίδα να γίνει καινούριο απ΄την αρχή; Τι να κάνουμε για να μην γίνουμε τόσο παλιοί, ώστε να μην έχουμε καμιά ελπίδα ανανέωσης; Αν επρόκειτο να ανανεώσουμε το παλιό σπίτι μας δεν θα φροντίζαμε να διατηρήσουμε εκείνα τα στοιχεία, που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση: Είναι τα στοιχεία τα οποία αποτελούν το «ευάρεστοι στο Θεό είναι.», οι αρετές.
Πριν πολλά χρόνια έτυχε να συστήσω σε κάποιον να συμφιλιωθεί με τον εχθρό του που μετανόησε, για το κακό που τον έκανε και ζητούσε να τον συγχωρήσει. «Γιατί δεν τον συγχωρεί, αφού σου ζητάει ταπεινά συγνώμην και η μετάνοιά του είναι ειλικρινής; Τον ρώτησα. Γιατί δεν κάνεις, όπως ο Χριστός που συγχωρούσε τους διώκτες του, επειδή δεν ήξεραν τι έκαναν; Ο άνθρωπος μου απάντησε: ο Χριστός είναι Θεός, εγώ είμαι άνθρωπος, είπε.
Πέρασαν από τότε πάνω από είκοσι χρόνια και η απάντηση του ανθρώπου αυτού, ήταν για μένα ένας φαινομενικά ανίκητης πειρασμός. Δεν ήξερα πώς να τον νικήσω με τη χριστιανική διδασκαλία. Σήμερα άνοιξα στην τύχη την Καινή Διαθήκη και διάβασαν το αποστολικό ανάγνωσμα της πρώτης Κυριακής των Αγίων Πάντων, όπου λέει, πως οι Άγιοι Πάντες «κατηγωνίσαντο βασιλείας, ενεδυναμώθησαν από ασθενείας κ.ά. Με το διάβασμα αυτό ήρθε μέσα μου σαν αποκάλυψη η απάντηση στον φαινομενικά πειρασμό μου: ότι από τον άνθρωπο ζητεί ο Θεός τη θέλησή του. Τα υπόλοιπα είναι έργο δικό του. Αλλά τη θέληση του ανθρώπου δεν μπορεί να την παρακάμψει. Ο άνθρωπος που δεν συγχωρούσε, πίστευε ότι με τη δική του δύναμη θα γινόταν η συμφιλίωση, ακόμα και παρά τη θέλησή του. Κι αφού δεν ήθελε δε γινόταν.
mlvardospot.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Οι γιορτές της Ορθοδοξίας, ιδίως η Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων, η Εο...