Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Η γνώση και η ασκητική πράξη

Του Μόσχου Λαγκουβάρδοιυ

Όσο προσπαθώ να γνωρίσω τα θεϊκά πράγματα , με την πράξη τόσο δυσκολότερα είναι. Οι Πατέρες λένε δεν υπάρχει γνώση χωρίς πράξη ( ασκητική πράξη). Λένε επίσης ότι πρέπει να αλλάζουμε τη γνώση με τη χάρη.
Ο Ιάκωβος στην επιστολή του γράφει, "πάσαν χαράν ηγήσασθε αδελφοί μου , όταν πειραμοίς περιπέσητε ποικίλοις , γινώσκοντες ότι το δοκίμιον υμών της πίστεως κατεργάζεται υπομονήν". (Ιακ.1,2).
Μερικές φορές μιλώντας για την πίστη, λέω ασυναρτησίες, παρόλο, που οι φίλοι λένε, πως είμαι καλύτερος στον προφορικό λόγο,
Ο Ρίλκε λέει, ,πως πρέπει να αφήνουμε αυτό που θέλουμε να πούμε να μένει λίγο καιρό στο ασυνείδητο και μετά να γράφουμε. Ίσως επειδή τα θεϊκά πράγματα δε λέγονται επιπόλαια, δίχως να τα ζησουμε πρώτα στο πετσί μας.
Τελευταία με απασχολεί αυτό που γράφει ο Απόστολος πως η πάλη του χριστιανού δεν είναι πάλη με άνθρωπο, αλλά με τις αρχές και τις εξουσίες του σκότους του αιώνος τούτου. δηλαδή τα πνεύματα της πονηρίας, τους δαίμονες.
Αλλά οι δαίμονες φωλιάζουν μέσα μας, το "σαρκικό φρόνημα", που πρέπει να αγωνιστούμε να τους διώξουμε, "Δος αιμα, λάβε πνεύμα". (Πνεύμα ευθές εγκαίνσιον εν τοις εγκάτοις μου" (Ψαλμ.50ος)..
Πώς λαμβάνουιμε πνεύμα με αίμα; Γι' αυτούς που έχουν εμπειρία είναι εύκολο. Αυτοί μεταδίδουν εύκολα τη γνώση τους σ' αυτούς που έχουν την ίδια πνευματική εμπειρία. Γι' αυτό η Ορθόδοξη Παράδοση λέγεται μυστική. Δεν είναι αποκρυφιστική. Η λέξη μυστική σημαίνει γνώση από εμπειρία όχι από γενικές σκέψεις και ιδέες.
Αν είσαι τυχερός διάβασε το ευαγγέλιο πολλές φορές και με τη χάρη Του μπορεί , αν έχεις πίστη, να λογιστεί η πίστη σου ως δικαιοσύνη (εμπειρία)΅, όπως έγινε στον Αβραάμ., που η πίστη του λογίστηκε ως έργο (δικαιοσύνη).: Διάβασε εκεί που λέει, "ο ευρών την ψυχήν αυτού απωλέσει αυτήν. Ο απωλέσας την ψυχήν του (το σαρκικό φρόνημά του) ένεκεν εμου και του ευαγγελίου θα βρει την ψυχή του (το |πνευματικό σώμα του"),. Θα φανερωθεί η ζωή του Ιησού μέσα του. (Δεν ζω εγώ, ζει εν εμοί Χριστός". "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Οι γιορτές της Ορθοδοξίας, ιδίως η Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων, η Εο...