Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

"Χριστού ευωδία¨

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Υπάρχουν πολλά πνεύματα. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε σε όλα. Θα νιώσουμε κάποτε την ανάγκη να διαλέξουμε ποιό πνεύμα ακολουθούμε. Εγώ διάλεξα την  "Χριστού ευωδία". Κάποια στιγμή ένιωσα ότι ο νους μου είναι τόσο καθαρός που μπορώ  να  διαλέξω ότι αγαπώ την ευωδία του Χριστού και ότι δεν αγαπάω τη δυσωδία  του σαρκικού φρονήματος. 

Δεν είναι μακριά από μας τα πνεύματα αυτά. Είναι μέσα μας και πρέπει κάποτε να διαλέξουμε ποιό πνεύμα μας αρέσει. Μας αρέσει να είμαστε μαθητές του Ιησού ή μας αρέσει να ακολουθούμε τον Ιούδα. Στην αναζήτηση του πνεύματος που αγαπάμε , θα επισημάνουμε στη Γραφή τα σημεία, στα οποία γίνεται αναφορά είτε κυριολεκτικά, είτε συμβολικά. 

Όταν ο νους αρχίζει να ενεργείται υπό του θείου φωτός, γίνεται όλος διαφανής, ώστε να βλέπει το δικό του φως, χωρίς να αμφιβάλει.  (Φιλ.Α΄246, μ). Η γνώση αυτή γίνεται με τη συνείδηση. Δε γίνεται με τις υλικές αισθήσεις. 

Προσπαθούμε να έχουμε το νου καθαρό και να διώχνουμε το σαρκικό φρόνημα με την προσευχή και τη μνήμη του Θεού. Μέσα μας να στρέφουμε  το νου μας. "Είσω πέμπειν τον νουν". Νους που σκορπίζεται έξω με τις αισθήσεις, χωρίς συνείδηση είναι σαν το θηρίο ή το δαιμονισμένο: "Νους σκεδανύμενος επί τα έξω, δαιμονιώδης  ή  θηριώδης. ¨

Η προσευχή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διώχνει το σαρκικό φρόνημα. Αποφεύγουμε να πούμε ότι η αμαρτία είναι ασθένεια, γιατί δεν εννοούμε ότι κάθε ασθενής είναι αμαρτωλός. Η αμαρτία διακρίνεται από την αρρώστεια επειδή η αμαρτία είναι θεληματική, αντίθετα με την αρρώστεια. Κανείς  υγιής δε θέλει να είναι άρρωστος. 

Η ιατρική επιστήμη συνδέει την υγεία με το ανοσοποιητικό σύστημα. Διαβάστε αυτήν την παράγραφο απ΄την αυτοβιογραφία του μεγάλου σκηνοθέτη του κινηματογράφου Έλια Καζαν: " Η σάρκα και το πνεύμα βρίσκονται σε μια αλληλεξάρτηση. Όταν ένα άτομο δεν ενδιαφέρεται, ενσυνείδητα ή ασυνείδητα, να συνεχίσει τη ζωή του, τότε συμβαίνει μέσα του κάτι μυστηριώδες και καταστρεπτικό. Η ψυχή μεταφέρει το μήνυμα και η προστατευτική δύναμη του σώματος - το ανοσοποιητικό σύστημα όπως λέγεται - παραδίδει συγά σιγά το σώμα στην ασθένεια,  η οποία περιμένει υπομονητικά γι' αυτό το άνοιγμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ενιαίος και το εσώτερο μέρος του είναι αυτό που δυνηθίζουμε να το λέμε πνεύμα, καμιά φορά και Άγιο Πνεύμα, επειδή είναι πραγματικά άγιο. Αυτό είναι που πρέπει να επιβιώσει, κι όταν δεν επιβιώνει, δεν επιβιώνουμε ούτε μείς. Έτσι μ' αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος σκοτώνει τον εαυτό του." * 

Να μην πιστεύουμε σε όλα τα πνεύματα, γράφει στην επιστολή του ο άγιος Πέτρος.Εγώ αγαπώ την του Χριστού ευωδία. Πέρασαν πολλά χρόνια, σχεδόν όλη η ζωή μου, για να δω καθαρά το πνεύμα που αγαπώ, που είναι το πνεύμα των Μαθητών του Ιησού και όχι το πνεύμα του Ιούδα. 

Κανένας δε θα σου πει καθαρά ότι αγαπάει το πνεύμα του Ιούδα. Δεν βλέπουμε ποτέ καθαρά το πνεύμα του Ιούδα, γιατί είναι το πνεύμα της απάτης. Ο Κύριος ονομάζει αυτό το πνεύμα "γενεά πονηρά και μοιχαλίς".

 *(Έλια Καζάν, Μια Ζωή, Εκδόσεις Ελληνική Ευρωεκδοτική ,σ. 767 Μετάφραση Ευγένιος Πιέρρης).

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

"Τί ζητείτε;"

 "Τί ζητείτε"Την ερώτηση αυτή του Ιησού έπρεπε να κάνω στον εαυτό μου από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου, ιδίως όταν υπέφερα από αρρώστιες ή άλλες δοκιμασίες. "Τί ζητείς; Για ποιό σκοπό ήρθες εδω; Γιατί όμως δεν την έκανα ποτε και περίμενα να την κάνω εις τας δυσμάς του βίου; 

Αντί απάντηση στο άγνωστο πεπρωμένο, προσπάθησα να ανακαλύψω στη Φύση και στην Τέχνη μια ελεκτή συγκίνηση για το πνεύμα μου, η οποία δεν είχε μια πλήρη απάντηση στο ερώτημα "γιατί ήρθα εδω"".

Ο προφήτης Ιωνάς βυθισμένος στο σκοτάδι του κήτους αναρωτιόταν άραγε για ποιό σκοπό είχε έρθει ε΄δω;  Μήπως για να μάθη την υπακοή στο θέλημα του Θεού; Μήπως το πνεύμα του δεν του αρκούσε να βελτιώσει την ανυπακοή το; ΉΘελε να μάθει την αλήθεια που θα τον ελευθερώσει και που είναι η υπακοή στο θέλημα του Θεού.

Πόσο μεγάλο κύκλο πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στο απλό,  να ενστερνιστούμε την αλήθεια του Χριστού που είναι η διαρκής μνήμη του Θεού! Πόσο απλά το λέει ο στίχος του Ψαλμού "εμνήσθην του Υψίστου και ευφράνθην."

Ίσως μια απάντηση που ήρθε σαν έλαμψη σε μένα είναι "να χαίρομαι με το Θεό.> Αυτό ζητώ κι αυτό είναι ίσως το μέγιστο μάθημα. Αφού ο Θεός  με βλέπει, γιατί ζητώ την μάταιη δόξα των ανθρώπων; Γιατί δεν μου ααρκεί΄να χαιρομαι με το Θεό; 

Θα μου πείτε και γιτί γράφεις; Γράφω γι' αυτό που λεει ο Απόστολος "ευδοκούμεν δούναι υμίν ου μόνον το ευαγγέλιον του Θεού αλλά και τα εαυτών ψυχάς.... Κατ' ενώπιον του Θεού λαλούμεν...Ευχαριστώ το ΘΚεό πάντων υμών γλώσσαν λαλών."

Παραθέτω εδώ μια παράγραφο από το βιβλίο του Φρειδερίκου Γ΄Φάρραρ, Ο βίος του Χριστού, που μετέφρασε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης κι είναι απόλαυση να το διαβάζεις: Γράφει ο Φάρραρ:  για την ερώτηση του Ιησού "Τί ζητείτε;":  Πόσον όμως βαθεία και πλ΄,ηρης σημασίας είναι η ερώτηση του Χριστού;  Είς από τους μεγαλυτέρους αγίους της Δυτικής Εκκλησίας, ο άγιος Βερνάρδος, αυνήθιζε να προειδοποιεί εαυτόν διά της μεγάλης ταύτης ερωτήσεως:  Bernarde, ade quid veisti? -Βερνάρδε, ,προς τίνα σκοπόν ήρθες ενταύθα;"

Προκειμένου να εξετάσει τις εαυτόν, προκειμένου ν'[ ανιχνευση εντός της συνειδήσεώς του, δεν υπάρχει νβαθυτέρα ερώτησις. όλη όμως η σημασία της συνεκεντρούτο εις δύο απλάς λέξεις: " Τί ζητείτε;".

mlavardospot.blogspot.com 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Η ζωή είναι του Χρισού

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν ο μαθητής του Χριστού λέει πως η ζωή του είναι ζωή του Χριστού, "ζω δε μηκέτι εγώ, ζει εν εμοί Χριστός", τί εννοεί άραγε ο μη μαθηής του Ιησού; 

mlvardospot.blogspot.com 


Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

ΖΩΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΗΤΟΥΣ ΤΟΥ ΙΩΝΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μη με ρωτάς, πως είναι η ζωή σε συνθήκες κοιλιάς του κήτους του Ιωνά. Δεν μπορώ να σου τις περιγράψω. Μόνο αν έζησες μέσα σε τέτοιες συνθήκες γνωρίζεις πώς είναι.

Αυτό που μπορώ να σου πω είναι το έντονο αίσθημα να βγεις από εκεί μέσα το ταχύτερο. Ευτυχώς υπάρχει δυνατότητα να βγεις, εκτός από το βγάλσιμο χωρίς προσπάθεια, οπως έγινε με τον προφήτη Ιωνά,που τον ξέρασε το κήτος στην ακτή, χωρίς να τον ρωτήσει. 

Αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωσή μας. Ο Ιωνάς είχε μια αποστολή και δεν την είχε ξεχάσει. Εμείς δεν έχουμε αποστολή ή έχουμε και την ξεχάσαμε. Έτσι σε μας υπάρχει άλλος τρόπος να βγούμε. Δεν ισχύει όμως διότι ο τρόπος να βγούμε με τη θέλησή μας είναι να πιστέψουμε στο Χριστό και να καλέσουμε το Χριστό να μας βοηθήσει. Να πιστέψουμε όπως έκανε ο Ενώς. Είναι ο μόνος ύστερα από χιλιάδες χρόνια απιστίας, που πίστεψε ότι ο Θεός βοηθάει τον άνθρωπο και άρχισε να καλεί το Θεό σε βοήθεια. 

Με τον Ενώς αρχίζει η ανθρωπότητα να προσεύχεται. Το να αρχίσει να προσεύχεται ο Ενώς αυτό έγινε με τη θέλησή του. Ο Ενως δε ζήτησε αποδείξεις, όπως έκανε εκείνη η γενιά των Εβραίων της εποχής του Χριστού,  για την οποία  ο Χριστός ειπε "γενεά πονηρή και μοιχαλίδα, θαυματουργικό σημάδι ζητάει αλλά δεν θα της δοθεί ει μη το σημάδι του Ιωνά του προφήτη."

Με άλλα λόγια η γεννιά εκείνει ήθελε μηχανικά να βγει απ΄την κοιλιά του κήτους, όπως έγινε με τον προφήτη Ιωνά, αλλά ο Ιωνάς ήταν απεσταλμένος και δεν ξέχασε την αποστολή του. 

 Και τώρα η ανθρωπότητα είναι ένας φυλακισμένος στα πάθη, στην κοιλιά του κήτους και δε ζητάει απ΄ το Χριστό, το σωτήρα του κόσμου , να τη σώσει. 

Ο Χριστός καλεί την ανθρωπότητα να έλθει κοντά Του και να την ελευθερώσει από τη δουλεία των παθών, που είναι η δουλεία στην κοιλιά του κήτους του Ιωνά. 

mlvardospot.blogspot.com 

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκοτάδι από αυτό στο οποίο  ζει η ανθρωπότητα  από τότε που υπάρχει μέχρι σήμερα, που είναι το σκοτάδι μέσα στο κήτος του Ιωνά.

Η ανθρωπότητα δε ζει βέβαια ομαδικά το σκοτάδι της ούτε έχει επίγνωση ότι ζει στο χειρότερο σκοτάδι, που διαρκεί για πάντα χωρίς ελπίδα να ελευθερωθεί ποτέ από αυτό. Είναι σκοτάδι απελπισίας. Δεν περιμένουμε από κανένα να δώσει χείρα βοηθείας ούτε κι εμείς βοηθάμε κανέναν.  

Είναι το σκοτάδι του καθενός που δε μοιάζει το σκοτάδι κανενός άλλου . Τί ομορφιά μας δίνει ο Θεός κι εμεις δεν τη  βλεπουμε και δεν χαιρόμαστε και δεν ευγνωονούμε. Δεν μπορεί κανείς να συγκρίνει το σκοτάδι της ανθρωπότητας με το δικό του και με το σκοτάδι των άλλων. 'Ετσι ζει κανείς στην προσωπική του φυλακή, βουβός μέσα στην προσωπική του κόλαση. 




Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λόγος ενθαρρυντικός

 Θά 'θελελα ν΄α  'χα τη δύναμη να γραφω πάντα λόγους ενθαρρυντικούς υπέρ της ζωής! Πόσοι είναι άραγε είναι οι λόγι υπέρ της ζωής σε σύγκριση με τους λόγους εναντίον της ζωής;  Δεν είναι ούτε ένας στο εκατομμύριο. 

Αμέτρητα ταξίδια γίνονται με τα συγκοινωνιακά μέσα. Ο κόσμοςδεν κάμπτεται από α ατυχήματα που συμβαίνουν και εξακολοθεί να χρησιμοποιεί τα μέσα συγκοινωνίας Ο αριθμός των τααξιδίων είναι άπειρα μεγαλύτερος από τον ααριιθμό των ατυχημάτων στους δρόμους. Ο κόσμος εμπιστεύεται τα συκγοινωνιακά μέσα.

Ογδόντα χρόνια κατεστρεφαν τις εκκλησίες οι εχθροί της πίστης. Κι όμως δεν έπεισαν τον κόσμο να εγκταλαλείψει τις εκκλησίες. Οι πιστοί ξανάχτισαν τις εκκλησίες |! Είναι άπειρα τα δείγματα της πίστης. Η απιστία δεν έκαμψε την πίστη. Ο Χριστός έχει στα χέρια Του τη ζωή των ανθρώπων. 

Αμέτρητες ασθενείς ενδυνα μώνονται από τις ασθένεις με την πίστη στο Χριστο.  Κ¨αθε μέρα που ζουμε είναι μια νίκη της ζωής.  Πιστεύω στη νίκη της ζωής! Είαι ασήμαντος ο αριθμός αυτών που παραιτούνται από τη ζωή. Η πίστη είναι πιο δυνατή από την απιστίας. Αυτός που θέλει να πιστέψει στη ζωή έχει αμέτρητα παραδείγματα ακόμα και από την ίδια τη ζωή του. Η δύναμη της απιστις είναι μηδαμινή. Δεν είναι παντοτινή. Είναι σαν το θόρυβο. Το μέλλον ανήκει στην ησυχία! "Θα σκούξυυν οι χήνες και θα σωπάσουν.' 

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ;
= Ποιός είναι ο σκοπός της ζωής; Για ποιόν σκοπό ζούμε; Τί θα θέλαμε περισσότερο απ' τη ζωή; Πολλοί πιστεύουν ότι ο σκοπός της ζωής είναι το κυνήγι της ευτυχίας. Θεωρούν τη λύτρωση το να φτάσει κανείς να είναι πάντοτε χαρούμενος. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ζεις για να κυνηγάς τη διαρκή ευτυχία
-Ο Πλάτων έλεγε πως η χαρά συνδέεται με τη λύπη, σαν τα δύο άκρα σ' ένα κλαδί. Η χαρά καταλήγει στη λύπη και η λύπη τελειώνει με τη χαρά. Ποιός είναι ο σκοπός της ζωής για τους ορθοδόξους χριστιανούς; Είναι η ζωή για το Θεό. Δε ζούμε για τον εαυτό μας, αλλά για το Θεό. 'Ετσι έχουμε πάντα μπροσ΄τα μας τον Ιησού, ως αρχηγό και τελειωτή της πίστεως και είμαι απόλυτα βέβαιοι ότι ο Χριστός κατοικεί μέσα μας.
Παραθέτω ένα απόστπασμα από την δεύτερη πς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλους Παύλου που πιστεύω ότι απαντάει στο ερώτημα μας για το σκοπό της ζωής;
"
"Χριστος υπέρ πάντω απέθανε, ,ίνα οι ζω΄ντες μηκέτι εαυτοίς ζώσιν, αλλά τω υπέρ αυτών αποθανόντι και εγερθέντι. Ώστε ημείς από του νυν ουδένα οίδαμεν κατά σάρκα. ει δε και εγνώκαμεν κατά σάρκα Χριστόν, αλλά νυν ουκέτι γινώσκομεν ει δε τις εν Χριστώ , καινή κτίσις. τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα.
(



ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...