Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Η ΑΝΘΡΩΠΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ανθρωπαρέσκεια μου είναι ενοχλητική. Μπορώ να πω ότι είναι ένα πάθος. Τα πάθη δεσμεύουν την ελευθερία. Κι αφού με ενοχλεί σκέφτομαι πώς θα τη νικήσω. Ίσως μπορώ να τη νικήσω με τη μνήμη του Θεού.
Η ανθρωπαρέσκεια σε μένα είναι να θέλω να αρέσουν αυτά που γράφω. Σε ποιόν άραγε θέλω να αρέσουν τα κείμενα και τα βιβλία; Ο κόσμος θα καταστραφεί και μαζί και τα σπουδαία βιβλία. Μήπως στερούμαι την ελευθερία μου, θέλοντας τα βιβλία μου, να μείνουν; Έως πότε να μείνουν και έως πότε να με θυμάται ο κόσμος.
Ο λαός γνωρίζει την αγωνία αυτών που πάσχουν από το δαίμονα της ανθρωπαρέσκειας των ποιητών. Αυτό φαίνεται από την λαϊκή παροιμία "ο ποιητής μετά θάνατον δοξάζεται". Ας πάει λοιπόν στα κομμάτια ο δαιμονισμός της ανθρωπαρέσκειας.
Ο ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, πριν πολλά χρόνια μου είπε κάτι που δεν το ξεχνάω ποτέ, αλλά και δεν το θυμάμαι να το χρησιμοποιώ ως όπλο κατά της ανθρωπαρέσκειας.
Μου είχε πει ότι αξίζει να γράφω για τον ιδανικό αναγνώστη, αλλά δεν μου είπε ποιός είναι ο ιδανικός αναγνώστης. Έτσι έκανε πάντα. Σου άφηνε να βρεις εσύ το σπουδαιότερο. Πίστευε ότι η ευκολία στη μάθηση κάνει καλό. Διάβαζε τον Ιωάννης της Κλίμακος. τον Μακάριο, τον Αιγύπτιο, τον Σιλουανό τον Αγιορείτη, που είχε τη μετάφρασή του ανάμεσα στα βιβλία του.
Εγώ είμαι τόσο καλός μαθητής που έπρεπε να περάσει μισός αιώνας περίπου, για να μου αποκαλυφθεί ποιός είναι ο ιδανικός αναγνώστης και γιατί η μνήμη του, θεραπεύει την ανθρωπαρέσκεια.!

Η ΑΓΙΑ ΑΓΝΟΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η πρώτη Εντολή είναι να αγαπάμε τον Θεό πάνω από όλα. Όσοι αγαπούν τον Θεό έχουν μια συνεχή αίσθηση της απουσίας του Θεού. Αν δεν αγαπάμε κάτι, δεν νιώθουμε ότι μας λείπει. Ο Θεός που αγαπάμε πάντα μας λείπει, αν και είναι συνεχώς παρών σε όλα τα πράγματα. Επομένως, ο Θεός είναι σε όλα τα πράγματα και μπορούμε από άγνοια να αισθανθούμε την παρουσία Του.

Όπως ακριβώς νιώθουμε την παρουσία των αγαπημένων μας, που μας λείπουν. Με αυτήν την ιστορία της ιερής άγνοιας, θα εισέλθουμε στο κρυμμένο νόημα του στίχου αυτού στο Άσμα Ασμάτων. Η αγαπημένη που συνεχώς ψάχνει τον αγαπημένο της, όταν τον βρίσκει, του λέει να τρέξει ελεύθερος σαν ελάφι στα βουνά των
αρωμάτων.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΥ

Προχθές άκουσα την ενδιαφέρουσα ομιλία του φίλου Κωνσταντίνου Ζάχου, με τίτλο Οι μέριμνες της ψυχής και το έργο,
Ο ομιλητής θέτει τόσο ενδιαφέρονται θέματα για την ψυχή και τις μέριμνές της, ώστε τρείς μέρες τώρα με απασχολεί.
Έγραψα το παρακάτω σχόλιο για να πάψω να τη σκέφτομαι, επειδή όταν σκέφτομαι το έργο των άλλων, παραμελώ το διό μου. Παραθέτω το σχόλιό μου, αν και δεν είναι ολοκληρωμένο. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά, αλλά το αντικείμενό μου δεν είναι επιστημονικό, για διαφόρους λόγους. Επειδή γράφω γιατί αγαπώ τη λογοτεχνία. Κα΄μία λογοτεχνία δε γράφτηκε επιστημονικά. Σε κανένα λογοτεχνικό έργο δε θα διαβάσεις τη λέξη "διότι". Η λογοτεχνία υποβάλλει αυτό που λέει, δεν το εξηγεί ούτε το αναλύει και ούτε λαμβάνει υπόψη τη στατιστική.
Το σχόλιό μου :
Η ομιλία σου, αγαπητέ φίλε, με έπεισε ότι οι μέριμνες της ψυχής δεν επιδέχονται επιστημονική ανάλυση. Για το λόγο αυτό η ψυχή και οι μέριμνες της ψυχής δεν είναι αντικείμενο της επιστήμης. Θαυμάζω την ψυχραιμία σου, χάρις στην οποία μπορείς να μελετήσεις τις μέριμνες της ψυχής. ΜΟυ θύμισες τα λόγια του Ιησού στη Μάρθα. Ύστερα απαό την ακρόαση της ενειδαφέρουσας ομιλίας σας, ,αξίζει να ξαναδιαβάσεις κανείς το δωδέκατο κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου. Εκεί όπου ο Ιησούς μιλάει για το σατανά τί παθαίνει όταν μερίζεται.
Ο Όμηρος περιγράφει το γένος των θνητών με το ίδιο χαρακτηριστικό του μερισμού.Χαρακτηρίζει τους θνητούς από το ν μερισμό της ψυχής. Οι θνητοί λέγονται "μέροπες". "Μερόπων γένος βροτών". Οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες εφαρμόζουν επιστημονικά το "διαίρει και βασίλευε" και αφαιρούν τη δύναμη της δημιουργικότητας με την οποία ο Θεός προικίζει τον άνθρωπο, για να Του μοιάσει και να ενωθεί μαζί Του, Τί σημαίνουν τα λόγια του Κυρίου, μη μεριμνάτε. Δεν θα το καταλάβουμε το νόημα των λόγων αυτών του Ιησού με την επιστημονική σκέψη και τη λογική, γιατί κι οι δύο αρρωσταίνουν μπροστά στα αντίθετα. Κι όμων ο Ηράκλειτος λέει "εκ των αντιθέτων αρμονία" και η ησυχία θα έλεγαν οι Πατέρες της Εκκλησίας! Σε ένα ανώτερο πνευματικό επίπεδο ενώνονται τα αντίθετα. Λένε ότι οι επιστήμονες τώρα έφτασαν να μη βρίσκουν αντίθεση ανάμεσα στο πνεύμα και στήν ύλη.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Ο τελευταίος πειρασμός

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο τελευταίος πειρασμός του ανθρώπου είναι ο πειρασμός του φόβου του θανάτου. Είναι τελευταίος όχι μόνο επειδή διαρκεί μέχρι στο τέλος της ζωής μας, αλλά διότι όταν νικηθεί αυτός ο πειρασμός δεν υπάρχει κανείς άλλος πειρασμός να μας πειράξει. 

Ποιά είναι η αιτία που προκαλεί το φόβο του θανάτου; Δεν είναι αντιφατικό για τον πιστό, να φοβάται, ενώ πιστεύει στο Θεό; Μήπως η ύπαρξη του φόβου είναι ένδειξη ότι δεν είναι η πίστη στο Θεό αληθινή; Ο Κύριος επιτίμησε την ολιγοπιστία των μαθητών του που φοβήθηκαν στη θάλασσα, όχι την απιστία. 

Ο φόβος είναι ο ίδιος από οποιαδήποτε αιτία προκαλείται. Σημασία έχει ποια είναι η στάση μας απέναντι στον κάθε φόβο, στο φόβο του θανάτου ή στο φόβο της ζωής.Δεν καταργείται ο φόβος, αλλά νικάται. Δεν είμαστε δούλοι του φόβου. Ο φόβος του θανάτου είναι έλξη του θανάτου (vis mortis).  Είναι σαν το φόβο του ύψους γι' αυτούς που νιώθουν το φόβο αυτόν.  

Ο φόβος  από οποιαδήποτε αιτία κι αν προέρχεται είναι η ίδια ενέργεια είτε είναι φόβος του θανάτου είτε είναι φόβος του Θεού. Ο Ιησούς ενθαρρύνει τους μαθητές Του με την ειρήνη. Ειρήνη υμίν. Ειρήνη τη δική μου σας δίνω.  Οι μαθητές φοβούνται επειδή δεν έχουν την ειρήνη του Χριστού στην ψυχή τους. 

Πας επικαλούμενος το Όνομα του Κυρίου θα σωθεί, λέει η Αγία Γραφή. Ο Χριστός είναι ο σωτήρ του κόσμου. Πώς ερμηνεύουμε τη λέξη "σωτηρία"; Το Ελληνικό Γένος έχει ζήλο για την ειρήνη του Χριστού, με επίγνωση ότι η σωτηρία που δίδει ο Χριστός είναι η ελευθερία από τις έλξεις των παθών. Πώς μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι όταν τα πάθη μας σέρνουν σας τους δούλους τους; 

Ο Απόστολος Πέτρος γράφει στην πρώτη καθολική επιστολή του;      " Το Χριστό τον αγαπάτε, αν και δεν τον έχετε γνωρίσει  κατ' όψιη. Τώρα δεν τον βλεπετε, πιστεύετε όμως σ' αυτόν, και κι αυτό σας γεμίζει ανείπωτη χαρά και αγαλλίαση, και προγεύεστε την τελική δόξα, δηλαδή τη σωτηρία σας, που είναι κι ο τελικός στόχος  της πίστης σας. Αυτήν τη σωτηρία την αναζήτησαν διεξοδικά και γι' αυτήν εξηρεύνησαν οι προφήτες που προφήτεψαν για τη χάρη που σας δόθηκε."

Οι γεωργοί έχουν ένα εργαλείο με το οποίο κόβουν τα άγρια βάτα που απειλούν τους αγρούς τους. Το εργαλείο αυτό το ονομάζουν "παλιουροκόφτη'. Τα παλιούρια είναι είδος θάμνων με ακανθώδη κλαδιά, με τα οποία συνήθως περιφράσουν αγρούς, στάνες κ.τ.λ.  Η λέξη "παλιούρι" είναι υποκοριστικό της αρχαίας λέξης "παλίουρος". 

Ο πιστός στο Χριστό έχει το δικό του πνευματικό παλιουροκόφτη, την προσευχή του Ονόματος του Ιησου, με την  οποία κόβει τα "παλιούρια" ,τις έλξεις των παθών μέσα στην ψυχή του. 

Θα μου πείτε πώς βρέθηκαν τα πάθη, σαν τα παλιύρια μέσα στην ψυχή; Η ερώτηση αυτή δεν είναι πλήρης. Η πλήρης ερώτηση είναι "πώς βρέθηκαν μέσα στην ψυχή τα πάθη,που οδηγούν στο θάνατο;Είναι σαν να ρωτάμε, πώς βρέθηκε η βαρύτητα που συγκρατεί το σώμα μας. Ή πώς βρέθηκαν τα υψώματα και οι γκρεμνοί στα βουνά. Μέσα στον πόνο θα ευλογήσεις τη ζωή, είπε ο στάρετς Ζωσίμα του Ντοστογιέφσκι. 

Ο Απόστολος Παύλος γράφει στους Κορινθίους για στις δοκιμασίες. Παραθέτουμε σε μετάφραση το παρακάτω απόσπασμα:  "Να εξετάζετε τον εαυτό σας αν έχετε την πίστη. Να δοκιμάζετε τον εαυτό σας. Ή δεν καταλάβατε ακόμα καλά ότι ο Ιησούς Χριστός κατοικεί μέσα σας;  Εκτός  αν αποτύχατε στη δοκιμασία. Ελπίζω ότι εμείς δεν αποτύχαμε στη δοκιμασία. (...) Λοιπόν αδελφοί μου, να χαίρεστε, να προοδεύετε, να συμπαραστέκεστε ο ένας στον άλλον.  να μην έχετε διαφωνίες. να έχετε ειρήνη, κι ο Θεός που χαρίζει την αγάπη και την ειρήνη θα είναι μαζί σας."

mlvardospot.blogspot.com 

 

Τ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Προσωπικά προβλήματα είναι αυτά που όσοι έχουν τέτοια προβλήματα πιστεύουν ότι δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Κι αφού δεν ενδιαφέρουν κανέναν δεν έχουν κανέναν να του ανοίξουν την ψυχή και να θεραπευθούν.
Τα προσωπικά ποροβλήματα όταν βγαίουν έξω από την ψυχή θεραπεύονται. Τους λαιστρυγόες και τους κύκλωπες δεν θα τους φοβηθείς, αν δεν τους κουβαλας μέσα σου.
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι εξομολόγησης. Πολλοί πιστεύουν ότι τα προσωπικά προβλλήματα λύνονται αν έχεις χρήματα να διαθέτεις σε όλη σου τη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνεις καποιον για να του ανοίξεις την καρδιά σου, αλλά η καρδιά δεν ανοίγει με τα χρήματα και την πληρωμή. .
Τα πβοβλήματα της καρδιάς ανοίγουν με την αγάπη όχι με το θεό του χρήματος τον μαμωνά. Αυτό πιστεύω ύστερα από πολλά χρόνια αναζήτησης. Είναι εκπληκκτικό, πως ενώ αυτό που χρειαζόμαστε το έχουμε ήδη στα χέρια μας και το αναζητούμε αλλού.
Σαν το μεγάλο ελάφι, που ζει πάνω στα ψηλά βουνά του Καναδά, την άλκη. Κατά τύχη η άλκη έχει έναν αδένα, που από αυτόν βγάζουν το άρωμα του μόσχου. Αυτό λοιπόν το ελάφι, το πιο μεγάλο από όλα, πιο μεγάλο κι από τον ταύρο, ενώ το άρωμα είναι μέσα του, αυτό γυρίζει γύρω γύρω, για να το βρει.
Διάβασα και συνεχίζω να διαβάζω τη Γραφή και τοιυς αγίους Πατέρες της Εκκλησίας. Μπορεί να διαβάζει κανείς με πάθος τα βιβλία, να έχει μπροστά του αυτό πουι ζητάει και να μην το βλέπει.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο Κύριος είπε στους Ιουδαίους που ανησυχούσαν μήπως όλοι πιστέψουν αυτόν. Ουδείς έρχεται προς με, αν δεν τον ελκύσει ο Θεός.
Προσεύχομαι για όλους και ιδίως για τους δικούς μου, να ποσέχουν την έλξη του Θεού. Είναι μυστήριον κεκρυμμένον από καταβολής κόσμου.
Πρέπει να παρακαλούμε να νιώσουμε την έλξη στο Χριστό. Να προσέξουμε τα λόγια Του: "Εγώ ειμί η άμπελος, υμείς είσθε τα κλήματα. Ο δε μένων εν εμοί, καγώ εν αυτώ." (Ιωαν.. 15).
Βάλε το Χριστό μέσα σου, λέω στην ψυχή μου,. "Θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείυ."

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Περί πολιτισμού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου¨

 Η λέξη πολιτισμός προήρθε από  την έννοια της πόλεως που σήμαινε τους τόπους, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να ζήσουν ειρηνικα, με ησυχία και αίσθημα ασφαλείας. Πριν ακόμα ιδρυθούν πόλεις στον αρχαίο κόσμο  οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ένιωθαν ως προαιώνιο πόθο να ζουν ειρηνικά και στους κινδύνους να βοηθούν ο ένας τον άλλον. 

Ο Ιησούς είπε ότι δεν ήλθε να καταργήσει το Νόμο και τους Προφητες, αλλά για να τους συμπληρώσει. Οι άνθρωποι  την εποχή πριν τη γέννησή Του, υπήρχαν οι Εντολές, όπως φαίνεται από τα έργα των Προφητών ,τις οποίες συμμεριζονταν όλοι. Όσοι ήθελαν να ζουν μόνοι χωρίς να σχηματίζουν κοινωνίες, δεν είχαν πουθενά μόνιμη κατοικία. Ζούσαν ως πάροικοι και παρεπίδημοι, όπως τους ονομάζει ο Απόστολος Πέτρος στην πρώτη επιστολή του: "Αγαπητοί, παρακαλώ ως περιοίκους και παρεπιδήμους να απέχετε από τις σαρκικές επιθυμίες, οι οποίες στρατεύονται κατά της ψυχής."

Από τα λόγια αυτά συνάγεται ότι ο πολιτισμός είναι προαιώνιος πόθος των ανθρώπων. Το πρώτο έγκλημα του Κάϊν ήταν καταδικαστέο από όλους,=. Αυτό φοβόταν ό Κάϊν, πως όποιος τον συναντούσε θα τον σκότωνε και ο Θεός του έβαλε στο μέτωπο το σημάδι, για να αποφύγουν το φόνο όσοι τον συναντήσουν.  

Ο Δημιουργός του ανθρώπου, όταν ο άνθρωπος ήταν ακόμα σκόνη εμφύσησε το πνεύμα Του, για να έχει τη δύναμη να διακρίνει το καλό απ΄ το κακό και να αποφεύγει το κακό που οδηγεί στο θάνατο. Αυτό το πνεύμα του Θεού υπάρχει μέσα στον άνθρωπο και αποτελεί το πνευματικό σώμα του , στο οποίο θα κατοικήσει  ο Χριστός. 

Το πνεύμα του Θεού ως ενέργεια του Θεού η Γραφή το ονομάζει "Βασιλεία του Θεού", η οποία υπάρχει μέσα στον άνθρωπο, πριν αυτός αποκτήσει την επίγνωση της ενοίκησης του Χριστού μέσα του και αγωνίζεται να ζει σε αναφορά με το Χριστό. Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου : Μεθ΄υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα αφορώντες εις τον αρχηγόν και τελειωτήν της πίστεως Ιησούν, επιγνώντες την ενοίκησιν του Χριστού (...) Γίνετε δεόμενοι. Μετά χαράς την δέησιν ποιούμενοι." 

Ενώ ο πολιτισμός γίνεται γνωστός με την δημιουργία των πόλεων, το πνευματικό σώμα υπάρχει μέσα στον άνθρωπο από καταβολής κόσμου, πριν την ενανθρώπιση του Χριστού, ως σπερματικός λόγος.

mlvardospot.blogspot.com  . 

 

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το μπαστούνι δίνει αρχοντική εμφάνιση. Σκέφτηκα ότι μπορεί να βελτίωνα κι εγώ την εμφάνισή μου. Το μπαστούνι
άρχισε να μου γίνεται απαραίτητο και όχι μόνο για την εμφάνιση, αλλά γιατί γλίστρησα και έπεσα, ευτυχώς χωρίς να πάθω τίποτε.
Την άλλη μέρα ξαναπέρασα από το ίδιο μέρος και γλίστρησα ξανά κι έπεσα κάτω χωρίς να πάθω κι αυτή φορά τίποτα. Την τρίτη μερα προμηθεύτηκα ένα ελαφρύ μπαστούνι σπό ξύλο μπαμπού.
Αλλά το μπαστούνι για το έχεις για ασφάλεια πρέπει να ξέρεις την τέχνη να κρατάς μπαστούνι, αλλιώς γίνεται επικίνδυνο γιατί μπορεί να μπλέξει στα πόδια σου. Δεν μπορείς να βασίζεσαι σ' αυτό για να είσαι ασφαλής, αν δεν ξέρεις την τέχνη του μπαστουνιού . '

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024

Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Βασιλεία του Θεού

 Η Βασιλεία του Θεού είναι ειρηνική ζωή; Είναι εμπειρία εγκατοίκησης της βασιλείας του Θεού μέσα μας.. "Η Βασιλεία του Θεού εντός υμών εστί." (Λουκ.17,21)   "Η ουσία είναι να ενοικείς  στο Θεό. Και τούτη η πορεία μπροστά Του σημαίνει ότι ενώπιον της συνειδήσεώς σου  έχεις τη βεβαιότητα πως ο Θεός υπάρχει εντός σου  και σε όλα. Ζεις με την ακλόνητη εμπιστοσύνη ότι βλέπει το καθετί που είναι μέσα σου, και σε γνωρίζει καλύτερα από ό,τι γνωρίζεις εσύ τον εαυτό σου.  

Να ζείς στο Θεό είναι να ζεις από αυτή τη ζωή τη 'Βασιλεία του Θεού", την οποία απολαμβάνουμε στον ουρανό, γι' αυτό η Βασιλεία του Θεού λέγεται και Βασιλεία των Ουρανών, όπου δεν υπάρχει ούτε πόνος ούτε θλίψη ούτε στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος. όπως λέει το σχετικό τροπάριο που ψάλλεται κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία.  

Είναι η Βασιλεία του Θεού κάτι σαν τον πνευματικό πολιτισμό; Καμία ομοιότητα μεταξύ τους. Η λέξη πολιτισμός είναι αρχαία ελληνική λέξη. Προέρχεται από τη λέξη "πόλις", που είναι ο τόπος, όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι για να ζουν ειρηνικά. Αλλά στην εποχή μας δεν ακριβολογούμε.  Είναι πολιτισμένα τα κράτη που κατασκευάζουν όπλα, με τα οποία απειλείται η ζωή στον πλανήτη; 

 Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ της Βασιλείας του Θεού και του πολιτισμού.  Η αμάθεια, η εκμετάλλευση των φτωχών, η ανεργία των νέων,  οι πόλεμοι όλα αυτά τα δεινά δεν προκαλούνται απ΄ τους φτωχούς, αλλά από τους πλούσιους και τα πλούσια κράτη , που κακώς ονομάζονται πολιτισμένα. 

Πόσο πολιτισμένα είναι και πόσο οι άνθρωποι ζουν ειρηνικά  εν Χριστώ στα σύγχρονα κράτη φαίνεται απ΄το ότι   κατασκευάζουν και  πωλούν όπλα μαζική καταστροφής και κάνουν πολέμους, στους οποίους ευτελίζεται η ανθρώπινη ζωή. Είναι αυτό πολιτισμός και δημοκρατία;   

Η  "Βασιλεία του Θεού"  από την αρχή βρήκε κατάλληλο έδαφος και ρίζωσε στην Ελλάδα με τους Αγίους Πατέρες και τους άλλους Αγίους. Κατόπιν διαδόθηκε σε όλη τη γη, όπου παραμένει "μυστήριο κεκρυμμένο από καταβολής κόσμου".  

 Η ελληνική γλώσσα και ο ανώτερος πολιτισμός

Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο η σύγκρουση των πολιτισμών. Στην πραγματικότητα νικάει πάντα ο ποιοτικά ανώτερος πολιτισμός.
Αυτό γράφει σε κάποιο βιβλίο του Ο Γιάννης Τσαρούχης.
Η Ελληνική Γλώσσα δείχνει ποιός είναι ο ανώτερος πολιτισμός. Ποιά άλλη γλώσσα, εκτός της Ελληνικής, δίνει στις άλλες γλώσσες τους όρους του ποιοτικά ανώτερου πολιτισμού; Καμία!

Οι φτωχοί στη Λατινική Αμερική
Γιατί μ' αρέσει να βλέπω ντοκυμαντέρ που δείχνουν τη ζωή των φτωχών γέρων που ζουν μόνοι μακρυά από τον κόσμο; Πόσο χαίρουμαι να βλέπω τους νέους που πηγαίνουν κοντά τους που τους φροντίζουν , τους κάνουν συντροφιά, τους μιλούν, ενδιαφέρονται για το πως ζουν μόνοι στην ερημιά, με παρέα τους σκύλους και τις γάτες.
Όλοι τους έχουν άπαυτη μνήμη του Θεού και ευγνωμοσύνη για τους νέους που τους βοηθούν.
Όταν βλέπω κάποιο γέρο να ευλογεί το Θεό, θέλω να τον ξαναδώ. Μου θυμίζει τον ασκητή Ζωσιμά, που έλεγε στον Δημήτρη Καραμαζώφ, "μέσα στο πόνο, θα ευλογήσεις τη ζωή.'
Είναι μερικές μέρες που προσπαθώ με τα λίγα ισπανικά που ξέρω να ακούω αυτούς τους δυστυχισμένους να ευχαριστούν το Θεό. Τελευταία άκουσα τα λόγια αυτά από μια ρακένδυτη γριούλα να λέει: "Πρώτα ο Θεός. Ο Θεός μας βοηθάει".

mlvardospot.blogspot.com  

 

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο η σύγκρουση των πολιτισμών. Στην πραγματικότητα νικάει πάντα ο ποιοτικά ανώτερος πολιτισμός.
Αυτό γράφει σε κάποιο βιβλίο του Ο Γιάννης Τσαρούχης. Νομίζω στο βιβλίο του με τον τίτλο "Πτωχός ειμί εγώ και πένης".
Η Ελληνική Γλώσσα δείχνει ποιός είναι ο ανώτερος πολιτισμός. Ποιά άλλη γλώσσα, εκτός της Ελληνικής, δίνει στις άλλες γλώσσες τους όρους του ποιοτικά ανώτερου πολιτισμού; Καμία!

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Γιατί μ' αρέσει να βλέπω ντοκυμαντέρ που δείχνουν τη ζωή των φτωχών γέρων που ζουν μόνοι μακρυά από τον κόσμο; Πόσο χαίρουμαι να βλέπω τους νέους που πηγαίνουν κοντά τους που τους φροντίίζνουν , τους κάνουν συντροφιά, τους μιλούν, ενδιαφέρονται για το πως ζουν μόνοι στην ερημιά, με παρέα τλυς σκύλουν και τις γάτες.
Όλοι τους έχουν άπαυτη μνήμη του Θεού και ευγνωμοσύνη για τους νέους που τους βοηθούν.
Όταν βλέπω κάποιο γέρο να ευλογεί το Θεό, θέλω να τον ξαναδώ. Μου θυμίζει τον ασκητή Ζωσιμά, που έλεγε στον Δημήτρη Καραμαζώφ, "μέσα στο πόνο, θα ευλογήσεις τη ζωή.'
Είναι μερικές μέρες που προσπαθώ με τα λίγα ισπανικά που ξέρω να ακούω αυτούς τους δυστυχισμσένους να ευχαριστούν το Θεό. Τελευταία άκουσα τα λόγια αυτά από μια ρακένδυτη γριούλα να λέει: "Πριμέρο ελ Ντιος. Ελ Ντιος νοs αγιούντα." Που θα πει "Πρώτα ο Θεός. Ο Θεός μας βοηθάει."

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

ΤΑ ΠΑΘΗ

 |Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Είναι πάθος η επιθυμία του συγγραφέα να δημοσιεύει το έργο του; Η δουλειά του συγγραφέα , έλεγε ο ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, είναι να γράφει. Η δημοσίευση και τα βιβλία είναι δουλειά του Αγγέλου.
Πάθος είναι ό,τι μπαίνει στην ψυχή και καταργεί την ελευθερία της. Αυτό στην Πίστη λέγεται δαιμονισμός και την εργασία του δαιμονισμού έχουν αναλάβει οι δαίμονες.
Οι δαίμονες, για την επιστήμη, δεν είναι οντότητες, όπως πιστεύουε στην ορθόδοξη χριστιανική διδακαλία Η επιστήμη δεν αρνείται την ύπαρξη των δαιμόνων. Απλώς τους αλλάζει όνομα. Τους ονομάζει "ψυχικές και διανοητικές καταστάσεις , οι οποίες εισέρχονταν στην ψυχή και καταργούν την ελευθερία της.
Γιατί η Επιστήμη δε δέχεται ότι είναι οντότητες; Διότι η Επιστήμη στηρίζεται στην ανάλυση και στην στατιστική. Αλλά οι οντότητες δεν είναι αντικείμενο της αναλυτικής διάνοιας, αλλά τοιυ πνεύματος.
Οι Άγιοι της Εκκλησίας προσεύχονται ακόμα και υπέρ των δαιμόνων, το ίδιο όπως αγαπάμε τους εχθρούς, προσευχόμαστε και υπέρ των δαιμόνων. Οι δαίμονες είναι άρρωστοι. Δε θέλουν ανάλυση , αλλά θεραπεία, που είναι η αγάπη.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ
Αν διαβαίνεις μια στενή γέφυρα χωρίς κιγκλιδώματα ( κάγκελα) πάνω από ένα πλατύ ποτάμι, η ιδέα ότι θα πέσεις στο ποτάμι και θα πνιγείς , θα σε ρίξει κάτω. Ενώ αν η στενή αυτή γέφυρα πάνω απ΄ το πλατύ ποτάμι, είχε κιγκλιδώματα , ακόμα κι αν δε στηριζόσουν σ΄αυτά, η ιδέα ότι μπορείς να στηριχτείς , θα σε κρατούσε όρθιο.
"Προορώμην τον Κύριόν μου, ότι εκ δεξιών μου εστί, ίνα μη πλανηθώ.", λέει ο Δαβί΄δ.

Προσευχή με το πνεύμα

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Θα καταλάβουμε τί εννοεί ο γέρος που συμβουλεύει τους έγγαμους να προσεύχονται κρυφά απ΄τις γυναίκες τους
κρυφά, αν διαβάζοντας το ιδ' κεφ. 53-58 του κατά Ματαθίον ευαγγελίου: Ο Κύριος μιλάει στον κόσμο με παραβολές.
"53. Και εγένετο ότε ετέλεσεν ο Ιησούς τας παραβολάς ταύτας μετήρεν εκείθεν.
54. και ελθών εις την πατρίδα αυτού εδιδασκεν αυτούς εν τη συναγωγή αυτών, ΄ώστε εκπλήττεσθαι αυτούς και λέγειν, πόθεν τούτω η σοφία αύτη και αι δυνάμεις;
55. ουχ ούτος εστίν ο του τέκτονος υιός; 9υχί η μήτηρ αυτού λέγεται Μαριάμ και οι αδελφοί αυτού Ιάκωβος και Ιωσής και Σίμων και Ιούδας;
56. και αι αδελφαί αυτού ουχί πάσαι προς ημάς εστί; πόθεν ουν τούτω ταύτα πάντα;
57. και εσκανδαλίζοντο εν αυτώ, ο δε Ιησούς είπεν αυτοίς. ουκ έστι προφήτης άτιμος ει μη εν τη πατρίδι αυτού και εν τη οικία αυτού.
58. και ουκ εποίησεν εκεί δυνάμεις πολλάς διά ατην απιστίαν αυτών."

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ 1

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το πείραμα
Το λιοντάρι στο κλουβί πηγαίνει πέρα δώθε για να ξεμουδιάσει. Αν το μήκος του κλουβιού είναι 10 μέτρα, διανύει στο πήγαινε και έλα απόσταση 20 μέτρων. Το λιοντάρι θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερη απόσταση. Αν είχε π.χ. διπλάσια απόσταση ΄΄η και τριπλάσια, θα ήταν οπωσδήποτε καλύτερα.
Αλλά το λιοντάρι δεν έχει πνεύμα. Για το λιοντάρι υπάρχει αυτό που είναι μπροστά στα μάατια του, όπως και κάθε τί που το περιβάλει.
Το λιοντάρι δεν έχει πνεύμα, όπως και κάθε ζώο, και δεν βλεπει παρά μόνο αυτό που είναι μπροστά του. Το ίδιο και όλα τα ζώα. Ο άνθρωπος μπορεί να βλέπει τα μη βλεπόμενα, τα ανώτερα, τα πνευματικά. Γι' αυτό μόνο ο άνθρωπος μπορεί να υποσχεθεί. Ούτε το λιοντάρι ούτε το άλογο ούτε το νοημονέστερο από όλα τα ζώα, όποιο είναι αυτό.
Το ζώο δεν έχει λογική δε σκέφτεται και υπακουει μόνο στις αισθήσεις. Αν κάτι καινούριο του δώσουν οι αισθήσεις, αν είναι νοήμον, μπορεί να το επαναλάβει και να το μιμηθούν και τα άλλα ζώα, με τα οποία είναι συντοσιμένο, σαν τις κιθάρες που ηχούν με το συσντονισμό τους. Κάποτε ένας πίθηκος ξεφλούδισε μια μπανάνα κι από τότε τον μιμούνται όλοι οι πίθηκοι, αλλά κανείς δεν ξέρει γιατί.
Κάποιος θετικιστής φιλόσοφος νομίζει ότι βρήκε πώς ο κόσμος δημιουργήθηκε καθώς χτυπιούνται αιώνια τα οξέα και τα άλατα μεταξύ τους.Έφερε μάλιστα αυτό το παράδειγμα. Αν ένας πίθηκος χτυπάει αιώνια τα πλήκτρα της, θα γράψει κάποτε την Βρεττανική Εγκυκλοπαίδεια. Κάποιος του απάντησε: Ναί, θα τη γράψει. Αλλά ποτέ δεν θα ξέρει γιατί.
Όλα αυτά είναι σαν προοίμιο στο πείραμα του γράφοντος,. Στην αρχή ίσως φανεί ότι είναι απλοϊκό. Εμένα ΄όμως που μένω στο κέντρο μια μεγαλούπολης, μου έλυσε τα χέρια, μάλλον τα πόδια , επειδή με το πείραμα αυξήθηκε τρεις φορές και μισό η απόσταση που έχω στη διάθεσή μου να περπατήσω όταν είμαι κλεισμένος στο σπίτι μου. Επειδή το πήγαινε έλα σαν το λιοντάρι στο κλουβί είναι βαρετό, σκέφτηκα να μην περπατω σε ευθεία γραμμή, αλλά σε κύκλους, όπως τα άλογα όταν ανεβαίνουν στο βουνό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η η καμπύλη γραμμή είναι πάντα μεγαλύτερη από την ευθεία.
Μετρώντας κάποτε την απόσταση μεταξύ δύο σημείων στο σπίτι, διαπίστωσα ότι περπατωντας σε κύκλους, η απόσταση μεγαλώνει. Φαντασθείτε την έκπληξή μου όταν μέτρησα την απόσταση και είδα ότι η απόσταση μεγαλώνει τρεις και μισή φορές, και δε ζαλίζεστε ποτέ. Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε "εκατοστάρια" χωρίς να βγούμε από το δωμάτιό μας, χαράζοντας απλά "οχτάρια", αντί να περπατάμε πάνω κάτω σε ευθεία γραμμή. Η ευθεία γραμμή είναι λέει η γεωμετρία είναι μικροτέρα πάσης πλαγίας γραμμής.
Περί ευαισθησίας
Αν μπορούσες να διαλέξεις μεταξύ του να είσαι υπερευαίσθητος και του να είσαι από τους ανθρώπους που δεν ιδρώνει το αυτι τους, τί θα διάλεγες. Νομίζω θα διάλεγες αυτό που είσαι , ο ένας τύπος ανθρώπου ή ο άλλος.
Βέβαια, υπάρχει και ο τρίτος τύπος ανθρώπου, αυτός που δεν είναι οσον αφορά την ευαισθησία ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Αυτός λίγο θέλει να είναι είτε λίγο ευαίσθητος είτε λίγο αναίσθητος. Αλλά αυτός , νομίζω στην κόλαση του Δάντη είναι ο τύπος που λεγεται "γουάρντα ε πάσα".
Οι αρχαίοι στην μυθολογία τους είχαν νομίζω και θεό που ήταν και το ένα και το άλλο. Στη φιλοσοφία τους ο Δημόκριτος συνεχώς γελούσε, και τον ονόμασαν "ο φιλόσοφος που γελάει, ενώ τον Ηράκλειτο τον ονόμασαν ο φιλόσοφος, που κλαίει, γιατί ποτέ δεν τον είδε κανείς να γελάει. Δεν ξέρω ποιό ήταν το τέλος του Δημοκρίτου, αλλά το τέλος του Ηράκλειτου ήταν τραγικό.
Ότι οι αρχαίοι για να δημιουργήσουν ολοκληρωμένους τύπους θεών έφτασαν στην υπερβολή. Ο Ποσειδώνας π.χ. είναι πάντοτε θυμωμένος. Ο Ποσειδώνας είναι το σύμβολο της θάλασσας , δηλαδή του υγρού στοειχείου, που είναι σύμβολο του αρνητικού ασυνειδήτου.
Το αρνητικό ασυνείδητο βασάνιζε το Σολωμό. Δικός του ειναι ο στίχος "τα σπλάνα μου, κι η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν. Ο Σολωμός πίστευε στη φώτιση φτάνει ο άνθρωπος λίγο πριν πεθάνει και συχνά δε φτάνει ποτέ. Αυτό σημαίνει ο στίχος του "Άστραψε φως και γνώρισε ο νιος τον εαυτό του,,"
Στην Ορθοδοξία η μνήμη του θανάτου είναι μέγιστη αρετή. Ίσως επειδή συνδέεται με τη μνήμη του Θεού. Γι' αυτούς που δε θυμούνται καθόλου το θάνατο στη ζωή τους, λέγεται ότι "τους ξέχασε ο Θεός".
Οι άγιοι και θεοφόροι πατέρες ότανμε τη χάρη του Θεού φθάνουν στην πλήρη ησυχια , ικετεύουν το Θεό, να τους πάρει την ησυχία .για να αγωνίζονται να έχουν καθαρή καρδιά.
Πρέπει να προσέχουμε να διώχνουμε από μέσα από την ψυχή κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος. Αυτό γίνεται με τη νοερά προσευχή και γενικά στην παράδοση που διατηρείται ακόμα στον ελληνικό λαό, την "Νηπτική Παράδοση". Αυτή που δυστυχώς χάθηκε σε όσους ακολουθούν το αγγλοσαξωνικό μοντέλο.
Όλες οι αντιδράσεις:
4

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Το όνομα του ανθρώπου είναι πνευματικό Στον πνευματικό κόσμο το όνομα είναι ο άνθρωπος. Όταν θυμούμαστε το όνομα εν...