Σάββατο 31 Μαΐου 2025

Η τέχνη της ζωής 2

 Η τέχνη της ζωής

Από όλα τα βιβλία πιο πολύ αγαπώ τις αυτοβιογραφίες. Πάντα ήθελα να μαθαίνω την τέχνη της ζωής. Αν και δεν μαθαίνει κανείς την

τέχνη της ζωής από τα βιβλία, αλλά από την ίδια τη ζωή.  Είναι περίεργο , πώς κάθε αξιόλογη  ιστορία  , περιέχει ένα ή και περισσότερα ζώα. Το βιβλίο της Γενέσεως π.χ. στη Γραφή, περιέχει

το φίδι . Μοιάζει άραγε ο νους του φιδιού με το νου του ανθρώπου;  Αν κρίνουμε από τον διάλογο ανάμεσα στο φίδι και στην Εύα, το

φίδι έχει τόσο αναπτυγμένο νου, που μπορεί να γνωρίζει τον ψυχισμό της Εύας και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα της.  Το φίδι

είναι σύμβολο της ιατρικής επιστήμης , που σημαίνει ότι το ζώο αυτό έχει αναπτύξει  την  ποσότητα του νου, ώστε να  μοιάζει με το

νου του ανθρώπου,  

Υπάρχει πράγματι ομοιότητα ως προς την ποσότητα του νου μεταξύ ανθρώπου και ζώου, αλλά δεν υπάρχει ομοιότητα ως προς την

ποιότητα. Το ζώο δεν θα έχει ποτέ το  νου του ανθρώπου, όπως και ο άνθρωπος δεν θα έχει ποτέ το νου του ζώου.. Και στον πιο

πορωμένο εγκληματία, υπάρχουν ίχνη ελευθερίας, ως εικόνα του Θεού. .  Αν ένας άνθρωπος αναπτύσσει μόνο την ποσότητα του νου

δεν θα είναι από την άποψη της ποιότητας του νου άνθρωπος, αλλά μαύρο φίδι, (διάβολος), όπως αυτό που εξαπάτησε την Εύα στον

παράδεισο.

 Στην αρχή της αυτοβιογραφίας του με τον τίτλο «Μια ζωή» ο διάσημος  Έλληνας  σκηνοθέτης του αμερικανικού κινηματογράφου Ελία Καζάν γράφει για το φίδι: «Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ένα φίδι είναι ότι ο άνθρωπος είναι εχθρός του.»

Γιατί άραγε είπε ο Κύριος στους Μαθητές Του, μέχρι τώρα δε ζητήσατε τίποτα. «Έως άρτι ουκ ητήσατε ουδέν εν τω ονόματί μου,

Αιτείτε και λήψεσθε, ίνα η  χαρά υμών η πεπληρωμένη».’Από τα λόγια αυτά του Κυρίου, βγαίνει το συμπέρασμα, πως η τέχνη της ζωής είναι να ξέρεις τι να ζητείς απ΄ το Θεό. Αν δεν ξέρεις τι να ζητείς, η ζωή θα σου δώσει να καταλάβεις¸ ότι δεν έμαθες την τέχνη της ζωής. Δεν μαθαίνουμε απ΄ τα βιβλία πώς να ζούμε, αλλά η ίδια η ζωή μας διδάσκει με τις πνευματικές μας εμπειρίες. 

Αδαής στην Ορθοδοξία δεν είναι αυτός που δεν έχει γνώσεις της ζωής. Η Ορθοδοξία είναι εμπειρική. Αδαής,  είναι αυτός που δεν έχει εμπειρίες, αυτός που δεν δοκιμάστηκε στη ζωή του. Ευλογούμε τη ζωή με τις δοκιμασίες. Δεν ξεχνάμε ποτέ να έχουμε τον νου μας μέσα μας. Στρέφοντας τον νου μας μέσα μας, ο νους μας κάνει το πρόσωπό μας να λάμπει, από το εσωτερικό φώς!


 

Παρασκευή 30 Μαΐου 2025

Ψηλά τα λάβαρα !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Στή ζωή μας μαθαίνουμε τί να ζητάμε. Μαθαίνουμε από την ίδια τη ζωή από την εμπειρία μας. Γιατί άραγε είπε ο Κύριος στους Μαθητές Του, μέχρι τώρα δε ζητήσατε τίποτα. Ζητείτε και θα λάβετε, για να είναι η χαρά σας ολοκληρωμένη. 

Από τα λόγια αυτά του Κυρίου, βγαίνει το συμπέρασμα, πως η τέχνη της ζωής είναι να ξέρεις τι να ζητείς απ΄ το Θεό. Αν δεν ξέρεις τι να ζητείς, η ζωή θα σου δώσει να καταλάβεις¸ ότι δεν έμαθες την τέχνη της ζωής. Δεν μαθαίνουμε απ΄ τα βιβλία πώς να ζούμε, αλλά η ίδια η ζωή μας διδάσκει με τις πνευματικές μας εμπειρίες. 

Αδαής στην Ορθοδοξία δεν είναι αυτός που δεν έχει γνώσεις της ζωής. Η Ορθοδοξία είναι εμπειρική. Αδαής,  είναι αυτός αυτός που δεν δοκιμάστηκε στη ζωή του. Μέσα στις δοκιμασίες ευλογούμε τη ζωή . Δεν ξεχνάμε ποτέ να στρέφουμε  τον νου μας μέσα μας.

Η μάνα μου με συμβουλευε, "κάνε το σταυρό σου και μη φοβάσαι". Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας το σταυρό μου, δε φοβάμαι. Ο άνθρωπος γίνεται δούλος εκεί όπου νικιέται. Γίνεται δούλος στους δαίμονες της λήθης, της άγνοιας και της ραθυμίας. Θα χαίρεσαι νικώντας τους δαίμονες. Χαιρόμαστε ενωμένοι με το Χριστό . Το πνεύμα του Θεού ενώνεται με το πνεύμα μας στο πρόσωπο του Ιησού. 

Τα πάντα στη δημιουργία του Θεού έχουν ρυθμό και τάξη, εκτός απ΄ το θάνατο, που είναι αταξία, δυσαρμονία, διάλυση, που δεν ταιριάζει με το πνεύμα της δημιουργίας του Θεού, η οποία δημιουργήθηκε για να μείνει. 

Το Άγιο Πνεύμα δημιουργεί τη ζωή της τελειότητας που είναι η πνευματική αγάπη. Μόνο με την αγάπη των άλλων ο άνθρωπος αισθάνεται πλήρης. Δεν έχουμε όλοι πνευματικό σώμα ενωμένο με το πνεύμα του Θεού, αλλά μόνο οι πιστοί στην Ανάσταση του Χριστού.  .

 Το Πνεύμα  του πιστού στην Ανάσταση του Χριστού νωρίζει τον εαυτό του με την  ευχή της ενόρασης και έτσι βλέπει και το νου των άλλων και επικοινωνεί με τους άλλους, έχοντας πλήρη σύμπνοια. Με τον σύνδεσμο της ειρήνης έχουμε ενότητα μεταξύ μας και ευχαριστούμε το Θεό! 

Παλιότερα υπηρξαμε  δούλοι της αμαρτίας, τώρα όμως δεχτήκαμε με την καρδιά μας και υποτάξατε όλο το είναι μας στην αλήθεια που διδαχτήκαμε. Λογίζεσθε, λέει ο Απόστολος, ότι ο εαυτό σας είναι νεκρός για την αμαρτία και ζωντανός για το Θεό, ενωμένος με το Κύριό μας Ιησού Χριστό. 

Είναι περίεργο , πώς κάθε αξιόλογη  ιστορία  , περιέχει ένα ή και περισσότερα ζώα. Το βιβλίο της Γενέσεως π.χ. στη Γραφή, περιέχει

το φίδι . Μοιάζει άραγε ο νους του φιδιού με το νου του ανθρώπου;  Αν κρίνουμε από τον διάλογο ανάμεσα στο φίδι και στην Εύα, το

φίδι έχει τόσο αναπτυγμένο νου, που μπορεί να γνωρίζει τον ψυχισμό της Εύας και τα αδύνατα σημεία του χαρακτήρα της.  Το φίδι είναι σύμβολο της ιατρικής επιστήμης , που σημαίνει ότι το ζώο αυτό έχει αναπτύξει  την  ποσότητα του νου, ώστε να  μοιάζει με το νου του ανθρώπου,  

Υπάρχει πράγματι ομοιότητα ως προς την ποσότητα του νου μεταξύ ανθρώπου και ζώου, αλλά δεν υπάρχει ομοιότητα ως προς τηνποιότητα. Το ζώο δεν θα έχει ποτέ το  νου του ανθρώπου, όπως και ο άνθρωπος δεν θα έχει ποτέ το νου του ζώου.. Και στον πιο πορωμένο εγκληματία, υπάρχουν ίχνη ελευθερίας, ως εικόνα του Θεού.   

Αν ένας άνθρωπος αναπτύσσει μόνο την ποσότητα του νου δεν θα είναι από την άποψη της ποιότητας του νου άνθρωπος, αλλά μαύρο φίδι, (διάβολος), όπως αυτό που εξαπάτησε την Εύα στον παράδεισο.

mlvardospot.blogspot.com  

  

Κυριακή 25 Μαΐου 2025

Αυτογνωσία

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου 

Στην Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα στις επιστολές του αποστόλου Παύλου διαβάζουμε ότι γνωρίζουμε ότι ο Ιησούς κατοικεί μέσα μας. Τί σημαίνει αυτό; Πώς είμαστε κατοικητήριο του Ιησού μέσα μας; 

 Τί εννοούμε ονομάζοντας τον εσωτερικό μας κόσμο, "πνευματικό κόσμο" ή "καρδιά" ή "τα μέσα μας"; Είναι φανερό ότι εννοούμε ότι το πνεύμα του  Θεού είναι ενωμένο στον Ιησού μέσα μας . "Δε θα με δείτε, είπε ο Ιησούς, έως να φτάσετε να πείτε  "ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου." 

Το πνεύμα του πονηρού, το γέννημα εχιδνών,  δεν μπορεί με κανένα τρόπο  να  ενωθεί με το πνεύμα του Θεού, αγωνιζόμαστε να το βγάλουμε από μέσα μας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ του φωτός και του σκότους. Αυτο σημαίνουν τα λόγια του Ιησού να αρνηθούμε  το πνεύμα του διαβόλου, το  σαρκικό φρόνημα. 

Σε όλη μας τη ζωή από τότε που ξυπνήσαμε πνευματικά αγωνιζόμαστε να διώξουμε με την νοερά προσευχή το πνεύμα του διαβόλου, το σαρκικό φρόνημα, όπως λέγεται, για να είμαστε ένα πνεύμα με το πνεύμα του Ιησού. 

Η καλύτερη γνώση του εαυτού, η μοναδική ίσως είναι η γνώση της Ορθοδοξίας επειδή είναι γνώση του εαυτού. Όλες οι άλλες μέθοδοι γνώσεως του εαυτού υστερούν έναντι της γνώσης της Ορθοδοξίας, η οποία ονομάζεται στην ορθόδοξη Διδασκαλία "νήψη". 

Ο λόγος για τον οποίον η γνώση του κόσμου υστερεί έναντι της Ορθοδοξίας είναι ότι η γνώση του κόσμου είναι γνώση για τον εαυτό, όχι του εαυτού. Είναι γνώση της ιδέας του εατού, όχι του ίδιου του εαυτού, η οποία γίνεται κτήμα μας, με την αγάπη.  Η Ορθοδοξία δεν είναι ιδεαλισμός.  

Η γνώση της Ορθοδοξίας δείν είναι γενική  ιδέα, αλλά είναι ύπαρξη και η καλύτερη γνώση της ύπαρξης , η "νήψη", είναι η αγάπη. Γνωρίζω τον εαυτό μου, όπως με γνωρίζει ο Θεός, με την αγάπη Του. 

Ο αγαπών τον Θεόν, έλεγε ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος είναι εν αυτώ, ενωμένος με τις ενέργειες του Πνεύματος του Θεού. 

 Η ανθρωπότητα απέτυχε να γνωρίσει τη φύση του ανθρώπου με τη διάνοια. Είναι ο καιρός, λέει κάποιος Εβραίος φιλόσοφος, να προσπαθήσει η ανθρωπότητα με την αγάπη. Αν οι αιώνες που έρχοντας δε γίνουν χριστιανικοί, δε θα έρθουν. 

Επικράτησε σχεδόν παντού το αγγλοσαξωνικό μοντέλο με την βουλησιοκρατία των αγγλο-σαξώνων, που επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της γης και των φτωχών λαών. Απόδειξη η σκευωρία επιστήμης, βιομηχανίας, εμπορίου, η οποία επικράτησε παντού και κατέστρεψε το φυσικό περιβάλλον των ανεπτυγμένων λαών. 

 Ίσως, οι 'Ελληνες φιλόσοφοι δεν είχαν κανέναν να τους μιλήσει για την αγάπη των άλλων. Θεοποίησαν τις ιδέες για την ύπαρξη.  Πίστευαν ότι η αγάπη  στην εποχή τους είναι ανέφικτη,  όπως πιστεύουν και τώρα  στο δυτικό κόσμο, και λατρεύουν γενικές  ιδέες, αντί της αγάπης των άλλων.

Ο Ντοστογιέφσκι για να δείξει ότι η καλήτερη γνώση του ανθρώπου είναι η αγάπη για τον συγκεκριμένο άνθρωπος και όχι η γνώση για τις γενικές ιδέες περί ανθρώπου είπε: Όταν λέω αγαπώ την ανθρωπότητα, δεν αγαπώ κανέναν άνθρωπο. 

mlvardospot.blogspot.com  

Παρασκευή 23 Μαΐου 2025

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Γνωρίζοιυμε τις μεθόδους του πονηρού. Το δέντρο το γνωρίζουμε απ'' τους καρπούς του. Από τους καρπούς τους θα γνωρίσετε τους ανθρώπους, λέει το Ευαγγέλιο. Το σαπρό δέντρο βγάζει σαπρούς καρπούς.
Το κίνητρο του κέρδους αν δεν έχει ηθικά όρια κάνει σαπρούς καρπούς. Τα πάντα μπορούν να συμβούν αρκεί να αποφέρουν κέρδος γι' αυτούς που δεν έχουν ηθικά όρια. Αυτός που δεν έχει ηθικά όρια σε ό,τι κάνει και σκέφτεται πορεύεται στο σκοτάδι, είναι παιδί του σκότους.
Τί κάνουν, λοιπόν, τα παιδιά του σκότους προκειμένου να αποκομίσουν κέρδος. Βάζοντας στην άκρη το Χριστό, χρησιμοποιούν το πνεύμα που τους έδωσε ο Θεός, για ιδιοτελείς σκοπούς αντί να ευχαριστούν και να ευγνωμονούν το Θεό.
Παράδειγμα γνωστό σε όλους ειναι το άγχος του σύγχρονου ανθρώπου.Ο άρχων του κόσμου τούτου, ο μαμωνάς δημιουργεί το άγχος,. Ο κόσμος κατόπιν, στην άγνοιά του καταφεύγει στον μαμωνά, για να θεραπευτεί από το άγχος.
Η Εκκλησία θεραπεύει το άγχος σ' αυτούς που καταφεύγουν στα μυστήριά της, για να τους θεραπεύσει από την αρρώστια της ιδιοτέλειας. Όταν καταλάβουμε ότι η θεραπεία του άγχους είναι η πίστη και η εν Χριστώ ζωή, αυτός είναι ο δρόμος, που μας οδηγεί στη θεραπεία από το άγχος.
Αυτή είναι η ερμηνεία των λόγων του Κυρίου Ιησού Χρισού. "Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι, δηλαδή για να ακολουθήσουμε το Χριστό, να διώξουμε τον απατεώνα που παριστάνει τον εαυτό μας και να κάνουμε υπομονή για τα επερχόμενα.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2025

Βοσκοί του πνεύματος της ερήμου

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Γιατί θυμάμαι πάντα τον μακαρίτης παπα-Ηλία; Τον θυμάμαι για κάτι που είχαμε κοινό, το διάβασμα. Διάβαζε κι αυτός με πάθος την Καινή Διαθήκη και τα βιβλία των Πατέρων της Εκκλησίας. Δεν έλεγε "διαβάζω". "Βοσκάω". Του άρεσε η βοσκή που έκαναν τα φυτοφάγα ζώα. 'Αγαπούσε το διάβασμα και χαιρόταν όταν είχε χρόνο να διαβάζει:, Έτρεχε σ' αυτό , για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση απ' τη Γραφή, όπως η διψασμένη έλαφος επί τας πηγάς  των υδάτων".

Τον τελευταίο καιρό μ' αρέσουιν τα ντοκυμαντέρ για τη ζωή των μοναχικών βοσκών στις βουνοκορφές των Άνδεων. Ζπυν επί χρόνια μόνοι, σε υψόμετρο πάνω από 4.500 μέτρα. Μ' αρέσει η ησυχία στη μοναξιά, άλλα τόσο πολύ δεν θα μπορούσα να ζήσω στην έρημο, μακριά απ' τους ανθρώπους. Ζουν μόνοι με τα ζώα τους, στα οποία έδωσαν ονόματα και τα φωνάζουν με τα ονόματά τους. 

Με τους βοσκούς αυτούς επάνω στις Άνδεις έχουμε κάτι κοινό. Σε όλους τους λείπουν τα μπροστινά δόντια. Τους αγαπώ και για ένα άλλο λόγο. Όλοι τους  ελληνικά ονόματα. Ο τελευταίος που γνώρισα λέγεται Αυγουστίνος. Και μια γυναίκα βοσκή, λέγεται "Ίρις", και φαίνεται περήφανη που φέρει αυτό το αρχαίο ελληνικό όνομα της θεάς Ίριδος, της  αγγελιαφόρου των θεών. 

Ήταν επόμενο να γράψω για τους μοναχικούς βοσκούς των Άνδεων. Το πρώτο που διάβασα σήμερα ανοίγοντας στην τύχη την Καινή Διαθήκη, είναι για τον Ιησού στην έρημο: "Ιησούς δε Πνεύματος αγίου πλήρης, υπέστρεψεν από του Ιορδάνου και ήγετο εν τω Πνεύματι εις την έρημον."   

mlvardospot.blogspot.com 

Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Η πνευματική χαρά !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Με τον Στέλιο συχνάζουμε στο ίδιο καφενείο. Τελευταία έχουμε κάτι κοινό, ότι φέρει κι αυτός μπανστούνι, αν και δε δείχνει να το χρειάζεται επειδή είναι αρκετά νεώτερος για να χρειάζεται το μπαστούνι. 

Δεν ξέρω αν το προσέξατε τα μπαστούνια όταν πέφτουν στο τσιμέντο προκαλούν τέτοιο θόρυβο που μοιάζει με εκπυρσοκρότηση όπλου.

Βρήκα την ευκαιρία να πιάσω κουβέντα με το Στέλιο.

-Πρόσεξες τί θόρυβο κάνουν τα μπαστούνια; 

-Ναί, πράγματι.

-Όλα τα υλικά πράγματα προκαλούν θόρυβο, προφανώς για να τα προσέξουμε. Μήπως προσέχουμε και τίποτε άλλο. Ό,τι θέλει το σώμα, του το δίνουμε. Διψάμε, πίνουμε νερό. Πεινάμε, τρώμε. Μόνο η ψυχή δεν έχει απαιτήσεις Μήπως η ψυχή κοιμάται.; Μήπως η ψυχή ταυτίστηκε με το σώμα κι όταν το σώμα ζητάει κάτι, είναι το ίδιο σαν να το ζητάει η ψυχή μας. Μήπως όταν διψάμε και πεινάμε, η ψυχή είναι ποιυ νιώθει τη δίψα και την πείνα. 

Γι' αυτό όταν ρωτάμε ποιοί είμαστε δείχνοιυμε το σώμα μας. ΥΠάρχει όμως κάτι διαφορετικό απ΄ το σώμα και την ψυχή, το πνεύμα. Πώς μπορώ να ξέρω ότι το πνεύμα μου και οι πνευματικές αισθήσεις μουο είναι ξυπνητές και δεν κοιμούνται. Αγρυπνείτε εν παντί, είναι η Εντολή του Κυρίοιυ. 

Ο Απόστολος Παύλος λέει, πως θα είμαστε άγρυπνοι, με τη δέηση. Κι όχι μόνο αυτό. Με τη δέηση θα είμαστε χαρούμενοι. Η πνευματική χαρά είναι πάντα μαζί με τη δικαιοσύνη και την ειρήνη με το άγιο ΠΝεύμα. Αυτοί είναι οι καρποί του Πνεύματος του Θεού ειρήν και δικαιοσύνη και χαρά εν Πνεύματι αγίω.  

Ένα παράδειγμα πνευματικής χαράς είναι όταν υπάρχει κάτι να μας λέει ότι ο Θεός μας ξέρει και μας αγαπάει! 

17.5.25

mlvardospot.blogspot.com 


Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Σάββατο της ιεράς μνήμης των ονομάτων

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδοιυ,

Σήμερα είναι Σ'άββατο. Το Σάββατο το έχω αφιερώσει στην ιερά μνήμη των ονομάτων. Το πρωί πήγα στη βεράντα. Έσκυψα να δω το δρόμο και τότε πέρασα από μπροστά μου μια πεταλούδα. Όταν βλέπω πεταλούδα θυμάμαι πάντα τον μακαρίτη τον παππού μου Αγγελάκη. 

Στην αρχή είχα συνδέσει τη μνήμη του με τρία αστέρια που έβλεπα στον ουρανό όταν βρισκόμουν στην αυλή του παππού. Του το είχα πει, ότι κάθε φορά που θα βλέπω τα τρία αυτά αστέρια πάνω απ΄ την αυλή του παππού, θα τον θυμάμαι. Τότε δεν περνούσε απ΄ το νου μου, ότι δε θα είναι πάντα η αυλή του παππού. 

Τώρα ούτε  αυλή υπάρχει ούτε ο παππούς μου. Υπάρχουν μόνο στη μνήμη μου . Κατόπιν συνέδεσα τη μνήμη του παππού μου  με τις πεταλούδες, που τις λένε, αν δεν κάνω λάθος, ψυχές.

Η μνήμη του ονόματος έχει μεγάλη σημασία. Διαβάστε τον 44 ψαλμό του Δαβίδ. "Μνησθήσομαι του ονόματάς σου εν πάση γενειά και γενεά." Με την πεταλούδα που είδα στη βεράντα ακόμα στο νου μου μπήκα μέσα στο διαμέρισμα και έβαλα μπροστά στο γραφείο μου την καρτέλα με την επιγραφή "Μνήμη ονομάτων" και κάθισα να γράψω αυτές τις γραμμές. 

Θα ανοίξω στην τύχη την Καινή Διαθήκη. Μπορεί να μιλάει κι αυτή για τη μνήμη των ονομάτων. 'Αλλωστε η αδιάλειπτη νοερά προσευχή δεν είναι τίποτε αλλο, παρά η ακατάπαυτη μνήμη του Ονόματος του Ιησού, του Ονόματος του υπέρ παντός άλλου ονόματος! 

. Η Καινή Διαθήκη ανοίγει πράγματι  στο ευαγγέλιο της Χαναναίας που αναγιγνώσκεται την δεκάτη εβδόμη Κυριακή της Χαναναίας και αναφέρεται στη νοερά μνήμη του Ονόματος του Ιησού. Είναι η λεγόμενη νοερά, επειδή λέγεται με το νου, προσευχή του ΟΝόματος του Ιησού.

 Η Χαναναία κράζει ασταμάτητα πίσω απ΄ τον Ιησού: "Ελέησόν με Κύριε, Υιέ Δαβίδ, η θυγάτηρ μου κακώς δαιμονίζεται. " Η αδιάλειπτε μνήμη του Ονόματος του Ιησού είναι συστατικό στοιχείο της νοεράς προσευχής. Αν δεν είναι αδιάλειπτη δεν είναι νοερά προσευχή.

Οι Μαθηται παρακαλούν τον Ιησού για την Χαναναία, που κράζει ασταμάτητα το όνομα του Κυρίου Ιησού/  "Απόλυσον αυτήν, ότι κράζει όπισθεν ημών. Ο δε Ιησούς αποκριθείς, είπεν. Ουκ απεστάλην , ει μη εις τα πρόβατα τα απωλολότα οίκου Ισραήλ. Η δε ελθούσα προσεκύνει αυτώ, λέγουσα. Κύριε, βοήθει μοι.'

Λάρισα 17 Μαϊου 20025

mlvardospot.blogspot.com 

Τετάρτη 14 Μαΐου 2025

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΩ;

 Του Μόσχοιυ Λαγκουβάρδου    

Γιατί υπάρχω; Μήπως υπάρχω γιατί ευχαριστούνται τα αγαπημένα μου  πρόσωπα να με βλέπουν ή γιατί ευχαριστιούνται να ξέρουν ότι υπάρχω εν τη ζωή; Δεν νομίζω ότι υπάρχω αποκλειστικά για τη χαρά τους και την αγάπη τους.  Ίσως να υπάρχω και γι' αυτό. 

Μήπως υπάρχω για να υπηρετώ; Σαν τον ελαφοκυνηγό που όπως λέει το ρώσικο τραγούδι όλη μέρα μόνος στην Τάϊγκα της Σιβηρίας "όλη μέρα κυνηγάει και τον εαυτό του βρίζει. Δεν ξέρει πώς να ζει και να υπηρετεί;" Κι αυτό δεν φαίνεται να είναι η αιτία που υπάρχω. 

  Μήπως υπάρχω για τον εαυτό μου; Γιατί θέλω να υπάρχω και ο Θεός μου δίνει αυτή τη χάρη; Αυτό σημαίνει ότι ο σκοπός που υπάρχω είναι να γίνω ο εαυτός μου. Επειδή ακόμα δεν έγινα ο εαυτός μου. Λείπουν και άλλα στοιχεία που πρέπει να υπάρξουν για να συμπληρωθεί η εικόνα μου. 

Η σκέψη ότι μπορεί να υπάρχω για τον εαυτό μου είναι μια χαρούμενη σκέψη. Δε θα μου άρεσε η σκέψη ότι υπάρχω δίχως σκοπό. Ότι θα μπορούσα και να μην υπάρχω. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχω ελπίδα  να ζω την αιώνια ζωή στη βασιλεία των ουρανών. Αλλά εγώ ελπίζω ότι θα ζω στην αιώνια ζωή.   

Έχουμε την αίσθηση της αιώνιας ζωής σε ό,τι είναι ανεπανάληπτο. Ακόμα και σ' αυτή τη ζωή βλέπουμε πολλά πράγματα που είναι ανεπανάληπτα. Μας περιτριγυρίζουν πάμπολλα κοινά πράγματα, αλλά η αληθινή χαρά μας δεν είναι στα κοινά πράγματα, σ' αυτά που επαναλαμβάνονται. 

Η αληθινή χαρά μας είναι στα πράγματα που μας δίνουν την αίσθηση του μοναδικού και ανεπανάληπτου. Ό,τι αγαπάμε γίνεται μοναδικό και ανεπανάληπτο. 

Πόσο άραγε ακόμα θα ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για την σωματική μας ύπαρξη και θα αδιαφορούμε για τον πνευματικό εαυτό μας; 

 Το ενδιαφέρον μας για τον πνευματικό εαυτό μας θα ξυπνήσει κάποτε. 'Εχω για πολλά χρόνια αναρτημένη στον τοίχο την Εντολή του Κυρίου "ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ". Αλλά δεν απελπίζομαι. Η ελπίδα μου είναι δώρο του Θεού, όπως και η ζωή μου είναι δώρο του Θεού. 

 Μ' αρέσουν τα λόγια της Αγίας Γραφής: "Εμείς ενεργούμε σαν πρεσβευτές του Χριστού, λοιπόν, σας παρακαλούμε: Συμφιλιωθείτε με τον Θεό." ( Β' Κορ.  5:20). Ο Απόστολος Παύλος μας αποκαλεί "συνεργάτες του Θεού στο έργο του." (Β΄Κορ. 6:1)

"Οι πράξεις που κάνουμε ωθούμενοι από το πνεύμα είναι κυριολεκτικά δικές μας πράξεις, ταυτόχρονα είναι ενέργειες του Θεού. Το πνεύμα δεν είναι μόνο εκείνο του ανθρώπου, αλλ' αυτό ενωένο με το Πνεύμα του Θεού (με τις ενέργειες του Θεού). Είναι το πνεύμα του ανθρώπου ωθούμενο και καθοδηγούμενο από το Πνεύμα του Θεού. Όποιος ενώνεται με τον Κύριο αποτελεί ένα πνεύμα μ' Αυτόν.(Μέρτον, Ο Καινούριος Άνθρωπος). 

Ανάμεσα στο "πιστεύω" και στο "δεν πιστεύω" δεν υπάρχει κάτι τρίτο. Όταν αποκλείεται το ένα ισχύει το άλλο. Κι αφού αποκλείω το "δεν πιστεύω" , ισχύει το "πιστεύω". 

Αποκλείω το δεν πιστεύω στο Θεό. Πιστεύω ότι ο Θεός υπάρχει, με ξέρει και μ' αγαπάει. Τότε γιατί φοβάμαι; Ο Θεός υπάρχει και δεν αφήνει ποτέ τον έλεγχο. 

Η υπερβολή της δυνάμεως  είναι στο χέρι του Θεού. "Και τα καλά και τα κακά δεχούμενα" έλεγε το Ρηνιώ, η μάνα των ψαράδων, στον Άγιο Στέφανο, στην Κάλυμνο. Υπάρχω γιατί ο Θεός μ' αγαπάει! 

mlvardospot.blogspot.com 

 


Κυριακή 11 Μαΐου 2025

Σκεφτείτε που θα συναντηθούμε

 Του  Μόσχου Λαγκουβάρδου

Σκεφτείτε πού θα συνανατηθούμε, Ο στίχος αυτός είναι απ΄ το δημοτικό τραγούδι που εκφράζει την πίστη στην αιώνια ζωή των φίλων. Ο θάνατος δεν χωρίζει για πάντα τιους φίλους, που μπορούν από αυτή τη ζωή να σκεφτούν πού θα συναντηθούν στην άλλη ζωή. Η  ζωή δεν τελειώνει με το θάνατο και οι φίλοι συνανιιούνται ξανά στην άλλη ζωή.   

Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ποιός είναι ο αληθινός εαυτός μας; Είναι το σώμα μας; Είναι οι αισθήσεις μας;  Είναι οι γνώσεις μας για τον εαυτό μας; Είναι οι εμπειρίες μας; Είναι οι αναμνήσεις μας; Είναι ο χαρακτήρας μας; 

Γιατί είναι τόσο σπουδαίο ο άνθρωπος να γνωρίζει τον εαυτό του; Γνωρίζω τον εαυτό μου δεν είναι το ίδιο να γνωρίζω για τον εαυτό μου. Γνωρίζουν για τον εαυτό μας οι άλλοι. Εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας από τις πληροφορίες αυτών που γνωρίζουν για εμάς. Δεν εννοούμε αυτό "γνώση του αληθινού εαυτού μας. Γνωρίζω για τον εαυτό μου σημαίνει γνωρίζω τα εξωτερικά του στοιχεία. 

  Είναι γνωστό το ρητό  "αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου". Αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να δει την ψυχή του. Μόνο ο Θεός βλέπει την ψυχή. "Ο Θεός ετάζει νεφρούς και καρδίας"

Εμείς βλέπουμε την εικόνα του Θεού στην ψυχή μας. Μας δίνει χαρά να βλέπουμε την εικόνα του Θεού στην ψυχή μας. Αυτό σημαίνει ο στίχος του ψαλμού του Δαβίδ, "εμνήσθην του Θεού και ευφράνθην". 

Χαιρόμαστε όταν βλέπουμε στην ψυχή μας την εικόνα του Θεού, όχι μόνο γιατί η εικόνα του Θεού μοιάζει με εμάς, αλλά και γιατί είναι σημάδι που μας  βεβαιώνει ότι ο Θεός μας αγαπάει. 

Ένας άγιος λέει "είδες άνθρωπο; Είδες το Θεό σου." Αυτό σημαίνει ότι έχοντας ιδεί οι άνθρωποι την εικόνα του Θεού μέσα τους είναι ενωμένοι με τους άλλους. 

Ειναι πικρή η διαπίστωση ότι ο άνθρωπος δεν βλέπει την εικόνα του Θεού μέσα στην ψυχή του. Λέμε τότε γι' αυτόν τον άνθρωπο, "δεν έχει το Θεό του". 

Μόνο ότον βλέπουμε την εικόνα του Θεού στην ψυχή μας, μόνο τότε σκεφτόμαστε σαν σύνολο και μόνο τότε και το σύνολο σκέφτεται ως ένας άνθρωπος. Αυτή είναι η επιθυμητή ενότητα, που στις μέρες μας τείνει να χαθεί. 

Ύστερα από αυτές τις σκέψεις χαίρομαι γιατί δεν είναι αδύνατο να γνωρίσει ο άνθρωπος τον εαυτό του, αν έχει δε την εικόνα του Θεού στην ψυχή του. Ο αληθινός εαυτός μας είναι το αρεστό στο Θεό "είναι" μας. 

Αυτό σημαίνουν τα λόγια της Γραφής: 'Ο Θεός ο ειπών εκ σκότους φως λάμψαι, ος έλαμψεν εν ταις καρδίαις ημών προς φωτισμόν της γνώσεως της δόξης του Θεού εν προσώπω Ιησού Χριστού.  Έχομεν δε τον θησαυρόν τούτον εν οστρακίνοις σκεύεσιν, ίνα η υπερβολή της δυνάμεως η του Θεού και μη εξ ημών. εν παντί θλιβόμενοι αλλ' ου στενοχωρούμενοι (...) διωκόμενοι αλλ\ ουκ εγκαταλειπόμενοι (...) πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερψθεί." (2Κορ.Δ΄, 6)

mlvardospot.blogspot.com 



Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Ερώτηση κι απάντηση

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Η ερώτηση είναι γιατί φοβήθηκαν οι Μαθητές του Ιησού στην τρικυμία, ενώ είχαν μαζί τους τον Ιησού,  ενώ ήταν ακόμα νωπή η ανάμνηση των άρτων; 

Η ίσια ερώτηση του φόβου προβάλλει και σε εμάς. Εγώ π.χ. αναρωτιέμαι γιατί νιώθω μοναξιά και επιζητώ να βρίσκομαι με άλλους ανθρώπους, αφού πιστεύω ως ορθόδοξος, ότι ο Ιησούς είναι μέσα μου; 

Γιατί δεν μπορώ να μείνω στο δωμάτιό μου, χωρίς να κάνω τίποτε; , Το να μη μπορεί κανείς να μείνέι στο δωμάτιό του λίγα λεπτά της ώρας, χωρίς να κάνει τίποτε, αυτό ο Γάλλος φιλόσοφοςτο θεωρεί τραγωδία της ανθρωπότητας! 

Αφού ο Ιησούς είναι μέσα μου,λοιπόν, κι αφού δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό, από πάμπολλα περιστατικά της ζωής μου, γιατί νιώθω μοναξιά; Είναι σπάνιοι αυτοί που νιώθουν καλύτερα μόνοι με τις γάτες τους και τους σκύλους τους!  

 Μήπως δεν αγαπώ πραγματικά; Κάποιος άγιος συνιστούσε στους πιστούς να νικούν το φόβο με την αγάπη. Φοβάστε, επειδή δεν αγαπάτε, έλεγε στους πιστούς που εξομολογούσε. 

Στην ερώτηση γιατί  φοβούμαστε αφού πιστεύουμε ότι ο Ιησούς είναι μέσα μας, η απάντηση είναι ότι η αγάπη στον Ιησού είναι πραγματική μόνο μέσω της αγάπης προς τους άλλους.Η Εντολή αγαπάτε αλλήλους δεν είναι θεωρία, αλλά είναι η ίδια η ζωή του Χριστού. 

Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Ιησού προς τους Μαθητές Του: "Έτσι θα γνωρίζουν ότι είστε μαθητές μου, αν αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Η αγάπη μεταξύ μας  είναι αγάπη στον Ιησού.

Άρα, αν θέλουμε να μη νιώθουμε μοναξιά, να έχουμε αγάπη μεταξύ μας. Αυτή είναι η αγάπη στον Ιησού και η επίγνωση ότι ο Ιησούς είναι μέσα μας. Αλλιώς όταν λέμε "αγαπώ τον Ιησού", το λέμε με τα χείλη ενώ η καρδιά μας βρίσκεται μακριά από Αυτόν. 

Η αγάπη είναι χάρισμα του Θεού. Κανείς δεν  έχει αγάπη, αν δεν του δοθεί απ΄ το Θεό. Η ίδια η ζωή δίδεται στον άνθρωπο ως δώρο. Αυτό είναι το μέγιστο μάθημα, να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τη ζωή ως δώρο του Θεού. 

Άλλωστε έτσι μόνο γνωρίζουμε και νιώθουμε χαρά, όταν έχουμε επίγνωση ότι έχουμε μέσα μας την εικόνα του Θεού, την οποία βλέπει ο Θεός και μας αγαπάει. Είδα κάποτε έναν άνθρωπο να νιώθει χαρά και αγαλλίαση, βέβαιος ότι ο Θεός τον γνωρίζει. Με γνωρίζει έλεγε, και έχει μια θέση για μένα στον ουρανό. 

Κάποιος άγιος είπε κάτι αληθινό, ας φαίνεται σαν  αστείο."Υπάρχουν" έλεγε " πολλές μέθοδοι σωτηρίας". "Εγώ την ασθένεια, "ηρετισάμην", εδιάλεξα."

Γιατί διάλεξε αυτός ο άγιος την αρρώστεια, όπως και ο Απόστολος Παύλος που συνιστούσε στους πιστούς να μην αποφεύγουν τις δοκιμασίες. Διάλεξαν την αρρώστια και αισθάνονταν δυνατοί. "Εν ασθενείαις δυνατός ειμί." Η απάντηση είναι ότι στις ασθένειες είχαν ακατάπαυτη μνήμη του Θεού. 

Όταν ρώτησαν ένα γέροντα, ποιό είναι το αίσθημα του σύγχρονου ανθρώπου, απαντησε, ο φόβος.  Οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, αποδίδουν το φόβο στην έλλειψη μνημης του Θεού. 

"Εμνήσθην του Θεού και ευφράνθην " θυμήθηκα το Θεό  και ένιωσα μέσα μου χαρά και αγαλλίαση, γράφει στον ψαλμό του ο Δαβιδ. 


mlvardospot.blogspot.com 

 

Κάθε μέτρα έτρεχα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδουι

Κάθε μέρα έτρεχα έξι χιλιόμετρα στον κάμπο, δίπλα σ΄ένα αρδευτικό κανάλι, από το ορφανοτροφείο της Λάρισας μέχρι το χωριό Φαλάνη, πηγαινα και γυρνούσα επί τριάντα και πλέον χρόνια. Όταν σχολούσε     η υπηρεσία, το μεσημέρι, ενώ οι άλλοι πήγαιναν στα σπίτια τους, για το φαγητό, έγώ έτρεχα μέσα στον ήλιο ή στη βροχή ακόμα και στο χιόνι.  Πολλά μου έχουν συμβεί πραγματικά ή ήταν παραισθήσεις από τον ήλιο στο θεσσαλικό κάμπο.  


Πέμπτη 1 Μαΐου 2025

Το πνεύμα ειναι αυτό που δίνει ζωή

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το πνεύμα είναι αυτό που δίνει ζωή. Αν δεν πέθαινε πάνω στο σταυρό ο Ιησους ,  η διδασκαλία του δε θα ήταν παρά μια ακόμα φιλοσοφία. Η ζωή όμως του Ιησού είναι αληθινή ζωή. Ο άνθρωπος στον πόνο του δεν επικαλείται το Σωκράτη ή τον Πλάτωνα, αλλά τον Ιησού για να τον στηρίξει στην τραγικότητα της ζωής του. 

Η διδασκαλία του Ιησού είναι η ίδια η ζωή του. Κατά τη διδασκαλία του Ιησού, το αληθινό νόημα της ζωής δεν μπορούμε να το μάθουμε από τα βιβλία.  Η ζωή είναι πνευματική. Πρέπει να μας αποκαλυφθεί, να μας "δοθή". Το γεγονός ότι μας δίνεται μας λέει, πραγματικά, το πιο σπουδαίο για τη σημασία του: ότι, σε τελευταία ανάλυση, η ζωή μας έχει νόημα μονάχα επειδή είναι δώρο." (Μέρτον)

Στο Σύμβολο  της πίστεως ομολογούμε ότι το Άγιο Πνεύμα δίνει ζωή.  "Η τελειότητα της ζωής είναι στην πνευματική αγάπη. Ο χριστιανισμός πιστεύει τόσο σίγουρα στη δύναμη της αγάπης στο       Άγιο Πνεύμα, ώστε μας βεβαιώνει ότι η θεϊκή αγάπη μπορεί να υπερνικήσει και το θάνατο και αψηφεί το θάνατο για να γευτεί την πληρότητα της ζωής, που δεν είναι ατομική μόνο, εγωκεντρική, εγωιστική, προορισμένη να καταστραφεί με το θάνατο, αλλά εκείνη η ζωή που υπερβαίνει τα όρια και τις ανάγκες του ατόμου και συνεχίζει να υπάρχει έξω από το ατομικό μας εγώ,στο απόλυτο, στο Χριστό, στο Θεό. (Μέρτον, Ο καινούριος άνθρωπος)

Μόνο με την αγάπη του άλλου ο άνθρωπος αισθάνεται πλήρης. Ό,τι και να δώσει στον εαυτό του είναι μάταια. Τα πάντα είναι μάταια. Ένας  μαχαραγιάς στόλιζε τα δέντρα του κήπου και καλούσε χορευτές να χορέψουν μπροστά τους ,για να χαρούν. 

Η τραγωδία της ανθρωπότητας, κατά τον Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει λίγα λεπτά μόνος στην κάμαρή του,  χωρίς να κάνει τίποτε. Μόνο στην αγάπη για τον άλλον άνθρωπο βρίσκουμε  την πληρότητά της ζωής μας. Είμαστε εκ φύσεως κοινωνικοί, έλεγε ο Αριστοτέλης. Έτσι θα γνωρίζουν ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας, είπε ο Ιησούς στους μαθητές Του. 

 Αλλά κανείς δεν αγαπάει με τον τρόπο που αγαπάει ο Ιησούς τον άνθρωπο. Κανείς δεν αγαπάει εσένα τον ίδιο , με την αποκλειστική αγάπη. Ο Ιησούς είναι ο μόνος άνθρωπος και Θεός που δίνεται ολοκληρωτικά στον άλλον χωρίς να μοιράζεται. Οι στρατιώτες στο Γολγοθά έβαλαν κλήρο στον ιματισμό του και μόνο ο χιτώνας του ως άραφος δεν μπήκε στον κλήρο.   

Κι αφού δεν θέλει κανείς την αποκλειστική αγάπη σου , αγάπα το Χριστό.που βάσταξε για σένα το βαρύ σταυρό της αγάπης. Ο Χριστός  με το θάνατό του καταργεί το διάβολο για να απαλλάξη  όσους ως ένοχοι δουλείας ζουν  πάντα με το φόβο του θανάτου .(Εβρ.2,13-15)

 Ο σταυρός του Χριστού αποτελεί σκάνδαλο για πολλούς. Πολλοί δεν δέχονται ότι ο Χριστός υπήρξε αληθινός άνθρωπος  κι άλλοι δεν  πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι  ο Θεός.   

 Ο σταυρός σκανδαλίζει ακόμα και τους μαθητές του Ιησού που γογγύζουν διότι είναι σκληρός ο λόγος Του. Δεν κατανοούν το πνεύμα του Χριστού. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει για τη στάση των μαθητών του που βρήκαν τη διδασκαλία του Ιησού δυσνόητη: 

"Ο  Ιησούς κατάλαβε ότι οι μαθητές Του δυσανασχετούσαν για τη διδασκαλία του και τους είπε: "γι αυτά σκοντάφτετε; Τότε τί θα γίνει αν δείτε τον Υιόν του Ανθρώπου ν' ανεβαίνει εκεί που ήταν πρωτύτερα;." Δεν κατανοούσαν το πνεύμα της Διδασκαλίας του Ιησού. Ερμήνευαν τα λόγια του όχι με το πνεύμα της, αλλά κατά γράμμα. "Το πνεύμα είναι αυτό που δίνει ζωή. Τα λόγια που σας είπα εγώ είναι πνεύμα και είναι ζωή. Υπάρχουν όμως μερικοί από σας που δεν πιστεύουν.

Αυτά τα είπε ο Ιησούς επειδή γνώριζε εξαρχής ποιοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν και ποιός ήταν αυτός που θα τον πρόδιδε. Γι' αυτό σας είπα ότι κανείς δεν μπορεί να έρθει κοντά μου, αν δεν του έχει δοθεί η δύναμη από τον Πατέρα." (Ιω.6,61-64)  

 Πολλοί θεωρούν τη σωτηρία από τα πάθη ως κατόρθωμα δικό τους ή ως αμοιβή των προσπάθειών τους, πράγμα που είναι εντελώς ξένο στο πνεύμα του ευαγγελίου. Ο Ιησούς ενθαρρύνει τοιυς μαθητές Του ,να προσεύχονται για να μην εισέλθουν στον πειρασμό.  Είπεν αυτοίς. προσεύχεσθε μη εισελθείν εις πειρασμόν. Τί καθεύδετε. αναστάντες προσεύχεσθε ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν. 

Πριν από το Χριστό οι αιματηρές θυσίες ήταν νόμος. Ο Χριστός κατήργησε τις αματηρές θυσίες και αποκάλυψε την υποκρισία των αρχόντων που έκαναν ανθρωποθυσίες δήθεν χάριν του λαού. Ειναι η ίδια υποκρίσία που σταύρωσε το Χριστό:  

Συμφέρει να πεθάνει ένας άνθρωπος για να σωθεί ο λαός, είπαν για τον Ιησού.  Κατάλοιπο των αρχαίων ανθρωποθυσιών είναι, οι πόλεμοι , για να έρθει  δήθεν η τάξη στις σύγχρονες κοινωνίες. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 145 πόλεμοι έγιναν , λίγα χρόνια μετά την συνθήκη ειρήνης και την ίδρυση του ΟΗΕ.  

Η Ορθοδοξία είναι ιατρική επιστήμη. Ιατρέ θεράπευσον τον εαυτό σου. "Ειρηνεύετε και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ' υμών.Επιγιγνώσκετε εαυτούς ότι Ιησούς Χριστός εν υμίν εστίν."

mlvardospot.blogspot.com