Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

ΟΝΕΙΡΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Ψες είδα στον ύπνο μου ένα όνειρο, ότι έγινα ξαφνικά τόσο πλούσιους που δεν είχα καμία ανάγκη το Θεό και έπρεπε να διαλέξω, ανάμεσα στην αυτονομία και στην εξάρτηση απ΄ το Θεό και προτιμούσα την εξάρτηση απ’ το Θεό, τη «δέηση».

Το πρωί διάβασα στην τύχη το ΙΓ΄, 3-9 του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, όπου γράφει για την «καλή γη», που είναι ο δεχτικός στην αγάπη.
Οι Πατέρες όρισαν το κεφάλαιο αυτό να διαβάζεται την ίδια μέρα με την προς Ρωμαίους ΙΣΤ’ 1-16 περικοπή, όπου γράφει επί λέξει «Προσδέξησθε εν Κυρίω», που σημαίνει να είμαστε δεχτικοί στο Πνεύμα του Κυρίου. Να μην είμαστε «ακατάδεχτοι στην αγάπη» και να μη θέλουμε ούτε να αγαπάμε ούτε να μας αγαπούν, δηλαδή ανέραστοι.
1-6-24

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, ΖΩΗ ΜΑΣ

 "Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ, ΖΩΗ ΜΑΣ
Η μακαρίτισσα γιαγιά μου Βασιλική υπέφερε από έλκος δωδεκαδακτύλου από νέα κοπέλα μέχρι το θάνατό της στα 93 της χρόνια. Παρά την πάθησή της αυτή και ίσως χάρις στην πάθησή της αυτή ζούσε λιτά και γι' αυτό έζησε πολλά χρόνια. Οι Κινέζοι θεωρούν την μακροβιότητα σοφία. Ένας διάσημος γιατρός όταν ρωτήθηκε πώς ζει κανείς πολλά χρόνια, είπε: Ζει κανείς πολλά χρόνια, αν έχει μια ανίατη αρρώστεια και την προσέχει.
Η γιαγιά μου ήταν πιστή. Στα λόγια ατης μπορούσες ν' ακούσεις διδάγματα της Εκκλησίας, όπως τα ζούσε στην καθημερινή ζωή της. Π.χ. έλεγε πως τραβάει τα ελέη του Θεού, δηλαδή υποφέρει τα πάθη του Χριστού στο σώμα της. Αυτό που λέει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του: "Πάντοτε την νέκρωσι του Κυρίου ΙΗσού εν των σώματι περιφέρροντες, ίνα και η ζωή του ΙΗσού εν τω σώματι ημών φανερωθεί."
Η γιαγιά μου εννοούσε ότι βλέποντας τα παθήματά της ως παθήματα του Ιησού, φανερώνεται στη ζωή της η ζωή του Ιησού.

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Εναι πρωί και κάθησα να γράψω όπως κάνω συχνά, ακόμα κι αν δεν υπάρχει θέμα για να γράψω.. Το γράψιμο για μένα είναι θεραπεία ψυχική και σωματική. Είναι κατ΄αρχήν  έργο κοινωνικό. Γράφοντας νιώθω μια παρουσία δίπλα μου και δεν είμαι μόνος. Το γράψιμο με αυτόν τον τρόπο είναι σαν ένας φιλικός  διάλογος . Γράφω όπως κουβντιάζω μ' ένα φίλο και συνήθως έρχεται και η έμπνευση.  

Σήμερα ξύπνησα νωρίς  γιατί ένιωθα πόνους στο κορμί μου. Τα προγνωστικά του καιρού πρόβλεπαν βροχή, ύστερα από υπερβολική ζέστη για την εποχή, αλλά αντί βροχή έχουμε λαμπερό ήλιο. 

Το σώμα μου είναι ευαίσθητο στις ξαφνικές αλλαγές του κλίματος.  Το κλίμα επηρεάζει, , την ψυχική μου διάθεση,  αν και το υπομένω αγόγγυστα, ενώ έχω φίλους, που δεν  μπόρεσαν να μείνουν πολύ καιρό στη Λάρισα. 

ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης; σημαίνει ότι τα πάντα είναι και δεν είναι μάταια.
Είναι μάταια ότι γίνονται μάταιο κα δεν είναι μάταια όταν δεν γίννονται μάταια.
Παράδέιγμα τα πάντα είναι μάταια όταν γινεσαι σκλάβος και τα πάντα δεν είναι μάταια όταν γίνεσαι ελεύθερος.
Ακόμα και η ευτυχία όταν σε σκλαβώνει στα πάθη σου είναι μάταιη . Αυτό εννοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες λέγοντας "Το δε ευδαίμον το ελεύθερον".
Ο μόνος Σωτήρ του κόσμου είναι ο Χριστός! Ο Χριστός είναι το Φως του κόσμου.
¨Ει ενωθείς συν τω φωτί, πάντγα σοι αυατό διδάξει και αποκαλύψει πάντα, και καθυποδείξει όσα και συμφέρει του μαθείν σε." (Όσιος Σεμεών ο νέος Θεολόγος).

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η προσευχή είναι χάρισμα του Θεού. Η Γραφή λέει να προσευχόμαστε υπέρ των άλλων , για να ιαθούμε από τις αρρώσειες μας.
Πώς όμως να προσευχόμαστε υπέρ των άλλων; Είναι προσευχή υπέρ των άλλων, να μνημονεύουμε τα ονόματά τους κάθε φορά που λέμε π.χ. το "πάτερ ημών" ή άλλη προσευχή της Εκκλησίας;
Στην επίκληση της βοήθειας του Θεού, θα επαναλαμβάνουμε τα ονόματα των άλλων;
Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό; Ο Απόστολος Παύλος λέει "γίνετε δεόμενοι, μετά χαράς την δέησιν ποιούμενοι". Η δέηση προϋποθέτει ταπείνωση και παρρησία, δηλαδή να είναι η καρδιά μας καθαρή, για να μην κρυβόμαστε από το Θεό, όπως έκανε ο Αδάμ και έχασε τον παράδεισο.
Η προσευχή προϋποθέτει ταπείνωση, δηλαδή να βάζουμε τον εαυτό μας κάτω από τους άλλους και να επιγράφουιμε τα χαρίσματα στο Θεό.
Αυτα όλα για να τα πούμε με μια εικόνα, θα χρησιμοποιήσουμε την εικόνα του "οίκου". Δίνουμε εικόνες για τον εαυτό μας, ανάλογα με αυτό που αγαπάμε πάνω από όλα. Π.χ. αν πάνω από όλα αγαπάμε το κέρδος, δεν θα ονομάσουμε τον εαυτό μας "οίκο προσευχής", αλλά θα τον ονομάσουμε "οίκον εμπορίου".
Αν θέλουμε λοιπόν να προσευχηθούμε για τους αγαπημένους μας πρέπει να αγαπάμε το Θεό πάνω από όλα και να έχουμε στην καριδά μς τους αγαπημένους, για τους οποίους ζητάμε τη βοήθεια του Θεού.
Ο ποιητής Ρόμπερτ Λαξ έλεγε κάτι που μου άρεσε, γι' αυτούς που αγαποσε ότι τους είχε πάντα στην καρδιά του. Αυτό μου άρεσε και το έβλεπα σαν μια "καρδιακή προσευχή". Ο Ρόμπερτ είχε τις δυο προϋξποθέσεις που χρειάζεται η καρδιακή προσευχή. Είχε την αγάπη του Θεού και του πλησίον, και την καθαρή καρδιά.
Έτσι , λοιπόν, μ' αρέσει να πιστεύω πως και οι δικοί μας που ειναι στον ουρανό προσεύχονται για μας, αφού μας έχουν πάντα μέσα στην καρδιά τους. Έτσι συμβαίνει. Εμείς νοσταλγούμε τους δικούς μας και εκείνοι στον ουρανό νοσταλγούν εμάς.
Προσευχή υπέρ των αγαπημένων μας είναι να τους έχουμε μέσα στην καρδιά μας.
 

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Αναμνήσεις και συναντήσεις

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Συνάντησα στο δρόμο τις προάλλες τον καθηγητή μου μαθηματικών στο γυμνάσιο. Παραπονήθηκε για τα γεράμαατα.
-Όλα είναι δώρα του Θεού, είπα.
-Η φύσις, απάντησε.
Τι εχουμε που δεν το λάβαμε; Δεν το κλέψαμε. Σαν τον Προμηθέα που έκλεψε τη φωτιά, το δώρο του Θεού στον άνθρωπο ! Ίσον με το Θεό τον εαυτό του εποίησε. Σαν το διάβολο, την προσωποίηση του Κακού.
Ο Ντοστογιέφσκι διακρίνει τους ανθρώπους σε αγγελικούς και σε δαιμονικούς. Το κριτήριο είναι η ταπείνωση. Ταπείνωση είναι να αναγνωρίζεις ότι όλα είναι δώρα του Θεού στον άνθρωπο.
Οι αγγελικοί είναι ταπεινοι και ευχαριστούν το Θεό, για τα πάντα. Οι δαιμονικοί είναι υπερήφανοι.

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Δυο πράγματα είναι σημαντικά για μένα. : Ένα είναι να ζω σε αναφορά στον Κύριο Ιησού και το άλλο, που είναι προϋπόοθεση γι' αυτό, είναι να ζω με επίγνωση ότι κατοικεί μέσα μου ο Χριστός.

Ζώντας έτσι γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου και τη σχέση μου με το Θεό και με τους άλλους.

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΝΕΚΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
Πάντοτε την νέκρωσιν
του Κυρίου Ιησού
εν τω σώματι περιφέροντες,
ίνα και η ζωή του Ιησού
εν τω σώματι ημών
φανερωθεί.
"Περιφέρουμε την νέκρωσιν του Κυρίου ΙΗσού σημαίνει έχουμε επίγνωση ότι με τις αμαρτίες μας ο Χριστός πάσχει μέσα μας. Στην πραγματικότητα πονάμε όπως ο πατέρας όταν αρρωσταίνει το παιδί του.
Ο Χριστός τις ασθένειές μας έλαβε και τας βνόσους μας εβάστασε. (Ησαϊας)..

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

"Μηκέτι ζω εγώ
Ζει εν εμοί Χριστός"

Πάντοτε περιφέροντες
τη νέκρωση
στο σώμα
του Κυρίου Ιησού

και η ζωή του Ιησού
στο σώμα μας
θα φανερωθεί.

Όταν υποφέρουμε σταυρό
στο σώμα μας
και ο Κύριος υποφέρει σταυρό
στο σώμα του

Είναι η ζωή μας
ζωή του Κυρίου
Είναι η ζωή του Κυρίου
ζωή μας;

mlvardospot.blogspot.com

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο νους στη νοερή ευχή κινείται κυκλικά, από την γνώση του εαυτού στη γνώση του Θεού και από τη γνώση του Θεού στη γνώση του εαυτού., καθώς λένε οι νηπτικοί Πατέρες: Γνώρισες τον άνθρωπο, γνώρισες το Θεό. Γνώρισες το Θεό, γνώρισες τον άνθρωπο.
Η νοερή ευχή χωρίς την προσοχή στις λέξεις δεν υπάρχει. Μια λέξη όταν λέγεται χωρίς προσοχή, λέγεται μηχανικά. Είναι σαν να μην υπάρχει ούτε η λέξη ούτε ο νους. Προσοχή είναι να ξέρεις που βρίσκεσαι και τί κάνεις.
Το καά Ιωάννην Ευαγγέλιο αρχίζει με τα λόγια:
" Εν αρχή ην ο ¨Λόγος.
Και ο Λόγος ην προς τον Θεόν
και Θεός ην ο Λόγος.
Πάντα δι αυτού εγένετο.
και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ εν ο γέγονεν.
Εν αυτώ ζωή ην
και η ζωή ην το φως των ανθρώπων.
και το φως εν τη σκοτία φαίνει
και η σκοτία αυτό ου κατέλαβεν.
Παραθέτουμε από την Εισαγωγή στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο τα εξής: "Η αρχαία εκκλησιαστική παράδοση χαρακατηρίζει το ευαγγέλιο του Ιωάννη "πνευματικό, ενώ τα τρία πρώτα ευαγγέλια τα ονομάζει "σωματικά", κι αυτό γιατί στο δ' ευαγγέλιο βρίσκει κανείς μια ατμόσφαιρα υψηλότερη και πνευματικότερη.
Πραγματικά όταν διαβάζει κανείς τον Ιωάννη αισθάνεται ότι εγκααταλείπει τις πολυσύχναστες ρύμες και τις πολκυπληθείς πλατείες όπου ο Ιησού συζητεί με τον όχλο, τους γραμματείς, τους Φαρισαίους κλπ. για να εισέλθει σ΄ένα μεγαλοπρεπη και επιβλητικό ναό, όπου ο Ιησούς ομιλεί ήρεμα προς τους πιστούς για την αγάπη του Θεού προς τον κόσμο, για την πίστη σ' αυτόν που απέστειλε ο Θεός για να σώσει τον κόσμο από το θάνατο και να του προσφέρει τη ζωή και για την ελπίδα στην έλευση του Παρακλήτου. "

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

ΠΟΝΗΡΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΠΟΝΗΡΟΣ ΘΗΣΑΥΡΌΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Θησαυρός πονηρός είναι ό,τι πονηρία συγκεντρώσαμε στην καρδιά μας. Ό<τι βγαίνει από απο εκεί κάνει ακάθαρτο τον άνθρωπο.
Έχουμε λοιπόν δύο θησαυρούς, δηλαδή συγκεντρωμένα στοιχεία, στην καρδιά μας, τον αγαθό θησαυρό, που λέγεται πνευματικό σώμα και είναι γέννημα του ΠΝεύματος του Θεού και τον πονηρό θησαυρό, που είναι γέννημα του διαβόλου και λέγεται σαρκικό πνεύμα ή "γέννημα εχιδκών", που ό,τι βγαίνει από εκεί κάνει ακάθαρτο τον άνθρωπο και πρέπει να το πετάξουμε έξω απ΄ την καρδιά μας.
Τα στοιχεία αυτά συγκεντρωμένα στην καρδιά μας είναι υπό διάλυσιν και καύσιν. Όταν αρχίζουν να μας πονάνε, τότε αναζητάμε τρόπους να απαλλαγούμε από αυτά.
Κατ' αρχήν να μη βάζουμε τη δύναμη που μας δίνει ο Θεός στον πονηρό θησαυρό, για να γίνει μεγαλύτερος από ό,τι είαι και δυσκολότερος στον καθαρισμό,.
Ποιός θα με απαλλάξει από το νεκρό αυτό σώμα που κουβαλάω μέσα μου αναρωτιέται ο Απόστολος Παύλος. ΤΑ στοιχεία αυτά του πονηρού φαίνεται ότι "σωματοποιούνται", γι' αυτό ο Απόστολος τα ονομάζει "νόμο εν τοις μέλεσί μου", δηλαδή κααναγκασμό συγκεντρωμένο στα μέλη του σώματός μας."
Μόνο στην Εκκλησία θα θεαπευθούμε απ' τη αλαζονεία μας. ΥΠάρχει κάτι άλλο, που να μας κάνει πράους και ταπεινούς στην καρδιά, εκτός από τα Μυστήρια της Εκκλησίας;
Η γεύση του αγαθού και του πονηρού είναι ασυμβίβαστες. Δοκιμάζοντας τη μια χάνεις την άλλη. (Τόμας Μέρτον).
Όταν ο Ιωσήφ απέκρουσε τον έρωτα της γυναίκας του Πετεφρή, η γυναίκα του είπε: "Δεν ξέρεις τί χάνεις".
Ο Ιωσήφ της είπε "Υπάρχουν κι άλλες χαρές, που εσύ δεντις ξέριεις.".
 

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Οι γιορτές της Ορθοδοξίας, ιδίως η Εορτή των Εορτών και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων, η Εορτή του Πάσχα, είναι τόσο σημαντικές, ώστε είναι παραπανίσια κάθε προσπάθεια πρωτοτυπίας.
Οι ευχές της Ορθοδοξίας είναι καθαρά πνευματικές. Η προπάθεια να τις συνδέουμε με τις υλικές ανάγκες και γενικά μεε πρακτικά θέματα,, δεν ταιριάζει.
Είναι σαν να πηγαίνουμε στο γάμο με τα ρούχα της δουλειάς .
ΈΤσι εξηγώ αυτό που μου είπε κάποτε ο Χριστιανόπουλος, για τις ευχές, ότι δεν επιδέχονται πρωτοτυπία. Στην ευχή του Χριστός Ανέστη, θα πεις Αληθώς Ανέστη. Δεν μπορείς να πεις τίποτε άλλο. Ή δεν θα απαντήσεις καθόλου και θα παριστάνεις το θυμωμένο.
Ως προς εμένα δεν ξέρω ποιό είναι το σωστό: Να ευχόμαι Χριστός Ανέστη σε ένα άθεο; Να λέω σκέτο "Καλημέρα", αν και φαίνεται ότι θα την απαγορέψουν.
Κάποατε στην εξομολόγηση ο εξομολόγος ρώτησε τον εξομολογούμενο, που ήταν αθκίγγανος, αν γνωρίζει τις δέκα εντολές και απάντησε: Άρχισα να τις μαθαίνω, αλλά είπαν ότι θα ατις κατκαργήσουν !

Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Καίριες για μένα φράσεις του Ευαγγελίου

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Καίριες για μένα φράσεις του Ευαγγελίου:
Κάνε το σταυρό σου και μη φοβάσαι. Η μητέρα μου εννοούσε το σχήμα του σταυρού αλλά και την ουσία του Σταυρου που ειναι να πιστεύεις στο Χριστό ακι να στηρίζσαι σ' Αυτόν.
Πάνατοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες , ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερωθεί. "Εν τω σώματι", δηλαδή στην πραγματική ζωή με όλο μας το "είναι", , όχι μόνο στις γενικές ιδέες.
"Αφορώντες": "Δι' υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα α φ ο ρ ώ ν τ ε ς εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν.
"Ειγιγνώσκοντες": Έχοντες επίγνωση της ενοίκησης του Χριστού. Ο πιστός είναι κατοικητήριο του Ιησού.
Αυτός τας νόσους μας έλαβε και τας ασθενείας μας εβάστασε.

ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ
Ο άγιος Σεραφίμ του Σαρώφ ζούσε την Ανάσταση όλες τις μέρες του χρόνου. Ο καθημερινός χαιρετισμός του ήταν "Χριστός Ανέστη, χαρά μου".
Η μακαρίτισσα μητέρα μου Ελένη μ' άφησε πνευματική υποθήκη αυτά τα λόγια: "Κάνε το σταυρό σου και μη φοβάσαι". Στην αρχή νόμιζα ότι εννοεί να σχματίζω τον τύπο του Σταυρού. Αργότερα κατάλαβα τί σημαίνουν τα λόγια "Κάνε το σταυρό σου και μη φοβάσαι". Εννοούσε βέβαια να κάνω το σταυρό μου, αλλά όχι μόνον τον τύπο του σταυρού. Εννοούσε αυτό που έλεγε για τον Κύριο ο Δαβίδ, "Η ράβδος μου είσαι και η βακτηρία μου". ράβδος . Η μητέρα μου Εννοούσε "να στηρίζωουμα στον Ιησού Χριστό και να μη φοβάσαι". Πράγματι αυτό εννοούν επισης οι Προφήτες και συγκεκριμένα ο προφήτης ΗσαΪας λέγοντας για τον Κύριο, ότι Αυτός ΄έλαβε τις ασθένειές μας και τις νόσους μας".
Με αυτές τις σκέψεις κατανοούμε αυτό που εννοεί ο Απόστολος Παύλος με τα λόγια: "Πάντοτε την νάρκωσιν εν τω σώματι του Ιηοσύ περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερωθεί."
Δηλαδή να θεωρούμε τα χτυπήματά μας, ως χτηπήματα στη ζωή του Ιησού, για να μετέχουμε στη νέκρωση του Ιησού. Τα λόγια "άρατε τον σταυρόν εφ ' υμάς και ακολουθείτω μοι, έχουν το ίδιο νόημα, της συμμετοχής μας στο θάνατο και στην Ανάσταση του Χριστού.
Γράφει ο Απόστολος Παύλος : "Δι' υπομονής τρέχουμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν. (...) επιγιγνώσκοντες την ενοίκησιν, δηλαδή γνωρίζοντες ότι είμαστε κατοικητήριο του Χριστού. Ο ίδιος ο Κύριος είπε ότι το σώμα μας, δηλαδή η ζωή μας, ειναι οίκος προσευχής.. Να μην την μεταβάλουμε σε οίκον εμπορίου. Αμήν
Αγία Μεγάλη Παρασκευή

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

ΟΙ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι αισθήσεις του σώματος συνήθως διαφέρουν ως προς τη δύναμη. Ένας π.χ. μπορεί να έχει δυνατή ή αδύνατη όραση κι ένας άλλος μπορεί να έχει δυνατή ή αδύνατη ακοή.
Η ίδια διαφορά ως προς τη δύναμη μπορεί να υπάρχει και στο μυαλό. Ένας μπορεί να έχει περισσότερο δυνατό μυαλό από έναν άλλον. .
Προσωπικά σε μένα δεν έκανε ποτέ εντύπωση το δυνατό μυαλό. Στην κωμόπολη δεν εκθείαζαν το δυνατό μυαλό. Αυτόν που διακρίνονταν για το δυνατό ή για το πολύ μυαλό, τον έλεγαν "τέρας". ή "ντέρας".
Γενικά ο κόσμος έλεγε " "καπατσοσύνη" την ικανόητα του μυαλού και "καπάτσους", αυτούς που διακρίνονταν για τις διανοητικές τους ικανότητες. ?Γι' αυτούς όμως που σεβόταν και εκτιμούσε δεν είχε κριτήριο, τη δύναμη ούτε τις σωματικές αισθιήσεις του ανθρώπου. Ο κόσμος γνώριζε ότι υπάρχει "πνευματικό σώμα" και "πνευματικές αισθήσεις" οι οποίες έχουν έδρα την καρδιά. Αν είχες καλή καρδιά όλοι σ' αγαπούσαν.
Σήμερα με σταμάτησε στο δρόμο ένας γνωστός μου φωτογράφος, το επάγγελμα, και μου είπε "που πήγε τόσο μυαλό, τόση επιστήμη, και ήρθε αυτή η παρακμή και η διάλυση στον κόσμο;
Του είπα, ότι αυτός είναι τυχερός που έχει επάγγελμα την ομορφιά. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο έλεγε ο Ντοστογιέφσκι. Ένα σύγχρονος φιλόσοφος έλεγε, πως η ανθρωπότητα προσπάθησε έως τώρα, με το μυαλό. Απομακρύνθηκε απ΄ το Θεό! Ήρθε καιρός η ανθρωπότητα να δοκιμάσει με την καρδιά.!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...