Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Πώς προσευχόμαστε νοερά υπέρ του σύμπαντος κόσμου;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το Ευαγγέλιο μιλάει πάντα για τη  νοερά προσευχή. Δεν είναι ίσως υπερβολή να πω ότι το Ευαγγέλιο γράφτηκε  αποκλειστικά για τη νοερά προσευχή. Σήμερα διάβασα για τους  δέκα λεπρούς, που θεράπευσε ο Ιησούς , απ' τους οποίους μόνο ένας επέστρεψε να ευχαριστήσει τον Ιησού και να δοξάσει το Θεό. Οι εννέα που είναι; ρώτησε ο Ίησούς. 

Οι εννέα ήταν από αυτούς που όπως είπε ο Ιησούς για την υποκρισία των ανθρώπων: Με τα χείλη με τιμούν, και η καρδιά τους ¨"πόρρω απέχει απ' εμού". Δεν έχει αληθινό ενδιαφέρον για το Θεό. Δεν πιστεύουν ότι ο Θεός βοηθάει τον άνθρωπο και δεν επικαλούνται το όνομά Του. 

Να μια προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει πάντοτε στη νοερά προσευχή: να έχουμε τον Ιησού μέσα στην καρδιά μας. Να μην είμαστε υποκριτές,, σαν αυτούς που προφητεύει ο Ησαϊας: "Ούτος ο λαός τοις χείλεσί με τιμά, η δε καρδία αυτών πόρρω απέχει απ' εμού" (Μαρκ.7,6)

Ο ορθόδοξος λαός επισημαίνει τη μεγάλη σημασία της μνήμης των ονομάτων. Η λαϊκή παροιμία τονίζει ακριβώς αυτό: "Τόσο που σ' αγαπούσα, λησμόνησα και τ' όνομά σου." Ο λαός πιστεύει πως όταν αγαπούμε δεν ξεχνάμε το όνομα του αγαπημένου. Έχουμε διαρκώς στο νου μας τα ονόματα των αγαπημένων μας.  

Η εικόνα που δίνει η Γραφή  για το ενδιαφέρον που μας  κρατάει πάντα σε εγρήγορση είναι η εικόνα των αετών: "Εκεί όπου βρίσκεται το πτώμα, συγκεντρώνονται οι αετοί." Άρα έχουμε πάντα στο νου μας τα ονόματα των αγαπημένων μας και πρώτα από όλους το Θεό.  "Σ' έχω πάντα στο νου μου", λέμε γι' αυτούς που αγαπάμε. 

Ο πρώτος άνθρωπος που είχε το όνομα του Θεού στο νου  και επικαλούνταν τη βοήθειά του  είναι ο Ενώς. Με τον Ενώς αρχίζει η ανθρωπότητα να προσεύχεται. Θα μου πείτε  έχει τόσο μεγάλη σημασία ότι ο Ενώς έκανε νοερά προσευχή;  Η Γραφή ενώ για τους άλλους προπάτορες αναφέρει μόνο τα όνοματά τους , για τον Ενώς γράφει πως ο Ενώς  πίστεψε ότι ο Θεός βοηθάει τον άνθρωπο και επικαλέστηκε τη βοήθειά του Θεού.

mlvardospot.blogspot.com 


 

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Το όνομα και ο άνθρωπος

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

                       Το όνομα και ο άνθρωπος

"Μνησθήσομαι του ονόματός σου."  Ψαλμ.45,18

Τα αγαπημένα μας πρόσωπα τα έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Έχουμε δηλαδή πάντα στο νου το όνομά τους. Θυμούμαστε τα ονόματά τους με αγάπη. Η προσευχή υπέρ αυτών μας δίνει χαρά. "  "Εμνήσθην του ονόματος του Υψίστου και ευφράνθην', λέει ο Δαβίδ. Η μητέρα του Αυτοκράτορος Λέοντος του σοφού επαναλάμβανε ακατάπαυτα με το νου ή με το στόμα το όνομα του γιου της: Λέων μου, Λέων μου...  

Μια παροιμία λέει "το όνομα είναι ο άνθρωπος". Αυτό σημαίνει  ότι φέρνοντας στη μνήμη μας με αγάπη το όνομα ενός ανθρώπου η αγάπη μας πηγαίνει στο πρόσωπο που έχουμε μέσα στην καρδιά μας. Δεν είναι αντικείμενο της αγάπης μας ο ήχος ή το νόημα του ονόματος, όπως είναι τα "μάντρα" για τους Ινδούς. Με τη μνήμη του ονόματος έχουμε μέσα στην καρδιά μας το αγαπημένο πρόσωπο. 

 Το πρωί στο «καφέ» της γειτονιάς  οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω απ΄ τα οικονομικά θέματα. Όλοι έχουν το ίδιο πράγμα στο μυαλό τους : το χρήμα. Πριν πάω στο «καφέ» διαβάζω την αρχή της επιστολής του Παύλου στους Φιλιππησίους, που μιλάει για την αγάπη του Αποστόλου στους πιστούς στον Κύριο Ιησού. Οι πιστοί είναι μέσα στην καρδιά του. Με χαρά προσεύχεται γι’ αυτούς. Μετά χαράς τη δέηση ποιείτε, γράφει: "Γίνετε δεόμενοι όπως είμαι εγώ."

Στο «καφέ» ακούγοντας τους θαμώνες  σκέφτομαι  η ζωή δοκιμάζει δυνατά την πίστη μου.  Πώς κλείνουμε στην καρδιά μας τους ανθρώπους ακόμα και τους εχθρούς;   

Κατ’ αρχήν με τον όρο «αγάπη του εχθρού» δεν εννοούμε τη συναισθηματική αγάπη, αλλά την αγάπη εκείνη, που όπως την ονομάζει ο Ρώσσος ποιητής, συγγραφέας του δόκτωρος Ζιβάγκο, ο Πάστερνακ, είναι "βαρύς σταυρός"! Η κατανόηση του Ευαγγελίου γίνεται με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Ο Απόστολος Παύλος λέει, πως το Πνεύμα δίνει ζωή. Η κατά γράμμα ανάγνωση σκοτώνει.


 Ο Απόστολος Παύλος αρχίζει την επιστολή του προς τους Φιλιππησίους, γράφοντας ότι είναι δίκαιο γι’ αυτόν να έχει τουις Φιλιππησίους πιστούς, πάντοτε μέσα στην καρδιά του και με χαρά να  προσεύχεται γι’ αυτούς.

 Πώς έχουμε  μέσα στην καρδιά μας τον κόσμο ακόμα και τους εχθρούς ; Ο άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης διδάσκει να κρατάμε το νου στον Άδη και να μην απελπιζόμαστε. Κρατώ το νου μου στον Άδη, σημαίνει έχω μέσα στην καρδιά μου τον Άδη και  δεν   απελπίζομαι. Αυτό σημαίνει ότι δεν απελπίζομαι ποτέ. Η χειρότερη στάση ζωής είναι η ζωή της απελπισίας. 

 Μια καλή στάση ζωής, ίσως η καλύτερη, είναι η στάση της καλής ελπίδας, Τη στάση αυτή περιγράφει στο έργο του Θυσία  ο Αντρέϊ Ταρκόφσκι, με μια αλληγορία , που είναι να φυτεύεις ένα ξερό δέντρο και να το ποτίζεις για να ανθίση. 

Φαίνεται αδύνατο αλλά δεν είναι , αν ως άνθιση εννοείς το ότι ελπίζεις στο ανέλπιστο. Αν δεν ελπίζεις στο ανέλπιστο , λέει ο αρχαίος φιλόσοφος Ηράκλειτος, δεν ελπίζεις καθόλου. Ο Ηράκλειτος μάλλον δεν έλπιζε καθόλου. Τον  ονόμαζαν ο  φιλόσοφος που κλαίει, γιατί  έκλαιγε διαρκώς. Αντίθετα με τον Δημόκριτο που γελούσε ασταμάτητα και τον ονόμαζαν "ο φιλόσοφος που γελά"!  

Μια καλή συμβουλή για τη μνήμη των ονομάτων είναι αυτή του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που έλεγε «κλείσε στην καρδιά σου την Ελλάδα, και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείου

  Ο άγιος Διάδοχος Επίσκοπος Φωτικής γράφει στον Ασκητικό Λόγο του, να κλείνουμε μέσα στην καρδιά μας το άγιο και ένδοξο όνομα του Κυρίου Ιησού κι αυτό να το έχουμε μελέτη στο βάθος της καρδιάς μας.

 Η μνήμη του ονόματος του Κυρίου Ιησού  είναι ο πολύτιμος μαργαρίτης, της παραβολής για εκείνον  που πούλησε τα πάντα για να τον αγοράσει, για να έχει την ανείπωτη χαρά από την εύρεσή του!

 mlvardospot.blogspot.com

 


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΖΩΗ ΜΠΕΧΛΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ.....ΕΞΩ ΑΠ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Ο ΓΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο γέρος είναι σαν τον άρρωστο. Το γέρο δεν τον μαλώνουν ούτε τον συμβουλεύουν επειδή είναι αδιόρθωτος. Ο γέρος είναι σαν τον σοφό, μόνο ξέρει να δίνει συμβουλές. Ο παπα-Ηλίας ρωτούσε, έχεις γέρο; Αν δεν είχες σε συμβούλευε να αγοράσεις έναν. 

Ο γέρος είναι σαν πόλη κουρσεμένη. Του έχουιν πάαρει τα πάντα, ακόμα και τη φωληά του. Στην Δύση οι γέροι χάνουν τη φωλιά τους και μένουν σαν τους πάροικους στα ξενοδοχεία και στα γηροκομεία. Στους γέρους ταιριάζει το του Αποστόλου "οκυ έχομεν ώδε μένουσαν. πόλιν. Την άνω επιθυμούμεν . Αλλά ποιο είναι το κακό. Είναι ότι ενώ θέλουμε να ενδυθούμε την ουράνια στολή μας, είναι βαρύ να εκδυθούμε το γήϊνο σκήνος μας.

Μας βαραίνουν οι φίλοι. 

Μα βαραίνουν οι φιλοι

που δεν ξέρουν πιά

πώς να πεθάνουν. 


mlvardospot.blogspot.com 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Η πνευματική ενέργεια μεταδίδεται και στα άψυχα

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το αίσθημα της ισορροπίας μπορεί να χάνεται απ΄ τους ανθρώπους, όπως τα χρόνια που ζούμε, αλλά από τη φύση δε χάνεται ποτέ. Στα έργα του Θεού είναι εμφανής παντού η ισορροπία. 

Δείτε τα φυτά, τα φύλλα των δέντρων, τα λουλούδια, τα πάντα έχουν ζωντανό το αίσθημα της ισορροπίας. Όταν ένα δέντρο γέρνει απ΄ τη μια μεριά, δίνει εντολή στα κλαδιά να τονωθούν από την άλλη. Η ενέργεια έρχεται απ΄  το Θεό για την ισορροπία. Αλλά ο άνθρωπος απομακρύνεται απ΄ το Θεό.

Ακόμα και στα ανόργανα άλατα έδωσε ο Θεός ισορροπία. Δυο άλατα σφίγγουν και δυο άλατα χαλαρώνουν. Όλα τα στοιχεία του σώματος και του πνεύματος είναι πλασμένα, για να ιστορροπούν και να μην πέφτουν. Η φύση απεχθάνεται την κατάχρηση. Αλλά η ανθρωπότητα χάνει το αίσθημα της διάκρισης και της ισορροπίας. Ο άρχων του κόσμου τούτου είναι ο σατανάς, η κατάχρηση η ίδια. Μισεί την ειρήνη και την ελευθερία. 

"Εν ειρήνη εκλήθητε", λέει η  Γραφή. Ο Θεός μας έφερε από την ανυπαρξία στην ύπαρξη για να ζούμε εν ειρήνη και ελευθερία. "Εν δε ειρήνη κέκληκεν ημάς ο Θεός. (...) Τιμής ηγοράσθητε. Μη γίνεσθε δούλοι ανθρώπων..." (Α΄Κορ.ζ΄, 12-24)

Επιγνόντες τον Ιησούν οι άνδρες της γης Γενησαρέτ, απέστειλαν εις όλην την περίχωρον εκείνην, και προσήκνεγκαν αυτώ πάντας τους κακώς έχοντας και παρεκάλουν αυτόν, ίνα μόνον άψωνται του κρασπέδοιυ του ιματίου αυτού και όσοι ήψαντο , διεσώθησαν. (...) Τότε προσέρχονται τω Ιησού, οι από Ιεροσαλύμων Γραμματείς και Φαρισαίοι, λέγοντες. Διατί οι Μαθηταία σου παραβαίνουσι την παάδοσιν των Πρεσβυτέρων;

Σχόλιο: Θυμάστε όταν ο Ιησούς κήρυξε στη Συναγωγή  και οι Γραμματείς και Φαρισαίοι  φοβούμενοι ότι θα φύγει ο κόσμος απ  τη Συναγωγή και θα ακολουθήσει τον Ιησού, οδήγησαν τον Ιησού στον γκρεμνό να τον σκοτώσουν. 

Γιατί οι μαθηταί σου παραβαίνουν την παράδοσιν των Πρεσβυτέρων και δεν νίπτουν τά χέρια τους όταν τρώνε άρτον;

Βλ. Β' Κορ. 11και 12 Η εξουσία και η αποστολή του Παύλου.

Φιλ. Γ΄277.

Σεντίρ, Οι θεραπείες του Χριστού, σελ. 267-270,272-281,284-285.

Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων.

Η γιαγιά μου έδιωχνε τη βασκανία, ξεμάτιαζε, λεγοντας νοερά μια προσευχή. Κάθε φορά που έλεγε τη νοερή προσευχή "χασμουριόταν". 

Το άγχος είναι φυσιολογική σωματική και ψυχική αντιδραση.  Το άγχος δεν είναι πράγμα αλλά αντίδραση του σώματος και της ψυχής. Δεν μετριέται ούτε ζυγίζεται, όπως όλα τα υλικά πράγματα. Ο όρος άγχος προέρχεται από το ρήμα άγχω, που σημαίνει "σφίγγω" ή "πνίγω". 

Τα ανόργανα άλατα διακρινονται σ' αυτά που προκαλούν σφίξιμο όπως ειναι το νάτριο και το ασβέστιο ή χαλάρωση, όπως είναι το κάλιο και το μαγνήσιο. Οι ψυχικές και σωματικές αντιδράσεις προκαλούνται με υλικά πράγματα ή με ψυχικές και πνευματικές καταστάσεις. Η προσευχή π.χ. είναι ψυχική και πνευματική κατάσταση, η οποία επιδρά στο σώμα και στην ψυχή. 

Άρα η προσευχή αφου επιδρά ακόμα και στα υλικά πράγματα, αφήνει επάνω τους το αποτύπωμά της. Όπως η κατάρα προκαλεί δυσμενή επίδραση στην ύλη, το ίδιο και η ευλογία (προσευχή) επιδρά ευεργετικά στο σώμα και στην ψυχή. 

"Γνωρίζοντας τις  θεραπευτικές ιδιότητες της ευλογίας του Ιησού, ο κόσμος έφερνε τους κακώς πάσχοντες στον Ιησού, για να τους θεραπεύσει. Ο Ιησούς θεράπευε όπως ο Προφ'ητης Ηλίας και ο μαθητής τ0υ Ελισαίος  με την αφή του αρρώστου στο ιμάτιό του.





Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Δεν είναι όλοι πιστοι (ου γαρ πάντων η πίστις) (1)

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Είναι θαύμα ακατανόητο, ο Θεός που βρίσκεται πάνω από όλα, να κάνει την ανθρώπινη καρδιά κατοικία του και αιώνιο ναό του. Ο Θεός ο ειπών να λάμψει φως μέσα απ΄ το σκοτάδι. λάμπει με χαρωπό φως στις καρδιές των πιστών!

Η αγάπη του Θεού ξεχύνεται στις καρδιές τους με το Άγιο Πνεύμα που δίδεται στους πιστούς. Εξαποστέλλει ο Θεός το Πνεύμα του Υιού του στις καρδιές των πιστών που κράζουν τον Θεό πατέρα. Έτσι κολλώμενοι με τον Κύριο, σε αυτή τη θαυμάσια ένωση, οι πιστοί αποτελούν ένα πνεύμα με το Θεό. (Κάλλιστος Πατριάρχης, Φιλ. Δ', 361) 

 Αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πιστοί. Γιατί άραγε; Δεν θέλουν  την πίστη στο Θεό ούτε την  ευλογία του Θεού και "αφήνεται  ο οίκος τους έρημος ".  Δεν δέχονται όλοι οι άνθρωποι το Θεό. Αυτός που δεν δέχεται το δώρο του Θεού, δεν δέχεται τον ίδιο το Θεό. 

Η χάρη του Θεού επισκέπτεται αυτούς στους οποίους είναι καλόδεχτη. Μην εμποδίζεις τη χάρη του Θεού να σε επισκεφτεί, με συμβούλευε πάντα ο πνευματικός μου με δάκρυα στα μάτια. Σ' αυτούς που δεν θέλουν την ειρήνη του Θεού, η ειρήνη  επιστρέφει στην πηγή της, στο Θεό.  

 Οι αρετές του ανθρώπου η αλλιώς αξίες, συνδέονται η μία με την άλλη σε μια αδιάσπαστη αλυσίδα. Αυτό σημαίνει ότι αν κααστρέψεις μια αρετή ή μια αξία, όλες  οι αρετές ή οι αξίες καταστρέφονται. Παράδειγμα η αλκυσίδα των τριών αρετών της πίστης, ελπίδος και  αγάπης, είνα αδιασπαστη. 

Αν καταστρέψεις την πίστη, ούτε ελπίδα μένει  ούτε ογάπη, αλλά καταστρέφονται όλες. Αυτό ισχύει σε όλες τις αρετές και σε όλες  τις αξίες, ατομικές, κοινωνικές κ.ά. Παράδειγμα. Αν δεν έχεις δικαιοσύνη, ούτε ελευθερία έχεις, ούτε οικογένεια σωστή έχεις ούτε πατρίδα. Είσαι ο κανένας.  

 Ο Κύκλωπας στην Οδύσσεια του Ομήρου στερημένος, όπως τα θηρία και οι δαίμονες  από κάθε ανθρώπινη αρετή και αξία- στέρησε επίσης από τον Οδυσσέα το πνεύμα του.  

Όταν ο Κύκλωπας ρώτησε τον Οδυσσέα πως τον λένε, ο Οδυσσέας δεν έδωσε απάντηση, διότι για τον Οδυσσέα, δεν είναι άνθρωπος αυτός που είναι ολοκληρωτικά στερημένος από τις αρετές και τις αξίες του πνεύματος. Ο άνθρωπος είναι ο κανένας, όπως είναι όλοι οι άνθρωποι, που στερούνται του πνεύματος του ανθρώπου και ταυτίζονται με τα ζώα. 

Το δυσάρεστο γι΄αυτούς που στερούνται τις αρετές και τις αξίες του πνεύματος , είναι πως όταν έχουν αμφιβολίες ανατρέχουν στα ζώα, για να βεβαιωθούν ότι είναι φυσιολογικοί. επειδή δεν πιστεύυν στην πηγή των αρετών, το Θεό

Παρόλο που οι αμφιβολίες και η αμετανοησία τους δεν είναι στο επίπεδο των θηρίων ή των δαιμόνων, αλλά του ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο, παραμένουν αμετανόητοι και προτιμούν ακόμα και να πεθάνουν , όπως ο Ιούδας, αντι να μετανοήσουν. 

Δεν μπορώ να μην παραθέσω εδώ, για τη διάκριση ανάμεσα στον άνθρωπο που πιστεύει και σ' αυτόν που δεν πιστεύει, τα λόγια του Αρχηγού των Ερυθροδέρμων της φυλής Sioux προς του κατακτητές  : "Είμαι φτωχός και γυμνός. Όμως είμαι ο αρχηγός του έθνους. Δεν θέλουμε πλούτη. Όμως θέλουμε να αναθρέψουμε τα παιδιά μας σωστά. Τα πλούτη δεν θα μας έκαναν καλό. Δεν θα μπορούσαμε να τα πάρουμε στον άλλο κόσμο. Δεν θέλουμε πλούτη. Θέλουμε ειρήνη και αγάπη."(Κόκκινο Σύννεφο, Makhriya-luta, αρχηγός των Sioux, Εκδόσεις Πανός, Εισαγωγή και μετάφραση Ειρήνη Βρης).

Το κατά Λουκάν ιγ,19, γράφει: "Τω καιρώ εκείνω παρήσαν τινές απαγγέλλοντες τω Ιησού περί των ΓΑλιλαίων, ως το αίμα Πιλάτος έμιξε μετά των θυσιών αυτών. Και αποκριθείς ο Ιησούς , είπεν αυτοίς.  Δοκείτε, ότι οι Γαλιλαίοι ούτοι αμαρτωλοί παρά πάντας τους Γαλιλαίους εγένοντο, ότι τοιαύτα πεπόνθασιν; Ουχί λέγω υμίν, αλλ' εάν μη μεανοήτε, ,πάντες ωσαύτως απολείσθε."

Ο Απόστολος Παύλος στην 2η επιστολή του προς του Θεσσαλονικείς γράφει; "Ου πάντων η πίστις (...) είλετο ο Θεός απ΄αρχής εις σωτηρίαν εν αγιασμώ Πνεύματος και πίστει αληθείας, εις ό εκάλεσεν υμάς δια του ευαγγελίου ημών εις περιποίησιν δόξης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Άρα ουν , αδελφοί,  στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου είτε δι' επιστολής ημών. Πιστός δε εστιν ο Κύριος ος στηρίζει υμάς και φυλάξει από του πονηρού."

mlvardospot.blogspot.com 


 

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Να μην αφήσεις την ανθρωπαρέσκεια να σε νικήσει (2)

 Του Μόσχουι Λαγκουβάρδου

"Ο Θεός που στερεώνει κι εμάς κι εσάς στο Χριστό και μας έχρισε λαό του, είναι ο ίδιος που με τη σφραγίδα του μας εγγυάται το μέλλον και στην πρόγευσή του δίνει μέσα στις καρδιές μας το Πνεύμα."

Η ανθρωπαρέσκεια είναι μεγάλος πειρασμός. Γιατί άραγε θέλουμε να αρέσουμε στους άλλους; Μήπως είναι από τα παιδικά μας χρόνια, όταν πιστεύαμε ότι πρέπει να φαινόμαστε καλοί΄, για να μας αγαπούν. Άλλωστε στην παιδική ηλικία ακούμε συχνά αυτήν την απειλή από το περιβάλλον, με τα λόγια "να είσαι καλός για να σ΄αγαπώ". 

 Η διάκριση σε καλούς ανθρώπους και σε κακούς, δεν ειναι του Θεού. Ο Θεός είναι απροσωπόληπτος. Βρέχει επί δικαίους και αδίκους. Φέρνει το φως σε όλους. Χριστός φαίνει πάσι. Μόνο αυτός που δεν θέλει να πλησιάσει στο φως και προτιμάει το σκότος, διακρίνεται από τους καλούς. Η διάκριση δε γίνεται απ΄ το Θεό, αλλά απ΄ τον άνθρωπο. Ο Θεός δίνει την ελευθερία ακόμα και να τον αρνούμαστε και να απομακρυνόμαστε από Αυτόν. 

Ο πειρασμός της ανθρωπαρέσκειας νικάει  αυτόν που τον ακολουθεί, διότι δεν πιστεύει ότι ο Θεός βοηθάει τους ανθρώπους. Η ανθρωπαρέσκεια είναι λήθη του Θεού, άγνοια και ραθυμία. Λήθη του Θεού και άγνοια του εαυτού μας είναι το ίδιο πράγμα. Αυτός που δε θυμάται το Θεό και δεν επικαλείται τη βοήθειά του, αυτός δε θυμάται ούτε τον εαυτό του, αφού δεν τον γνωρίζει. Αν γνώριζε τον εαυτό του και το Θεό, θα έλεγε σαν τον Δαβίδ, "εμνήσθην του Υψίστου και ευφράνθην" (θυμήθηκα τον Ύψιστο και ένιωσα μεγάλη χαρά.)

Θα το καταλάβουμε αυτό όταν λάμψει το φως και διαλύσει το σκοτάδι της άγνοιας μέσα μας. "Ενδυθείτε, ως εκλεκτοί του Θεού σπλάχνα οικτιρμών, καθώς και ο Κύριος Ιησούς εχαρίσατο υμίν, ούτε και υμείς, (...) Ο λόγος του Χριστού ενοικήτω εν υμίν  πλουσίως, εν πάση σοφία  διδάσκοντες και νουθετούντες εαυτούς ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, εν χάριτι άδοντες εν τη καρδια υμών τω Κυρίω."  (Κολασσαείς γ΄, 12-17)

Θα νιώσουμε έτσι όταν με τη χάρη του Θεού ο εαυτός μας, αυτό που εννοούμε λέγοντας "τα σπλάχνα μας"΄η το "είναι μας" είναι αυτό αρέσει στο Θεό. Δεν είναι έργο δικό μας να είναι ο εαυτός μας αρεστός στο Θεό. Είναι η πίστη που λογίζεται, όπως στον Αβραάμ, ως έργο.

"Η γραφή λέει, επίστευσε δε Αβραάμ τω Θεώ , και ελογίσθη αυτώ εις δικαιοσύνην.  τω δε εργαζομένω ο μισθός ου λογίζεται κατά χάριν, αλλά κατά οφείλημα. Τω δε μη εργαζομένω , πιστεύοντι δε επί τον δικαούντα τον ασεβή, λογίζεται η πίστις αυτού εις δικαιοσύνην. Καθάπερ και Δαβίδ  λέγει τον μακαρισμόν του ανθρώπου ω  ο Θεός λογίζεται δικαιοσύνην χωρίς εργων. Μακάριοι ων αφέθησαν αι ανομίαι και ων επεκαλύφθησαν αι αμαρτίαι. μακάριος ανήρ ω ου μη λογίσηται  Κύριος αμαρτιαν," (Ρωμ.. δ΄, 3-8)

mlvardospot.blogspot.com 


Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Η όρθια στάση του ανθρώπου

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Μαϊμού μπήκε στο τανκ." (Κοστουρίτσα, Αντεργκράουντ)

 Ο άνθρωπος είναι το μόνο όν που η φυσική στάση του σώματός του  είνααι η όρθια στάση. Μόνο στην όρθια στάση έχει όλες του τις δυνατότητες σε εγρήγορση. Όλα τα όντα φοβούνται τον άνθρωπο, λόγω του ότι η φυσική του στάση είναι η όρθια στάση, δηλαδή η στάση του επιτιθεμένου. Τα ζώα σηκώνονται όρθια μόνον όταν επιτίθενται. Ακόμα και τα ερπετά που σέρνονται με την κοιλιά τους  στη γη, σηκώνονται όρθια μόνο όταν επιτίθενται. Η όρθια στάση του σώματος  είναι η στάση του επιτιθεμένου.  

Οι αρχαίοι λόγιοι που δημιούργησαν την Ελληνική Γλώσσα, δεν έδωσαν λέξεις στα νοήματα στην τύχη. Η λέξη "όρθιος' και "όρθριος" (όρθρος), είναι παράγωγο του ρήματος "Όρνυμι" και Ορνύω. ποιυ σημαίνει  ¨εγείρω", "διεγείρω" "κινω", "προστάζω¨" "επέρχομαι, τρέχω  κ.ά. Όρθρος είναι η ώρα λίγο πριν την ανατολή του ήλιου. 

Η όρθια στάση του ανθρώπου είναι στάση προσοχής και προσευχής. Στην όρθια  στάση ο άνθρωπος έχει  σε πλήρη λειτουργία  όλες του τις σωματικές, ψυχικές και πνευμαικές δυνάμεις. Κάθε άλλη στάση κλίνει προς την ανάπαυση. 

Για την ενέργεια των δυνάμων του ανθρώπου από την ύπτια στάση καλύτερη είναι η καθιστή στάση  και από την καθιστή στάση  καλύτερη είναι η όρθια στάση. Και ενώ όλα τα όντα επιτίθενται με θυμό, ό άνθρωπος μένει ειρηνικός στην όρθια στάση, πράγμα που δείχνει ότι αυτή είναι η φυσική του στάση. 

Μια από τις μεγαλύτερες εντολές του Κυρίου Ιησού είναι  'Γρηγορείτε ίνα μη εισέλθητε εις πειρασμόν.Το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σάρξ ασθενής.' (Μαρκ.14,38)' Μια γυναίκα, μια χαροκαμένη μητέρα, κλήθηκε να μιλήσει σε κάποιο συνέδριο, ζήτησε να μιλήσει όρθια. 

Οι μάρτυρες στις δίκες καταθέτουν πάντα στο δικαστήριο όρθιοι.  Όταν λέμε για κάποιον άνθρωπο, ότι κοιμάται όρθιος αυτό είναι το "άκρον άωτον" της νωθρότητας, της άγνοιας και της λήθης. 

Μια γυναίκα του λαού όταν είδε  ανθρώπους να δειπνούν όρθιοι, στις λεγόμενες "δεξιώσεις", της φάνηκε πολύ παράξενο να βλέπει τον κόσμο να τρώνε όρθιοι.. Με τη διαισθησή της η απλή γυναίκα γνώριζε ότι η στάση του όρθιου είναι  στάση με το πνεύμα σε εγρήγορση.  

Ο άνθρωπος δεν τρώει όρθιος ή τρέχοντας. Οι γιατροί λένε, να μην τρώμε όταν βρισκόμαστε σε διέγερση. Ο σύγχρονος άνθρωπος έφερε τα "πάνω' "κάτω". Επινόησε ακόμα και γεύματα εργασίας. 

mlvardospot.blogspot.com 

   


About stupid European leaders

Βούλγαρος Ευρωβουλευτής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ψυχοπαθείς που το έχο...

Ο Θεός με ξέρει

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Αφού

ο Θεός

με ξέρει,

τί ανάγκη έχω

να με ξέρει

ο Άλφα

και ο Βήτα; 

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Τελετή ή μυστήριο;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Έλαβα ένα μήνυμα από κάποιον που με ρωτάει, ποια είναι η σωστή λέξη για τα μυστήρια της Εκκλησίας ,ή λέξη "τελετή" (ceremonia)   ή η λέξη "μυστήριο" (sacramento). 

Πολλοί διαβάζουν το ευαγγέλιο από μετάφραση διότι δεν γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα και  ταυτίζουν τα μυστήρια της Εκκλησίας με τις τελετές. Τα μυστήρια της Εκκλησίας δεν είναι τελετές. Τα μυστήρια της Εκκλησίας είναι έργα  του Θεού. Ιδρύθηκαν απ' το Θεό και τελούνται από Αυτόν , δια του λειτουργού ιερέως. Δεν τελούνται από τον ιερέα,  ενώ οι τελετές είναι έργα χειρών ανθρώπων. 

Η λέξη "τελετή"  προέρχεται από τη λέξη "τέλος" που σημαίνει το σκοπό προς τον οποίο τείνει κάθε πράγμα. Κάθε πράγμα έχει έναν σκοπό, στον οποίο επιδιώκει να φτάσει. Το μυστήριο  είναι άρτιο, ολοκληρωμένο,  και δεν επιδέχεται τελειοποίηση. Έχει φτάσει ήδη στο σκοπό του ή καλύτερα είναι αυτό το ίδιο ο σκοπός.  

Ο Απόστολος Παύλος γράφει για το Λόγο του Θεού στους Κολασσαείς: " "Αδελφοί, ενδύσασθε ως εκλεκτοί του Θεού σπλάχνα οικτιρμών (...) καθώς και ο Χριστός εχαρίσατο υμίν ούτε και υμείς (...) Ο λόγος του Θεού ενοικήτω εν πάση σοφία διδάσκοντες και νουθετούντες εαυτούς ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς εν χάριτι άδοντες εν τη καρδια υμών τω Κυρίω." 

Τελετή ή μυστήριο; Ποτέ δε θα είχε ένας ορθόδοξος αυτήν την αμφιβολία.  Η σοφία του Θεού είναι κρυμμένη μέσα στην ελληνική γλώσσα. Φτάνει να μιλάει κανείς ελληνικά για να μην έχει αμφιβολίες για τα μυστήρια της Εκκλησίας και για να τα διακρίνει από τις τελετές. 

Τί είναι η γλώσσα και τί είναι η δύναμη των λέξεων και γιατί η Ελληνική γλώσσα όσον αφορά την πίστη στο Χριστό; Γιατί παντού φωτεινά πνεύματα ζητούν να διδάσκεται σε όλο τον κόσμο; Ερωτήσεις σαν αυτές κάνει αυτός που δεν είναι μέλος της Εκκλησίας. 

Ο συγγραφέας Πωλ Ώστερ, στο βιβλίο του "Η χώρα των εσχάτων¨ ονομάζει "έσχατα" (τελευταία πράγματα) τις λέξεις της Ελληνικής γλώσσας ως μοναδικές και ανεπανάληπτες. Χρησιμοποιεί την Ελληνική  στο πρωτότυπο "glossa". 

Ο Γάλλος συγγραφέας Σεντίρ γράφει για  την Ελληνική γλώσσα, χωρίς να την καατονομάζει, ως γλώσσα, η οποία μας ξανακάνει ευαίσθητους στο φως του Χριστού. Ως γλώσσα του Θεού. Η πίστη, γράφει,  είναι να πιστεύεις και να είσαι πεισμένος χωρίς απόδειξη, σε μια απλή λέξη του Θεού."  "Φως Χριστού φαίνει πάντας". 

"Μονάχα ο Χριστός θέτει τον άνθρωπο ενώπιον του Θεού, χωρις άλλο ενδιάμεσο πέρα από Εκείνον  τον ίδιο, που είναι ένα με το Θεό.. Μόνο το ευαγγέλιο επιβάλλει μια επαγρύπνηση, μια προσοχή, μια κριτική στον εαυτό μας, τόσο αντικειμενική και τόσο αμερόλεπτη, ώστε  μπορεί να γίνει  η παρατήρηση του αληθινού σοφού, ο οποίος ελλοχεύει τα μυστικά της ύλης και ταυτόχρονα μας ενθαρρύνει      να αναπτύξουμε μια ευαισθησία τόσο πλούσια, έναν ενθουσιασμό τόσο λυρικό όσο του καλλιτέχνη και του ποιητή. Το ευαγγέλιο      εινει να μας κάνει ισορροπημένα και ολοκληρωμένα όντα." (Sedir, Οι θεραπείες του Χριστού." 

Παραθέτουμε εδώ περικοπές από το κατά Λουκάν και από το κατά Ιωάννην ευαγγέλιο, όπου ο Ιησούς διακρίνει την Ελληνική γλώσσα ως "γλώσσα στην οποία δοξάζεται ο Υιός του ανθρώπου". Το κατά Λουκάν ευαγγέλιο γράφει: "Εγένετο εν τω είναι τον Ιησούν κατά μόνας, συνήσαν αυτώ οι Μαθηταί αυτού. και επηρώτησεν αυτούς λέγων: τίνα με λέγουσιν οι όχλοι είναι;  οι δε αποκριθέντες είπον: Ιωάννην τον βαπτιστήν. άλλοι δε Ηλίαν. άλλοι δε ότι Προφήτης τις των αρχαίων ανέστη. Είπε δε αυτοίς, Υμείς τίνα με λέγετε είναι; Αποκριθεις δε ο Πέτρος ,    είπε: Τον Χριστόν του Θεού.  Ο δε επιτιμήσας αυτοίς παρήγγειλε μηδενί ειπείν τούτο." (Λουκ.  θ΄, 18-22) 

Στο δε κατά Ιωάννην ευαγγέλιο διαβάζουμε τα εξής : "Ήσαν δε τινες Ελληνες εκ των αναβαινόντων ίνα προσκυνήσωσιν εν τη εορτή.  ούτοι ουιν προσήλθον Φιλίππω  τω από Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ηρώτων αυτόν λέγοντες. κύριε, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν. έρχεται Φιλιππος και λέγει τω Ανδρέα και πάλιν Ανδρέας και Φίλιππος λέγουσι τω Ιησού. Ο δε Ιησούς απεκρίνατο αυτοίς λέγων. "ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου."  Το ρήμα "δοξάζω"  στη γλώσσα του Ευαγγελίουι  σημαίνει "πιστεύω".  

mlvardospot.blogspot.com 





Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

ΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Συναντάς στο δρόμο έναν κακό άνθρωπο που σε λέει, "ελα, πάμε να συζητήσουμε, αν η μάνα σου είναι χαμηλής ηθικής." 

Θα πας να συζητήσεις μαζί του ή  θα πεις στον εαυτό σου η ηθική της μάνας μου δεν είναι υπό συζήτησιν. Και μόνο να δεχθείς να γίνει η ηθική της μητέρας  σου θέμα για συτήτηση ,υποβιβλάζεις ο ίδιος τη μάνα σου. 

Όπως όταν δέχεται η Ελλάδα να συζητήσει για την ακεραιότα του εδάφους της , και η ίδια θέτει την ακερασότητα΄του  υπό αμφισβήτησιν.  

Σε ένα διήγημά του ο Τσέχωβ περιγράφει κάποιον καλεσμένο σε δειπνο πέρασε από την κουζίνα και ρούφηξε τα χείλη του για να συγχαρεί τη μαγείρισσα που έκανε νόστιμες σούπες. Κάποιος που τον άκουσε , είπε ότι φίλησε τη μαγείρισα. 

Όταν μπήκε στην τραπεζαρία κάποιοι συγκρντωμένοι γελούσαν. Νόμισε ότι γελούν γι' αυτόν και τους πλησίασε για να τους πει τί είχε συμβεί. Όταν δεν ήταν αλήθεια ότι φίλησε τη μαγείρισσα. Το ίδιο έκανε σε όλους τους τους παριστσαμένους στο δείπνο.

Την άλλη μέρα σε όλη την πόλη συζητούσαν γην απρέπειά του να φιλήσει τη μαγείρισσα. 

Ο άνθρωπος έσπαζε το κεφάλι να βρει, ποιός διεδωσε αυτό το ψέμμα σε όλη την πόλη.

Το περιστατικό αυτό δείχνει ότι μόνος του έβλαψε τον εαυτό του. 

Γι' αυτά που μεταδίδει η τηλεόραση, τα μεταδίδει μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν οι θεατές. Θα υπήρχε τηλεόραση, αν δεν υπήρχαν θεατές. Οι θεατές, που βλάφτονται από τα προγράμματα της τηλεόρασης, θα βλάπτονταν, αν δεν παρακολουθούσαν την τηλεόραση;  Είναι βασική αρχή της νομοθεσίας, ότι |ο ζημιωθείς εξ ιδίου πταίσματος δε δικαιούται αποζημίωση. 

Το Ευαγγέλιο λέει να μη συνεργαζόμαστε  με κανένα τρόοπο με τον κακό άνθρωπο.  Συνεργασία είναι όταν συμμετέχουμε στη ζωή του. 

¨Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυριου Ιησού εν τω σώμαατι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερωθεί. (2Κορ.δ΄, 10) 

"Αδελφοί, ενδύσασθε σπλάχνα οικτιρμών, καθώς και ο Χριστός εχαρίσατο υμίν ούτω και υμείς(...)

Ο λόγος του Θεού ενοικήτω εν υμίν  πλουσίως εν πάση σοφίας  διδάσκοντες και νουθετούντες εαυτούς,  ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικές εν χάριτι άδοντες εν τη καρδία υμών τω Κυρίω." (Κολ.Γ΄,12-16)

Φιλοξενία οδοιπόρου

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν μας επισκεφτεί  κάποιο  αγαπημένο μας πρόσωπο,  κατά την οδοιπορίαν του, τον παρακαλούμε να μείνει στην οικία μας στο καλύτερο δωμάτιο και γεμάτοι χαρά θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε που μένει μαζί μας.   

Το  ίδιο συμβαίνει ότανα φιλοξενούμε στην καρδιά μας τη μνήμη του Ονόματος του αγαπημένου μας Κυρίου Ιησού Χριστού, του Ευεεργέτη μας και Σωτήρα μας Ο νους μας είναι διαρκώς σ' Αυτόν . Κάθε στιγμή νιώθουμε την παρουσία Του. 

Εμνήσθην του Ονόματος του Υψίστου και ευφράνθην, λέει ο Δαβίδ. 

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

Η δύναμη του ονόματος

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Ιησού Όνομα 

το υπερ παν όνομα

---


"Ιησού όνομα κολληθήτω τη πνοή σου

και ουδέν έτερον προστίθησιν."

Φιλοκαλία 


---


Μνησθήσομαι του Ονόματός σου

εν πάση γενεά και γενεά.

Δαβίδ


---


"Η μεγαλοσύνη εις τα έθνη

δε μετριέται με το στρέμμα

Με της καρδιάς το πύρωμα 

μετριέται και με το αίμα"

Κωστής Παλαμάς

 

=--


"Όταν σε συλλογιούμα, Πατρίδα μου,

νιώθω στα σπλάχνα μου χαλασμό.

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης


---


Λέων, Λέων, Λέων μου

Μητέρα του Λέοντος του Σοφού


--


Ιησού ονόματι μάστιζε πολεμίους

Φιλοκαλία


---



 

 



καροτοσαλάτα

 

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καροτοσαλάτα με γιαούρτι και σκόρδο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα τηγάνι, το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα καρότα για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Αλατίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  6. Τα μεταφέρουμε σε μια γαβάθα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  7. Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή για 1 βράδυ πριν τη σερβίρουμε
Προσθέτες ξυνόμηλ.

Μια παροιμία της Δεσκάτης

 

Μια παροιμία της Δεσκάτης Γρεβενών

Μια παροιμία της Δεσκάτης Γρεβενών λέει για τον σημερινό άνθρωπο: «Αυτουνού του λείπει «μάννα» δεν του λείπει «λανγκιόλι». «μάννα» λέγεται όλο το ύφασμα, εν αντιθέσει με το «λαγκιόλι» που σημαίνει το «κομμάτι».

Η παροιμία λέει, αυτουνού του λείπει το ύφασμα που συγκρατεί τα κομμάτια. Δεν του λείπει «κομμάτι» του υφάσματος. Στο σημείο αυτό η παροιμία παραπέμπει στον «άρραφο χιτώνα» του Ιησού. Άραφος χιτώνας είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Είναι κοινή αντίληψη ότι στην εποχή αυτή δεν υπάρχει ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ο Μίκης Θοδωράκης είπε κάποτε «δεν βλέπουμε ποτέ το τέλος κάποιου πράγματος.

Το ίδιο σημαίνει το σύμβολο του σκηνοθέτη Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Ο πελαργός στέκεται πάντοτε στο ένα πόδι. Ο σκεπτικιστής που δεν αγαπάει τα σύμβολα, δεν ξέρει τι να πει με την παραξενιά του πελαργού, ενώ έχει δύο πόδια στηρίζεται στο ένα.

Οι Ινδουϊστές στη γιόγκα δίνουν την εξήγηση ότι ο πελαργός με το άλλο του πόδι τρίβει το ηλιακό πλέγμα.

Ο Ιπποκράτης είχε διαπιστώσει ότι μια τέτοια μέθοδος, που είχε φτάσει μέχρι σήμερα, αφού την εφάρμοζε η γιαγιά μου η Βασιλική , από τη Δεσκάτη Γρεβενών, για τη ζωογόνηση του σώματος. Κάθε φορά την εφάρμοζε και σε μένα, χρησιμοποιώντας ένα τσεκούρι σαν εργαλείο, που το στήριζε με τη λαβή του στο έδαφος.

Άρα το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι  ο προορισμός του ανθρώπου είναι ο «άρραφος χιτώνας»  

Το «μάννα» που θα στηρίξουμε τα «κομμάτια» του ασυνειδήτου μας.

mlvardospot.blogspot.com

 

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

Το μυστικό της ήρεμης δράσης

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Δεν μπορούσα να καταλάβω το νόημα των  λόγων του Κυρίου Ιησού "μη αντιστήναι τω πονηρώ" (μην αντιστέκεστε στον κακό άνθρωπο), Τί σημαίνει το ρήμα "ανθίσταμαι". Οπωσδήποτε δεν σημαίνει να είμαι παθητικός. Να δέχομαι παθητικά, χωρίς ενέργεια, να είμαι αδύνατος, ασθενικός, ευάλωτος ή να συνευδοκώ στον κακό άνθρωπο, να μην αμύνομαι. Να μην αντιστέκομαι στον κακό άνθρωπο, δε σημαίνει να συνεργαστώ μαζί του να με βλάψει.Η Έλεονώρα Πάρκερ, σύζυγος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών  Ρούσβελτ έλεγε, "κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει, αν δεν συνεργαστούμε μαζί του." 

Θα καταλάβουμε το νόημα των λόγων του Κυρίου Ιησού  "μην αντιστέκεστε στον κακό άνθρωπο", αν δεν εννοήσουμε την μη αντίσταση ως "παράδοση άνευ όρων" ή "ως άτακτη υποχώρηση". Στον πόλεμο άτακτη υποχώρηση είναι ήττα, ενώ στην τακτική υποχώρηση ο υποχωρών μπορεί να είναι νικητής, διότι διατηρεί όλες του τις δυνάμεις για να πλήξει και να νικήσει τον εχθρό. 

Έχω προσέξει ότι ο εσωτερικά καλλιεργημένος άνθρωπος δεν οργίζεται και δεν ανταποδίδει το θυμό του εχθρού. Ρώτησα κάποτε τον Roberρτ Lax, Αμερικανό ποιητή και συνεκδότη με τον Τόμας Μέρτον του χριστιανικού περιοδικού "Ιωβηλαίου", πώς να φέρεται κανείς, για να παραμένει ειρηνικός με τον κακό άνθρωπο και μου είπε πως το καλύτερο είναι να διατηρήσεις την ηρεμία σου και εν ηρεμία να κάνεις ό,τι κρίνεις το καλύτερο. Παραμένω ήρεμος δε σημαίνει δέχομαι παθητικά το φέρσιμο του κακού ανθρώπου. Είμαι ήρεμα δραστήριος (ήρεμη δράση). 

Κάποτε, τη νύχτα, χτύπησε κάποιος δυναά την πόρτα μου. Ήταν ένας μεκθυσμένος που έβριζε και απειλούσε. Είχε κάνει λάθος την πόρτα.  Μέσα στην ταραχή μου δυσκολευόμουν  να σχηματίσω τον αριθμό τηλεφώνου της αστυνομίας. Όσο να βρω τον αριθμό τηλεφώνου ο μεθυσμένος ησύχασε. Αυτό  συμβούλευε ο ποιητής Robert Lax, να δίνεις τόπο στην ορφή. Να μην αντιστέκεσαι σημαίνει να παραμένεις ήρεμος με όλες σου τις δυνάμεις να εφαρμόσεις το μυστικό της "ήρεμης δράσης". 

Η σωστή άμυνα στον κακό άνθρωπο δεν είναι το οφθαλμός αντί οφθαλμού. Το ρήμα "αμύνομαι" έχει πολλές έννοιες/ Σημαείνει αποκρούω, υπερασπίζομαι, βοηθώ, συντρέχω,. Το επίθετο "αμύντορ" στον Όμηρο σημαίνει, όπως και σήμερα "υπερασπιστής" , ενώ στον Ευριπίδη σημαίνει "εκδικητής". (Λεξικό Liddell and Scott). 

mlvardospot.blogspot.com 

Μνήμη του ποιητή R;obert Lax

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν συνάντησα τον ερημίτη ποιητή Ρόμπερτ Λαξ  στην Κάλυμνο,  ήμουν 28 χρονών. Πέρασαν από τότε πολλά χρόνια.  Αυτό που μου έκανε εντύπωση από οτην άρχή στον άνθρωπο αυτόν ήταν  η δυνατή πίστη στο Χριστό και η ειρήνη με τον εαυτό του. Ήμουν αναρρωνύων μετά από δύο χειρουργικές επεμβάσεις διότι έπασχα από υπερευαισθησία. 

 Κάθε φορά που με έπιανε ταραχή στη δικαστική μου υπηρεσία, ήμουν γραμμαέας στο ειρηνοδικείο, έτρεχα στο σπίτι του Ρομπέρτου, οι Καλύμνιοι τον έλεγαν "Πέτρο" κι εγώ "Ρομπέρτο". Οι Αμερικάνοι φίλοι του τον έλεγαν "Μπομπ". Κοντά του ηρεμούσα τόσο , που ξεχνούσα αυτό που μου προκάλεσε την ταραχή! 

Κάποτε, όταν τον ρώτησα, πώς γίνεται να ξεχνώ κάθε φορά αυτό που μου φέρνει ταραχή, ό,τι κι αν είναι αυτό, άνθρωπος ή πράγμα; Μου απάντησε πώς όταν ξεχνάμε σημαίνει ότι συγχωρούμε! 

Ο Απόστολος Παύλος γράφει γι' αυτό στην προς Φιλιππησίους επιστολή του τα εξής σε μετάφραση: "Αυτό που επιθυμώ είναι να γνωρίσω το Χριστό και τη δύναμη της αναστάσεώς του, και να μετάσχω στα παθήματά του ακολουθώντας τον στο θάνατο. , με την ελπίδα να λάβω μέρος στην ανάσταση των νεκρών. 

Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι έφτασα ήδη στο τέρμα, ούτε ότι έγινα τέλειος. Συνεχίζω όμως τον αγώνα για να κερδίσω αυτό το βραβείο, για το οποίο ήδη με κέρδισε ο Ιησούς Χριστός.

Αδελφοί μου, εγώ δε θεωρώ τον εαυτό μου ότι έφτασε στο τέρμα.  σ΄ένα όμως πράγμα συγκεντρώνω την προσοχή μου: Ξεχνώ αυτά που είναι πίσω μου και κάνω ό,τι μπορώ για να φτάσω αυτά που βρίσκονται μπροστά μου. 

Αγωνίζομαι να τερματίσω και προσβλέπω στο βραβείο  της ουράνιας πρόσκλησης του Θεού δια του Ιησού Χριστού. Έτσι σκεφτόμαστε όσοι θέλουμε να είμαστε τέλειοι.Κι αν σε κάποιο σημείο σκέφτεστε διαφορετικά,  ο Θεός και σ' αυτό θα σας φανερώσει το σωστό.Όπου κι αν έχουμε φτάσει, ας συνεχίσουμε το δρόμο που ακολουθήσαμε ως τώρα, ας έχουμε το ίδιο φρόνημα." (Φιλ.3, 10-16)

Πώς θά 'θελα να γίνω κι εγώ τόσο ήρεμος με τον Ρομπέρτο, που ήταν κοντά στα εξήντα χρόνια της ηλικίας του. Ήταν καλός άνθρωπος και ήθελε να με βοηθήσει.. Μελετούσε την Πατερική θκεολογία της Ορθοδοξίας και μου σύστησε τα βιβλία που έπρεπε να διαβάσω , για να  βοηθηθώ.

 Μαζί με τη μελέτη των βιβλίων, που μου υπέδειξε  ήταν ο Ιωάννης της Κλίμακος και οοι ποεριπέτειες ενός προσικξυνή με θκέμα  τη νοερά προσευχή του Ονόματος του Ιησού. Ο Κϋριος να αναπαύει την ψυχή του για το καλό που μου έκανε. 

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και ποτέ δεν άλλαξα την πνευματική του αυτή καθοδήγηση για ατην Θεολογία της Μυστικών Πατέρων της Εκκλησίας,  ούτε θέλησα να την αλλάξω. 'Εκανα μόνο ευκολώτερη γιασ μένα την νοερά προσευχή τπεριορίζοντας τα λόγια της στο όνομα του Ιησού." 

mlvardospot.blogspot.com .   

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τα παθήματα δεν είναι ατυχίες. Είναι η νέκρωση του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι, την οποία πάντοτε περιφέρομε, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερωθή. Πάντοτε όταν ήμουν παιδί , άκουγα τη γιαγιά μου, να λέει για τους πονους της  ότι υποφέρει τα ελέη του Χριστού. Η γιαγιά μου είχε έλκος  δωδεκαχτύλου, ,από τότε που ήταν νέα. Είχε χάσει οχτώ μέλη της οικογενείας της και απόμεινε εκείνη με τη μητέρα  της, που ήταν μια ηρωίδα. Η μητέρα της  τη συμβούλευε να είναι ενεργητική στη λύπη της,  Να μη δίνουν το  δικαίωμα στον κόσμο, να λέει ότι νικήθηκαν  στη λύπη τους.  Η προγιαγιά μου εφάρμοζε στη ζωή της τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, "ίνα μη λυπείσθε, καθώς και οι λοιποί, οι μη έχοντες ελπίδα". Ο Χριστός απέθανε και ανέστη. Ο Χριστός νίκησε το θάνατο.

Η Εκκλησία διδάσκει να είναι δεχόμαστε τις δοκιμασίες,  μην είμαστε αδόκιμοι χριστιανοί. Στην αρχαία εποχή ο Σωκράτης έλεγε πως η ζωή χωρίς δοκιμασίες δεν αξίζει. Η αντίληψη αυτή ισχύει και τώρα. Ο λαός δεν εκτιμάει αυτούς που η ζωή τους "χαϊδεύει". Τους ονομάζει "φελούς", δηλαδή ανθρώπους κενούς, χωρίς περιεχόμενο. 

mlvardospot.blogspot.com

 

 

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

Η Εσωτερική Ιεραποστολή της Ανιδιοτέλειας !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Αδελφοί,, ενδύσασθε ως εκλεκτοί του Θεού σπλάχνα οικτιρμών, καθώς και ο Κύριος Ιησούς εχαρίσατο υμίν, ούτω και υμείς. (...) 

Τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν (...) 

Επιγιγνώσκοντες την ενοίκησιν του Χριστού. (...)

(...)Ο λογος του Θεού   Ε Ν Ο Ι Κ Η Τ Ω   εν υμίν, πλουσίως, εν πάση σοφία, διδάσκοντες και νουθετούντες εαυτούς. 

Πόσα μοναστρήια υπάρχουν σητν Ελλάδας. Υπάρχουν πενήντα μοναστήρια ενεργά, στην Ελλάδαα; Να μοιραστεί η Ελλάδα σε τόσες περιφέρείες, όσα είναι και τα μοναστήρια. 

Και να αναλάβει κάθε μοναστήρι, να βρεί έναν μοναχό το χρόνο, να αναλάβει να διδαχθεί την "ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ"  και να τη διδάξει στον κοινωνικό σύνολο. 

Να τεθεί σε εφαρμογή η ορθόδοξη ελληνοχριστική ΑΡΕΤΗ, η οποία συνοψίζεται στη φράση: "Ιατρέ, ιάτρευσον σεαυτόν." 

Πενήκντα ανδιδιοτελείς μοναχοί με σκοπό να διδάξουν τους Έλληνες την ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. Σε δέκα χρόνια θα είναι 500 ανιδιοτελείς Έλληνες, αν κάθε μοναχός διδάξει έναν σε δέκα χρόνια. 

Αυτή είναι η "Εσωτερική Ιεραποστολή της Ανιδιοτέλειας". 

Αυτοί οι ανιδιοτελείς μοναχοί θα γίνουν η ζύμη, που θα κάνει να φουσκώσει το ζυμάρι των Ελλήνων της σύγχρονης εποχής. 

Αδελφοί,, ενδύσασθε ως εκλεκτοί του Θεού σπλάχνα οικτιρμών, καθώς και ο Κύριος Ιησούς εχαρίσατο υμίν, ούτω και υμείς. (...) 

Τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν. (...) Επιγιγνώσκοντες την ενοίκησιν του Χριστού. 

(...)Ο λογος του Θεού   Ε Ν Ο Ι Κ Η Τ Ω   εν υμίν, πλουσίως, εν πάση σοφία, διδάσκοντες και νουθετούντες εαυτούς. 


Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

¨"Για την ψυχή του πατέρα μου"

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στο χωριό μου, στην κωμόπολη της Δεσκάτης, άκουγα συχνά τη φράση "για την ψυχή του πατέρα μου", ενώ στην πόλη δεν την ξανάκουσα ποτέ. Τα λόγια αυτά λέγονταν, όταν έκανες κάτι, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση. Η Γραφή κάπου λέει να δανείζουμε χωρίς να ζητάμε να μας επιστρέψουν το δάνειο. Εδώ ταιριάζει η φράση "για την ψυχή του πατέρα μου". 

Ο εκ μητρός παππούς μου, ο μακαρίτης Αγγελάκης, όταν επέστρεψε από την Αμερική, άνοιξε υποδηματοποιείο, αλλά γρήγορα το έκλεισε. Όλοι αγόραζαν με δόσεις κι ο παππούς μου δεν ζητούσε να τον πληρώσουν. Οι περισσότεροι , αν όχι όλοι, ήταν συγγενείς. Δεν τον πείραζε που δεν τον πλήρωναν, διότι δεν το έκαναν από κακία, ήταν φτωχοί. Έτσι δε χαλούσε την καρδιά του με κανέναν. 

Ο παππούς μου αγαπούσε όχι μόνο τους συγγενείς αλλά και τους συγχωριανούς του και του άρεσε να τους εξυπηρετεί. Η μητέρα μου έλεγε ότι ο παππούς μου χαιρόταν να προσφέρει στους άλλους χωρίς ανταμοιβή.  

  Ο κόσμος τον αγαπούσε κι όταν έφυγε για να πάει στη Λάρισα, να μείνει με την κόρη του -ήταν άρρωστος από ημιπληγία- πολύς κόσμος  πήγε στην πλατεία της κωμόπολης, για να τον χαιρετήσει και μερικοί έκλαιγαν. 

Ποιό ήταν άραγε το μυστικό του, που τον έκανε να χαμογελάει μπροστά στη δυστυχία; 'Ηταν επιστάτης στο σχολείο και θυμάμαι, όταν μοίραζε η επιτροπή τα δέματα από την Αμερική, ο παππούς μου στάθηκε τελευταίος στη σειρά. Έίμασταν οι μόνοι, ο παππούς μου κι εγώ, που φύγαμε χωρίς να πάρουμε τίποτε. Ο παππούς μου με κρατούσε απ΄ το χέρι. Ήμουν εφτά ή οχτώ χρονών.   

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε. Αλλά δεν ξέχασα ποτέ τον παππού μου, τον μακαρίτη Αγγελάκη, απ' τη Δεσκάτη Γρεβενών. Τον άλλο παππού μου, το  Μόσχο, τον Κρητικό, από το Μυλοπόταμο Ρεθύμνης  Κρήτης.  δεν τον γνώρισα. Πέθανε πριν γεννηθώ. Όταν ο παπα Ηλίας είδε την αγάπη που είχα για τους παππούδες,  (ο παπα Ηλίας λάτρευε τη γνώση), είπε την παροιμία: "Έχεις γέρο;  (εννοούσε σοφό), αγόρασε έναν). 

Τώρα καταλαβαίνω το μυστικό του παππού μου. Ο Απόστολος γράφει για το μυστικό να χαμογελάμε μπροστά στη δυστυχία. "Ο Θεός ο ειπών εκ σκότους φως λάμψαι, ος έλαμψε εν ταις καρδιαις ημών προς φωτισμόν της γνώσεως της δόξης του Θεού εν προσώπω Ιησού Χριστού (...)  Πάντοτε την νέκρωσιν του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερωθεί."Η χαρά του παππού μου  ήταν ότι ο Θεός τον βλέπει. Και ότι αυτά που παθαίνει είναι συμμετοχή στα πάθη του Χριστού. 

Ο παππούς μου ένιωθε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, που έγραψε "για το μυστήριο το αποκεκρυμμένο από των αιώνων και από των γενεών. Τώρα φανερώθηκε στους αγίους. Ο Θεός θέλησε να γνωρίσουν, ποιός είναι ο πλούτος του μυστηρίου τούτου, που  είναι ο Χριστός εντός ημών, η ελπίς της δόξης." 

mlvardospot.blogspot.com    

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

Ο λόγος του Θεού

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Δυο πουλάκια έκαναν μια φωλιά. Πέρασε κάποιος και έριξε ένα εχθρικό βλέμα στη φωλιά. Τα πουλάκια εγκατέλειψαν τη φωλιά τους, για να κάνουν άλλη φωλιά, πιο ασφαλή για τα  παιδιά τους.

Ένας Ιάπωνας ερευνητής διαπίστωσε ότι μόνον ένας στους χίλιους ανθρώπους διαθέτει τη σοφία με την οποία προίκισε ο Θεός τον άνθρωπο. 

Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή του "Αδελφοί, ενδύσασθε ως εκλεκτοί του Θεού σπλάχνα οικτιρμών καθώς εχαρίσατο υμίν ο Ιησούς, ούτω και υμείς (...)Ο λόγος του Θεού ενοικήτω εν υμίν πλουσίως εν πάση σοφία, διδάσκοντες και νουθετούντες εαυτούς. 

Τί θα πει "στόματι εις δικαιοσύνην, καρδία εις σωτηρίαν";  Το "στόμα"  σημαίνει οι σχέσεις μας με τους άλλους να είναι αρεστές στο Θεό. Η "καρδιά" σημαίνει να μας αρκεί η χάρη του Θεού. Να χαιρόμαστε που ο Θεός μας βλέπει. Να μη΄θέλουμε να είμαστε αρεστοί στους ανθρώπους. Να μη μας νικάει ο πειρασμός της ανθρωπαρέσκειας. 

Στο στρατιώτη το παράγγελμα "προσοχή" σημαίνει ότι πρέπει να έχει το όπλο του έτοιμο, ώστε χωρίς καμία καθυστέρηση, να το χρησιμοποιήσει. Τα παραγγέλματα "Ανάπαυση" και  "Παρά πόδας", σημαίνουν ότι δεν είμαστε προς πόλεμο. Μπορούμε σ' αυτή τη θέση να ξεχάσουμε τον κίνδυνο. 

Προσοχή, λοιπόν, σημαίνει "γνώση" και "ετοιμότητα" να αντιμετωπίσουμε κάθέ απειλή. Το ίδιο συμβαίνει με τον πόλεμο με τους πειρασμούς. Όταν τους ξεχνάμε είναι το ίδιο σαν να μην τους γνωρίζουμε. Σαν να μην βλέπουμε τον εχθρό που μας επιτίθεται. 

Στον πνευματικό πόλεμο, τα όπλα με τα οποία μας πολεμάει ο εχθρός του ανθρώπου είναι η  "λήθη", η  άγνοιας και η ραθυμία.   Να μην αφήνουμε ποτέ να μας νικούν οι τρεις αυτοί πειρασμοί. Ήττα σημαίνει ότι εμποδίζεται η ενέργεια του Πνεύματος μέσα μας. Η ανεμπόδιστη ενέργεια του Πνεύματος του Θεού είναι ελευθερία. Ο αγώνας για την ελευθερία από τα πάθη είναι αγώνας να αφαιρέσουμε τα εμπόδια στην ενέργεια του Πνεύματος εντός μας. 

Ένας άγιος λέει, να φέρνουμε στο Χριστό κάθε δυσκολία και θα λυθεί. "Πάντοτε την νέκρωση του Κυρίου Ιησού εν τω σώματι περιφέροντες, ίνα και η ζωή του Ιησού εν τω σώματι ημών φανερωθεί." Φέρνοντας τους πόνους μας στο Χριστό, συμμετέχουμε στα πάθη του Χριστού. 

Ο κόσμος είναι όλο λύπη και πένθος, "Στενή και τεθλιμένη η οδός", αλλά δεν απελπιζόμαστε. Ο Χριστός νίκησε για μας τον κόσμο." 

mlvardospot.blogspot.com 


 

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

ΠΩΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Πώς δυσκόλως οι τα χρήματα έχοντε εισελεύσονται εις την βασιλείαν του Θεού." (Λουκ. ιη, 18-27)    "Ου δύναμαι αφ΄εαυτού ζην, αλλ' εκ Θεού"

Πώς να ζούμε; Να ζούμε σαν να είναι ο κόσμος όμορφος, ηθικός,  αγγελικά πλασμένος ή σαν να είναι ο κόσμος ζούγκλα; Πώς να ζούμε σαν να είμαστε ανάμεσα σε αγγέλους του Θεού ή σαν δαίμονες και άγρια θηρια; Αν είναι ο κόσμος όμορφος , ηθικός, αγγελικά πλασμένος, να μη φυλαγόμαστε να μη μας βλάψει κανείς΄, αφοού κανείς δεν υπάρχει να μας βλάψει. Αν ζούμε ανάμεσα σε δαίμονες κι άγρια θηρία, να φυλαγόμαστε να μη μας βλάψουν. 

Φαίνεται ότι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ή είναι και το ένα και το άλλο. Αν είναι και το ένα και το άλλο, ,πως μπορούμε να πορευτούμε με όση δυνατή ασφάλεια γίνεται; Αξίζει να είμαι σε όλη τη ζωή μας επιφυλακτικοί, σκεπτικιστές, αγνωστικιστές, οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος; Υπάρχει κάτι που να γεφυρώνει όλες αυτές τις αντιθέσεις; Υπάρχει τάξη μέσα σε όλο αυτό το χάος της απροσδιοριστίας; 

Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του Χάϊζενμπεργκ. Αλλά είναι μόνο θεωρία. Δεν ζει κανείς με την απροσδιοριστία; Μπορεί,  ίσως,να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του, αλλά η ζωή διδάσκει τα άκρα, όσον αφορά τη βία ή την παθητικότητα. Δεν υπάρχει συμφωνία του αγαθούν πνεύματος και του πονηρού πνεύματος. Ουδείς δύναται σε δύο κυρίους δουλεύειν. "Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεέιν. ή γαρ τον έναν μισήσει και τον έτερον αγαπήσει ή ενός ανθέξεται και του ετέρου καταφρονήσει. Ου δύνασθε Θεώ  δουλεύειν και μαμωνά. (Ματθ. στ΄, 24).

Πώς ζούμε. λοιπόν, ως νικητές και όχι ως εξουθενωμένοι, ως όντα που πορεόνται προς το θάνατο. Ο Απόστολος Παύλος, ως Απόστολος των Εθνών, διδάσκει ότι η ζωή μας είναι αγώνας δρόμου. Γράφει επί λέξει: "Δησοι' υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιύν." Και σε άλλη επιστολή , γράφει πως "είμαστε επιγιγνώσκοντες την ενοίκησιν του Χριστού." Ενοίκηση του Χριστού, σημαίνει ότι είμαστε βέβαιοι, ότι ο Χριστός κατοικεί μέσα μας. 

Μη συσχηματίζεστε , γράφει αλλού, με τον αιώνα τούτον, αλλά να μεταμορφούσθαι τη ανακαινώσει του νοός υμών, εις το δοκιμάζειν, τί το θέλημα του Θεού, το αγαθόν, το ευάρεστον, το τέλειον." Είναι μυστήριον αποκεκρυμμένον από των αιώνων και των γενειών, νυνί δε εφανερώθη τοις αγίοις, οις ηθέλησεν ο Θεός, γνωρίσαι, τίς ο πλούτος της δόξης του μυστηρίου τού εν τοις έθνεσιν, ος έστι Χριστός εν ημίν, η ελπίς της δόξης. (...)

"Ενδύσαθε ως εκλεκτοί του Θεού σπλάχνα οικτιρμών, καθώς και ο Χριστός εχαρίσατο υμίν, ούτω και υμείς. Ο λόγος του Θεού ενοικήτω εν υμίν  πλουσίως εν πάση σοφία διδάσκοντες και νουθετούντες εαυτούς.(...) 

"Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω, ότι έδωκεν ημίν νίκην" και αύτη εστιν η νίκηκ η νικήσασασ τον κόσμον, η πίστις ημών. Τίς εστν ο νικών τον κόσμον; ει μη ο πιστεύων ότι Ιησούς έστιν ο υιός του Θεού; (Α' Ιω. ε΄,4).


 

Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Η Ορθοδοξία είναι πολεμική επιστήμη!

Η Ορθοδοξία είναι πολεμική επιστήμη  

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Ιησού ονόματι μάστιζε πολεμίους" 

Η  Ορθοδοξία έχει μέσα της δυο αρχαίες διδασκαλίες, τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών φυλών και τη διδασκαλία του Χριστού. Η διδασκαλία του Χριστού είναι ενιαία , όπως  ένας είναι και ο Χριστός μία είναι και η διδασκαλία, από την οποία ούτε μία κεραία δεν αλλάζει, ακόμα κι αν ο κόσμος όλος αλλάξει ή καταστραφεί. 

Αυτό που διέκρινα από παιδί, ήταν σε μένα η όρεξη να γνωρίσω τους ανθρώπους που αγαπούσα, πράγμα που δεν άλλαξε καθόλου σε όλη μου τη ζωή. Δεν καταλάβαινα αυτούς που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν τόπους και για να επισκεφκτούν τα αξιοθέτατα σε κάθε τόπο. Σε μένα το ενδιαφέρον μου ήταν να γνωρίζω τους ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή. 

Παντού είχα το ίδιο κριτήριο, με το οποίο τοκς ξεχώριζα σε ενδιαφέροντες σε μένα ή σε αδιάφορους. Αυτοί που με ενδιέφεταν ήταν παντου οι  ταπεινοί, οι φτωχοί , οι άνθρφποι του μόχθου. Αν ήξερα τις γλώσσες του φαντάζομαι ότι όλοι το ίδιο θα μιλούσαν. Όλοι οι φτωχοί, οι ταπεινοί, οι κατατρεγμένοι θα μιλούσαν όπως εμείς στην Ελλάδα: θα έβλεπαν τη ζωή τους ως έναν πόλεμο που δεν τελειώνει ποτέ. Το ερώτημα του ενός προς τον άλλον, θα ήταν "πώς τα πολεμάς"; 

Πώς πολεμάμε τον εχθρό, ποκ είναι ο ίδιος παντού, εχθρός του αναθρωπίνου γένους. Ο εχθρός αυτός δεν παύει ποτέ τον πόλεμο εναντίον μας. Με αυτήν την έννοια θα καταλάβουμε τί σημαινουν τα λόγια της Γραφής, "αυτόν που ο Θεός αγαπάει, παιδεύει", (ον ο Θεός αγαπά, παιδεύει). 

Από την αρχή ακόμα, ο Θεός ντύνει τους πρωτοπλάστους, που είναι γυμνοί, με το ένδυμα της αντοχής στον πόλεμο, που είναι για εκείνον τον καιρό, οι δερμάτινοι χιτώνες. Ο Θεός προετοιμάζει τους ανθρωπους, που με τη θέλησή τους απομακρύνθηκαν από τον Παράδεισο και τους λέει, τί θα αντιμετωπίσου και πως θα πολεμήσουν τους εχθρούς. 

Το πρώτο όπλο, που τους δίνει είναι η πίστη, ότι ο Παντοδύναμος Θεός τους βοηθάει και πρέπει για να νικούν τον καθε εχθρό, να επικαλούντααι το όνομά Του. "Πας ο επικαλούμενος το όνομα Κυρίου σωθήσεται.), λέει η Γραφή. Και ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε ότι ο Θεός βοηθάει τον άνθρωπο, που ζητεί τη βοήθειά Του είναι ο εγγονός του Αδάμ, ο Ενώς. Με τον Ενώς αρχίζει η ανθρωπότητα να προσεύχεται. 

Το σπουδαιότερο αίτημα της προσευχής είναι η εσωτερική ελευθερία, δηλαδή η ελευθερία από τα πάθη. Η δέηση, όπως λεγεται η επίκληση του Ονόματος του Ιησού, είναι το όπλο που διαθέτουμε οι πιστοί και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει. 

Στους πολέμους οι Έλληνες πάντοτε πολεμούν με αριθμητικά υπέρτερους εχθρούς και συχνά τους νικούν. Ποιό είναι το μυστικό τους; Το μυστικό τους είναι η αφοβία. Στη γλώσσα των προγόνων μας δεν υπάρχει η λέξη "φόβος", με την έννοα που έλαβε στα νεώτερα χρόνια. Δεν φοβούνται διότι δεν εξαρταται η νίκη από τον αριθμό των πολεμιστών. 

Η νίκη των Ελλήνων είναι ότι πολεμούν για την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Ελεύθερος είναι  ακόμα κι αν απομείνει μόνο ένας Έλληνας!  

Για την ελευθερία αυτή πολεμούσε και ο εθνικός ήρωας των ΙσπανώνΕλ Σιντ.  Όταν ο στην ήττα του οι σύντροφοί του βρήκαν  καταφύγιο για να κρυφτούν, ο Ελ Σιντ τους ρώτησε:  "βρήκαταε καταφύγιο, να κρυφτούμε κι από τον εαυτό μας;" 

Τα λόγια αυτά του Ελ Σιντ  δείνουν πώς  αντιλαμβανόταν την ελευθερία και την αληθινή ζωή! Η αληθινή σωτηρία  είναι η νίκη  του ανθρώπου στον πόλεμο με τα πάθη! Οι Ισπανοί εκείνη την εποχή είναι  Ελληνο- ορθόδοξοι! Η γλώσσα της Εκκλησίας είναι η Ελληνική! 

mlvardospot.blogspot.com 


Εγκατάλειψη και περιφρόνηση

  Εγκατάλειψη και περιφρόνηση 

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν ήρθαν οι πρώτες πατάτες στην Ελλάδα, τις εγκατέλειψαν αφύλακτες στους σταθμούς των τραίνων  και δεν τις ζήτησε κανείς.  Ώσπου κάποιος που γνώριζε την ψυχολογία του πλήθους, συμβούλεψε τους κατόχους να βάλουν τιμή στις πατάτες και να μη διατίθενται δωρειάν. Η ψυχολογία του πλήθους λέει, πως αν θέλεις να αχρηστέψεις ένα πράγμα, να το διανείμεις δωρεάν. Οι συγγραφείς των λογοτεχνικών βιβλίων γνωρίζουν ότι αν διαθέσουν τα βιβλία τους δωρεάν, δεν θα τα πλησιάσει κανείς. 

Η μέθοδος, λοιπόν, να αχρηστεύσεις κάποιο πράγμα ή υπηρεσία είναι  να την  εγκαταλείψεις. Θα μου πείτε, ποιός διδάσκει σε όλοιυς αυτή τη φιλοσοφία της εγκατάλειψης και της περιφρόνησης;  

Ακόμα κι οι δωρεές του Θεού κινδυνεύουν να έχοιυν την ίδια τύχη, αν δεν τις προσέξει κανείς. Γι' αυτό οι άγιοι φλέγονται από τον πόθο να διαδόσουν τη διδασκαλία του Χριστού  Ελάχιστοι γνωρίζοιυν   τί πολύτιμα πράγματα προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο, και τον ευχαριστούν και εκφραζουν την ευγνωμοσύνη τους. 

Ο σημερινός άνθρωπος  κατευθύνεται από την μόνη αξία που προβάλλει ο τεχνικός πολιτισμός του κέρδους.  Παν ό,τι αποφέρει κέρδος θεωρείται θεμιτό. Ακόμα κι όταν χαιρετάμε  κάποιον σκεφτόμαστε, τί έχουμε να κερδίσουμε από αυτόν. 

Έτσι, η πιο αποτελεσματική μέθοδος  για να εξευτελίσεις την τιμή ενός πράγματος ή μιας υπηρεσίας είναι η εγκατάλειψη. Πάντοτε βρίσκονται κάποιοι δίπλα σου, που μουρμουρίζουν αυτά τα λόγια: "Να το πάρει κάποιος ιδιώτης με  σκοπό να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερα,  δίκαια ή άδικα.  για να βάλει τάξη." Και βέβαια τα εγκαταλειμένα βρίσκουν τοιυς  κατάλληλους ανθρώπους, να ανεβάζουν την τιμή , βελτιώνοντας το περιτύλιγμα και χειροτερεύοντας το περιεχόμενο. 

Την τακτική αυτή εφαρμόζουν για να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές ακόμα και υπηρεσίες κοινής ωφελείας, τις οποίες βελτιώνουν  στην εμφάνιση, ενώ η ποιότητα παραμένει η ίδια, αν δε γίνεται ακόμα  χειρότερη. Φριχτό παράδειγμα οι υπηρεσίες της  συγκοινωνίας!

 mlvardospsot.blogspot.com 


ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ!

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ !
Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Είχε χιλιάδες φίλους η σελίδα αυτή που αποκλρίστηκε;! Τί κέρδισε η σελίδα αποκλείοντας τόσους καλούς φίλκου; Τώρα είναι αργά να ψάξω για φίλους. Δεν πειράζει όμως. Οι φίλοι με τουις οποίους έχουμε σύμπνοια λαμβάνουν τα μηνύματα με το Πνεύμα. Άλλωστε επισκέπτες είμαιστε εδώ. Ο προορισμός μας είναι να πάμε στον οιυρανό κοντά στο Θεό. Και για να πάμε κοντά στο Θεό, πρέπει το πνεύμα μας γέννημα του Πνεύματος του Θεού. Αυτός ειναι ο αληθινός εαυτός μας , το αρεστόν στο Θεό "είναι" μας.
Σε κάποιο χωριό απ' το οποίο κατάγεται ένας καλός φίλος μου, ο Γιάννης, λέει, πως όταν ένας επισκέπτης γίνεται βαρετός, δεν του βγάζουν πετσέτα το πρωί για να σκουπιστεί. Με πετσέτα γίνεται το "μπλοκάρισμα" , στο χωριό αυτό.
Ο άνθρωπος έχει το χάρισμα να χρησιμοποιεί σύμβολα και μεταφορές.
Σύμβολο είναι ό,τι υπάρχει, λέει ο Γάλλος ποιητής Πωλ Κλωντέλ και παραβολή είναι ό,τι συμβαίνει. Τα σύμβολα και οι παραβολές είναι τρόποι επικοινωνίας χάρις στην "Αναλογία", με την οποία ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο, για να γνωρίζει το άγνωστο με βάση το γνωστό. "Ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει".
Η θρησκεία των πρωτογόνων είναι ο ανιμισμός. " Σύμφωνα με τον ανιμισμό (συναφείς είναι ή ψυχοκρατία ή παμψυχιαρχία) η ψυχή δεν περιορίζεται στον άνθρωπο, αλλά υπάρχει σε κάθε ον ή εκδήλωση της φύσης." (Θεοδόση Πελεγρίνης, Λεξικό Φιλοσοφίας).
Η έννοια της μοναδικής ψυχής του ανθρώπου, εκφράζεται με τη λέξη "Πνεύμα". Ψυχή έχοιυν ακόμα και τα λάχανα, αλλά το Πνεύμα ως το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τραδος, είναι αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου και είναι γένημα του Πνεύματος του Θεού.: Αυτό παρακαλούμε με την προσευχή του Βασιλεύ Ουράνιε: "
"Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν και σώστον αγαθέ τας ψυχάς ημών."

Η ελληνική καταγωγή των Αραουκάνων της Χιλής!

Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

Είδες άνθρωπο;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Είδες άνθρωπο;

Ένας άγιος είπε;
"Είδες άνθρωπο;
Είδες το Θεό!"
Τί σημαίνει,, άραγε, αυτό;

Εγώ το καταλαβαίνω
κάπως έτισ:
" Αγαπάς το Θεό,;
Αγαπάς κι εμένα."

Το πνεύμα ειναι αυτό που δίνει ζωή

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου Το πνεύμα είναι αυτό που δίνει ζωή. Το Χριστό τον σταύρωσε  ο φόβος και η αμάθεια των ανθρώπων της εποχής του .  Ο ...