Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΠΕΡΙ ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδοιυ 


"Παν κτίσμα Θεού, καλόν. Η ευσέβεια προς πάντα ωφέλιμος εστίν, επαγγελίας έχουσα ζωής της νυν και της μελλούσης". Α΄Τιμόθεον 4, 8
Μου είπε κάποτε, πριν πολλά χρόνια, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και δεν το ξεχνάω, ότι στις καθιερωμένες ευχές δεν χωρεί πρωτοτυπία. Είναι κακόγουστη κάθε πρωτοτυπία. Πολλοί θέλοντας μεταξύ του να θέλουν την πρωτοτυπία, βαρέθηκαν και έπαψαν να στέλνουν ευχές. Κρίμα!
Άλλοι έφθασαν να μη λένε ούτε "Καλημέρα". Κοιτάζονται με σκυθρωπά πρόσωπα λες και έγινε όλος κόσμος εχθροί μεταξύ τους. 'Αλλοι δε λένε "Καληνύχτα", παρά μόνο "Καλοβράδυ", σαν να μην υπάρχει η νύχτα, επειδή δεν το λένε αυτοί!
Είναι να γράφεις και να γελάς! Κι όλα αυτά για την πρωτοτυπία. Ποιός θα μας θυμάται μετά από χίλια χρόνια; Αφού υπάρχει θάνατος και το κορμί θα λιώσει; Θέ μου, βοήθησέ με να γίνω αυτός που είμαι!


Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

ΠΕΡΙ ΚΟΛΑΣΕΩΝ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η Κόλαση στον ουρανό είναι περίπου όπως είναι εδώ στη γη: Στις φτωχές χώρες η Κόλαση δεν έχει εξελιχθεί ακόμα. Τα εργαλεία είναι πρωτόγονα. Ακόμα χρησιμοποιούν το βούρδουλα και τον αραμπά. Τα μαρτύρια δεν είναι τόσο οργανωμένα. Όλο και κάποια τσουγκράνι και ψαλίδι δε θα είναι στη θέση του.
Πολλοί προτιμούν να γινουν στωικοί και κυνικοί φιλόσοφοι και να ζουν στη φτώχεια. Ο κυνικός Διογένης ζούσε στην επαιτεία κι αυτός και η γυναίκα του. Ο στωϊκός Κράτης ήταν πάμπλουτος και φούνταρε το χρυσάφι του στη θάλασσα, ζώντας την υπόλοιπη ζωή του στη φτώχεια και στη στέρηση. Θυμάστε την απάντηση του Διογένη στο Μεγαλέξανδρο, ότι δε χρειάζεται τίποτε ή τον Απόστολο Παύλο, που έλεγε δεν έχω τίποτε και τα πάντα κατέχω.
Το ίδιο κι οι μοναχοί προτιμούν να ζουν φτωχά. Αν έχουν τροφή και σκεπάσματα αρκούνται σ' αυτά. Οι μοναχοί ζουν με την χειρωνακτική εργασία και την προσευχή και αποφεύγουν τις ¨ευκολίες" , το αντίθετο με εμάς τους λαϊκούς των πολιτισμένων χωρών, που ανταγωνιζόμαστε ο ένας με τον άλλον, για το ποιός θα απολαύσει τις μεγαλύτερες "ευκολίες'.
Εγώ, λέει ο ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, θα παρακαλέσω το Θεό, να με στείλει σε καμιά φτωχική Κόλαση. Οπωσδήποτε όχι στη Γερμανική!

Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μερικές καταστάσεις που τις συγχέουμε, ιδίως όσο είμαστε νέοι και δεν έχουμε πείρα, είναι η γνωστική και η πνευματική αφ' ένος και η αισθησιακή και η αισθητική αφ' ετέρου.

Μέσα στη σύγχυση αυτή συνήθως καθυστερούμε να προχωρήσουμε στη γνώση του εαυτού και στη θεογνωσία. Πολύ αργότερα, απορούμε σαν τον Ντοστογιέφσκι, που όταν του χαρίστηκε η ζωή, στο εκτελεστικό απόσπασμα, ένιωσε μια μεγάλη απορία μέσα του, γιατί δεν αγαπούσε όλον τον κόσμο με τη μεγαλύτερη αγάπη που μπορούσε.
Ή σαν τον πατέρα, που όταν ο Ιησούς τον ρώτησε, αν πιστεύει ότι μπορεί να θεραπεύσει την κόρη του που πέθαινε, απάντησε, πιστεύω, Κύριε, βοήθησέ με στην απιστία μου!
Άλλο πράγμα είναι η γνωστική λειτουργία και οι γνώσεις και άλλο πράγμα είναι το πνεύμα και οι πνευματικές εμπειρίες. Είναι τόσο διαφορετικές οι καταστάσεις αυτές΄, ώστε εκείνοι που υπερτιμούν τη γνωστική τους ικανότητα και τη γνωσιολογία, αγνοούν τις πνευματικές εμπειρίες.
Πήγαν κάποιοι προσκυνητές σ' ένα Μοναστήρι, όπου μόναζε ένας πνευματικός, για να τον ακούσουν και έφυγαν λυπημένοι, επειδή ο Γέροντας όλη την ώρα που ήταν μαζί τους, δεν άνοιξε το στόμα του, να πει ένα λόγο Θεού. Βέβαια στους μοναχούς δεν πρέπει να μιλούν, εκτός αν ερωτηθούν.
Όταν έφυγαν οι προσκυνητές του μοναστηριού, ο "υποτακτικός" του Γέροντα, τον ρώτησε, γιατί έμεινε όλη την ώρα σιωπηλός, ενώ οι προσκυνητές περίμεναν να ακούσουν από αυτόν ένα λόγο Θεού.
Ο Γέροντας απάντησε, πως αν δεν κατάλαβαν τη σιωπή του, ούτε τα λόγια του θα καταλάβαιναν.
Αφορμή για να γράψω όλα αυτά είναι ότι η σύγχυση της γνώσης και του πνεύματος, προκαλεί αμηχανία, σε όσους προτιμούν τις γνώσεις από τις πνευματικές εμπειρίες, τις οποίες θεωρούν "κοινές στιγμές".
Όταν έλεγε κάποιος εγκρατής της Ορθόδοξης Χριστιανικής Διδασκαλίας και συγκεκριμένα της Συμβολικής Θεολογίας των Νηπτικών Πατέρων, ότι "αγαπάει την ομορφιά στις κοινές στιγμές", δεν καταλάβαινα τί εννοούσε.
Όπως δε θα καταλάβαινε και ο Καβάφης, γράφοντας για τις μέρες που μοιάζουν η μια με την άλλη σαν σβησμένα κεριά.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΜΑΣ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Όταν οι ά   ρχοντες αγαπούν το λαό περισσότερο απ΄ τον εαυτό τους, οι λαοί είναι ευτυχείς" (Κομφούκιος).
Απόδειξη ότι οι πολιτικοί νοιάζονται περισσότερο για την εύνοια του κόμματος παρά για την αγάπη του λαού, είναι ότι αποθρασύνθηκαν οι διάφοροι κατήγοροι, οι οποίοι κατηγορούν τα πάντα, ιδίως ό,τι ενώνει τον λαό, ,που σε μας είναι το ωραίο.
Χαίρομαι όταν ακούω τον κυρ Πανάγο, να θαυμάζει ένα δέντρο απέναντι στο καφενείο. Μου το δείχνει κάθε φορά, όταν κρατάει περισσότερο από όλα τα άλλα δεντρα, τα άνθη του, που βγάζει πρώτο τα φύλλα και όλα αυτά τα κάνει με ωραίο τρόπο, ώστε να δείχνουν την ομόνοια μεταξύ τους. Πρόκειται για το δέντρο στην μικρή πλατεία που σχηματίζεται στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Γρηγορίου Ε΄.
Μια άλλη απόδειξη ότι ο λαός απογοητεύθηκε από τους άρχοντες είναι η γενική κατήφεια που επικρατεί και η απουσία του χαμόγελου. Ακόμα και οι νέοι δεν έχουν στα πρόσωπά τους τη χαρά και τη ζωηράδα της νιότης.
Λείπουν οι τρεις πατροπαράδοτες αρχές του Ελληνικού Γένους, η μετάνοια , ο αγιασμός του πνεύματος και η πίστη στη σωτηρία.
Μας βαραίνουν οι φίλοι, λέει ο Σεφέρης, μας βαραίνουν οι φίλοι, που δεν ξέρουν πια πως να πεθάνουν.
Και επειδή η ποίηση ερμηνεύεται με συμβολικό τρόπο, η σωστή ερμηνεία είναι ότι "μας βαραίνουν οι φίλοι, που δε θέλουν να ζουν.

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΗ ΗΔΟΝΗ

 Του Μόσχοιυ Λαγκουβάρδου

Η Γραφή στο βιβλίο των Παροιμιών, γράφει επί λέξει: "Αλλότριον κάλλος ου καταμάνθανε". Προφανώς η Γραφή εννοεί τον αισθησιασμό. Δεν εννοεί τη χαρά που δίνει στον καλλιεργημένο αισθητικά η ομορφιά της Φύσης ή της Τέχνης. Η αισθητική συγκίνηση είναι γνώρισμα του Γένους των Ελλήνων. Οι Έλληνες είναι ο πιο αισθητικά καλλιεργημένος λαός του κόσμου. Οι Έλληνες θεωρούν απαράδεκτο ό,τι δεν είναι ωραίο.
Οι Άγιοι λένε πως ο Κύριός μας και Θεός μας είναι ποιητής. Δεν εννοούν την αισθητική χαρά από την μέθεξη του ωραίου είτε πρόκειται για ένα πράγμα ή για έναν άνθρωπο.
Λέγοντας "αλλότριον κάλλος ου καταμάνθανε, εννοούν προφανώς να μην βλέπει κανείς μια γυναίκα με αισθησιακή ή σεξουαλική ηδονή.
Αλίμονο αν οι Άγιοι που εξύμνησαν τον "Θείο Έρωτα" έκαναν σύγχυση ανάμεσα στην αισθητική, δηλαδή την ομορφιά και τη φιλοσοφία του Ωραίου και στον αισθησιασμό, που είναι η ερωτική διέγερση, από την σεξουαλική έλξη.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΑΞ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου 

O Robert Lax έλεγε δε θέλουμε ανθρώπους, που δεν κάνουν κακό επειδή δεν μπορούν. Θέλουμε ανθρώπους που μπορούν να κάνουν κακό, αλλά δεν το κάνουν, επειδή δε θέλουν το κακό.

Μεταξύ ξύπνιου και μισοκοιμισμένου φοβόταν τον μισοκοιμισμένο, επειδή δεν ξέρεις τί όνειρα βλέπει. Ήταν η εποχή της δικτατορίας και τον θεωρούσαν ύποπτο και του έκαναν έρευνες στο σπίτι του: δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη με τα ποιήματά του.
Ένα δείγμα της ποίησης του Ρομπέρτου:
Ό,τι είναι
είναι
Ό,τι δεν είναι
δεν είναι
Ό,τι δεν είναι
είναι
Ό,τι είναι
δεν είναι.
ΟΙ αστυνομικοί της Ασφάλειας στην Κάλυμνο είχαν τρελαθεί με την ποίηση του Λαξ. Ακολουθούσαν το Λαξ στους μοναχικούς περιπάτους του στην παραλία της Πόθιας, στο φεγγαρόφωτο.
-Ρομπέρτο τους αρέσουν οι περίπατοι υπό το σεληνόφως, του έλεγα.
-Ποιητές είναι; απαντούσε ο καϋμένος ο Ρομπέρτος. Οι Καλύμνιοι που δεν πίστευαν ότι είναι κατάσκοπος έλεγαν, τί να κατασκοπεύσει, τίς βαρκες;

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο τρόμος άλλοτε σε ξυπνάει κι άλλοτε σε ακινητοποιεί. Εξαρτάται από αυτόν που χρησιμοποιεί τον τρόμο. Άρα κάθε φορά που μας τρομάζουν πρέπει να ρωτάμε, ποιός θέλει να τρομάξουμε και γιατί;
Στα Γουέστερν οι καουμπόϋδες συγκεντρώνουν τα βόδια στο κοπάδι με τα όπλα. Τα γυμνασμένα σκυλιά τρομάζουν τα ζώα για τον ίδιο λόγο.
Ο φόβος είναι όπλο στα χέρια του σατανά, για να μη θυμάται ο άνθρωπος το Θεό.
mlvardospot.blogspot.com

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ
Το πνεύμα που μας διαμορφώνει διαφέρει ανάλογα με αυτό που είμαστε. Το πολιτικό πνεύμα διαμορφώνει τους πολίτες,το στρατιωτικό πνεύμα διαμορφώνει του στρατιωτικούς και το ναυτικό πνεύμα διαμορφώνει τους ναυτικούς, .Το ίδιο το χριστιανικό ορθόδοξο Πνεύμα διαμορφώνει τους ορθόδοξους χριστιανούς.
Αν δεν έχουμε καταταγεί στο ναυτικό δεν μας διαμορφώνουν οι ναυτικοί νόμοι, αν δεν έχουμε καταταγεί στο στρατιωτικό, δεν μας διαμορφώνουν οι στρατιωτικοί νόμοι και αν δεν είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, δεν μας διαμορφώνει το Πνεύμα του Θεού.
"Μη παντί πνεύματι πιστεύετε", γράφει ο Απόστολος Πέτρος στην επιστολή του. Πρέπει ως ορθόδοξοι χριστιανοί, να εξετάζουμε τα πνεύματα.
'Εγραψα όλα αυτά για να καταλάβω, πως ακόμα και αυτό που είναι νόμος, ισχύει αν επιτρέπουμε να ισχύει σε μας, δηλαδή θέτουμε τον εαυτό μας με τη θέλησή μας στη διάθεσή του. Πρέπει να δεχθείς την ηλεκτρονική κάρτα. Δεν σου τή δίνουν χωρίς να τη ζητήσεις. Αν δεν τη δεχθείς δε θα έχεις τα πλεονεκτήματά της. Το πνεύμα της σε διαμορφώνει, αφού ο ίδιος με τη θέλησή σου την έλαβες. Δεν σου την έδωσαν παρά τη θέλησή σου.
Το ίδιο θα συμβεί και με το χάραγμα. Θα διαμορφώσει αυτούς που το επέτρεψαν να τους διαμορφώσει. Το ερώτημα είναι, τί θα γίνουν οι άλλοι, αν δεν μπορούν να αγοράσουν, αφού η αγορά θα γίνεται μόνο με το χάραγμα.
Ή μήπως θα υπάρχει μια άλλη παράλληλη αγορά; Έστω με διαφορετική κάρτα, όχι με την κάρτα του αντιχρίστου; Είθε!
Δεν πειράζει αν δεν λειτουργεί με την ηλεκτρονική μέθοδο.
Όλες οι αντιδράσεις:
Vasw Larisaia
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 

 

Ευτυχώς , ευγενικέ αναγνώστη, που οι συνεργάτες του Κακού

είναι χαμηλής ποιότητας και τους αναγνωρίζεις αμέσως.

Το ήξερε αυτό ο παγκάκιστος εχθρός του ανθρώπου

Και επινόησε την αστυφιλία και την μαζικότητα,

Για να μην μπορείς να ελέγξεις σε ποιους εμπιστεύεσαι

Τη ζωή σου.

Στα μικρά μέρη ξέρεις ποιοι είναι οι ψεύτες,

Κλέφτες και το κακό συναπάντημα και τους αποφεύγεις.

Το άλογο στην πηγή εμπιστεύεται στην ικανότητά του

Να διακρίνει το καθαρό νερό και στον κύριό του που

Στέκει δίπλα του και το ενθαρρύνει με ήσυχο σφύριγμα,

Για να πιεί και πάλι περιμένει ν’ ακούσει το ένστικτό του

Και δεν πίνει αμέσως.

Ο άνθρωπος των πόλεων, αλλά και των χωριών, που

Χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα, πως μπορεί να ξέρει

Σε ποιόν εμπιστεύεται ακόμα και τη ζωή του.

Σε ποιους εμπιστεύθηκαν τη ζωή τους τα αθώα θύματα

Της εγκληματικής  αδιαφορίας και του ενδεχομένου δόλου που

Βύθισε στο πένθος το ελληνικό έθνος και ολόκληρο τον κόσμο;

mlvardospot.blogspot.com


Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ

Το μικρό το αγαπάμε πιο πολύ οι Έλληνες σε όλα. Έχουμε ξεχωριστή λέξη για το ωραίο στο μικρό. Το ωραίο στο μικρό λέγεται "χαριτωμένο". Όλη η δόξα όλη η χάρη! Ακόμα και στο φαγητό το μικρό, ο μεζές, είναι προτιμότερος από ένα παραγεμισμένο πιάτο. Η συντομία σε ό,τι κάνουμε δεν κουράζει όπως το πολύ. Το πολύ προκαλεί απέχθεια. Θυμάστε το στίχο του δημοτικού τραγουδιού, "Μπιζέρισα, μωρ' μάνα, μαντήλια να κεντώ."
Ακόμα και στο φαγητό, η λιγοφαγία είναι προτιμότερη απ΄ την πολυφαγία. Πώς να τρώμε, άραγε, λίγο; 'Ενας τρόπος είναι να μην αφήνουμε το στομάχι άδειο για πολύ, για να μην πέφτουμε κατόπιν ασυγκράτητοι στο φαγητό. Ένα παράδειγμα, αντί να τρώμε ένα πορτοκάλι στην "καθισιά", να τρώμε ένα "φιλί" ή μερικές ρόγες σταφύλι, κάθε φορά, για να "σπάμε" την πείνα. Τα φρούτα μπορούμε, ίσως, να τα τρώμε έτσι. Δεν εμπίπτουν στα "τσιμπολογήματα". Ένα κομματάκι φρούτο, δεν είναι όπως τα γλυκά, οι πίτες, τα κουλούρια κ.ά.
Ακόμα και στη φιλοσοφία και στην Τέχνη το μικρό είναι πιο ωραίο από το μεγάλο. Η αγάπη του μικρού, είναι αρετή των Ελλήνων.
Παραθέτουμε ένα ποίημα του Καβάφη, που δείχνει ότι οι Έλληνες
αγαπάνε το μικρό και το θεωρούν στοιχείο του καλαίσθητου και του χαριτωμένου. Η συντομία του ύφους είναι ένα από τα στοιχεία του ωραίου. Όταν ένας έβγαλε λόγο και άρεσε σ' αυτούς που τον άκουσαν, του είπαν: "Δεν ξέρουμε, τί είπες. Αλλά είπες λίγα."
Παραθέτουμε ένα ποίημα του Καβάφη, για την προτίμηση του μικρού:
Φιλέλλην
Την χάραξι φρόντισε τεχνικά να γίνει.
Έκφρασις σοβαρή και μεγαλοπρεπής.
Το διάδημα καλύτερα μάλλον στενό·
εκείνα τα φαρδιά των Πάρθων δεν με αρέσουν.
5
Η επιγραφή, ως σύνηθες, ελληνικά·
όχ’ υπερβολική, όχι πομπώδης —
μην τα παρεξηγήσει ο ανθύπατος
που όλο σκαλίζει και μηνά στην Ρώμη —
αλλ’ όμως βέβαια τιμητική.
10
Κάτι πολύ εκλεκτό απ’ το άλλο μέρος·
κανένας δισκοβόλος έφηβος ωραίος.
Προπάντων σε συστήνω να κοιτάξεις
(Σιθάσπη, προς θεού, να μη λησμονηθεί)
μετά το Βασιλεύς και το Σωτήρ,
15
να χαραχθεί με γράμματα κομψά, Φιλέλλην.
Και τώρα μη με αρχίζεις ευφυολογίες,
τα «Πού οι Έλληνες;» και «Πού τα Ελληνικά
πίσω απ’ τον Ζάγρο εδώ, από τα Φράατα πέρα».
Τόσοι και τόσοι βαρβαρότεροί μας άλλοι
20
αφού το γράφουν, θα το γράψουμε κι εμείς.
Και τέλος μη ξεχνάς που ενίοτε
μας έρχοντ’ από την Συρία σοφισταί,
και στιχοπλόκοι, κι άλλοι ματαιόσπουδοι.
Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ.
[1906, 1912*]
Όλες οι αντιδράσεις:
ELeni Deré και Mihail Mamaloudis

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΡΧΙΖΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Με αυτούς τους στίχους του Δαβίδ αρχίζω τη μέρα μου,
"η δε ψυχή μου αγαλλιάσεται
επί τω Κυρίω,
τερφθήσεται
επί τω σωτηρίω αυτού."
Η ψυχή μου θα χαίρεται πολύ
που ο Κύριος ζει,
και θα ευχαριστιέται να νιώθει
που κάθε στιγμή
ο Κύριος τη σώζει
από το φόβο του θανάτου.
Ο Κύριος θα έχει το λόγο Του
που θέλει να ζω
κι εγώ θα έχω
βέβαιη ελπίδα.

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΥΜΝΟΤΗΤΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Ένας βασιλιάς είχε όμορφη γυναίκα και

διέταξε τον υπηρέτη του να τη δει
γυμνή. Ο υπηρέτης αρνιόταν
στην αρχή αλλά ,ύστερα από την επιμονή
του βασιλιά , δέχτηκε κι ένα βράδυ
που η γυναίκα γδύθηκε για να
κοιμηθεί, την είδε γυμνή.
Την άλλη μέρα η γυναίκα του βασιλιά που
κατάλαβε τι είχε γίνει, διέταξε
τον υπηρέτη να σκοτώσει το βασιλιά
απειλώντας τον πως, αν δεν το κάνει θα διατάξει να
του πάρουν το κεφάλι. Ο υπηρέτης υπάκουσε και
σκότωσε το βασιλιά. Πιθανόν από τότε
έγινε παροιμιώδης, πως όταν
η γυναίκα χάσει την ντροπή της, είναι επικίνδυνη.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

Του Μοσχου Λαγκουβάρδου

  

Αναρωτιέμαι , τι προσέφερε η Εκκλησία στη Λάρισα.

 Μια φορά  είχαν  τον μακαρίτη τον Τζων Κένεντυ, τότε πρόεδρο των

Ηνωμένων Πολιτειών, τί προσέφερε η πατρίδα

στον πολίτη. Ο Τζών Κένεντυ απάντησε με το

ερώτημα είναι, τι προσέφερε ο πολίτης  στην πατρίδα του.

Παραλλάσσοντας το ερώτημα  αυτό στον Κένεντυ

Θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος , τι προσέφερε η Εκκλησία

εννοείτε, τι πνευματικό προσέφερε η Εκκλησία στη Λάρισα.

 Είναι γνωστό ότι η  αποστολή της Εκκλησίας είναι κυρίως πνευματική.

Η Εκκλησία κάνει βέβαια και καλά έργα , αλλά η αποστολή της δεν είναι

να κάνει καλά έργα. Η αποστολή της είναι κυρίως  να αγιάζει τον κόσμο, με τα μυστήρια ,

με τη  χριστιανική διδασκαλία και μέσω του χριστιανικού βιβλίου.  

Καλόν θα ήταν να υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι

εργάζονται για την ανάδειξη των έργων της χριστιανικής γραμματείας   , αλλά δυστυχώς

, δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις.  Είναι κρίμα, που

Παρά την ευκολία της έκδοσης του βιβλίου, δεν έχει εκδοθεί ακόμα ένας οδηγός του χριστιανικού βιβλίου.

 Οι γράφοντες βιβλία με ορθόδοξο χριστιανικό περιεχόμενο δεν παραπονούνται που τα βιβλία τους δεν διαβάζονται και θάβονται εν τη γενέσει τους. Ήταν ανάγκη αυτών που γράφουν , να γράψουν αυτά τα βιβλια. Η χαρά τους είναι που γνωρίζει ο Θεός τα έργα τους και δεν περιμένουν την αναγνώριση του κόσμου.  

Ας μη μας διαφεύγει ότι η  μεγαλύτερη αμαρτία που μας χωρίζει απ΄ το Θεό είναι η ανθρωπαρέσκεια. Ο δαίμων της ανθρωπαρέσκειας  δεν νικιέται εύκολα και πολλές φορές

δε νικιέται ποτέ με την προσπάθεια του ανθρώπου, παρά μόνο με τη δύναμη του Θεού.

mlvardospot.blogspot.com  

  


Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ποιό είναι το νόημα του περίφημου τετράστιχου
Του Γεωργίου Βιζυηνού, που ερωτεύθηκε μια
Μικρή κοπέλα και έχασε τα λογικά του;
Είναι ότι από τότε που έγινε γνωστό ότι τρελάθηκε
Από το πένθος του, άλλαξαν τα πάντα. Άλλαξε
Κι η κοπέλα που αγαπούσε, το ξανθό και γαλανό κορίτσι
Ακόμα και ο ρυθμός του κόσμου.
Ή το νόημα είναι ότι από τότε που πενθούσε γιατί έχασε
Το ξανθό και γαλανό κορίτσι μεταβλήθηκε κι ο ρυθμός του
Κόσμου.
Το νόημα εξαρτάται από ένα κόμμα.
Το τετράστιχο είναι αυτό:
Από τότε που πενθώ/
το ξανθό και γαλανό/
και ουράνιο φως μου/
μετεβλήθη εντός μου/
κι ο ρυθμός του κόσμου.
Πού πρέπει να μπει το κόμμα; Μετά το ρήμα «πενθώ»
ή μετά το ουσιαστικό «φως μου»; Αν μπει μετά το «πενθώ»,
σημαίνει ότι με το πένθος του, δηλαδή μετά την πάθησή του ,
άλλαξε το κορίτσι κι ο κόσμος απέναντί του.
Αν μπει μετά το «φως μου» σημαίνει ότι μετά την πάθησή του
άλλαξε ο κόσμος απέναντί του, όχι όμως και το κορίτσι που
το αγαπούσε ακόμα κι όταν ήταν άρρωστος.
Μεγάλος ποιητής και συγγραφέας ο Βιζυηνός, που τελείωσε τη ζωή του στη μοναξιά ,σε κάποιο φρενοκομείο!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...