Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Δικαιοσύνη

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης"
Υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο; Όταν δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τίποτα και κανέναν, ποιόν μπορούμε να εμπιστευθούμε; Η Γραφή λέει, εκ του λόγου σου δικαιωθήση και εκ του λόγου σου καταδικασθήση.
Μήπως πρέπει να προσέξουμε το λόγο, δηλαδή το ήθος" των πολιτικών;
Στην Αγγλία η Βασίλισσα Ελισσάβετ, άρχιζε το λόγο του θρόνου με αυτήν την στερεότυπη φράση: στην Αγγλία έχουμε δικαιοσύνη.
Μπορούσαν άραγε και οι φτωχοί να επικαλεστούν τη δικαιοσύνη της Αγγλίας και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τα δικαιώματά τους ανθρώπινα, πολιτικά κ.ά. ;
Στην Ελλάδα το Σύνταγμα θεσπίζεται στο Όνομα της Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Αγίας Τριάδος, που σημαίνει ότι ακόμα κι οι φτωχοί, μπορούν να επικαλούνται το όνομα της Αγίας Τριάδος, δηλαδή την Υγιαίνουσα Διδασκαλία της Αγίας Τριάδος;
Κάποιος λέει, πως όταν η γυναίκα χάσει την ντροπή, ο κόσμος θα καταστραφεί. Μήπως είμαστε τώρα κοντά στην εποχή αυτή;

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Το παράδειγμα της Εκκλησίας

Moschos Lagouvardos

«Όλη η τραγωδία της ανθρωπότητος έγκειται στο ότι δε μπορεί ο άνθρωπος να μείνει ούτε λίγα λεπτά της ώρας, μόνος στο δωμάτιό του, χωρίς να κάνει τίποτε.» Βλάσιος Πασκάλ
Ποιο παράδειγμα μας δίνει η Εκκλησία, «συν πάσι τοις αγίοις», διά των αγίων ;
Μας δίνει το παράδειγμα της «ονειροπόλησης»; Όχι.
Μας δίνει το παράδειγμα της «παπαγαλίας»; Όχι.
Της «αργολογίας»; Όχι.
Θα λογοδοτήσουμε δια πάν «ρήμα αργόν». «Από του λόγου σου δικαιωθήσει και από του λόγου σου καταδικασθείσει.»
Μας δίνει παράδειγμα της μελέτης; Ναι. ( αλλ’ η εν τω Κυρίου το θέλημα αυτού και εν τω νόμω αυτού μελετήσει ημέρας και νυκτός. Ψαλμός 1ος)
Μας δίνει το παράδειγμα της προσευχής; Ναι. (Αδιαλείπτως προσεύχεσθε.)
Μας δίνει το παράδειγμα της νηστείας; Ναι. («Τούτο το γένος των δαιμόνων δεν εξέρχεται ειμή διά νηστείας και προσευχής)
(Πίσω από κάθε αμαρτία βρίσκεται ο διάβολος και μας κατευθύνει και μας διαμορφώνει και πρέπει «είσω πέμπειν τον νουν», να στρέψουμε μέσα μας τον νουν, για να μας καθαρίσει το Πνεύμα από πάσης κηλίδος. Αν δεν έχουμε το νου μας στραμμένο μέσα μας, πώς θα έλθει το Άγιον Πνεύμα , για να σκηνώσει «εν ημίν» και να μας καθαρίσει «από πάσης κηλίδος» και «σώσει τας ψυχάς ημών» από το «σαρκικό φρόνημα», από την κατεύθυνση και την διαμόρφωση του διαβόλου, από το «γέννημα των εχιδνών»;).
Πώς στρέφουμε το νου μέσα μας;
Πώς γινόμαστε δεόμενοι;
«Μετά χαράς την δέησιν ποιούμενοι». «Αφορώντες εις τον της πίστεως οδηγόν και τελειωτήν Ιησούν». «Επιγιγνώσκοντες την ενοίκησιν του Χριστού».

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Άνθρωποι και μηχανές

 του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Άνθρωποι και μηχανές
Άνθρωποι και μηχανές διεξάγουν ανειρήνευτο πόλεμο μεταξύ τους, ποιός θα εξοντώσει τον άλλον. Πόσο άραγε με τη διαρκή εξέλιξη θα μπορούν οι άνθρωποι να έχουν τον έλεγχο των μηχανών;
Ήδη οι άνθρωποι δεν ελέγχουν πλήρως τις μηχανές. Αν οι άνθρωποι ελέγχουν τις μηχανές, πώς εξελίσσονται τα φονικά όπλα σε τέτοιο βαθμό, που απειλούν την ύπαρξη του ανθρώπου; Και πώς σε πολλούς τομείς η ζωή του ανθρώπου εξαρτάται πλήρως από τις μηχανές; Τι θα συμβεί μακροχρονίως, όταν οι μηχανές εξελίσσονται από μόνες τους, χωρίς την έγκριση του ανθρώπου;
Οι μηχανές γίνονται ολοένα πιο ικανές να αποφασίζουν οι ιδιες για την εξέλιξή τους και να αγνοούν τη γνώμη και τη θέληση του ανθρώπου. Και ενώ οι μηχανές έχουν τη δύναμη να αγνοούν τον άνθρωπο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον άνθρωπο.
Πόσο είναι βέβαιο αν ο άνθρωπος θα έχει τη θέληση και τη δύναμη να ελέγξει την εξέλιξη των μηχανών στο μέλλον, αφού και σήμερα δεν είναι βέβαιο , αν μπορεί να το κάνει.
Αν είχε αυτή τη θέληση και τη δύναμη, γιατί δεν το κάνει από σήμερα, αφού είναι βέβαιο ότι η ύπαρξη της ζωής κρέμεται από την απόλυτη «θέληση» και τη «δύναμη» των μηχανών;
Μπορούμε άραγε να ελπίζουμε ότι οι μηχανές θα αλλάξουν «φύση» και θα «λυπηθούν» τον εαυτό τους και τον άνθρωπο; Ο Λόγος του Θεού δε μας δίνει αυτή την ελπίδα. Αντίθετα, ο κόσμος αυτός θα καταστραφεί και η Κτίση θα ανακαινισθεί εκ βάθρων!
 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Η ελληνική πάλη στο χωριό, 'ηταν να βάλεις τον αντίπαλο στη θέση του ηττημένου, δηλαδή με την πλάτη στο έδαφος.
Αυτό το απλό μέσον να νικάς το εφαρμόζουν και τα ζώα. Τα ζώα ξέρουν κι αυτά πώς μόνο η στάση σου αρκεί να σε καταδικάσει. Έτσι όταν βλέπουν ότι ο αντίπαλος είναι αισθητά δυνατότερος ή αγριότερος ή όταν νομίζουν ότι είναι έτσι, ενώ δεν είναι, παίρνουν από την αρχή τη στάση του νικημένου και ο νικητής κερδίζει τη νίκη χωρίς μάχη.
Το είδος αυτό της πάλης εφαρμόζουν και μερικά κράτη, τα οποία είναι μαθημένα να υποκρίνονται και να παριστάνουν τους νικητές χωρίς μάχη. Τα κράτη αυτά δεν πολεμούν ποτέ. Καταπονούν τους αντιπάλους τους, μέχρι να τους εξασθενίσουν και να αρπάξουν ό,τι βρίσκουν αφύλακτο!
Την ίδια τακτική πολέμου εφαρμόζει η γάτα και νικάει το φίδι, που αφήνει το στοιχείο του αιφνιδιασμού στη γάτα, λόγω της φρονιμάδας του, είναι το πιο φρόνιμο ζώο στη γη.
Για να κουράζεις τον αντίπαλο και να τον νικάς χωρίς μάχη είναι να τον αιφνιδιάζεις βάζοντάς τον από την αρχή σε θέση κατηγορουμένου ή αμυνομένου.
Πρέπει να είσαι έτοιμος να αναποδογυρίζεις τις στάσεις και να βάζεις εσύ αιφνιδιαστικά τον δήθεν επιτιθέμενο στη θέση του αμυνομένου με μόνο τις τρεις αυτές λέξεις; ΜΗ ΒΑΖΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ Σ' ΑΥΤΟ". Έτσι ο δήθεν επιτιθέμενος αιφνιδιάζεται και δεν ξέρει, πού πρέπει να δώσει σημασία.
Μόλις οι Πέρσες είπαν ότι τα δορατά τους, ,θα σκεπάσουν τον ήλιο, οι Έλληνες απάντησαν αμέσως, με δίνετε σημασία σ' αυτό, θα πολεμάμε υπό σκιάν.
Πράγματα άν και μια χούφτα στρατός επιτέθηκε τρέχοντας και σκορπίζοντας τον πανικό σε πεζούς, ιππικό και ελέφαντες που έτρεχαν να σωθούν. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Όταν ο Θεός επιτρέπει να ηγούνται όπως λέει ο Ησαϊας "παιδάρια"!

Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ
Οι άγγελοι υπάρχουν και μας φυλάγουν. Αν δεν μας φύλαγαν, θα μάς έκαναν σκόνη οι δαίμονες σε μια στιγμή. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στους αγγέλους. Η πλήξη δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αγνωμοσύνη. Είναι το λιγότερο που πληρώνουμε για την αγνωμοσύνη μας.
Η πλήξη δεν τολμάει να με πλησιάσει όταν νιώθω ευγνωμοσύνη προς τους αγγέλους. Με την ευγνωμοσύνη γινόμαστε πράοι και ταπεινοί. Δεχόμαστε με ευχαρίστηση τα πάντα από το χέρι του Θεού.
"Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. "

ΜΗ ΔΙΝΕΙΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πού βρίσκεται η δύναμη στις τρεις αυτές λέξεις; Ίσως να βρίσκεται στη συνειδητοποίηση ότι έχουμε τη δύναμη να δίνουμε ή να μη δίνουμε σημασία σε κάτι.
Χμ, λες στον εαυτό σου, ώστε μπορώ και να μη δίνω σημασία;
Έχει σημασία να μπορούμε να δίνουμε ή να μη δίνουμε σημασία, δεδομένου ότι πρόκειται πάντα για την κόλαση. Πώς αλλιώς θα ίσχυε η αλήθεια, ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας. Μη δίνεις σημασία σ' αυτό σημαίνει, θα μπορούσες και να μην μεγαλοποιήσεις τόσο την κόλαση. Θα μπορούσα να πω και στον ίδιο το διάβολο, να μη δίνει σημασία; Φαντάζεσαι πώς θα τα χάσει;
Έτσι φαντάζομαι σκεφτόταν ο Σουηδός συγγραφέας του Χρονικού του Σαν Μικέλε όταν έλεγε πώς ούτε ο διάβολος μπορεί να βλάψει αυτόν που γελάει.

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Ποια πρότυπα προβάλλονται για να προσελκύσουν τους νέους;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Όταν πουλήθηκε ως σκλάβος ο Αίσωπος, ο δουλέμπορος τον ρώτησε τί ξέρει να κάνει. Ο Αίσωπος απάντησε ότι ξέρει να διευθύνει ανθρώπους και ο Ξάνθος τον αγόρασε και τουι ανέθεσε την μόρφωση των παιδιών του. Την  εποχή εκείνη την ευθύνη της μόρφωσης των παιδιών είχε η οικογένεια , η οποία  για το σκοπό αυτό προσλάμβανε παιδαγωγούς.  

Στην εποχή μας τα σχολεία δεν παρέχουν μόρφωση. Η μόρφωση δεν ενδιαφέρει κανέναν ούτε την οικογένεια ούτε το κοινωνικό σύνολο. Το ενδιαφέρον όλων είναι η οικονομία . Το κράτος εφοδιάζει τους νέους με γνώσεις απαραίτητες για να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα. Είναι επόμενο να μην προβάλλονται πρότυπα μόρφωσης. Πού θα οδηγήσει η τακτική αυτή;  

Ο άνθρωπος-κανάλια

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο άνθρωπος-κανάλια
Ο άνθρωπος είναι ό,τι σκέφτεται. Ο άνθρωπος σκέφτεται τις σκέψεις που ακούει στα κανάλια, ό,τι άσχημο ακούει. Το καλό και να το ακούσει δεν είναι διαμορφωμένος στο να δέχεται το καλό.
Αν πεις στο κυρ Γιώργο ότι σήμερα φαίνεται καλά, θα σου απαντήσει "Καλά κι' ". Δε δέχεται να ακούει το καλό, Είναι διαμορφωμένος από τις σκέψεις των καναλιών. Σήμερα ο κυρ Γιώργος πήγε στο γιατρό. Ο γιατρός του είπε, ότι είναι καλά. Ο κυρ Γιώργος είπε στο γιατρό: "Καλά και;"
Το σημερινό κοινό της τηλεόρασης είναι έτοιμο για την ανθρωποθυσία. Έχει ήδη φάει το τελευταίο πιάτο, απαραίτητο για να συναινέσει στην ανθρωποθυσία το "ιερό σφάγιο". Το τελευταίο πιάτο είναι η "καλοπέραση" χάρις στις μηχανές. Κανείς από αυτούς που δέχθηκαν την ύπνωση, δεν σκέφτεται ότι οι μηχανές χωρίς τον πολιτισμό, θα καταστρέψει τον άνθρωπο- κανάλια. Κανείς δεν είναι σε θέση να πετάξει το δέκτη του στα σκουπίδια.
( Συνεχίζεται)
 dis
 

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Η τέχνη "τρίτον τι της αληθείας" (Πλάτων)

 


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Η τέχνη «τρίτον τι της αληθείας» (Πλάτων) 1
Η φιλολογία για τη φωνή μιας υψιφώνου δεν είναι το ίδιο με την ακρόαση της φωνής της και με τα αισθήματα που νιώθουμε οι φίλοι της μουσικής της. Προσωπικά με ενδιαφέρει η αισθητική εμπειρία, που μου χάρισε η υψίφωνος και λιγότερο ή καθόλου η αισθητική ανάλυση μιας ακόμα και της πιο εμπεριστατωμένης κριτικής κάποιου κριτικού της τέχνης.
Με το παράδειγμα αυτό αναφέρομαι στη μεγάλη σύγχυση, που παθαίνει ο άνθρωπος της εποχής μας με την πληθώρα των εντυπώσεων που δέχεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διακρίνει αυτά τα ίδια τα πράγματα από την εικόνα των πραγμάτων, που κομίζουν στην ευαισθησία μας τα πάμπολλα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα, οι σύγχρονοι αναμεταδότες.
Με την ευκαιρία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, την οποία μας παρεχώρησε ευγενικά το ραδιόφωνο της ιεράς Μητροπόλεως Λάρισας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονα θέματα σε αναφορά με την Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία, πρέπει να επιλέξουμε από φλέγοντα θέματα, αυτά που απασχολούν περισσότερο τον νέο ακροατή.
Όταν κάποτε ρώτησα έναν ποιητή σε ποιόν να απευθύνομαι, είπε, στον «ιδανικό αναγνώστη»! Δεν μου είπε, ποιόν εννοεί «ιδανικό αναγνώστη». Αυτό το άφησε στη δική μου επιλογή. Πέρασαν από τότε πολλά χρόνια. Βρισκόμουν στα πρώτα βήματα στη λογοτεχνία. Κι όμως το ερώτημα παραμένει αναπάντητο, ώστε κάθε φορά, πρέπει να καταβάλω την ίδια κοπιαστική προσπάθεια, για την επικοινωνία μου με το κοινό.
Θα μου πείτε, τί ανάγκη είναι να επικοινωνείς γράφοντας; Δεν έχουν όλα γραφτεί; Θα απαντήσω με την ίδια απάντηση που έδωσε ο Φρανς Λιστ, όταν τον ρώτησε κάποιος, κύριε Λιστ, γιατί γράφετε, αφού όλα έχουν γραφτεί; Όλα έχουν γραφτεί, απάντησε ο μεγαλοφυής συνθέτης , αλλά δεν έχουν όλα ακουστεί! Είναι γνωστή η ευαισθησία του Λιστ, για την μουσική καλλιέργεια της νεολαίας. Είναι κλασικό το βιβλίο του «Συμβουλές στους νέους μουσικούς»!
(Συνεχίζεται)

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Κάθε πρωί

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Κάθε πρωί σκέφτομαι πώς θα λύσω το πρόβλημα της ημέρας. Κάθε μέρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα καινούριο ή και παλιό. Ευτυχώς έμαθα νωρίς να λύνω προβλήματα γράφοντας το πρόβλημα. Για μένα είναι καλό να γράφεις το πρόβλημά σου για τους εξής λόγους; Πρώτον, διότι το ανεβάζεις στη φωτεινή συνείδησή σου απ΄ το σκοτεινό σου υποσυνείδητο ή και αρνητικό ασυνείδητο. Δεύτερον, διότι το πρόβλημα με το οποίο αξίζει να ασχολούμαστε είναι αυτό που αφορά όλο το είναι σου και όχι μόνο τα εξωτερικά στοιχεία, τα οποία είναι και τα πιο αδύνατα και ανούσια. Τρίτον διότι το πρόβλημα πού αξίζει να γραφεί, θα σου δώσει κάτι που θα μείνει, κάποια πνευματική εμπειρία που θα σε κάνει έμπειρο. Θα μπορείς να πεις ότι κάτι έμαθες από τις δοκιμασίες σου. Για μένα η αγάπη μου στο γράψιμο, με βοήθησε στη λογοτεχνία, αφού όπως λένε οι φίλοι ακόμα κι αν διαφωνούν με αυτά που γράφω, έχουν την ικανοποίηση, ότι κάτι έχουν πάντοτε να κρατήσουν από αυτά.

Μια φορά , στο χωριό Δέντρα Τυρνάβου, με σταμάτησε στο δρόμο ένας γέρος αγρότης και μου είπε:
-Με μαλώνει η γριά μου επειδή κρατώ αυτά που γράφεις. Μου λέει, εσύ γέρασες, γιατί τα κρατάς; Πότε θα τα ξαναδιαβάσεις. Τα κρατώ για τα εγγόνια μου, της λέω.
Ας είναι καλά οι ευγενικοί αναγνώστες μου!| Τους ευχαριστώ για την καλύτερη κριτική που έλαβα ποτέ στο μισό αιώνα και πλέον της λογοτεχνικής μου ζωής.

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Το νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου

 'Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν οι παλιοί έλεγαν δεν έχουν τίποτε εννοούσαν δεν είναι τίποτε. Την εποχή του Ομήρου "ύπαρξη του ανθρώπου" ήταν η περιουσία. Ακόμα και στη σημερινή εποχή στο χωριό μου λένε "αυτός που δεν έχτισε σπίτι και δεν πάντρεψε κόρη" δεν είναι κύριος.
Σε κάποια έρευνα που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, βρέθηκε πως εβδομήντα τέσσερις στους εκατό είχαν ιδιόκτητο σπίτι, όταν την ίδια εποχή στις Ηνωμένες Πολιτείες όλες οι κατοικίες ανήκαν στις ιδιωτικές τράπεζες.
Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλσων, ο οποίος είναι και ο συντάκτης του ισχύοντος Αμερικανικού Συντάγματος, ως πρώτο άρθρο του, όρισε, το νόμισμα να το εκδίδει το κράτος, για να ελέγχεται από το κράτος. Σε σχόλιό του στο άρθρο αυτό ο Ουίλσων γράφει πως Αν το νόμισμα το εκδίδουν ιδιωτικές τράπεζες από τις οποίες το κράτος δανείζεται με τόκο, το εθνικό νόμισμα, όπως γίνεται, όλες οι ιδιοκτησίες των Αμερικανών, θα περιέλθουν στις ιδιωτικές τράπεζες.
Όποιος πρόεδρος από την αρχή των ΗΠΑ επιχείρησε να εφαρμόσει το άρθρο αυτό, το πλήρωσε με τη ζωή του, μέχρι και τον Κένεντυ. Το ίδιο συνέβη και σε άλλα κράτη (Σαντάμ, Καντάφι κ.ά.)
Το νόμισμα είναι το μόνο πράγμα στον κόσμο που γίνεται εκ του μηδενός! Είναι πράγματι απίστευτο το μυστήριο που σκεπάζει το νόμισμα και την οικονομία. Γιατί άραγε είναι ένα μυστήριο η οικονομία; Μια απάντηση είναι, για να βρίσκεται ο άνθρωπος πάντα στο πνευματικό σκοτάδι και να χειραγωγείται δια του τρόμου και της αγωνίας.
Το νόμισμα είναι σαν τα έντυπα των εισιτηρίων στο αεροπορικό
ταξίδι. Τί θα σκεφτόσουν αν πήγαινες στο αεροδρόμιο για κάποιο ταξίδι σου με το αεροπλάνο και σου έλεγαν, πως δεν γίνονται αεροπορικά ταξίδια. Θα ρωτούσες γιατί δε γίνονται; Μήπως έχουν βλάβη τα αεροσκάφη; Όχι δεν έχουν καμία βλάβη; Μήπως απεργεί το προσωπικό; Όχι, δεν απεργεί, είναι όλοι στη θέση τους. Μήπως υπάρχει έλλειψη καυσίμων; Όχι, υπάρχουν καύσιμα; Ε, τότε γιατί δεν πετούν τα αεροπλάνα σας; Δεν πετούν τα αεροπλάνα διότι δεν υπάρχουν εισιτήρια στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Και γιατί δεν τυπώνεται εισιτήρια, αφού δεν έχετε
Κανείς δεν ξέρει να σου πει.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί ή και συνέβη, όταν υπήρχε στην πείνα του 30 στην Αμερική πέθαναν εκατομμύρια άνθρωποι, αν και υπήρχε υπερεπάρκεια αγαθών, τα ράφια των καταστημάτων ήταν γεμάτα κι ο κόσμος πέθαινε, διότι οι τράπεζες έκαναν εμπάρκο ρευστού. Δεν υπήρχε ρευστό, δηλαδή τυπωμένο χαρτί. Προκειμένου όμως για να μετάσχει η Αμερική στον πόλεμο, οι τράπεζες χορήγησαν άφθονο ρευστό για την κατασκευή των όπλων με τα οποία η Αμερική μπήκε στον πόλεμο.
Ο Ουίλσων, ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του!

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Πιστεύοντας στη βοήθεια του Θεού

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Απόστολος Παύλος δεν είχε τίποτε, αλλά δεν τοκ έλειπε τίποτε. «τίποτε δεν έχω και τα πάντα κατέχω.» Θα μπορούσαμε άραγε να νιώθουμε κι εμείς σαν αυτόν; Εννοείται ότι θα μπορούσαμε, αν είχαμε την πίστη του Αποστόλου Παύλου.
Η παραβολή του οικονόμου της περιουσίας μιλάει για τη βοήθεια των φίλων σ΄αυτόν που έχει ανάγκη. Η αρχαία παροιμία λέει: ‘Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γινώσκεις», που σημαίνει ότι οι πιστοί φίλοι βοηθούν τον φίλο που έχει ανάγκη.
Άλλη μνεία της θείας βοήθειας κάνει η Καινή Διαθήκη στη Διδασκαλία του Ιησού να μη μεριμνάμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό ότι δεν είναι τίποτε παραμελημένο στη Δημιουργία. Ο Κύριος ορφανά κάνει, εγκαταλειμμένα δεν κάνει.
Στο βιβλίο της Γενέσεως διαβάζουμε ότι ο Ενώς προσευχήθηκε στο Θεό και ζήτησε τη βοήθειά του. Το ίδιο οι Ψαλμοί είναι γραμμένοι με πίστη στο Θεό και με εμπιστοσύνη ότι ο Θεός εισακούει τις προσευχές μας.
Στον πρόλογο του βιβλίου του M. Basilea Schlink “Αυτός που κανένα δε μπορεί να βλέπη λυπημένο» γράφει τα εξής:
«Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ ενός Θεού μακρυνού, άπιαστου , ακατανόητου και της ζωής του, με τους γήινους περιορισμούς της, με τους πόνους και τις θλίψεις της;
Η σημερινή ανθρωπότητα δε βρίσκει καμιά σχέση ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο, ούτε καν την ελάχιστη. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να υπερνικήσει την θλίψη της παρά με ναρκωτικά και άλλα ηρεμιστικά που την οδηγούν σε μια απελπισία ακόμα πιο μεγάλη. Και παρόλα αυτά η δυνατότητα αυτής της επαφής με το Θεό είναι δοσμένη , μάλιστα μιας πολύ στενής επαφής. Είναι η προσωπική σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που ενώνει το παιδί με τον πατέρα του. Αυτό που δεν μπορούμε να συλλάβουμε με τον ανθρώπινο νους μας , είναι παρόλα αυτά ένα πραγματικό γεγονός. Είμαστε παιδιά αυτού του άγιου και μακρινού Θεού όταν πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό, τον μονογενή Του Υιό. Διά μέσου αυτού, ο Θεός πατέρας μας πλησίασε με τρόπο θαυμαστό. Με τη θυσία της ζωής του που έκανε ο Υιός Του μας πρόσφερε το προνόμιο να είμαστε παιδιά Του. Κάθε μέρα επίσης θέλει να μας αποκαλύπτει με καινούριο και διαφορετικό τρόπο την πατρική του αγάπη.
Αυτή η ομολογία πίστεως χωρίς αμφιβολία κυκλοφορεί θεωρητικά ανάμεσα στους χριστιανούς, παρ΄όλ’ αυτά όμως πρέπει ν’ αποκαλυφθεί και πάλι στην πράξη και σ΄ένα μεγάλο μέρος να βιωθεί πραγματικά.
Αυτό μου φαίνεται απαραίτητο πρώτα απ΄ όλα για την εποχή μας, όπου η απειλή μιας τρομερής καταστροφής από ένα ατομικό πόλεμο κρέμεται πάνω μας. Μόνο εκείνος που θα έχει μάθει να βρίσκει καταφύγιο κοντά στον ουράνιο Πατέρα, θα βοηθηθεί και θα μπορέσει ν’ αντέξει τα χειρότερα με εμπιστοσύνη και δύναμη. Τα λόγια που ακολουθούν γραμμένα για κάθε μέρα του χρόνου έχουν την πρόθεση να συμβάλουν στην επιτυχία αυτού του σκοπού.»
M.Basilea Schlink: Αυτός που κανένα δεν μπορεί να βλέπη λυπημένο.

ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι αιρετικοί χωρίζουν τους ανθρώπους σε καλούς και σε κακούς. Καλοί είναι αυτοί που ο αιρετικός τους συνδέει με το κέρδος και κακοί είναι αυτοί, που ο αιρετικός τους συνδέει με τη ζημία.
Φωτεινά πνεύματα στη Δύση καλούν το δυτικό κόσμο να βάλει όρια στη βουλησιαρχία του. Πρέπει ο κόσμος αυτός, που το μοντέλο του τείνει να γίνει παγκόσμιος, να βάλει όρια στο εμπόρευμα.
Ο Άγιος Ιουστίνος του Τσίλιε, στο βιβλίο του Οδός Θεογνωσίας, Εκδόσεις "Γρηγόρη", στο κεφάλαιο Γνώση και Θεωρία, σελ. 221, γράφει:
"Στην πνευματική γνώση συμμετέχουν όλες οι αρετές. Η γνώση αυτή είναι καρπός της εργασίας των αρετών. Και από την εργασία των αρετών γεννιέται η πνευματική γνώση. (...)
Η πρώτη και σπουδαιότερη προϋπόθεση της πνευματικής γνώσεως είναι η υγιής ψυχή, το υγιές όργανο της γνώσεως. "Η γνώσις γέννημα εστι της υγείας της ψυχής και αποκτάται με την μακρά εργασία των ευαγγελικών αρετών (...)
Η πιο βαθιά και η πιο εξαντλητική απάντηση, που μπορεί να δώσει στο έρώτημα αυτό ο άνθρωπος, είναι η απάντηση που δίνει ο άγ. Ισαάκ με διαλογική μορφή;
"Ερώτησις: Καί τί εστίν η γνώσις;
Απόκρισις: Αίσθησις της ζωής της αθανάτου.
Ερώτησις: Και τι εστιν η ζωή η αθάνατος;
Απόκρισις; Αίσθησις εν Θεώ. (...) "Τη γαρ γλυκύτητι της επιγνώσεως του Θεού ουκ έστι ουδέν όμοιον."
Σύμφωνα με αυτά η γνώση είναι η νίκη πάνω στη θνητότητα, σύνδεση της εδώ ζωής με την αθάνατη, ένωση του ανθρώπου με το Θεό."

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Το τελευταίο άλυτο πρόβλημα

  του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το τελευταίο άλυτο πρόβλημα
Το τελευταίο άλυτο πρόβλημά μας, θα ήταν αν υπήρχε θα ήταν σαν μια τελευταία παράσταση στο θέατρο, που όμως δεν παίχθηκε. Οι θεατές μας θα διαμαρτύρονταν και με το δίκιο τους, αφού η διαφημισμένη τελευταία παράσταση δεν έγινε καν!
Στην Αμερική λειτουργούσε ένα τέτοιο θέατρο ελευθέρων παραστάσεων, όπου ο καθένας μπορούσε να κάνει την τελευταία του παράσταση, με έναν μόνο όρο, ότι θα ήταν πραγματικά η τελευταία.
Μια κινηματογραφική ταινία με τίτλο «Η τελευταία παράσταση», αν θυμάμαι καλά, έχει θέμα την τελευταία παράσταση της ζωής του ήρωα της ταινίας στο αμερικάνικο θέατρο. Η ταινία τελειώνει με τις διαμαρτυρίες των θεατών, οι οποίοι ένιωσαν ότι διαψεύστηκαν, αφού όλη η παράσταση ήταν παράσταση της ζωής που συνεχιζόταν και με τίποτε δεν πίστεψε κανείς ότι αυτό που είδαν στη σκηνή ήταν το τέλος. Αυτό είναι το δράμα είπε, ο ήρωας της ταινίας στους θεατές, ότι κανείς δεν πιστεύει ότι έχουν τέλος τα βάσανα του ανθρώπου!
Η αναγραφή στο τέλος των ταινιών της λέξης «Τέλος» δείχνει ότι κανείς δεν πιστεύει από όσα βλέπει πως τελειώνει κάτι και δε συνεχίζεται κάπου αλλού ή και στο ίδιο αυτό μέρος της ταινίας. Έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ζωή είναι αιώνια και δεν τελειώνει ποτέ.
Πώς γίνεται όμως να είναι αιώνια, αφού ό,τι αρχίζει τελειώνει κάποτε. Ποιος όμως είδε τη ζωή του να αρχίζει; Αυτοί που δεν πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής διαλέγουν την πιο φτωχή άποψη για την ύπαρξή τους και για την ανυπαρξία τους. Αυτός που δεν πιστεύει ότι η ζωή είναι αιώνια καταντάει σ’ αυτήν την έλλειψη προοπτικής, επειδή πιστεύει στα είδωλα, που είναι πρόσκαιρα και δεν έχουν ζωή, αλλά όπως γίνονται απ΄ το μηδέν καταλήγουν στο μηδέν.
Όλα αυτά από την κοσμική άποψη. Ο πιστός ορθόδοξος χριστιανός πιστεύει στην Ανάσταση του Χριστού. Η ζωή δεν τελειώνει με το θάνατο του σώματος. Η πραγματική ζωή υπάρχει μετά το θάνατο. Τώρα βλέπουμε τα πράγματα σαν μέσα σε καθρέφτη. Στην αληθινή ζωή στη βασιλεία του Θεού, βλέπουμε πρόσωπο προς πρόσωπο!
(Συνεχίζεται)

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...