Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Ο Φεοντώρ Ντοστογιέφσκι διέκρινε τους ανθρώπους , με κριτήριο την ταπείνωση, σε δύο κατηγορίες; στους αγγελικούς και στους δαιμονικούς. Αγγελικοί είναι οι ταπεινοί και δαιμονικοί είναι οι μη ταπεινοί.
Θα έλεγα στον Ντοστογιέφσκι, αν είμασταν φίλοι, Φεοντώρ, με κριτήριο την ταπείνωση μπορείς να κάνεις πολλές διακρίσεις. Μπορείς π.χ. να διακρίνεις τους ανθρώπους σε φωτισμένους και σε μη φωτισμένους. ή σε συνειδητούς και σε μη ασυνείδητους, σε αυτούς που κατακρίνουν και απωθούν και σε αυτούς που δεν κατακρίνουν ούτε απωθούν.
Γιατί η ταπείνωση έχει τόσο μεγάλη αξία; Θυμάμαι μια φορά θύμωσα πολύ, διότι διάβασαν στο ραδιόφωνο τις μεταφράσεις μου ποιημάτων των Λαξ, και δεν είπαν το όνομά μου; Τηλεφώνησα στον Λαξ και διαμαρτυρήθηκα λές και έφταιγε αυτός που παρέλειψαν το όνομά μου. Ο Λαξ εκ φύσεως ήταν πολύ ήσυχος άνθρωπος. Άλλωστε και το επώνυμό του σημαίνει "χαλαρός".
-Έγινα θηρίο, του λέω στο τηλέφωνο, γεμάτος θυμό.
-Δεν είσαι θηρίο, παιδί μου, είπε ο Λαξ με τη μεγαλύτερη ησυχία, που μπορείς να φανταστείς. Είσαι άνθρωπος.
Τα λόγια του Λαξ και η ησυχία του με συνέφεραν, αλλά δεν σκέφτηκα τί σημαίνουν. Σημαίνουν ότι ο άνθρωπος δεν παραφέρεται και μόνο τα θηρία παραφέρονται. Γιατί ο ΄.ανθρωπος δεν παραφέρεται και μόνο τα θηρία παραφέρονται; Ο άνθρωπος που παραφέρεται δεν είναι άνθρωπος.
Είναι άνθρωπος εν δυνάμει. Μπορεί να μην παραφέρεται, αλλά δεν το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος γεννιέται με όλα τα χαρίσματα, αλλά δεν καλλιεργεί όλα τα χαρίσματα.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στους ναούς της Ορθοδοξίας, ο Επίσκοπος εξέρχεται από την δεξιά Πύλη ψάλλοντας αυτήν την επισκοπική προσευχή, τρεις φορές, με ωραιότατο ήχο και γεμάτο μεγαλοπρέπεια, όπως ταιριάζει στο αριστούργημα αυτό της Ορθοδόξου Υμνολογίας:
Κύριε, Κύριε,
επίβλεψον εξ ουρανού,
και ίδε και επίσκεψαι
την άμπελον ταύτην.
Και κατάρτισαι αυτήν
ην εφύτευσεν η δεξιά Σου.