Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Όταν η μουσική διασπά την προσοχή μου στις λέξεις της νοεράς προσευχής, χρησιμοποιώ τη "βοηθητική ταχύτητα", που είναι η άσκηση. Με την άσκηση τίποτε δεν διασπά την προσοχή μου. Κι αφού όρεξη για άσκηση υπάρχει σχεδόν πάντα, κάνω άσκηση μαζί με την μουσική και την προσευχή.
Με το συνδυασμό της σωματικής άσκησης με τις λέξεις της Ευχής, νομίζω ότι είναι καλό, γιατί "σωματοποιούνται" οι λέξεις της Ευχής, με το πνευματικό τους περιεχόμενο. Μπορούμε να πούμε ότι οι κινήσεις του σώματος "πνευματοποιούνται. Άλλωστε ο νους δεν μένει ποτέ σιωπηλός. Αν δεν προσέχει τις ιερές λέξεις , θα προσκολλάται σε διάφορες άλλες κοσμικές λέξεις. Ευχής έργον είναι να έχουμε πάντα στο νου μας ό,τι κι αν κάνουμε, να το κάνουμε προς δόξαν του Θεού.
Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο στη σωματική άσκηση, η υπερβολή.
Με την προσοχή στις λέξεις της Ευχής συγκεντρώνονται όλοι οι λογισμοί στον εγκέφαλο κι αυτό είναι το ανίκητο όπλο κατά του διαβόλου.
Ειδικότερα στο θέμα αυτό ο Ιωάννης Ρωμανίδης γράφει στο βιβλίο του "Συμβολική Θεολογία, "όταν ο νους εαυτόν ορά, τα νοήματα όλα περιορίζονται εις τον εγκέφαλον." Όταν ο νους εαυτόν ορά εν τη καρδία." Τί σημαίνει "ο νους εαυτόν ορά εν τη καρδία" μόνο με την προσωπική του πείρα μπορεί να το μάθει κανείς.

Ο Ρόμπερτ Λάξ . στη μακρά διάρκεια της φιλίας μας , κατά την οποία κουβεντιάζαμε για διάφορα θέματα για την Τέχνη και για την Πίστη στο Χριστό, για την Νοερά Προσευχή είπε μόνο αυτά τα λόγια,: «να προσέχουμε στις λέξεις» (της Ευχής). που τα θυμάμαι πάντα .

Ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Η αγωνία του καιρού μας

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Γάλλος συγγραφέας, στοχαστής και μαχητής Ζωρζ Μπερνανός, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στό «Ευθύνη», με τίτλο «Η αγωνία του καιρού μας», θέτει το ερώτημα, αν η αγωνία του καιρού μας είναι αγωνία για την επερχόμενη διαρκή τυραννία. Και μολονότι δε θέλει να απαντήσει ο ίδιος, προτιμώντας να αφήσει τον αναγνώστη να απαντήσει για τον εαυτό του, εντούτοις φαίνεται πως η απάντησή του στο αγωνιώδες ερώτημά του είναι καταφατική.
Ο Μπερνανός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι δυνατόν να καταλυθεί για πάντα η ελευθερία του ανθρώπου. «Δεν έχουμε παρόμοιο παράδειγμα», λέει «στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, επειδή οι κατά καιρούς τύραννοι δεν ήταν σε θέση να καταλύσουν για πάντα την ελευθερία των λαών. Πράγμα που τώρα μπορεί να συμβεί (ή άρχισε ήδη να συμβαίνει), επειδή η τυραννία μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
«Η βιομηχανική οργάνωση παρέχει σήμερα στον απολυταρχικό δικτάτορα πόρους πρακτικά ανεξάντλητους. Εάν οι τυραννίες δεν μπόρεσαν ποτέ να διαρκέσουν, τούτο οφείλεται, πολύ απλά, στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν ποτέ ούτε αρκετά ισχυρές, ούτε αρκετά πλούσιες. Τώρα το σύστημα που επιβάλλει την τυραννία είναι
διαφορετικό απ' τους διαφόρους Ναζισμούς, διότι είναι αρκετά ισχυρό και ομοιογενές.»
Οι αλλοτινοί Ναζισμοί δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν μια διαρκή
τυραννία, κατά τον Μπερνανός, διότι καταργούσαν μεν τις ελευθερίες, αλλά ήταν ανίσχυροι μπροστά στο πνεύμα της ελευθερίας. Τώρα οι μελλοντικοί Ναζισμοί δεν θα είναι ανίσχυροι
απέναντι στο πνεύμα της ελευθερίας, διότι οι άνθρωποι παραιτούνται από αυτό.
«Παραιτούμενος ο άνθρωπος από το προνόμιο, το πιο ιερό, αλλά και το πιο επικίνδυνο, της παραδοσιακής Χριστιανοσύνης, αποφεύγει να χρησιμεύσει ως διαιτητής ανάμεσα στο φτωχό και στον πλούσιο και, καταργώντας και τους δύο, καθιερώνει την ισότητα στη δουλεία.»
Δεν είναι λοιπόν μόνον οι ανεξάντλητοι πόροι των μελλοντικών τυράννων η αιτία για την οποία μπορεί να επιβληθεί η παντοτινή δουλεία, αιτία είναι επίσης και η εθελοδουλία των ανθρώπων. Γιατί ο σημερινός κόσμος, αντίθετα με τους προηγούμενους, γίνεται θεληματικά δούλος; Ο συγγραφέας παρακάμπτει το εύλογο αυτό ερώτημα. Προκαλεί πράγματι φρίκη η προοπτική μιας δίχως τέλος τυραννίας.
Η πιο θλιβερή επισήμανση του συγγραφέα είναι ότι θα πάψουν οι άνθρωποι να αγαπούν την ελευθερία τους. Αυτός είναι πράγματι ένας θλιβερός, όσο και αστήρικτος ισχυρισμός. Οφείλεται μάλλον στην απόγνωση του Δυτικού Κόσμου, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας θέλησε ως κοινωνικό σύνολο να ζήσει χωρίς θεό και Θεώρησε την κοινωνία συμβατική, την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων τυπική (όχι ειλικρινή) και την αγάπη ανέφικτη!
Κατά τον Μπερνανός η κατάλυση της ελευθερίας και μάλιστα εις το διηνεκές, είναι αναπόφευκτη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο μελλοντικός τύραννος θα διαθέτει ανεξάντλητους πόρους και
δεύτερον, γιατί ο κόσμος παραιτείται από την ελευθερία του και γίνεται με τη θέληση του δούλος.
Η αντίκρουση των ισχυρισμών αυτών είναι, κατά τη γνώμη μας, η εξής: Πρώτον, η ελευθερία είναι πνευματικό αγαθό κι όπως μας βεβαιώνει το αψευδές στόμα του Κυρίου, το κακό στον πνευματικό τομέα έχει ηττηθεί: «Είδα το Σατανά, να πέφτει σαν αστραπή στη γη.» Δεύτερον, αν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι για τον απολυταρχικό δικτάτορα, είναι επίσης ανεξάντλητοι και για τον αντίπαλό του. Ήδη γίνονται επιτυχή πειράματα για τη φτηνή και χωρίς ραδιενεργά κατάλοιπα παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Και τρίτον, το σπουδαιότερο, που δεν έλαβε υπόψη του ο Μπερνανός είναι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η δουλεία είναι ασύμφορη για οποιονδήποτε μελλοντικό απολυταρχικό δικτάτορα.
Όπως κάνει η Αμερική σήμερα, βοηθώντας άριστους φοιτητές από όλο τον κόσμο να σπουδάσουν και να γίνουν καθηγητές στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά της κέντρα, έτσι θα κάνουν όλες οι μελλοντικές κυβερνήσεις, επειδή ο ελεύθερος άνθρωπος θα είναι πιο αποδοτικός από τον μη ελεύθερο. Δούλοι θα γίνονται μόνο αυτοί που από ραθυμία, από άγνοια, από ανευθυνότητα κι από ανωριμότητα επιθυμούν να ζουν ως δούλοι.
Με αυτό το σκάρτο και ψεύτικο υλικό καμιά απολυταρχική δικτατορία δεν θα πολυκαιρίσει. Οι χριστιανοί ορθόδοξοι είμαστε αισιόδοξοι. Πιστεύουμε, αντίθετα με το Δυτικό Κόσμο, ότι η κοινωνία δεν είναι συμβατική (κοινωνικό συμβόλαιο), αλλά είναι εκ φύσεως, ότι ο άνθρωπος δεν είναι άτομο, αλλά είναι πρόσωπο και ότι η αγάπη δεν είναι ανέφικτη, αλλά είναι εφικτή
"Μικρά συμβολικά δοκίμια"
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

Ο Φεοντώρ Ντοστογιέφσκι διέκρινε τους ανθρώπους , με κριτήριο την ταπείνωση, σε δύο κατηγορίες; στους αγγελικούς και στους δαιμονικούς. Αγγελικοί είναι οι ταπεινοί και δαιμονικοί είναι οι μη ταπεινοί.
Θα έλεγα στον Ντοστογιέφσκι, αν είμασταν φίλοι, Φεοντώρ, με κριτήριο την ταπείνωση μπορείς να κάνεις πολλές διακρίσεις. Μπορείς π.χ. να διακρίνεις τους ανθρώπους σε φωτισμένους και σε μη φωτισμένους. ή σε συνειδητούς και σε μη ασυνείδητους, σε αυτούς που κατακρίνουν και απωθούν και σε αυτούς που δεν κατακρίνουν ούτε απωθούν.
Γιατί η ταπείνωση έχει τόσο μεγάλη αξία; Θυμάμαι μια φορά θύμωσα πολύ, διότι διάβασαν στο ραδιόφωνο τις μεταφράσεις μου ποιημάτων των Λαξ, και δεν είπαν το όνομά μου; Τηλεφώνησα στον Λαξ και διαμαρτυρήθηκα λές και έφταιγε αυτός που παρέλειψαν το όνομά μου. Ο Λαξ εκ φύσεως ήταν πολύ ήσυχος άνθρωπος. Άλλωστε και το επώνυμό του σημαίνει "χαλαρός".
-Έγινα θηρίο, του λέω στο τηλέφωνο, γεμάτος θυμό.
-Δεν είσαι θηρίο, παιδί μου, είπε ο Λαξ με τη μεγαλύτερη ησυχία, που μπορείς να φανταστείς. Είσαι άνθρωπος.
Τα λόγια του Λαξ και η ησυχία του με συνέφεραν, αλλά δεν σκέφτηκα τί σημαίνουν. Σημαίνουν ότι ο άνθρωπος δεν παραφέρεται και μόνο τα θηρία παραφέρονται. Γιατί ο ΄.ανθρωπος δεν παραφέρεται και μόνο τα θηρία παραφέρονται; Ο άνθρωπος που παραφέρεται δεν είναι άνθρωπος.
Είναι άνθρωπος εν δυνάμει. Μπορεί να μην παραφέρεται, αλλά δεν το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος γεννιέται με όλα τα χαρίσματα, αλλά δεν καλλιεργεί όλα τα χαρίσματα.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στους ναούς της Ορθοδοξίας, ο Επίσκοπος εξέρχεται από την δεξιά Πύλη ψάλλοντας αυτήν την επισκοπική προσευχή, τρεις φορές, με ωραιότατο ήχο και γεμάτο μεγαλοπρέπεια, όπως ταιριάζει στο αριστούργημα αυτό της Ορθοδόξου Υμνολογίας:
Κύριε, Κύριε,
επίβλεψον εξ ουρανού,
και ίδε και επίσκεψαι
την άμπελον ταύτην.
Και κατάρτισαι αυτήν
ην εφύτευσεν η δεξιά Σου.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου  

"Έκαστος δε βλεπέτω πώς εποικοδομεί. θεμέλιον γαρ άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κειμενον, ός έστιν Ιησούς Χριστός." ( Κορ. Α΄, 3,10)
Ο άνθρωπος ανέκαθεν διέκρινε τον εσωτερικό του κόσμο από τον εξωτερικό του κόσμο που τον περιβάλλει. Πράγμα που δεν μπορεί κανένα άλλο ον να κάνει τη διάκριση αυτή. Και δεν μπορεί γιατί δεν γνωρίζει τον εαυτό του. Ο νους του είναι σωματικός, βλέπει τον εξωτερικό κόσμο. Δεν βλέπει τον εσωτερικό του κόσμο, διότι δεν έχει πνεύμα Θεού.
Τα ζώα διαμορφώνονται από το περιβάλλον και είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον. Αυτός είναι ο λόγος, που τα ζώα δεν μπορούν να υποσχεθούν, διότι δεν ξέρουν τί θα είναι αύριο. Όπως δεν μπορεί να υποσχεθεί το υγρό στοιχείο τί θα είναι αύριο, αφού κάθε φορά διαμορφώνεται από το περιβάλλον, που το περιέχει, σαν το νερό στο αγγείο.
Ο άνθρωπος με το πνεύμα του Θεού είναι ουσία, δηλαδή πνεύμα που διαρκεί και που γνωρίζει τον εαυτό του και μέσω του εαυτού του γνωρίζει το Θεό. Η αυτογνωσία είναι Θεογνωσία". Τα θεμέλιά του είναι τα άγια βουνά . Τα βουνά είναι σύμβολο του ασάλευτου και αυτού που διαρκεί. "Μεγάλος σαν τα ψηλά βουνά" λέει η παροιμία.
Η ουσία του ανθρώπου είναι πνευματική και θεϊκή. Είναι πνεύμα που γνωρίζει τον εαυτό του και το δρόμο της επιστροφής στον εαυτό του, μέσω της γνώσης του Θεού.
Η ουσία του νου του ανθρώπου μένει σταθερή. Τα θεμέλιά της είναι ο Θεός, που λάμπει μέσα του με το φως της δόξης του Χριστού, δηλαδή με το φως της γνώσης ότι ο Χριστός είναι ο Θεός και ότι ο Θεός είναι πατέρας μας, ,η πηγή μας. Είμαστε πλάσματα του Θεού και στο Θεό επιστρέφουμε. Ο σκοπός της ζωής μας είναι η ένωσή μας με το Θεό, δηλαδή η επιστροφή στην πηγή που μας δημιούργησε.
Η γνώση του Θεού και ο δρόμος προς το Θεό είναι γνώση του εαυτού μας, αφούκ μέσω της γνώσης του Θεού γνωρίζουμε ποιοί είμαστε και ποιός είναι ο δρόμος από τον άνθρωπο προς το Θεό κι απ΄ το Θεό στον άνθρωπο. Αυτή είναι η κυκλική κίνηση του νου όπως λέγεται από τους νηπτικούς πατέρες της Εκκλησίας. Αν δεν γνωρίζουμε το Θεό ούτε τον εαυτό μας γνωρίζουμε ούτε το δρόμο της επιστροφής μας. Η Εκκλησία μας ονομάζει τον άνθρωπο που δεν πιστεύει στο Θεό, "πνεύμα μη επιστρέφον".
Λέγοντας ο Χριστός είναι μέσα μας, δεν εννοούμε ότι είναι μέσα στο "σωματικό φρόνημα" που σκορπίζεται στις επιθυμίες και δεν γνωρίζει το δρόμο της επστροφής, αλλά ότι είναι μέσα στην πνευματική και στη θεϊκή ουσία του ανθρώπου.

 

ΦΙΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Όταν ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο, αλλά και ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο, επειδή βαριόμουν το διάβασμα, η μόνη μου χαρά ήταν η αναζήτηση της σωστής προετοιμασίας. Σωστή προετοιμασία την οποία αναζητούσα σε όλημου τη ζωή είναι να βρω κάποιο σύστημα ή κόλπο, για να μάθω χωρίς να κουραστώ με το διάβασμα των βαρετών βιβλίων. Από παιδί αγαπούσα με πάθος τη λογοτεχνία. 

Τα σχολικά και τα πανεπιστημιακά βιβλία ήταν σωστό μαρτύριο μπροστά στη χαρά της ανάγνωσης των ποιημάτων, διηγημάτων, ,μυθιστορημάτων, ακόμα και αρχαίων διαλόγων. Κουβαλούσα πάντοτε μαζί μου κάποιο βιβλίο στις εξόδους μου. Ως και η γιαγιά μου, η μακαρίτισσα Βασιλική ξεχώριζε από μακριά το εξωσχολικό βιβλίο. "Διάβασε παιδί μου τα μαθήματά σου, να πάρεις το μπιλιτζίκι σου και μετά διαβάζεις ό,τι θέλεις. Ήμουν πραγματικά με τη μέθοδο της προετοιμασίας κακός μαθητής και φοιτητής.

Ο καθηγητής μου στα φροντιστήρια του Θεάκου στην πλατεία Κάνιγγος ,όταν τον ρώτησαν οι γονείς μου, πώς πηγαίνω, τους είπε, δεν έχει καμιά ελπίδα να περάσει. Ο ίδιος διάβασε σε όλη την τάξη την έκθεσή μου και είπε: Αυτό εδώ είναι ένα υπόδειγμα κακής έκθεσης!
Αν μου ζητούσες, ευγενικέ αναγνώστη, να περιγράψω τον εαυτό μου με μια λεξη, θα έλεγα τη λέξη, "συστηματικός", όχι με την έννοια ότι χρησιμοποιούσα παντού συστήματα, αλλά με την έννοια, του αναζητητή συστημάτων.
Ψάχνοντας διαρκώς για συστήματα στη μελέτη, τελικά βρήκα έναν καθηγητή, που είχε ταλέντο να εφοδιάζει τους μαθητές με "συστήματα",¨"τεχνικές", "κόλπα", και άλλα παρόμοια γι' αυτούς που βαριούνταν να διαβάσουν. Το ωραίο είναι ότι δεν μέναμε ποτέ περισσότερο από "επανεξεταστέοι".
Είτε τα "κόλπα" του αείμνηστου φροντιστή μας ήταν αλάθητα είτε διότι οι καθηγητές κουράστηκαν να μας βλέπουν.

ΗΡΑ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑ ΟΡΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"ΗΡΑ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΜΟΥ ΕΙΣ ΤΑ ΟΡΗ"
Ήρα τους οφθαλμούς μου εις τα όρη. Πόθεν ήξει η βοήθειά μου; Η βοήθειά μου παρά Κυρίου, του ποιήσαντος τον ουρανόν και την γην.Μη δώης εις σάλον τον πόδα σου, μηδέ νυστάξη ο φυλάσσων σε." ( Ψαλμ. 120)
Αν πεις αυτούς τους στίχους του Δαβίδ, με πίστη, θα έχεις οδηγό το Χριστό και ο Χριστός, ως το μόνο θεμέλιο του ανθρώπου, θα σε διαμορφώσει ή ακριβέστερον θα διαμορφωθεί αυτός μέσα σου και θα σε οδηγήσει σε όλη την αιωνιότητα. Δεν θα φοβηθείς τις αρρώστιες και το θάνατο. Ο Χριστός " τας ασθενείας ημών έλαβε και τας νόσους εβάστασεν" ( Ησαϊας νγ' )
Αλλιώς θα σε διαμορφώσει το περιβάλλον, δηλαδή το "σωματικό φρόνημα", που θα σε οδηγήσει έως τις αρρώστιες. Στις αρρώστιες το "σωματικό φρόνημα" είναι ανίσχυρο. Μέχρι εκεί είναι η βασιλεία του.
Τ΄ί περιλαμβάνει το "σωματικό φρόνημα"; Περιλαμβάνει ανεξέλεγκτο λογιστικό, επιθυμίες χωρίς όρια και συναισθήματα χωρίς αγάπη.

ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

  Υπάρχουν κάποια ονόματα που θέλουν εξήγηση. Αν και τα χρησιμοποιούμε συχνά δεν ξέρουμε, τι σημαίνουν ακριβώς. Όπως είναι τα ονόματα "ουσία " και "ενέργεια". Τι σημαίνει π.χ. το όνομα «ουσία του νου» και τι διαφέρει από το όνομα «ενέργεια του νου». Ή τι σημαίνουν οι φράσεις «νους εν δυνάμει» και «νους εν ενεργεία». Ακόμα και στην ποίηση, ιδίως σ’ αυτήν όπου οι λέξεις έχουν πολλαπλή σημασία. Λέμε π.χ. «ποίηση εν κινήσει» (poetry in motion”,) αλλά τι σημαίνουν οι εκφράσεις αυτές;

Με απλά λόγια για να γίνει κατανοητή η σημασία τους, όταν λέμε «ουσία του νου» εννοούμε την . δυνατότητα του νου να σκέφτεται (να νοεί). .Και όταν λέμε «ενέργεια του νου» εννοούμε τον νου που σκέφτεται. Νους σκεφτόμενος είναι ο νους που θέτει σε κίνηση τη δυνατότητά του να σκέφτεται. Γι’ αυτό διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο, «ο έχων νουν, νοείτω». Ο νους είναι ουσία και ενέργεια ή δύναμη και ενέργεια, δηλαδή δύναμη σε κίνηση. Τα αποτελέσματα της ενέργειας του νου, λέγονται «ενεργήματα». Τα ενεργήματα δεν είναι ενέργεια του νου, αλλά αποτελέσματα της ενέργειας του νου. Άλλο πράγμα είναι η ενέργεια του νου και άλλο τα αποτελέσματα της ενέργειας του.

Ένα παράδειγμα: Κάποιος έχει τη δυνατότητα να παίξει μουσική ή να γράψει μουσική, λένε πως όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ποιητές, μουσικοί, ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, αθλητές τους άλματος εις ύψος και των άλλων αθλημάτων, εφευρέτες, αλλά όλοι έχουν τη δυνατότητα, αλλά δεν την βάζουν σε κίνηση. Είμαστε όλοι εν δυνάμει καλλιτεχνες αλλά δεν είμαστε και "εν ενεργεία." Όταν έχει κανείς τη δύναμη να παίξει ωραία μουσική ή να σκεφτεται και δεν το κάνει., αυτός είναι μόνον εν δυνάμει μουσικός ή σκεπτόμενος.

Αν δεν κάνουμε αυτή τη διάκριση, θα κάνουμε σύγχυση ανάμεσα στην ενέργεια του νου και στα ενεργήματα του νου. Η διάκριση είναι σημαντική, διότι αν δεν διακρίνουμε ουσία και ενέργεια, θα θεωρούμε ότι η δύναμη που ενεργεί είναι του ανθρώπου , ενώ είναι του Θεού. Ουσιαστικά στερούμε από το Θεό τη δύναμη να ενεργεί. Δεν γνωρίζουμε το Θεό που ενεργεί μέσα από εμάς. Αυτό πίστευε ό Επίκουρος , όταν έλεγε, πως ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, αλλά δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτόν.
Οι παπικοί με την σύγχυση αυτή έφθασαν να εμπορεύονται τη δύναμη του Θεού και να την πουλάνε όπως γινόταν με τα «συγχωροχάρτια». Και ακόμα και τώρα παραμένουν στην πλάνη τους αυτή , όταν θεωρούν τη δύναμη του Θεού π.χ. στο μυστήριο του γάμου, ως δύναμη του ανθρώπου . Δεν πιστεύουν ότι η ενέργεια του πνεύματος είναι του Θεού , δηλαδή «άκτιστη» όπως λέγεται στην Εκκλησία. mlvardospot.blogspot.com

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Η ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πάω στοίχημα ότι ο εχθρός του ανθρωπίνου γένους, έδωσε την εντολή στα όργανά του να τρελάνουν τους ανθρώπους, για να μην μπορούν να συνεννοηθούν και χωρίς συνεννόηση, να μην μπορέσουν να ζήσουν.

Γιατί να το κάνουν αυτό; Είναι απλό: για να κατοικείται η γη αποκλειστικά από τους δαίμονες και τα άγρια θηρία και όσους ανθρώπους είναι άγρια θηρία.
Το μέσον που χρησιμοποιείται ήδη για την καταστροφή του κόσμου είναι η TV και ο Η/Υ. Πώς μπορεί να αμυνθεί η ανθρωπότητα; Η άμυνα είναι του κάθε ανθρώπου. Καθένας πρέπει να ετοιμάσει τον εαυτό του, να δεχθεί τη δύναμη του Χριστού, με την οποία θα μπορέσει να πατήσει επάνω στη δύναμη του εχθρού χωρίς να τον βλάψει. Ποιά είναι η προετοιμασία;
Παντού στην Αγία Γραφή υπάρχουν περιγραφές της πρεοτοιμασίας αυτής. Η Εκκλησία πρέπει να δουλεψει για να καταλαβαίνει ο κόσμος το νόημά τους. Η Γραφή μιλάει με σύμβολα. Όσοι τη διαβάζουν κατά γράμμα, δεν την καταλαβαίνουν δυστυχώς.
Ένα παράδειγμα από το δέκατο κεφάλαιο του κατά Λουκάν ευαγγελίου: "Ο Κύριος διάλεξε και άλλους εβδομήντα μαθητες, που τους έστειλε δύο δύο πριν απ΄ αυτόν, σε κάθε πόλη και τόπο, που έμελλε να επισκεφθεί. (...) Πηγαίνετε σας στέλνω σαν πρόβατα ανάμεσα σε λύκους. (...) Σε όποιο σπίτι μπείτε, πρώτανα λέτε, "ειρήνη σε τούτο το σπίτι." Ανεκεί μένει κάποιος ειρηνικός άνθρωπος, η ευχή σας θα πιασει τόπο, αλλά θα γυρίσει πίσω σ' εσάς"."'
Αυτή την εικόνα, αν τη δούμε ως παραβολή, για το πνεύμα του Θεού, που έρχεται να κατοικήσει στην καρδιά μας, που μόνο με ειρηνικό τρόπο, μπορεί να 'ρθει και να κατοικήσει.
Το γεγονός ότι αν η ειρήνη μας δεν γίνεται αποδεκτή, επιστρέφει σε μας, το σχέδιο του σατανά δεν πετυχαίνει, αφού κανείς δεν τρελαίνεται.

mlvardospot.blogspot.com

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

Μ' αρέσει η παροιμία "ένα μυαλό, χειμώνα-καλοκαίρι"! Τί θέλει να πει άραγε; Ότι με το ίδιο μυαλό κάνουμε όλες τις σκέψεις;; Στο δικαστήριο οι δικαστές δικάζουν με διαφορετικές διαδικασίες. Δεν ισχύει "βρήκαμε παπά, να θάψουμε και τους ζωντανούς".
Ο ίδιος δικαστής είναι διαφορετικός στις διάφορες διαδικασίες. Σε άλλες διαδικασίες επιλύει διαφορές μεταξύ των πολιτών , σε άλλες επιβάλλει ποινές.
Δηλαδή το ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι δεν ισχύει. Άλλο είναι το μυαλό το χειμώνα και άλλο είναι το καλοκαίρι. Άλλο είναι το μέλος του σώματος για το συμφέρον και άλλο είναι για τη φιλία.
Το συμφέρον είναι στον εγκέφαλο, ενώ η φιλία είναι στην καρδιά. Ο εγκέφαλος και η καρδιά είναι σύμβολα των διαφόρων "διαδικασιών".
Με τον εγκέφαλο ζητάμε δικαίωση, ενώ με την καρδιά ζητάμε έλεος, δηλαδή υπέρτατη αγάπη. Στον εγκέφαλο συγκεντρώνονται οι λογισμοί, καλοί και κακοί, ενώ η καρδιά είναι καθαρή από λογισμούς, για να κατοικεί ο Θεός.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ενώπιον του Κυρίου μη λογομαχείν εις ουδέν χρήσιμον, επί καταστροφή των ακουόντων. (...) Ο μέντοι στερεός θεμέλιος του Θεού έστηκεν, έχω την σφραγίδα ταύτην: έγνω Κύριος τους όντας αυτού και αποστήτω από αδικίας πας ο ονομαζων το όνομα Κυρίου."
Μακριά από συζητήσεις. Από τις συζητήσεις παραιτήσου, έγραψε ο Απόστολος Παύλος. Η σελίδα αυτή είναι φιλική. Όταν δεν υπάρχει σύμπνοια, δεν φιλοξενεί διαφορετικές γνώμες. Αυτές μπορούν να διατυπώνονται στις σελίδες, στις οποίες οι μετέχοντες έχουν "σύμπνοια". Μας φιλοξενούν εδώ όχι για να προκαλούμε διαμάχες.
Θα πείτε, δεν δέχομαι κριτική. Την κριτική ας στην κάνεις καθένας στη σελίδα του. Ό,τι και να πεις σε κάποιον που διαφωνεί μαζί σου, θα βρει να συνεχίσει την διαφωνία.
Στη μουσική μ' αρέσει η συμφωνία όχι η διαφωνία. Μερικοί αντί να κάνουν το δικό τους τραγουδι στο Θεό, τραγουδούν σε ξένα τραγούδια κι αντί να πούνε τη δική τους ιστορία, τη λένε στις ιστορίες των άλλων.

mlvardospot.blogspot.com

ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ, Ω ΨΥΧΗ

 Του  Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή. Η υπερηφάνεια είναι το βδέλυγμα της ερημώσεως. Ο Θεός βδελύσσεται τοις υπερηφάνοις, τοις δε ταπεινοίς δίδει χάριν.
Οι αιρετικοί (παππισμός, διαμαρτύρηση) εζήλωσαν τα μεγαλεία της κοσμικής εξουσίας. Μάρτυρες είναι οι ναοί, οι ψαλμωδίες, η κοσμική εξουσία... Ο παπισμός είναι κράτος.. Οι επίσκοποι διαδέχθηκαν τους πρίγκηπες. Στον παπισμό ισχύει η τους ενός ανδρός αρχή.
Η Ορθοδοξία έχει τα Μυστήρια και την Νοερά Προσευχή. Η υπερηφάνεια περιφρονεί την νοερά προσευχή. Κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος και να προσεύχεται νοερά.
Ο Θεός να φυλάει την Ορθοδοξία από το να μιμηθεί τα παραδείγματα των αιρετικών.
Ήδη δεν γίνεται διάκριση μεταξύ της Ορθοδοξίας ως Εκκλησίας και των αιρέσεων, οι οποίες νοσφίζονται το όνομα της Εκκλησίας.

mlvardospot.blogspot.com

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Γενικά: Η πνευματική άσκηση γίνεται με τις δοκιμασίες τους λεγόμενους πειρασμούς.
Ειδικότερα: Ποιες είναι οι ασκήσεις και πώς γίνονται:
Ασκήσεις:
1. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙΣ όλους τους λογισμούς, καλούς και κακούς, στον εγκέφαλο. Αυτό είναι το ανίκητο όπλο σου κατά του διαβόλου.
Πώς επιτυγχάνεται με τη χάρη του Θεού η συγκέντρωση όλων των λογισμών στον εγκέφαλο:
α. με την ταπείνωση και
β. με την νοερά προσευχή
2,Πώς ασκείσαι στην ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ:
α. Διώχνεις την υπερηφάνεια (δεν θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο από κανένα. Δεν είναι κανένας κατώτερός σου) και
β. Επιγράφεις στο Θεό όλα σου τα χαρίσματα (τίποτε δεν είναι δικό σου).
Πώς γίνεται η ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ:
α. Αδιαλείπτως
β. Με αγάπη για τις λέξεις της νοεράς προσευχής
γ.Με προσοχή στις λέξεις της προσευχής. Η αγάπη συγκεντρώνει την προσοχή μας σ’ αυτό που αγαπάμε: Αυτό η Γραφή το λέει με την εξής παροιμία: Όπου υπάρχει το πτώμα, συγκεντρώνονται κι οι αετοί.
3,ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΙΚΗΣΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΝΤΟΣ ΣΟΥ
Πώς γίνεται:
Με τις δοκιμασίες, τους λεγόμενους πειρασμούς.
Με οποιαδήποτε δοκιμασία, αποκτούμε σιγά σιγά την βεβαιότητα ότι κατοικεί μέσα στην καρδιά μας ο Χριστός. Έρχεται μέσα μας , σαν αποκάλυψη. Κάποια στιγμή νιώθουμε χαρά, να ξέρουμε ότι ο Θεός μας ξέρει. Η χαρά αυτή είναι το υπέροχο μυστικό μας.
4. ΑΝΑΦΟΡΑ
Με την επίγνωση ότι ο Χριστός είναι μέσα μας, γίνεται από μόνη της και η αναφορά, αφού ο Χριστός γνωρίζει τα πάντα. Το πνεύμα του Θεού, λέει η Γραφή ερευνά καρδίας και νεφρούς. Το Άγιο Πνεύμα ερευνά τα βάθη του Θεού.

mlvardospot.blogspot.com

Ο ΨΕΥΔΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΑΥΤΟΣ Ο ΨΕΥΤΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ
Αυτός ο ψευτο-πολιτισμός θα καταστραφεί. Δεν θα μείνει λίιθος επί λίθος, λέει επί λέξει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.
Ο ψευτο-πολιτισμός αυτός χρησιμοποιεί την άγνοια, την ανοησία , την υποκρισία, με ένα λόγο την ασχήμια εναντίον όσων γνωρίζουν, αλίμονο, τί συμβαίνει και που οδηγείται ο κόσμος.
Η ανθρωπότητα, λέει ο Έλιοτ, οδηγείται στην αυτοκτονία! Όσοι βλέπουν τον κίνδυνο, να αγωνιστούν για να εμποδίσουν την αυτοκτονία της ανθρωπότητας;
Πώς; θα μου πείτε. Να αγωνιστούμε με τον εαυτό μας. Να μην είμαστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου. Να είμαστε ταπεινοί, να προσευχόμαστε και να κάνουμε υπομονή. Ο υπομείνας εις τέλος σωθήσεται, λέει το Ευαγγέλιο.
Πώς είμαστε ταπεινοί; Η βασιλεία του Θεού λέει η Γραφή, δεν είναι λογια, Είναι δύναμη.
Πώς είμαστε ταπεινοί; Είμαστε ταπεινοί, Δεν επιδιώκουμε τις τιμές και τις διακρίσεις. Οι τιμές και οι διακρίσεις, λέει ο Κομφούκος, τον καιρό που δεν τηρείται η οδός, όπως σήμερα, είναι ντροπή. Είμαστε ταπεινοί. Ευγνωμονούμε το Θεό για ό,τι μας δίδει και τηρούμε την νοερά προσευχή.
Οι αιώνες που έρχονται, λέει ένας σύγχρονος Εβραίος φιλόσοφος, αν δεν είναι χριστιανικοί, δεν θα υπάρξουν.
Ένας διάσημος ερευνητής της ιατρικής επιστήμης, λέει, "θα μας πάρουν τα δικαιώματα και την ελευθερία' κι αν δεν τα υπερασπιστούμε τώρα ,δεν θα τα πάρουμε πίσω ποτέ!

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

ΟΜΟΡΦΙΑ, Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΟΜΟΡΦΙΑ, Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ
Η ομορφιά είναι ακτινοβολία της τάξης είπε κάποιος φιλόσοφος, , ανεξάρτητα από τί βάζεις σε τάξη, υλικά πράγματα ή σκέψεις στο μυαλό. Τάξη είναι να βάζεις το κάθε πράγμα στη θέση του. Άρα και η δικαιοσύνη, με την έννοια να αποδίδεις στον καθένα το δίκαιό του, είναι τάξη και το να μην αποδίδεις το δίκαιο είναι αταξία. Άρα το πρωί, αν δεν έχεις τίποτε να κάνεις και έχεις μόνο να βάλεις τάξη στις κουβέρτες σου και στα χαρτιά και βιβλία στο τραπέζι σου, να μην πεις, γιατί να σηκωθώ από το κρεβάτι; Δεν έχει κανε΄να νόημα, αφού δεν έχω τίποτε να κάνω κι αφού δεν με χρειάζεται κανένας. Δεν έχει σημασία που θα βάλεις τάξη και σε τί πράγματα θα βάλεις τάξη. Η τάξη η ίδια έχει σημασία. Μπορείς να δεις την τάξη σε ένα φτωχόσπιτο και να δεις την αταξία στο γραφείο του άρχοντος.

Ο φίλος μου, ο αείμνηστος Σπύρος έβαζε σε τάξη, ακόμα και τις στάχτες των τσιγάρων του! Είχε τόση υπομονή και αυτοκυριαρχία, προσέχοντας να μην τρέμει το χέρι του. Τοποθετούσε τη στάχτη στο τασάκι, ακουμπώντας την απαλά, χωρίς να πέσει μόνη της και διαλυθεί. Την ίδια τάξη είχε και στο ντύσιμό του και στη στάση του. Ευθυτενής, χωρίς έπαρση. Φορώντας πάντα κάποιο καπέλο. Ήτα αληθινός λάτρης του καπέλου. Μια φορά με φιλοξένησαν σε ένα χωριό ένα γέρικο ζευγάρι. Καθίσαμε στην πεντακάθαρη αυλή και μπροστά μας βλέπαμε τον κήπο. Θαύμασα την καθαριότητα και την τάξη στα λουλούδια. Στο βάθος υπήρχε ένας εγκαταλειμμένος νερόμυλος. Ο γέρος με είδε που τον κοίταζα και μου είπε, πως ο άνθρωπος κάνει τη φύση ανθρώπινη. Αν δεν είμαστε εμείς εδώ, είπε, αυτή η αυλή με τα λούλούδια και ο κήπος μας θα ήταν ζούγκλα, σαν τον εγκαταλειμμένο νερόμυλο.. mlvardospot.blogspot.com


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

 του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Άραγε προσέχουμε το νόημα των λέξεων που χρησιμοποιούμε;
Όταν προσέχουμε, μόνο τότε βλέπουμε την δυσδιάκριτη συχνά διαφορά μεταξύ τους. Παράδειγμα οι προτάσεις "με τη δύναμη του Χριστού μέσα μου ζω." και "με το Χριστό μέσα μου ζω."
Αν τις διαβάσουμε χωρίς προσοχή, δεν θα βρούμε καμία διαφορά, απ' το να είναι ο Χριστός μέσα μας κι απ΄ το να είναι η δύναμη του Χριστού μέσα μας.
Κι όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά στις δύο αυτές προτάσεις. Ο Απόστολος Παύλος γράφει σε κάοια επιστολή του να είμαστε "επιγιγνώσκοντες| δηλαδή να είμαστε βέβαιοι ότι ο Χριστός είναι μέσα μας και μάλιστα να βάζουμε σε δοκιμασία τον εαυτό μας, για να βεβαιωθούμε για την ενοίκηση του Χριστού μέσα μας.
Ο αείμνηστος σύγγαμβρός μου Αλέξανδρος, χαιρόταν που αγαπούσα το γράψιμο και δεν το εγκατέειψα ποτέ από τα εφηβικά μου χρόνια,, όταν άρχισα να γράφω μικρά κείμενα (διηγήματα και ποιήματα) και να τα δημοσιεύω στις τοποικές εφημερίδες.
Ο Αλέξανδρος γνώριζε την αξία του να γράφεις και μου έλεγε "άντε, βάλε τις λέξεις σου στη σειρά." Μ' αρεσε αυτό το "βάλε τις λέξεις σου στη σειρά.
Είχα την ευλογία να γνωρίσω συγγραφείς και ποιητές. Σε λίγους είδα αυτήν την αγάπη στις λέξεις και στις προτάσεις. Αυτοί ξεχώριζαν. Μάλιστα ένας Αμερικανός ο Πωλ Ώστερ, έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο, στη χώρα των τελευταίων πραγμάτων, εννοώντας την Ελλάδα, στην οποία ονόμαζε ως τελευταία πράγματα τις λεξεις.
Κι ένας άλλος μεγάλος φίλος της πατρίδας μας, ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ζαν Λυκ Γκοντάρ, γύρισε μια ταινία -ύμνος στην Ελλάδα, με τίτλο "Ελεγεία του Έρωτα<'. Σ' αυτήν, αν δεν κάνω λάθος, επαινεί την Ελλάδα και τους ΄"Ελληνες που αγαπούν πάνω από όλα το Λόγο. Ο Γκοντάρ πίστευε ότι ο τόπος ανήκει σ' αυτούς που έγραψαν την ιστορία του, εννοώντας τις την Μεγάλη Ελλάδα, που δεν απελευθερώθηκε ποτέ.

Ο ΦΟΒΟΣ ΚΙ Η ΔΕΙΛΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Αφού πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι μέσα μας, γιατί φοβόμαστε; Πώς συμβαδίζουν αυτά τα δύο;
Συμβαδίζουν διότι ο Χριστός μέσα μας βαστάει τας νόσους μας και χάρις στο Χριστό μέσα μας ζούμε. Πώς ξέρουμε ότι θα ζούσαμε, αν δεν ήταν ο Χριστός μέσα μας;
Φοβούμαστε διότι είμαστε ολιγόπιστοι. Ο Κύριος επτίμησε τους Μαθητές Του για τη δειλία τους. "Εις τί είσθε δειλοί, τους είπε.
Ότι είμαστε ολιγόπιστοι δεν σημαίνει ότι ο Χριστός δεν είναι μέσα μας και ότι δεν είναι ο Σωτήρας του κόσμου.
Εγώ είμαι ο Σωτήρ του κόσμου, είπε. ΓΡάφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος: "Οψίας γενομένης προσένηγκαν αυτώ δαιμονιζομένους πολλούς και εξέγλαε τα πνεύματα λόγω, και πάντας τους κακώς έχοντας εθεράπευσεν. όπως πληρωθή το ρηθέν διά ΗσαΪου του προφήτου λέγοντος., αυτός τας ασθενείας ημών έλαβε και τα νόσους εβάστασεν. " (Ματθ. η΄,16,17)
(
Κατά το δειλινό του έφεραν πολλούς δαιμονισμένους, και μόνο με το λόγο του έδιωχνε τα πονηρά πνεύματα. Επίσης εθεράπευσε όλους τους αρρώστους. κι έστι εκπληρώθηκε αυτό που είχε ειπωθεί μέσω του ππροφήτη ΗσαΪα με' αυτά τα λόγια: Αυτός πήρε τις ασθένειές μας και βάσταξε τις αρρώστιες μας. )
Και η δειλία και ο φόβος αρρώστιες είναι.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΚΡΥΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΩΡΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου 

ΜΑΚΡΥΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΩΡΑ;

Μακρυνή της αγάπης ώρα σε ξεχάσαμε
Μεσ’ στη λάσπη και μεσ’ στη μπόρα
Τις ψυχές μας τις χάσαμε.
Νίκος Γκάτσος
Πού θα ζούσες κοντά σε τόση ποικιλία ανθρώπων, όπως στο σχολείο; κάθε μέρα, επί χρόνια; Οι δάσκαλοι το ζούσαν το μάθημα και μαζί τους και οι μαθητές. Τώρα τους περιορίζουν στη μετάδοση στεγνών, άψυχων γνώσεων. Τι είδους ανθρώπου θέλουν να κάνουν;
Πού θα παρατηρούσες μορφές , πρόσωπα, χαρακτήρες , τόσα χρόνια και πού θα σύναπτες φιλίες, που δεν ξεχνιούνται ποτέ;
Αυτό ήταν οι τάξεις στην εκπαίδευση. Ένας πλούτος όχι ξηρών γνώσεων, αλλά πνευματικών εμπειριών. Δίκαια λέει η παροιμία, πώς ένας άνθρωπος που θα είχε την ατυχία να στερηθεί όλον αυτόν τον πλούτο, θα ήταν όμοιος με «ξύλο απελέκητο».
Ευλογία του Θεού ήταν οι καλοκάγαθοι δάσκαλοι, που δεν μετέδιδαν μόνο γνώσεις, αλλά μόρφωναν τους νέους ανθρώπους, για την κοινωνία , για να έχουν το Χριστό μέσα τους, και να πορευτούν στη ζωή τους, με καλοσύνη και αγάπη για το ωραίο και το αληθινό

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...