Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ

 ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ

Μίνιμο στη λατινική λέγεται το πιο μικρό στην κατηγορία του. Τι σημαίνει η προτίμηση του πιο μικρού στην κατηγορία του, στην ενδυμασία; Μήπως θέλει να δείξει ότι δεν είναι το καλό στο μεγάλο αλλά στο μικρό. Η προτίμηση στο μικρό στην ενδυμασία «Σορτ», το «σορτάκι» είναι προτίμηση και στο μικρό στη δύναμη; Αρέσει περισσότερο η αδυναμία από τη δύναμη;
Το κάπνισμα που βλάπτει τραβάει τους φίλους του, επειδή τους βλάφτει! Οι καπνιστές προτιμούν να βλάφτουν την υγεία τους, παρά να έχουν την υγεία τους δυνατή; Αν το κάπνισμα δεν έβλαφτε την υγεία , δεν θα το αγαπούσε κανείς.
Θα καταλάβουμε αυτές τις αντιφάσεις, αν αναγνωρίσουμε τις δυνάμεις που ασκούνται επάνω στον άνθρωπο, όπως είναι η έλξη της ζωής και η έλξη του θανάτου , η «βις μόρτις», όπως λέγεται στη λατινική γλώσσα.
Την εποχή της παρακμής, σαν τη σημερινή, η δύναμη του θανάτου, είναι απροκάλυπτη. Η βιομηχανία , το εμπόριο, η επιστήμη, (δεν τολμάει κανείς να το σκεφτεί) συνεργάζονται εναντίον της ζωής, παράδειγμα οι καπνοβιομηχανίες ,το εμπόριο των ναρκωτικών, η βιομηχανία των όπλων, οι φαρμακοβιομηχανίες, προβάλλουν την έλξη του θανάτου, για να αυξήσουν τα κέρδη τους . Το ίδιο και η μόδα, προβάλλει την έλξη του μίνι (κοντού) , σαν ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους να μειώσουν τις ελευθερίες τους και ειδικά στους εργαζομένους, να «κοντύνουν» τα εργατικά τους δικαιώματά τους.
Ο γυναικείος πληθυσμός , εκ φύσεως θεωρεί ως υπέρτατο αγαθό το «Ωραίο», και από μια βαθύτερη άποψη, δίκιο έχει. Η Ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο. Πώς θα γίνει αυτό; Θα γίνει επειδή μόνο, αν δούμε πόσο ωραία είναι η ζωή με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία χωρίς τους πολέμους και την καταστροφή, ίσως να αγαπήσει τη ζωή και να μην την καταστρέφει.
Μ.Λ.

ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗ ΝΙΚΑΕΙ ΤΟ ΣΑΤΑΝΑ

 ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗ ΝΙΚΑΕΙ ΤΟ ΣΑΤΑΝΑ

«Είσω πέμπειν τον νουν» (Πατερική θεολογία)
Ποιος μας διαμορφώνει; Μας διαμορφώνει το περιβάλλον, (σαρκικό φρόνημα)και μας κάνει δούλους στο φόβο και στις διαβλητές επιθυμίες (δουλεία στο περιβάλλον);
Ή μας διαμορφώνει ο Χριστός και μας ελευθερώνει απ’ τη δουλεία στο φόβο και στις διαβλητές επιθυμίες (δουλεία στο περιβάλλον);
Πώς ανυψώνουμε το νου στο Χριστό;
Ανυψώνουμε το νου στο Χριστό με το «Είσω πέμπειν τον νουν», με την νοερά προσευχή,
Με τη νοερά προσευχή , με τις αρετές και τα μυστήρια της Εκκλησίας ,ανυψώνουμε το νου μας απ΄το σαρκικό φρόνημα στο Χριστό.
Μέσα μας έχουμε το Πνεύμα του Θεού και το «πνευματικό σώμα μας» που είναι γέννημα του Πνεύματος του Θεού ισχύει ο πνευματικός και θεϊκός νόμος, και οι πάντες ζητούν το Χριστό.
Με το πνεύμα του διαβόλου και το γέννημά του ,το «σαρκικό φρόνημα», (γέννημα εχιδνών) οι πάντες τα εαυτών ζητούσι, ουδείς ζητείτο Χριστό.
«Νους σκεδανύμενος επί τα έξω, δαιμονιώδης ή θηριώδης. (Γεροντικό)
«Ιαμό θυμό τε και πυρί, θείω έρωτι αντιτασσόμενοι.» (Άγιος Ιώάννης Δαμασκηνός)
Μ.Λ.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Η ΕΛΛΗΝΟ-ΟΡΔΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ

 Η Ελληνο-ορθόδοξη παράδοσή μας είναι νηπτική. Η εγρήγορση, η αυτοεξέταση, το γνώθι σ' υτόν των αρχαίων είναι ανάμεσα στις πνευματικές αρχές, οι οποίες μεταδίδονται από γενεά σε γενεά, "πάππον προς πάππον, τις οποίες ουδείς οίδεν εξ ότου φάνη! 

Άστραψε φως και γνώρισε ο νιος τον εαυτό του, είναι ένας στίχος, που θα μπορούσε να είναι στίχος εκκλησιαστικού ύμνου της Εκκλησίας μας, ο στίχος αυτός του Εθνικού μας ποιητή!

 Παραθέτουμε μερικά ρητά για την νήψη ή εγρήγορση. «Βλέπετε, αγρυπνείτε και προσεύχεσθε». «Αγρυπνείτε και προσεύχεσθε», «Αγρυπνείτε δεόμενοι εν παντί». «Συ δε νήφε εν πάσι», 

«Θα γνωρίσετε την αλήθεια  και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει». «Ουδείς δύναται θείναι θεμέλιον άλλον, ει μη τον κείμενον, ός έστι Ιησούς Χριστός». «Εγώ είμί η αλήθεια, η οδός και η ζωή.»

Αυτός που δεν εξετάζει τη ζωή του, δεν αξίζει να ζει. ( Σωκράτης)

Μόσχου Λαγκουβάρδος

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ

 Μπράβο μας!

Με όλη αυτήν την εξέλιξη της τεχνικής, με όλες αυτές τις ανέσεις, φτάσαμε στο να μην έχουμε μια στάλα αυτάρκεια, να μην μπορούμε να ζήσουμε ούτε μια μέρα, το χειμώνα, αν μας κόψουν το ρεύμα. Αυτή είναι που είναι εξάρτηση, που προκαλεί τον τρόμο της ύπαρξης.
Μπραβο μας, εμείς τους δώσαμε την ελευθερία μας και αυτήν την ύπαρξή μας, να μας εξοντώσουν "και με το νόμο". Θα μπορούν να το κάνουν σαν την κοινωνική μας κατάκτηση!
Ποιοί είναι αυτοί; Ο κανένας. Τί ζητάς ευθύνη προσωπική, χωρίς πρόσωπο; Στην κόλαση δεν βλέπει κανείς το πρόσωπο του άλλου. Δεν υπάρχουν πρόσωπα. Η απόλυτη μοναξιά του θανάτου, όπως εδώ στη δική μας κόλαση.
Μ.Λ.

Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Εγενόμην ως στρουθίον μονάζον επί δώματος

Ψαλμός 101
Η χάρη του Θεού είναι ολοκλήρωση. Όταν έχουμε τη χάρη του Θεού, δε μας λείπει τίποτε. Οι άγιοι λένε πως η μόνη πραγματική έλλειψη είναι η έλλειψη του Χριστού. Όταν δεν έχουμε τη χάρη του Χριστού, πουθενά δεν είμαστε αναπαυμένοι. Γυρίζουμε από τόπο σε τόπο και η ψυχή μας δε βρίσκει ανάπαυση πουθενά. Δεν μας φταίει ο τόπος, αλλά ο εαυτός μας. Δεν μας αρέσει ο εαυτός μας που είναι χωρίς τη χάρη. Ας αφαιρέσουμε τα εμπόδια που εμποδίζουν τη χάρη να μας επισκεφθεί και δε νιώθει την έλλειψη κανενός πράγματος,. Ένας στίχος τραγουδιού λέει, αν δε βλέπεις εδώ, τί θα δεις στην Ταγγέρη; Ένας άλλος στίχος λέει, «κανένας δε ζει με τα άλατα και τα οξέα».
Πώς έρχεται μέσα μας η χάρη του Χριστού; Για να έρθει η χάρη του Χριστού μέσα μας πρέπει κατ΄αρχήν να τη ζητάμε απ΄ το Χριστό. «Ζητείτε και δοθήσετε», είπε ο Κύριός μας και Θεός μας. Ζητάμε και περιμένουμε να έρθει όταν είναι το θέλημα του Θεού. Όχι όποτε το θέλουμε εμείς. Ποια θα είναι η υπακοή μας, όταν πρέπει να λάβουμε τη χάρη, τη στιγμή που τη ζητάμε; Η χάρη τρέχει και δοξάζεται. Δεν ταιριάζει στη χάρη η ιδιοτέλεια. Δι’ υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα. Ζητάμε, λοιπόν , τη χάρη, με πίστη, ότι ο Κύριος θα μας τη δώσει, στη στιγμή που θέλει. Το να έχουμε την υπομονή, να περιμένουμε τη χάρη που ζητάμε να έρθει, είναι μια δοκιμασία, αν αγαπάμε τη χάρη. Αν την αγαπάμε, θα της δώσουμε το χρόνο μας και θα περιμένουμε με πίστη ότι θα λάβουμε τη χάρη. Ζητάμε τη χάρη με την προσευχή μας και πιστεύουμε ότι ο Θεός εισακούει τις προσευχές μας. Η αναμονή αυτή, άλλωστε, είναι και μια αίσθηση της παρουσίας του Θεού, μια επαφή. Η χάρη είναι μια επαφή. Ο Θεός μόλις ζητήσουμε τη χάρη, μας δίνει αμέσως την πρόγευσή της, που είναι η πίστη ότι ο Θεός μας δίδει τη χάρη. Ζητείτε και δοθήσετε.
‘Όταν νιώθουμε πλήξη, βαρεμάρα, ανυπομονησία, αυτό δείχνει ότι δεν ζητάμε τη χάρη του Θεού ούτε περιμένουμε τη χάρη απ΄ το Θεό, αλλά απ΄ τον εαυτό μας. Δεν είναι κέντρο μας ο Θεός, αλλά ο άνθρωπος. Δεν είμαστε «θεανθρωποιημένοι», αλλά «ανθρωποκεντρικοί». Δεν είμαστε «αφορώντες» εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν, ούτε είμαστε «επιγιγνώσκοντες» την ενοίκησιν του Χριστού.
Μόσχος Λαγκουβάρδος

ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙ ΑΠΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΆΚΡΙΣΗ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

έρουμε γιατί η απώθηση, και η κατάκριση, μας αρρωσταίνουν και πρέπει να τις αποφεύγουμε σαν την αρρώστια;
Διότι κατεβάζουν τις σκέψεις απ' τον εγκέφαλο, που είναι η θέση τους , στην καρδιά και διώχνουν τη χάρη του Θεού, που μας μας φυλάει από τις αρρώστιες .
Αντί να απωθούμε, και να κατακρίνουμε, να ζητάμε την ευλογία του Θεού και να προσευχόμαστε.

mlvardospot.blogspot.com

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Απώθηση είναι το να μη βλέπουμε τη σκιά μας. Να μην κάνουμε αυτοεξέταση. Κατάκριση είναι η κατάκριση. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους και διώχνουν τη χάρη του Θεού και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τους δαίμονες.
Οι σκέψεις , καλές και κακές, όταν η χάρη είναι στην καρδιά μας, συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος είναι για τις σκέψεις. Όταν απωθούμε και κατακρίνουμε κατεβάζουμε τις σκέψεις στην καρδιά, με αποτέλεσμα να φύγει από μας η χάρη του Θεού και να είμαστε χωρίς τα όπλα του πνεύματος μπροστά στους δαίμονες και να έχουμε στην καρδιά μας ταραχή.
Το αήττητο όπλο κατά των δαιμόνων είναι η συγκέντρωση όλων των σκέψεων στον εγκέφαλο, για να είναι η καρδιά μας καθαρή για το Θεό.
ΟΙ σκέψεις συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο με την ταπείνωση και την νοερά προσευχή.
Ως παράδειγμα της ταπείνωσης μ’ αρέσει να θυμάμαι το παράδειγμα του Ζακχαίου, κατά την είδοδο του Κυρίου στην Ιερουσαλήμ, που αν και άρχοντας, ανέβηκε στη συκομουριά, για να δει τον Ιησού, επειδή είδε ότι ήταν μικρός στο ανάστημα και δεν μπορούσε να δει τον Ιησού. Η ταπείνωση αυτή του Ζακχαίου συγκίνησε τον Κύριο και του είπε, Ζακχαία , σήμερα θαρθώ στο σπίτι σου.
ο παράδέιγμα αυτό δείχνει ότι η ταπείνωση φέρνει τη χάρη του Θεού στην καρδιά μας.

ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΤΕ , ΙΝΑ ΜΗ ΚΡΙΘΗΤΕ

 του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Με την κατάκριση φεύγει η χάρη του Θεού από την καρδιά μας και μας επιτίθενται οι δαίμονες, προκαλώντας μας φόβο και ταραχή.
Το μόνο αήττητο όπλο κατά των δαιμόνων είναι η συγκέντρωση των σκέψεων στον εγκέφαλο για να είναι η καρδιά μας καθαρή , για το Θεό.
Χωρίς τη χάρη του Θεού, στην καρδιά μας, λέει ο ψαλμός, οι δαίμονες, θα μας είχαν καταπιεί ζωντανούς, τόσο μισούν τους ανθρώπους.
Αν θέλετε να αρρωστήσετε, έγραψε κάποιος διάσημος, στην εποχή του , γιατρός, ο συγγραφέας του βιβλίου «Εκείνο», εκδόσεις Πύλη, να κάνετε αυτά τα δύο, να κατακρίνετε και να απωθείτε.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Σε ένα μοναστήρι , ανάμεσα στους προσκυνητές ήταν και ένας αξιωματούχος του κράτους, που δεν του άρεσε επειδή στην «Τράπεζα» τον έβαλαν να καθίσει μαζί με τους άλλους και είπε στον ηγούμενο,
-ξέρετε, ποιος είμαι;
-Δεν ξέρω, απάντησε ήσυχα ο ηγούμενος. Κι εσύ με κόπο βγάζεις το ψωμί σου.
Στην Ορθοδοξία η ταπείνωση είναι η μεγαλύτερη αρετή, ενώ η υπερηφάνεια είναι η μεγαλύτερη αμαρτία. Για να πάμε κοντά στο Χριστό, πρέπει να διώξουμε την υπερηφάνεια. Στην ταπείνωση αποδίδουμε κάθε χάρισμα στο Θεό. Ό,τι έχουμε είναι του Θεού. Γιατί θα φερόμαστε, σαν να μην λάβαμε τα χαρίσματα απ΄ το Θεό; Τι έχουμε που δεν το λάβαμε απ΄ το Θεό.
Κατά την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, Ο άρχοντας Ζακχαίος δεν φέρεται καθόλου ως άρχοντας, αλλά ως ένας ταπεινός άνθρωπος. Αναγνωρίζει ότι είναι μικρός στο ανάστημα και ανεβαίνει επάνω στη συκομουριά, για να μπορέσει να δει τον Ιησού. Οι άλλοι άρχοντες πηγαίνουν μπροστά - μπροστά, όπως κάνουν όλοι οι υπερήφανοι άνθρωποι, επειδή αγαπούν τις πρωτοκαθεδρίες.
Ο Ιησούς δεν πηγαίνει στο σπίτι κάποιου άρχοντα να μείνει, αλλά πηγαίνει στο σπίτι του ταπεινού Ζακχαίου.
Δεν έχει ο κόσμος τα ίδια κριτήρια με τον πνευματικό άνθρωπο. Ο κόσμος θεωρεί αρετή την υπερηφάνεια, η οποία είναι βδέλυγμα στο Θεό και πρέπει να την διώχνουμε από πάνω μας. Ο κόσμος θεωρεί υποτίμηση και υποβάθμιση την ταπείνωση, που είναι η βάση της πνευματικής ζωής. .
«Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. Ο γαρ ζυγός χρηστός και το φορτίον μου ελαφρύ.» λέει ο Ιησούς.
Αυτός που θέλει να είναι με τον Ιησού, είναι ταπεινός .

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τι είναι εχθρός; Πώς μπορούμε να ορίσουμε τον εχθρό; Ο τελευταίος εχθρός που πρέπει να νικηθεί από τον άνθρωπο, λέει η Γραφή , είναι ο θάνατος. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίσουμε τον εχθρό, καθώς και τις μεθόδους του, για να τον πολεμήσουμε και να τον νικήσουμε.
Ο κατ’ εξοχήν εχθρός του ανθρωπίνου γένους είναι ο εχθρός του Θεού, αυτός που πολεμάει την πίστη του ανθρώπου στο Θεό, δηλαδή το φως της ζωής. Ο μεγαλύτερος εχθρός του φωτός είναι το σκοτάδι. Το σκοτάδι είναι η άρνηση του φωτός. Είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο του φωτός. Εμποδίζω το φως σημαίνει ότι βγάζω από μέσα μου το φως και δίνω τη θέση του φωτός στο σκοτάδι.
Όταν βγάζουμε από μέσα μας το Θεό, παραχωρούμε τη θέση του Θεού στον υπάνθρωπο. Η θέση του φωτός δεν μένει κενή, αλλά την καταλαμβάνει το σκοτάδι.
Τι σημαίνει η Εντολή «αγαπάτε τους εχθρούς σας»; Αγαπώ το σκοτάδι, δεν σημαίνει γίνομαι σκοτάδι; Ότι προσχωρώ στο σκοτάδι τη θέση που ανήκει στο φως και εφαρμόζω τις μεθόδους του σκότους εναντίον της πίστης του ανθρώπου στο Θεό;
Αγαπώ το σκοτάδι σημαίνει εμποδίζω το φως, αποφεύγω το φως και ζω στο σκοτάδι, όπως οι κατσαρίδες που επιζητούν το σκοτάδι. Αγαπώ το κακό δε σημαίνει γίνομαι κακός, αλλά σημαίνει ότι δεν μιμούμαι το κακό.
Η εντολή να στρέφουμε και το άλλο μάγουλο, σ’ αυτόν που μας χτυπάει στο ένα μάγουλο, δε σημαίνει γινόμαστε θύματα του κακού, αλλά σημαίνει δεν εφαρμόζουμε τις μεθόδους του κακού, διότι έτσι προσχωρούμε στο κακό, δηλαδή νικάει το κακό.
Είναι η αγάπη για τον εχθρό ανέφικτη; Ο Θεός δε ζητεί από εμάς, αυτό που δεν γίνεται. Πώς πρέπει να εννοήσουμε τα λόγια του Ιησού να αγαπάμε τους εχθρούς μας;
(ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

ΠΩΣ ΦΕΥΓΕΙ ΜΙΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΑ;

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πώς φεύγει μια στενοχώρια που θέλεις κάπου να την πεις, αλλά δεν υπάρχει κανείς να σε ακούσει; Το διήγημά του Άντων Τσέχωβ, «Σε ποιόν να πω τον πόνο μου», έχει ήρωά του έναν γέρο αμαξά, που ξενυχτάει μόνος έξω στο δρόμο, στην παγωμένη χειμωνιάτικη Μοσχοβίτικη νύχτα και δεν έχει σε ποιόν να πει τον πόνο του.
Ο καλός αμαξάς, πλησιάζει στο πρόσωπο του αλόγου του και του εξομολογείται τον πόνο που τον βασανίζει.
Η στενοχώρια φεύγει πράγματι με την εξομολόγηση, αναλόγως σε ποιόν γίνεται. Μπορεί να γίνει σ’ ένα δικό μας άνθρωπο ή ακόμα και σε ένα ζώο, όπως είναι το αγαπημένο άλογο του αμαξά του Τσέχωβ.
Σε μας τους ορθοδόξους πιστούς η εξομολόγηση γίνεται στον πνευματικό και όταν δεν βρίσκεται πνευματικός , γίνεται απ’ ευθείας στο Θεό, με το πνεύμα μας να μιλάει με το πνεύμα του Θεού, όπως γίνεται στην προσευχή.
Ο τρόπος αυτός είναι τόσο συνηθισμένος, όσο είναι και η αδιάλειπτη νοερά προσευχή, που δεν πάει ποτέ, μέρα νύχτα είτε είμαστε μόνοι είτε είμαστε με άλλους. Στη νοερά προσευχή το πνεύμα μας είναι σε συνεχή επαφή με το πνεύμα του Θεού.
Η νοερά προσευχή έχει πολλές λειτουργίες, εκτός από την εξομολόγηση, την αυτοεξέταση, την αίσθηση της παρουσίας του Θεού και την δέηση, στην οποία ζητάμε να μας διδάξει την οδό, που θα πορευτούμε. Η Ορθοδοξία ονομάζεται «νηπτική», επειδή ακριβώς ο πιστός ζει μπροστά στο Θεό. «Δι’ υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν», γράφει ο Απόστολος Παύλος στην κπρος Εβραίους επιστολή του.
Το ρήμα αφορώ, σημαίνει αναφέρομαι στο Θεό για το κάθετί, για να ξέρω ποια πράγματα έχουν την ευλογία Του. Έτσι ξέρουμε αν είναι ευλογημένο κάτι και συγκεκριμένα. Ρωτάμε τον Κύριό μας και Θεό μας έχουμε την ευλογία, να απωθούμε, να κατακρίνουμε, να καταλαλούμε; Αν δεν έχουμε την ευλογία, αρκεί, που μας άκουσε ο Θεός. Αυτή είναι μια νίκη κατά του διαβόλου, που μας ωθεί να κατακρίνουμε.
Ευχαριστούμε τον Ιησού που με τη δική του άκτιστη χάρη, δεν πέσαμε σε αμαρτία.
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου 

ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ
Το πρωινό ξύπνημα για μένα επαληθεύει τη λαϊκή παροιμία "η καλή μέρα φαίνεται απ΄ το πρωί".Γι' αυτό θέλω να είναι καλό το πρωινό, για να πάει καλά όλη η μέρα. Και τί καλύτερο πρωϊνό ξύπνημα απ΄ τη μελέτη του λόγου του Θεού. Δυο-τρεις στίχοι απ΄ το Ευαγγέλιο και τον Απόστολο φτάνουν. Ακόμα και ένας στίχος από κάποιο ποίημα του Σολωμού, είναι καλή αρχή της μέρα για μένα.
Μνημονεύοντας τον αγαπημένο ποιητή έρχεται στο νου μου τώρα ο στίχος από το επίγραμμα της Ανάστασης του Χριστού:

"Καθαρώτατο ήλιο επρομηνούσε της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι."
Στη συνέχεια ανοίγοντας στην τύχη τον Απόστολο διαβάζω
"Αδελφοί, καθαρίσωμεν εαυτούς από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος, επιτελούντες αγιωσύνην εν φόβω Θεού. Χωρήσατε ημάς. (δεχθήτε μας με την καρδιά σας) Ουδένα ηδικήσαμεν , ουδένα εφθείραμεν, ουδένα επλεονεκτήσαμεν. 2Κορ. ζ΄1-2 mlvardospot.blogspot.com

ΑΓΡΥΠΝΗ ΔΙΑΝΟΙΑ

Δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο, εκτός από του να έχουμε άγρυπνη διάνοια.,  
Γεροντικό, Αββας Ποιμένας

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Η πτώση του ανθρώπου σημαίνει τον "ξεπεσμό" του. . Ο άνθρωπος στην πτώση του  υποβαθμίζεται ως άνθρωπος . Ξεπέφτει από το βάθρο που τον έβαλε ο Θεός, προικίζοντας με το βασιλικό αξίωμα, να κυριαρχεί στα πάθη του. Αυτό μαρτυρεί η ενδόμυχη λαχτάρα του, να υπερβεί τον εαυτό του, νοσταλγώντας τις θεϊκές καταβολές του. Η ζωή του ανθρώπου χωρίς οδηγό το Χριστό είναι μάταιη. Κάθε φορά, που η Ευρώπη απομακρύνεται απ΄ το Θεό, σπαράσσεται από πολέμους που καταλήγουν σε μια «πολιτισμένη» ανθρωποφαγία.

Την εποχή του Ομήρου, ο θρίαμβος του ανθρώπου είναι η αρετή. Η λέξη «εορτή» προέρχεται από το ρήμα «αρεταίω». Γιορτάζω στον Όμηρο σημαίνει ζω ενάρετα. Στην ορθόδοξη παράδοση οι εορτές έχουν  θρησκευτικό περιεχόμενο. Η εορτή είναι κοινωνική εκδήλωση. Στα νησιά οι εορτάζοντες κερνούν τους περαστικούς. Ανοίγονται προς τους άλλους . Το σπίτι είναι φωτισμένο. Με ολάνοιχτες τις πόρτες και τα παράθυρα. Υπερβαίνουν τον ατομισμό και την ιδιοτέλεια.  Βγάλτε το κοινωνικό περιεχόμενο από τη γιορτή και θα μοιάζει σαν συνωμοτική συγκέντρωση.

Ο άνθρωπος υπάρχει για να είναι θεάνθρωπος. Ο βαθύτερος σκοπός ,  που του δίνει νόημα και περιεχόμενο είναι η υπέρβαση της ιδιοτέλειας και η θεανθρωποίηση της ζωής του. (Αγίου Ιουστίνου, Άνθρωπος και θεάνθρωπος). Η ζωή με κέντρο τον άνθρωπο (ουμανισμός) οδηγεί στον παραλογισμό. Παράδειγμα η ατομοκεντρική ζωή σε μια σύγχρονη πόλη. Δείτε πως είναι η κυκλοφορία στους δρόμους της: οι άνθρωποι κινούνται στους δρόμους και τα τροχοφόρα στα πεζοδρόμια.

Ο κοσμος μοιάζει με σπίτι που πήρε φωτιά, ,με τη βιασύνη και το άγχος, να σώσει κανείς τον εαυτό του, αδιαφορώντας για τους άλλους. « Να πεθανουν οι πολλοί, για να ζήσουν οι λίγοι». Δείτε τα μέτρα των κυβερνήσεων που χρησιμοποιούν το φόβο, για πολιτική χειραγώγηση.

mlvardospot.blogspot.com


ΔΟΚΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΔΟΚΙΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Υπάρχουν πολλοί δρόμοι σωτηρίας. Την ασθένειαν ηρετισάμην" (διάλεξα) ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ

Αξίζει να εξετάζουμε τον εαυτό μας, αν είμαστε δόκιμοι στην πίστη μας στο Χριστό ή είμαστε αδόκιμοι. Το κριτήριο είναι το νόημα που δίνουμε στις θλίψεις, αν είναι ατυχίες ή αν είναι ο δρόμος που μας οδηγεί στη σωτηρία. Η Εκκλησία θεωρεί τις θλίψεις ως δοκιμασίες, για την πίστη των χριστιανών.
Με πολλές θλίψεις πρέπει να εισέλθουμε στη βασιλεία του Θεού. Άρα οι θλίψεις δεν είναι ατυχίες, αλλά είναι αυτό το υλικό της ζωής. Εξαρτάται από εμάς, αν το θεωρούμε ως ένα παιδευτικό στάδιο της κάθαρσης από τα πάθη, που μας εκπαιδεύει, για να προχωρήσουμε στην πορεία προς τα επόμενα στάδια του φωτισμού και της ένωσης με το Θεό. Αν δούμε έτσι τις δοκιμασίες, θα είμαστε δόκιμοι. Διαφορετικά, αν τις θεωρούμε ως ατυχίες και δεν βλέπουμε κανένα νόημα στη ζωή μας με αυτές, θα είμαστε αδόκιμοι.
Μια δοκιμασία που συναντάμε συχνά είναι της πίστης στην ενοίκηση του Χριστού. Πιστεύουμε ότι ο Κϋριος ημών Ιησούς Χριστός είναι ο Θεός και ότι κατοικεί μέσα στον άνθρωπο. Αυτό σημαίνουν τα λόγια, «όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσθε.» Αν δεν πιστεύουμε είμαστε αδόκιμοι στην πίστη μας στο Χριστό και στην Εκκλησία Του.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πόσο σοφά πράττει η Εκκλησία χρησιμοποιώντας παντού και πάντα το λόγο του φωτός! Γίνεται έτσι το υπόδειγμα σε εμάς τα μέλη της να προσηλώνουμε τα μάτια μας στα ανώτερα, στα πνευματικά και κατ’ εξοχήν στον ίδιο το Χριστό.

Ακόμα και το φυσικό φως γίνεται το σύμβολο του πνεύματος με τις λαμπάδες στους ναούς που μας θυμίζουν το φως του πνεύματος. «Εκ νυκτός ορθρίζει το πνεύμα μου προς σε ο Θεός, ότι φως τα προστάγματά σου επί της γης,» λέει ο στίχος του ψαλμού.
Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η ανώτερη Τέχνη χρησιμοποιεί πάντα τον υπαινιγμό για να αποφύγει το σκληρό λόγο (γκροτέσκο). Βλέπουμε πού κατάντησε η σύγχρονη κινηματογραφική τέχνη, παρουσιάζοντας την ωμότητα της ζωής , δήθεν για να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν στους νέους, ενώ γίνεται παράδειγμα προς μίμησιν,.

ΕΥΛΟΓΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΆΣΘΕ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ευλογείτε και μη καταράσθε. Προξενεί μεγάλη εντύπωση στον αναγνώστη των Πατερικών Κειμένων, πως δεν υπάρχει η παραμικρή έκφραση, η οποία δεν είναι φως, αλλά σκότος.
Οι άγιοι της Εκκλησίας μας , από τις πνευματικές εμπειρίες τους γνωρίζουν τη μεγάλη αξία της ευλογίας. Από την Εκκλησία διδάχθηκε ο λαός μας, να λες πάντα Καλογιάννη.
Για να το συνειδητοποιήσουμε αυτό, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο εχθρός του ανθρώπου, δεν γνωρίζει τον εσωτερικό άνθρωπο, αν δεν το εκφράσει ο ίδιος, με τις εκφράσεις του σκότους.
Ποτέ να μην χρησιμοποιούμε εκφράσεις του σκότους. Είστε φως, λέει η Γραφή. «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε.»
«Ως τέκνα φωτός περιπατείτε», λέει ο Απόστολος.
Ας μην ανοίγουμε ποτέ την καρδιά μας, παρά μόνο στον πνευματικό μας. Στην Ορθοδοξία ο πιστός έχει πνευματικό. Η εξομολόγηση είναι μυστήριο της Εκκλησίας και μεγάλη αρετή.
Μ’ αρέσει η παροιμία των Κρητικών : «Ζήσε με θάρρος» που έχουν αναρτημένη στα σπίτια τους οι Κρητικοί, στις κωμοπόλεις και στα χωριά. .

ΕΝΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 ΕΝΟΙΚΗΣΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Πρέπει να δοκιμάζουμε τον εαυτό μας, αν πιστεύουμε ότι ο Κύριος κατοικεί εντός μας. Αν θέλουμε να μη φοβούμαστε, πρέπει να μην αμφιβάλουμε καθόλου, ότι ο Χριστός είναι μέσα μας. Κάθε φόβος που νιώθουμε είναι και ένας πειρασμός, μια δοκιμασία, αν πιστεύουμε ή όχι στην ενοίκησι του Χριστού. Αν πιστεύουμε δε θα νιώθουμε φόβο.
Ο Κύριος επιτίμησε τους Μαθητές Του, που ενώ ήταν μαζί τους, φοβήθηκαν την τρικυμία στη θάλασσα. «Τι δειλοί είστε, ολιγόπιστοι;»
Σε μένα, όπως και στους περισσότερους από μας, ο συνηθισμένος φόβος μου είναι αυτός της ασθένειας, Παρόλο που πιστεύω στο Ευαγγέλιο και ειδικά στην προφητεία του Ησαϊα για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστού, «αυτός τας ασθενείας ημών έλαβε και τα νόσους εβάστασε.»
Αλλά ο φόβος της ασθενείας φώλιασε στην ψυχή μου από την νηπιακή μου ηλικία και την τραυμάτισε. Πέρασα τα νηπιακά και τα παιδικά μου χρόνια στον πόλεμο και καθώς λένε τα παιδικά τραύματα στην ψυχή, δύσκολα θεραπεύονται ή δεν θεραπεύονται καθόλου.
Κάθε τι που μου θυμίζει αρρώστια με ακινητοποιεί, και με μετατρέπει, όπως λέει ο αρχαίο μύθος σε «στήλη άλατος». Στο μύθο της Σφίγγας, είχε τρεις επιλογές, να απαντήσεις σωστά στην ερώτηση και να γλυτώσεις τη ζωή σου. Να μην απαντήσεις σωστά και να χάσεις τη ζωή σου. Η άλλη επιλογή είναι να αρνηθείς την ερώτηση. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν χάνεις τη ζωή σου, αλλά χάνει όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να ζεις.
Αυτά λέει ο αρχαίος μύθος, αλλά εμείς δεν είμαστε στην εποχή των μύθων. Έχουμε γνωρίσει την αλήθεια και η αλήθεια, που είναι ο Χριστός μέσα μας, μας ελευθερώνει από το φόβο μας.
«Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρύ».
Το φορτίον του Χριστού είναι ελαφρύ για τους «προαιρουμένους», λένε οι άγιοι της Εκκλησίας μας. Όχι γι’ αυτούς, που πηγαίνουν στο Χριστό χωρίς τη θέλησή τους, από ανάγκη και όχι γιατί πιστεύουν και αγαπούν τον γλυκύτατο Ιησού και Κύριόν μας, πάνω από όλα, με όλη τη δύναμη της ψυχής τους.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

 

ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 1

Στο χωριό μου όταν τελείωνε ένα πράγμα, λέγαμε «σώθηκαν τα ψέματα».

Αυτό σημαίνει, άραγε, ότι η ζωή αυτή είναι ψεύτικη και η αληθινή ζωή αρχίζει μετά το τέλος της; Μάλλον αυτό σημαίνει κατά την παράδοση της Ορθοδοξίας. Φεύγει αυτός ο κόσμος και η επιθυμία του, λέει το Ευαγγέλιο. Διαφέρουν κάπως τα πράγματα, ως προς το γυναικείο φύλο. Η γυναίκα σκέφτεται περισσότερο με το αίσθημά της παρά με τη λογική της. Αλλά τα αισθήματα αλλάζουν , για να προσαρμόζονται στην πραγματικότητα, σαν τον χαμαιλέοντα, που το δέρμα του παίρνει το χρώμα του περιβάλλοντος.  Η γυναίκα διαμορφώνεται από το περιβάλλον ,  περισσότερο από τον άντρα.

Υ.Γ, 

Κρίμα  το κείμενο αυτό. δε δημοσιεύεται ολόκκληρο! 

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο τύπος του άντρα είναι ο Σισυφος, που προσπαθεί να μετακινήσει ένα βράχο και ο τύπος της γυναίκας είναι η Δαναϊδα που προσπαθεί να γεμίσει ένα τρύπιο κάδο.

Κι οι δυο αυτοί τύποι πολεμούν με ένα ψέμα, αφού αρνούνται να δουν την αλήθεια, ότι τα πρόσκαιρα πράγματα είναι προσωρινά και στο τέλος σώνονται τα ψέματα.

Στο Άγιο Όρος, όταν μιλούν για την αγιότητα, λένε «να δούμε ποιο θα είναι το τέλος». Αν κάποιος είναι προσκολλημένος στον κόσμο, που φεύγει κι αυτός και η επιθυμία του ή αν βλέπει στα ανώτερα, στα πνευματικά .

mlvardospot.blogspot.com

 

 

Ο ΓΑΜΟΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου  

Ο γάμος είναι μυστήριο, στο οποίο η χάρη του Θεού ενώνει τον άντρα και τη γυναίκα σε ένα πνευματικό σώμα (οι δύο εις σάρκα μία). Ο γάμος δεν ειναι μια απλή σχέση, όπως είναι η εμπορική οικονομική, κοινωνική , η οποία δημιουργεί μια συντροφικότητα,
Η λέξη "σχέση" προέρχεται από το ρήμα "έχω", Αυτός που σχετίζεται με κάποιον έχει τον άλλον, ενώ αυτός αυτός που ενώνεται στο γάμο, είναι ο άλλος, αν και διατηρεί την ατομικότητά του.
Ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης λέει, πως τις ενώσεις , τις δημιουργεί το ωραίο. Είναι ωραίο ο γάμος, όταν η οικογένεια είναι αγαπημένη, όταν δηλαδή δεν υπάρχει ιδιοτέλεια, , η οποία προκαλεί το χωρισμό. Τυχερός αυτός που είναι μέλος μιας αγαπημένης οικογένειας!

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η συγγραφέας Τζέϊν Κάρεϋ, αν θυμάμαι καλά το όνομά της, γράφει στο βιβλίο της για την κατάθλιψη, πως μοιάζει με την πτώχευση. Όπως στην πτώχευση δεν σε πτωχεύει ένα μεγάλο χρέος, αλλά ένα μικρό χρέος από τα πολλά συσσωρευμένα έτσι και στην κατάθλιψη, δεν σε οδηγεί μια μεγάλη στενοχώρια, αλλά μία από τις πολλές μικρές στενοχώριες που συσσωρεύονται.

Αυτό σε μένα λέει, να προσέχω τις κοινές στενοχώριες και να ζητώ κάθε στιγμή τη βοήθεια του Θεού και να μην περιμένω να το κάνω σε μια μεγάλη στενοχώρια και μετά να ξεχάσω το Θεό.
Ο Απόστολος Παύλος θεωρεί την συχνότητα της προσευχής ως συστατικό όρο της προσευχής. Προσευχόμενος δεν είναι αυτός που προσεύχεται «στη χάση και στη φέξη». «Αδιαλείπτως προσεύχεσθε». Γι’ αυτό και είναι η πιο κατάλληλη προσευχή, η λιγόλογη προσευχή.

ΟΙ άγιοι λένε, πως από μας εξαρτάται η συχνότητα της προσευχής. Η ποιότητα είναι από τη χάρη του Θεού. «Γίνετε δεόμενοι, όπως εγώ», λέει σε κάποια επιστολή του για την προσευχή.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει για την νοερά προσευχή, «δει προσευκτέον μάλλον ή αναπνευστέον». Πρέπει, λέει, να προσευχόμαστε είναι μάλλον πιο αναγκαίο από ό,τι να αναπνέουμε, για να δείξει πόσο έχουμε ανάγκη να προσευχόμαστε κάθε στιγμή.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΕΤΕΙ ΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Αν δεν είμαστε πλούσιοι, να προσέχουμε, να αυτοπεριοριζόμαστε. Το να μην τηρούν τους νόμους και να μην τιμωρούνται, είναι προνόμιο αποκλειστικό των πλουσίων.

Αυτό εννοεί ο Σωκράτης λέγοντας, πως η δημοκρατία δεν λειτουργεί, όταν οι πολίτες δεν αυτοπεριορίζονται.

Η δημοκρατία θέτει όρια στον πλούτο και στη φτώχεια. Αν δε λειτουργεί η δημοκρατία η πείνα και η ανέχεια μαστίζει τη φτώχεια.

Να ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο και να μην είμαστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου, λέει το Ευαγγέλιο!

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ"

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Κατά το θέλημα της Θείας Πρόνοιας εμείς ζούμε στη γεωγραφική και θρησκευτική διασταύρωση Δύσης και Ανατολής και δεν έχει να μας δώσει τίποτε ούτε η Δύση με τον διαφωτισμό της ούτε η Ανατολή με τις θρησκείες της του απολύτου.
Το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου "Δεν έχουμε κυδώνιαΔεν δεν θα μπορούσε να γραφεί ", πουθενά αλλού, παρά μόνο σε μας εδώ,!
"Είναι πολύ βαθιά η πείνα και η δίψα της ψυχής μας, βαθύτερα απ' ότι νομίζουν πολλοί από τους διανοουμένους μας, και κανείς δεν μπορεί να την ικανοποιήσει εκτός του Χριστού και των αγίων Του, (Αγιος Ιουστίνος του Τσέλιε,)

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...