Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ !

  Τουο Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μια λαϊκή παροιμία λέει "βρήκαμε παπά, να θάψουμε και τους ζωντανούς". Η παροιμία λέει πως ένα πράγμα που είναι καλό σε μια περίπτωση, δεν είναι σίγουρα καλό σε όλες τις περιπτώσεις.
Παραπλήσια με την παροιμία αυτή είναι μια λόγια παροιμία, που λέει "καιρός παντί πράγματι". Που σημαίνει πως ο καιρός που είναι καλός για ένα πράγμα, δεν είναι καλός για όλα τα πράγματα.
Πολλές φορές παραβλέπουμε ότι τα πράγματα συνδέονται με αυτά που έχουν κοινά στοιχεία και δεν συνδέονται με άλλα πράγματα, που δεν έχουν κοινά στοιχεία΄, να τα ενώνει. Τα πράγματα που δεν έχουν κοινά στοιχεία δεν αυτονομούνται.
Οι Ιάπωνες προσέχουν πολύ τη σχέση των πραγμάτων που εξαρτώνται το ένα από το άλλο. Παράδέιγμα, ένα χειμερινό τοπίο, δεν ταιριάζει το καλοκαίρι. Τα κάδρα τους στους τοίχους είναι πτυσσόμενα και αλλάζουν με τις αλλαγές των εποχών.
Το ίδιο με τη μουσική. Οι Ιάπωνες ενοχλούνται όταν ακούν ένα πρωϊνό τραγούδι, το μεσημέρι ή ένα βραδυνό τραγούδι την ημέρα. Δε θα δεις στους τοίχους γιαπωνέζικης κατοικίας χειμερινά τοπία το καλοκαίρι ή καλοκαιρινά τοπία το χειμώνα;. Όλα τα πράγματα έχουν ένα σκοπό και συνδέονται το ένα με το άλλο με αρμονία και ρυθμό μεταξύ τους. Διαφορετικά δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την αρετή της διάκρισης. Μέγιστη αρετή στην Ορθοδοξία μας.
Όπως ένας χριστιανός ορθόδοξος ενοχλείται, όταν ακούει το "Χριστός Ανέστη", όχι στην Ανάσταση, όσο καλά κι αν το ψάλλουν οι ψάλτες. Οι ορθόδοξοι ενοχλούμαστε επίσης όταν ακούμε στις σκηνές των θεάτρων ή στις αίθουσες μουσικής ψαλμωδίες. Το ίδιο κι όταν βλέπουμε στα σαλόνια αγιογραφίες. Κανένας δε θα κάνει το σταυρό του και δεν θα τις ασπαστεί.
Ξεχνάμε ότι οι ψαλμωδίες και οι εικόνες δεν είναι αυτόνομες. Υπάρχουν για να υπηρετούν την λατρεία. Γι' αυτό μας ενοχλεί και η υπερβολή στην ψαλμωδία. Η Εκκλησία είναι οίκος προσευχής και η προσευχή δεν γίνεται με υπερβολή στην επίδειξη του ταλέντου των ψαλτών.
Οι ψάλτες μας δεν είναι "λαρυγγόφωνοι'" γι' αυτό ακριβώς το λόγο. Ψάλλουν ταπεινά με ένρινες φωνές, σαν του Μπιθικώτση και όχι σαν τους τενόρους της Δύσης.

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Σ
Στους αρχαίους ο άνθρωπος ήταν η περιουσία. Οι φτωχοί δεν ήταν άνθρωποι ούτε είχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Η ανθρωπότητα περίμενε την έλευση του Χριστού, για να συνειδητοποιήσει την ύπαρξη δικαιωμάτων των φτωχών και των αδυνάτων.
Ο Χριστός, καθώς είπε ήρθε για τους φτωχούς και τους αδυνάτους. Τώρα με την προπαγάνδα, ο κόσμος απομακρύνθηκε από το Χριστό. Αλίμονο στους φτωχούς!
Το καθήκον αυτών που ξύπνησαν από τον ύπνο της άγνοιας, είναι να αγωνιστεί, όπως μπορεί ο καθένας, να χριστοποιήσουμε τον κόσμο. Να είναι το ρήμα της πίστεως στο στόμα και στην καρδιά. Το όνομα της ειρήνης και της δικαιοσύνης είναι το όνομα του Χριστού.
Οι αιώνες που έρχονται, αν δεν γίνουν χριστιανικοί δε θα υπάρξουν.

ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ

 

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Λένε πως αν ως νέοι δεν κατακτήσουμε μια γυναίκα, δε θα νιώσουμε ποτέ ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Μια παρόμοια παροιμία λέει "αν δεν αποκτήσουμε δικό μας σπίτι και δεν παντρέψουμε κόρη δε γινόμαστε ποτέ κύριοι του εαυτού μας (νοικοκύρηδες). Θα είμαστε πάντοτε εξαρτημένοι από άλλους. Έτσι ένιωθαν οι παλιοί την ελευθερία, ως ολοκλήρωση του ανθρώπου και ως ανεξαρτησία.
Ξέρουμε την αξία που έδιναν στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία, οι Έλληνες μετά τόσα χρόνια σκλαβιάς. Η ελευθερία για τους Έλληνες είναι η ίδια η ζωή. Τα χρόνια που ζουν σκλαβωμένοι δε ζουν. Πεθαίνουν κάθε μέρα.
Τώρα οι άντρες δε νιώθουν ποτέ κατακτητές. Δεν τους δίνουν αυτή τη χαρά οι γυναίκες. Γίνονται οι ίδιες αρχηγίνες και οι άντρες νιώθουν σαν να 'ναι η λεία των γυναικών.
Δεν υπάρχει φοβερότερο συναίσθημα για τον άντρα από το να νιώθει δούλος των γυναικών. Παλιά ακουγόταν στις ταβέρνες η ανδρική παροιμία "Έξω απ΄ άδικο κι από κακή γυναίκα". Η παροιμία αυτή δε σημαίνει ρατσισμό, αλλά παράπονο.
Ο άντρας που δεν υπήρξε ποτέ κατακτητής έχει αυτό το αιώνιο παράπονο του ξένου στον τόπο του. Νιώθει ξένος, που σημαίνει ότι δεν έχει ούτε ένα δικό του. Σαν τον Ιησού, που δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι. Τα πουλιά έχουν φωλιές και ο υιός του ανθρώπου ήρθε στα δικά του, όπως προφήτεψε ο Ησαϊας. και δεν τον δέχθηκαν,
 

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ
Αυτό που φοβάται η οργή, όπως και κάθε άλλος δαίμονας, είναι η ανυπαρξία. Όταν βγάζεις την οργή από μέσα σου, η οργή σου παύει να υπάρχει.
Οι δαίμονες των δύο δαιμονισμένων στους Γεργεσηνούς είπαν στον Ιησού, αν εκβάλλεις ημάς επίτρεψον εισελθείν εις τους χοίρους. Εκείνο που φοβούνταν ήταν η ανυπαρξία. Αν δεν εύρισκαν τόπο να μπουν δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν.
Μια παροιμία λέει «δώσε τόπο στην οργή», δηλαδή βγάλε από μέσα σου την οργή. Αν βγάλουμε από μέσα μας την οργή, η οργή μας δεν θα υπάρξει. Η οργή του κάθε ανθρώπου, δεν είναι «ιδιωτική υπόθεση». Η οργή είναι κοινωνικό πάθος. Έχει βλαβερές συνέπειες για το σύνολο. Θεραπεύοντας τον εαυτό μας, θεραπεύουμε το σύνολο. Να μη λέμε, τι μπορούμε να κάνουμε στο σύνολο. Αυτό εννοεί ο Σωκράτης λέγοντας η δημοκρατία δε λειτουργεί, αν ο πολίτης δεν αυτοπεριορίζεται

mlvardospot.blogspot.com

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Η ΘΩΠΕΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΘΩΠΕΙΑ
Μια παροιμία λέει «αν δεν χαϊδέψεις το μωρό, θα μαραζώσει». Η έννοια της θωπείας είναι ευρύτατη. Αρχίζει από την «σωματική θωπεία» και φθάνει μέχρι την «πνευματική θωπεία». Είναι θωπεία που διαρκεί λίγα λεπτά ή και λίγα δευτερόλεπται και θωπεία που διαρκεί πολλές δεκαετίες. Π.χ. η θωπεία σε έναν συγγραφέα μπορεί να διαρκέσει και πάνω από μισό αιώνα. Σε μένα π.χ. τα λόγια μιάς καλής κριτικού στην εφημερίδα Εστία -έγραφε ότι τα δοκίμια του Μόσχου Λαγκουβάρδου διαβάζονται σαν το παλιό γλυκό κρασί, που το πίνεις «γουλιά-γουλιά»- τονώνουν το ηθικό μου για περισσότερες πέντε δεκαετίες. Όταν ο συγγραφέας -το μωρό μέσα μου κινδυνεύει να μαραζώσει- , ξαναθυμάμαι τα λόγια της καλής κριτικού και ξαναγεννιέμαι, όπως το μυθικό πουλί «Φοίνικας» ξαναγεννιέται από τις στάχτες του.
Είναι θωπεία διαβλητή και θωπεία αδιάβλητη, όπως π.χ. θωπεύουμε κάποιον στη βαθιά λύπη του, για να του δώσουμε θάρρος. Η διάκριση σε θωπεία διαβλητή και αδιάβλητη εξαρτάται από την πρόθεση και το κίνητρο. Ποιος είναι ο λόγος που θωπεύουμε τους άλλους ή και τον εαυτό μας. Όταν η πρόθεσή μας είναι η ευχαρίστηση, η αδιάβλητη θωπεία, φτάνει μέχρι την πόρτα του πάθους. Αν γίνεται πάθος, δηλαδή, επιθυμία η οποία στερεί το αυτεξούσιο και την ελευθερία, η θωπεία αυτή είναι διαβλητή. Αν γίνεται χωρίς φόβο και πάθος, όπως ορκίζονταν οι μάρτυρες παλιά στα δικαστήρια, η θωπεία είναι αδιάβλητη. Δεν έχουμε κατήγορο τη συνείδησή μας.
Η δικαιολογημένη ασάφεια ως προς την ποιότητα της θωπείας, αν είναι επιτρεπόμενη από τη συνείδησή μας η δεν είναι, οδήγησε όπως φαίνεται στη δημιουργία μιας από τις αρχαιότερες αιρέσεις, στην αίρεση του νικολαϊτισμού. Για την αίρεση αυτή υπάρχει ασάφεια και διχογνωμία μεταξύ των ιστορικών, αλλά και του κοινού. Οι Νικολαϊτες εξώκειλαν της ορθής διδασκαλίας του Χριστού και συναινούσαν στην πορνεία.
Ο Θεός εξετάζει καρδίας και νεφρούς, που σημαίνει ότι κρίνει τις προθέσεις των ανθρώπων. Μας έδωσε τη συνείδηση, για να κρίνουμε κι εμείς τον εαυτό μας από τις προθέσεις του και από την γνώση του εαυτού μας. Ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να γνωρίζουμε τον εαυτό μας είναι για να έχουμε «ανοιχτά πάντα κι άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μας», όπως λέει ο στίχος του Εθνικού μας Ποιητή. Έτσι δε θα μπορεί το Κακό, να οδηγεί τους ανθρώπους, τα έθνη και την ανθρωπότητα στην μαζική αυτοκτονία, όπως σήμερα συμβαίνει και πρέπει να αφυπνιστούμε για να την εμποδίσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε, αν εμποδίζουμε την αυτοκτονία της ανθρωπότητας στον εαυτό μας, που σημαίνει να ζούμε με την ειρήνη του Χριστού!

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο κατά την ελεύθερη βούλησή Του.Τα κοινά στοιχεία στα πράγματα της Δημιουργίας δεν δείχνουν ότι ο κόσμος έγινε κατά τύχη, αλλά αντιθέτως αποδεικνύουν ότι το Σύμπαν είναι δημιουργία του Θεού. Ο Θεός δημιούργησε το Σύμπαν με αρμονία, με τάξη και με ρυθμό.
Η αρμονία, η τάξη και ο ρυθμός αποδεικνύουν ότι το Σύμπαν είναι δημιούργημα ενός νοήμονος Όντος, δηλαδή του Θεού και δεν είναι ένα χάος από πράγματα που δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Το ότι υπάρχει σύνδεσμος στο υλικό σύμπαν αυτό οφείλεται στο ότι ο Θεός δημιούργησε με αρμονία , τάξη και ρυθμό που υπάρχει στο πνεύμα του Θεού, στο πνευματικό μας σώμα και σε κάθε πνευματική δημιουργία.
«;Oσα αν δήσητε εν τω ονόματί μου εν τη γη εισί δεδεμένα εν τω ουρανώ; Ο Χριστός είναι το κέντρο της Δημιουργίας και ενώνει μεταξύ τους αυτούς που ζουν εν ειρήνη, όπως το τηλεφωνικό κέντρο συνδέει μεταξύ τους τις διάφορες τηλεφωνικές γραμμές. Δεν είμαστε μόνοι, αν το κίνητρό μας είναι να αρέσουμε στο Χριστό.
«Εγγύς ο Θεός πάσι τοις επικαλουμένοις αυτόν, πάσι τοις επικαλουμένοις αυτόν εν αληθεία» (Ψαλμ. 144).


6th Panhellenic competition ORPHEUS SOLOIST

 

Thursday, May 25, 2023


1 l. 
Shared to: Public
Public
Wed May 24, 3:50 p.m. (1 day ago)
to me
Hello!
Themy granddaughters Eleni and Michaela took part and distinguished themselves in the 6th Panhellenic Orpheus Soloists Competition. Eleni Lagouvardou won 1st prize in the violin, in the 3rd category, and Michaela Lagouvardou also won the 1st prize in the clarinet, in the 1st category (categories are defined based on the age of the contestants).
All 1st prize winners in the competition are now nominated for an audience award. If you wish, you can vote below by filling out the form. (We declare an email address, optionally watch the videos and finally click on ONE contestant of our choice.) Until May 27.
Thank you in advance!
6th Panhellenic Orpheus Soloists Competition - "Audience Prize" 2023:

Wednesday, May 24, 2023

Say something

 By Moschos Lagouvardou

 SAY THE TRUTH

In one of his short stories, Kondylakis describes a funeral speech in church, where when the speaker finished, a relative called out to him to say something about someone who missed him. Apparently this happened to Kondylakis himself.
I remembered my late friend and high school classmate Luciano, who mentioned countless names in his prayer for the dead. They come before me and ask me to remember them, he once told me.
Lucian liked theδιάλογοι στα άρθρα μου στις εφημερίδες. Είχα μετατρέψει την αρθρογραφία σε λογοτεχνία. Αύριο Πέμπτη θα κάνουμε διάλογο με θέμα τον Ρώσσο σκηνοθέτη του κινηματογράφου Αντρέϊ Ταρκόφσκι, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης, Θα αναδείξουμε τί πίστευε οΤαρκόφσκι για τον άνθρωπο, για τη ζωή και για το θάνατο, όπως προκύπτει από τα έργα του και από την αυτοβιογραφία του (Μαρτυρoλόγιο) κ.ά.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

ΤΟ ΑΓΧΟΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΤΟ ΑΓΧΟΣ
"Ο μη ων μετ' εμού κατ' εμού εστι, και ο μη συνάγωνμετ' εμού σκορπίζει." (Ματθ.12,30
'
Εδειξε στο γιατρό κάτι αιματοελιές στο στήθος του και ο γιατρός του είπε: Αυτό είναι το άγχος σου.
Τί είναι το άγχος; Είναι υπερβολική μέριμνα, που μας κρατάει σε διαρκή υπερένταση και μάλιστα για πράγματα που δεν είναι απολύτως αναγκαία; Είναι άραγε το άγχος αυτό που ονομάζεται στην ησυχαστική παράδοση του λαού μας ακηδία. Δηλαδή πολλές φροντίδες για τα περιττά πράγματα.
Ό,τι και να είναι το άγχος το βιώνουμε στο σώμα, στην ψυχή και στο πνεύμα, σαν μια κατάσταση που δρα αυτόνομα. Το άγχος είναι δαίμονας. Όταν δουλεύεις, γράφει ο άγιος στη Φιλοκαλία, παλεύεις με ένα δαίμονα, τη δουλειά σου. Όταν νιώθεις ακηδία, διακατέχεσαι δηλαδή από το άγχος , παλεύεις με χιλιάδες δαίμονες.
Το φοβερό αυτό συναίσθημα εννοεί ο Αμερικανός ποιητής του μαύρου χιούμορ Μπλογκ, γράφοντας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σκοτώσεις έναν άνθρωπο είναι να τον φέρεις στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης και να τον αφήσεις να ζει εκεί. Το άγχος σίγουρα θα τον σκοτώσει.
Ο κόσμος που διακατέχεται από το άγχος μοιάζει με τις μηχανές του πλοίου που δουλεύουν σε όλη τους την ένταση, ενώ το πλοίο βρίσκεται σε ακινησία ή με τους κινητήρες των αεροπλάνων , που πριν να απογειωθούν μαρσάρουν τους κινητήρες τους στο «φουλ», για να διαπιστωθεί, αν λειτουργούν με όλη την ισχύν τους. Άγχος είναι «επανάσταση χωρίς αιτία».
Στο χωριό θα λέγαμε κάποιον ότι έχει άγχος , αν τον βλέπαμε συχνά να τρέχει χωρίς κανείς να τον κυνηγάει. Η παροιμία «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» δείχνει την ιδέα που έχουμε για το άγχος που το παρομοιάζουμε με τη βιασύνη και την ταραχή.
Ένα ανέκδοτο στην Αμερική λέει, πως κάποιος την ώρα που ξυριζόταν σε ένα μισο-υπαίθριο κουρείο, άκουσε τη φωνή «Θείε Τζων, θείε Τζων, καίγεται το σπίτι σας». Πετάχθηκε πάνω από την καρέκλα του κουρείου, σαν να τον δάγκωσε τοφίδι και με την πετσέτα στο λαιμό και τις σαπουνάδες στο πρόσωπο, βγήκε στο δρόμο και άρχισε να τρέχει πανικόβλητος. Ώσπου είπε στον εαυτό του: «Μα εγώ δεν είμαι ο θείος Τζων ούτε έχω σπίτι». Έτσι επέστρεψε ήσυχος ,στο κουρείο, και συνεχίστηκε το ξύρισμα.
Ο Καρλ Γιούγκ, γράφει πως η μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση είναι η αιτία όλων των ασθενειών. Εννοεί άραγε το άγχος, αυτό που στην ησυχαστική παράδοση της Εκκλησίας ονομάζεται ακηδία, που είναι η υπερβολική μέριμνα. Αγχώδης είναι η Μάρθα, η αδελφή του φίλου του Χριστού Λαζάρου που «περιεσπάτο περί πολλήν διακονίαν», ενώ μόνο μία ανάγκη υπήρχε, να πιστεύουμε και να είμαστε κοντά στο Θεό. Αυτό που έκανε η αδελφή της Μαρία, η οποία «παρακαθίσασα παρά τους πόδας του Κυρίου Ιησού άκουγε τα λόγια Του.
Η λέξη κηδεία προέρχεται από το ρήμα «κήδομαι» , που σημαίνει «μεριμνώ, επείγομαι, βιάζομαι». Από το ρήμα κήδομαι προέρχεται και η λέξη «ακηδία». Κάποιο ρητό λέει, «οι νεκροί εις τάφον επείγονται» . Οι νεκροί βιάζονται να ταφούν. Δεν θέλουν να μείνουν άταφοι. Ο Σοφοκλής έγραψε την τραγωδία του Αντιγόνη, με θέμα την ταφήν του Πολυνείκη, αδελφού της Αντιγόνης, που ο Κρέων, ο άρχοντας της πόλης απαγόρεψε την ταφήν του. Μια τραγωδία με θέμα την μέριμνα για την ταφήν του αγαπημένου αδελφού.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝ
Ποιά είναι η έννοια της "πανταχού παρρησίας" του Πνεύματος του Θεού; Τί σημαίνουν τα λόγια "ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός";
Έχουν σημασία μόνο για τον χριστιανό που πιστεύει στον Τριαδικό Θεό ή μήπως έχουν σημασία για την "ανθρώπινη φύση", δηλαδή για την ανθρωπότητα, που όταν έχει επίγνωση, γνωρίζει ότι έχει ένα θησαυρό;
Αν η προσευχή "Βασιλεύ Ουράνιε" αφορά μόνο αυτόν που τη λέει σημαίνει ότι ο Θεός είναι παρών μόνο σε αυτόν που λέει την προσευχή και που έχει μνήμη Θεού. Πιστεύω ότι αφορά αυτόν που έχει μνήμη του Αγίου Πνεύ ματος του Θεού, αλλά μαζί και την ανθρώπινη φύση. Αυτό σημαίνει άλλωστε και ο πληθυντικός "ελθέ και σκήνωσον εν ΥΜΙΝ, όχι σε μένα μόνο. Προσευχόμαστε να σκηνώσει στην ανθρωπότητα το Άγιο ΠΝεύμα και να την καθαρίσει "από πάσης κηλίδος" "Και καθάρισον ΥΜΑΣ από πάσης κηλίδος.
Αν αυτό είναι το νόημα, αυτό συμφωνεί με την Εκκλησία που προσεύχεται αδιαλείπτως για τους απανταχού της γης ανθρώπους "και πάντα τα εν αυτή".

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Σ

Όταν διάβασα στο ημερολόγιο του Ντοστογιέφσκι, που έγραφε πως όταν του χάρισαν τη ζωή, ένιωσε μια μεγάλη απορία, πώς δεν αγαπάει τα πάντα με όλη τη δύναμη της ψυχής του, κατάλαβα ότι εννοούσε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, που νιώθει κάθε άνθρωπος όταν δέχεται ένα χάρισμα. Ξύδι χάρισμα, γλυκό σαν μέλι, λέει η παροιμία του λαού.
Σε μένα το αίσθημα της ευγνωμοσύνης το σκεπάζει η βεβαιότητα που νιώθω μέσα μου, ότι αγαπώ το Θεό και όλους τους ανθρώπους, ιδίως αυτούς που με ευεργετούν, ακόμα και στα πιο κοινά πράγματα.
Από τα παιδικά μου χρόνια, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, νιώθω ότι όλη μου η ζωή είναι χάρισμα, που ποτέ δεν θα μπορούσα να το ξεπληρώσω. Το αίσθημα της ευγνωμοσύνης είναι ανάμικτο από χαρά και πόνο μαζί. Σαν την νοσταλγία , για το παρελθόν, που με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Κρίμα, με λίγη προσπάθεια , θα μπορούσα να ξεπληρώσω τις ευεργεσίες που δέχτηκα στη ζωή μου.
Η πιο συγκινητική σε μένα στιγμή στο Ευαγγέλιο είναι όταν ο Ιησούς λέει για τη γυναίκα με το μύρο, ότι της συγχωρούνται οι αμαρτίες, επειδή αγάπησε πολύ. Αλλά στη δική μου περίπτωση δεν πρόκειται για υπερβολή της αγάπης. Μάλλον είναι ένα είδος ανασφάλειας, που με έκανε να θέλω να ευχαριστήσω όλους για την αγάπη τους. Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια μέσα στον πόλεμο που με τραυμάτισε ή μπορεί να κληρονόμησα την υπερευαισθησία μου από τους προγόνους μου.

mlvardospot.blogspot.com

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Μη φοβάσαι, μόνον πίστευε

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε"
Πιστεύουμε στο Χριστό ελεύθερα. Είμαστε ελεύθεροι να πιστεύουμε ή να μην πιστεύουμε. Η πίστη δεν δεσμεύει την ελευθερία μας, αντίθετα με το φόβο, που μπαίνει στην ψυχή και καταργεί την ελευθερία της.
Η πίστη είναι του Θεού, ενώ ο φόβος είναι δαιμονικός. Δαίμονας σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό, είναι ψυχική και πνευματική κατάσταση, που εισέρχεται στην ψυχή και καταργεί την ελευθερία.
Μη φοβάσαι, μόνον πίστευε, λέει ο Ιησούς στον εκατόνταρχο που φοβόταν ότι θα πεθάνει η κόρη του. Η πίστη ότι ο Χριστός είναι ο Θεός διώχνει το φόβο.
Αν είμαστε τώρα γεμάτοι φόβο είναι επειδή δεν πιστεύουμε ότι ο Χριστός είναι μέσα μας.
Κάθε φορά που φοβάμαι, αυθόρμητα νιώθω την επιθυμία , να πιστεύω στο Χριστό με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Προσεύχομαι ο Θεός να μου δώσει τη δύναμη να πιστεύω με όλη μου την ψυχή.
Όταν οι Μαθητές του Χριστού είδαν τον Κύριο να περπατάει πάνω στη λίμνη φοβήθηκαν. Δεν είχαν καταλάβει τί είχε συμβεί στο θαύμα του χορτασμού των άρτων, γράφει ο Ευαγγελιστής Μάρκος στο κεφάλαιο 6, 52. Ή καρδιά τους ήταν πωρωμένη.
 

ΤΟ ΠΙΟ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥΙ ΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Το πιο περιφρονημένο είδος του λόγου στις μέρες μας είναι ο διάλογος. Εννοούμε το διάλογο των εγγάμων στο σπίτι. Οι άγαμοι δεν κάνουν διάλογο στο σπίτι, επειδή δεν υπάρχει «διάλογος του μόνου». Υπάρχει βέβαια για τους Ανατολίτες ένα είδος διαλόγου, που τον ονομάζουν «υπερβατικό», για να υπερβαίνεις τις διαφωνίες με τον εαυτό σου.

Αλλά τι είδους είναι αυτή η υπέρβαση; Είναι μήπως ένα είδος «στρουθηκαλισμού»; Μήπως υπέρβαση θεωρούν την «αυτούπνωση»; Κοιμίζεις τον εαυτό σου και με τον ύπνο ονειρεύεσαι την ενότητα στην αποξένωση, αντί να αναζητείς την ενότητα στη φιλία;

Με τον ύπνο έλυσε το άλυτο πρόβλημά του ο ράφτης εκείνος στο διήγημα του Ροϊδη, που μη μπορώντας  να παραδώσει έτοιμα ,την παραμονή των Χριστουγέννων, τα μισοτελειωμένα κοστούμια, «εφύσησε την λυχνίαν και εκοιμήθη»!  

Τι γίνεται με το διάλογο των εγγάμων στα σπίτια τους; Όταν δεν κοιμούνται, βλέπουν τηλεόραση, που είναι το ίδιο. Κι όταν δεν βλέπουν τηλεόραση, μιλάνε στο τηλέφωνο. Το κενό του διαλόγου το καλύπτουν με τσιγάρα και ποτά!

Γιατί άραγε δεν κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας; Διότι ο διάλογος δε γίνεται με σκέψεις ή με λόγια, αλλά με ανθρώπους.  Γράφοντας για το σωκρατικό διάλογο ο Μπαχτίν  λέει « η αλήθεια δε βρίσκεται στο κεφάλι κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου. Η αλήθεια γεννιέται ανάμεσα στους ανθρώπους που την αναζητούν από κοινού, μέσα σε μια διαδικασία διαλογικής συνεύρεσης».(Μπαχτίν, Ζητήματα της ποιητικής του Ντοστογιέφσκι,Πόλις, σ.175)

mlvardospot.blogspot.com


6ος Πανελλήνιος διαγωνισμός ORPHEUS SOLOIST

  1 min · Shared to: Public Styliani Capsali <stellacapsali@hotmail.com> Wed May 24, 3:50 pm (1 day ago) pre...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...