Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

 

 

Ως προς την ελευθερία από τη  δουλεία των ενστίκτων και του φόβου του θανάτου, αρκεί η προσευχή με  ειλικρινή διάθεση. Προσευχόμαστε ίσως συχνά, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι, αν πραγματικά θέλουμε να πετάξουμε από πάνω μας την υπερηφάνεια και τα άλλα ριζωμένα βαθιά στην ψυχή μας πάθη. Δεν έχουμε ανάγκη επιχειρημάτων να πιστέψουμε. Πρέπει να δοκιμάζουμε τον εαυτό μας, για να είμαστε έτοιμοι , όταν έλθει η ώρα του Κυρίου.

Εν τω Θεώ ποιήσομεν δύναμιν και αυτός εξουδενώσει τους εχθρούς ημών, λέει ο 107 ψαλμός του Δαβίδ, που αρχίζει με το στίχο «Ετοίμη η καρδία μου, ο Θεός». ΄Ο Ευαγγελιστής Μάρκος στο ΙΓ΄κεφάλαιο ονομάζει την υπερηφάνεια «βδέλυγμα της ερημώσεως», ως το πάθος που βδελύσσεται ο Θεός.

Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com  

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΦΟΡΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΓΙΓΝΩΣΚΟΝΤΕΣ

 

 

Η Γραφή λέει, να έχουμε επίγνωση της ενοίκησης του Χριστού (2Κορ.13,5)  «Ως εν ημέρα ευσχημόνως περιπατήσωμεν»

 Η πρώτη Εντολή είναι «αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου.» εν παντί. Αν δεν υπερέχει η αγάπη του Κυρίου, ημέρα και νύχτα, δεν είμαστε άξιοι του Κυρίου.

Πώς μπορούμε την ημέρα , να συγκρατούμε τα ένστικτά μας μπροστά στους άλλους και δεν μπορούμε να συγκρατούμε τα ένστικτά μας και τη νύχτα , ενώπιον του Θεού; Να έχουμε πάντα επίγνωση, ότι ο Χριστός είναι μέσα μας.

«Δι’ υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνας, αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν.» (Εβρ.12,2)

Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΟ ΣΑΡΚΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

 

ΤΟ ΣΑΡΚΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ

Μην παντί πνεύματι πιστεύετε. Εξετάζετε τα πνεύματα , αν είναι του Θεού.

Στον αρχαίο ναό των Ισραηλιτών ο ναός στον οποίο λάτρευαν το Θεό,  ασκούσαν και το εμπόριο. Όπως γνωρίζουμε από την Αγία Γραφή ο Χριστός έδιωξε τους εμπόρους απ΄ το ναό  και πέταξε έξω τις πραμάτειές τους. Μετατρέψατε τον οίκο του Θεού σε οίκον εμπορίου, τους είπε.

Αυτό δεν είναι μόνον ένα πραγματικό γεγονός, αλλά και ένας τύπος, που πρέπει να τηρήσει ο κάθε άνθρωπος, Βγάζοντας την ιδιοτέλεια έξω απ΄ την καρδιά του, για να είναι καθαρή για το Θεό.  Η αγάπη για το Θεό είναι ανώτερη από κάθε άλλη αγάπη και λέγεται λατρεία. Η λατρεία είναι μόνο για το Θεό. Αυτοί που αγάπησαν τον κόσμο  με την  αγάπη που είναι μόνο για το Θεό, τρελάθηκαν.  

Το ζώο το διαμορφώνει το περιβάλλον και δεν έχει «σαρκικό φρόνημα». Δεν συσχηματίζεται με τον κόσμο συνειδητά. Ο άνθρωπος αφήνεται συνειδητά να τον διαμορφώσει το περιβάλλον και να γίνει δούλος του.

Ποία συμφώνησις μεταξύ Χριστού και Βελίαρ μπορεί να υπάρξει, λέει η Γραφή. Πώς μπορεί να συνυπάρχουν μέσα στην καρδιά του ανθρώπους η ανιδιοτέλεια με την ιδιοτέλεια;Ο άνθρωπος που έχει επίγνωση του Πνεύματος μέσα του και δεν βγάζει από μέσα του την ιδιοτέλεια, «δαρήσεται πολλά», λέει η Γραφή.  Ενώ το Άγιο Πνεύμα είναι παντού, σε κάθε ον που έχει ζωή, μόνο στον άνθρωπο, το ‘Αγιο Πνεύμα καταδιώκεται. Τα πουλιά έχουν φωλιές, ο υιός του ανθρώπου, δεν έχει που την κεφαλην κλίναι.

Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com


Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΗΣΙΣ

 

ΔΕΗΣΙΣ

Δέομαι του Θεού να με σώσει στην τρικυμία αυτή του βίου, σαν τον επιβάτη του πλοίου, που δέεται να τον σώσει στην τρικυμία, για να μην χαθώ με τις ανομίες μου, αλλά να ζήσω μέχρι τα "ειρηνικά τέλη της ζωής μου, για την "καλήν απολογίαν την επί του φοβερού βήματος του Χριστού."
Δέομαι του Θεού , "καθάρισόν με από πάσης κηλίδος" ίνα το Πνεύμα της Αληθείας σκηνώσει εν ημίν".
Χωρις δοκιμασίες δε γίνεται. Εαυτούς δοκιμάζετε, λέει ο Απόστολος. Δοκιμάζετε τα πνεύματα. 2Κορ.8,8. 1Ιω. 4,1

ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΝ

 

ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΙΜΙΩΝ

Η λέξη "παροιμία" πιθανόν προέρχεται από το επίθετο "παρόμοιος". Ο παροιμιακός λόγος είναι λόγος μεταφορικός και χρησιμοποιεί την ομοιότητα, την αναλογία και την αντίθεση για να εκφράσει το νόημα μιας σκέψης. Η παροιμία είναι πιο κοντά στην ποίηση, παρά στον πεζό λόγο. Είναι ποίηση και με τον τρόπο που συνδέονται τα νοήματα στην ποίηση (συνειρμικό), συνδέονται τα νόηματα και στις παροιμίες.
Πρέπει να διαθέτει κανείς ανεπτυγμένη νοημοασύνη για να μπαίνει στα νοήματα των παροιμίων, όπως και στα νοήματα των ποιημάτων.
Εννοείται ότι οι παροιμίες όπως και τα ποιήματα διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους, ώστε να είναι πάντοτε καινούριες. Η παροιμία και η ποίηση πρέπει να κάνουν κάτι στην ψυχή. Μοιάζουν με το ανέκδοτο, που μας κάνει να γελάμε. Όταν δεν μας προκαλεί γέλιο, δεν είναι ανέκδοτο. Έτσι και η παροιμία, πρέπει να φέρνει κάτι καινούριο για να προκαλεί έκπληξη, αλλιώς είναι ακατανόητη.
Στις παροιμίες υπάρχει σ' ένα πράγμα καθ' υπεροχήν ένα βασικό χαρακτηριστικό, που μοιάζει με το πράγμα για το οποίο μιλάμε.
Παράδειγμα στην παροιμία "Κάναμε μαύρα μάτια να σε δούμε", το βασικό στοιχείο είναι ότι τα μαύρα μάτια εκτός από ωραία είναι, όπως κάθε ωραίο πράγμα, σπάνια. Αργεί κανείς να τα δει. Είναι κάτι που δεν βλέπεαι συχνά΄. Σαν τα μαύρα μάτια είναι για μας και το αγαπημένο πρόσωπο, που το βλέπουμε σπάνια.
Στην παροιμία για το επίμονο κοίταγμα του προσώπου μιας ωραίας γυναίκας το στοιχείο της υπεροχής είναι η επιμονή στο θαυμασμό του ωραίου γυναικείου προσώπου. Η παροιμία γι' αυτόν λέει, ότι αυτός κόβει χαλβά. Πράγματι υπάρχει ένα είδος άσπρου χαλβά που είναι τόσο σκληρός που κάνει πολύ ώρα να κοπεί, ακόμα κι αν τον κόβεις με ....τσεκούρι.
Μ.Λ.

ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

 

 ΑΓΑΠΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ !

Σήμερα ρώτησα δυο άγνωστες κοπέλες, στο μπαρ, τί είναι καλύτερο, να βλέπουμε τους άλλους γύρω μας, για να νιώθουν ότι υπάρχουν για μας ή να μην τους βλέπουμε και να μην τους ακούμε, σαν να μην υπάρχουν καθόλου για μας;
Σκεφθείτε, να το κάνουν όλοι αυτό, τί θα γίνει; Θα νιώθουμε όλοι ότι δεν υπάρχουμε για κανέναν ούτε για τον εαυτό μας. Να φερόμαστε σαν να είμαστε.
Απευθύνθηκα στην κοπέλα, ,που είχε τις πλάτες γυρισμένες σε μένα, αλλά δεν με αγνοούσε., αφού της έδινε πληροφορίες για μένα η φίλη της με την οποία είμαστε είμαστε απέναντι, πρόσωπο προς πρόσωπο.
-Να βλέπουμε και να ακούμε, είπε, αλλά με μέτρο.
Προφανώς η φίλη δεν ήταν φειδωλή για το θαυμασμό μου. Ήταν πράγματι ωραία. Πώς μπορεί κανείς να μη θαυμάζει το ωραίο, όταν αγαπάει το ωραίο, χωρίς ιδιοτέλεια; Δεν μπορεί.
Ρ'ωτησα κατόπιν την άλλη, τί είναι καλύτερο.
-Να βλέπουμε, είπε από το βάθος της καρδιάς της. Πράγματι η αγάπη δεν έχει μέτρο, είπε κάποιος. Η ίδια είναι το μέτρο. Απέραντες εκτάσεις αγάπης υπάρχουν στην καρδιά.
Μ.Λ.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

 

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ  

Η σημασία της ορθόδοξης πίστης , ότι ο Θεός είναι ένας σε τρεις υποστάσεις (πρόσωπα), του Πατρός, του Υιού και  του Αγίου Πνεύματος, του Πατρός δημιουργού του παντός, δια του Υιού, εν Αγίω ΠΝεύματι έγκειται στο ότι οι ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι μπορούμε  να αγαπάμε χωρίς ιδιοτέλεια. Η ύπαρξη της Παναγίας Τριάδος είναι η υψηλότερη μορφή αγάπης χωρίς ιδιοτέλεια, η οποία μπορεί να υπάρχει.

Δεν μπορούμε  να δούμε την ουσία του Θεού. Μπορούμε να δούμε τις άκτιστες ενέργειες του Θεού, όπως είναι η άκτιστη ενέργεια της αγάπης των θείων προσώπων και να ζητάμε από το Θεό να μας βοηθήσει να αγαπάμε χωρίς ιδιοτέλεια. Αν δεν πιστεύουμε στην αγάπη των θείων προσώπων μεταξύ τους ούτε να αγαπάμε χωρίς ιδιοτέλεια μπορούμε. Άρα η μη ορθόδοξη πίστη ούτε πίστη στην ανιδιοτελή αγάπη είναι. Αυτό που μένει για αυτόν που δεν έχει την ορθόδοξη πίστη, είναι το σαρκικό φρόνημα. Το σαρκικό φρόνημα είναι αυτό που στην προσευχή μας προς το Άγιο Πνεύμα, ονομάζουμε «κηλίδα» (και καθάρισον ημάς από «πάσης κηλίδος»).

Ο μεγαλύτερος ορθόδοξος θεολόγος της εποχής μας, ο Ιωάννης Ρωμανίδης, γράφει πως οι θρησκείες είναι ασθένεια, την οποία θεραπεύει η Ορθοδοξία.  

Η αιτία για όλες τις ασθένειες του ανθρώπου, κατά τον Καρλ Γιουγκ, είναι «η μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση», όπως γράφει σε σχετική επιστολή του σε έναν πάστορα ( Καρλ Γιουγκ, Επιστολές, Εκδόσεις Αντινέα 1978).

Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Με σφιγμένο το ζωνάρι !

Η Χιλιανή συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε, 'έγραψε πως στη λύπη της επέστρεφε στη δεξαμενή των παιδικών της χρόνων, για να πάρει θάρρος και αισιοδοξία. Εγώ επιστρέφω στα παιδικά μου χρόνια στη Δεσκάτη, την μακρινή και μόνη ,ορεινή κωμόπολη , στα καλά βουνά των Καμβουνίων.  Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό μου, μετά τον πόλεμο, που ο κόσμος πεινούσε και που όλοι ήταν λεπτοί., με σφιγμένο το ζωνάρι και κανενός η κοιλιά δεν προεξείχε, με εξαίρεση την κοιλιά του Τζιμ. 

Θυμήθηκα πάλι το χωριό μου και τα παιδικά μου χρόνια, σ' αυτό και από χθες φορώ το ζωνάρι σφιχτό, στην κοιλιά μου που την κοιτάζω και με πιάνει μελαγχολία. Ούτε δίαιτες ούτε ασκήσεις ούτε τίποτε άλλο,εκτός από το ζωνάρι σφιχτό, στην κοιλιά. Όποιος κατακτήσει την κοιλιά του, λέει η Γραφή, θα είναι πιο δυνατός από αυτόν που θα κατακτήσει μια πόλη! 

Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com

 

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ  ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ο άνθρωπος είναι όπως  ο ξωμάχος που έρχεται απ΄  το χωράφι  στον ιερό ναό, για να προσευχηθεί.  Αφήνει έξω από τον περίβολο του ναού το ζώο του, το φορτίο του, και το βρώμικο ρούχο της δουλειάς, για να μην μπει λερωμένος στο ναό και τινάζει από πάνω του τη σκόνη και τις βρωμιές. Φορώντας ένα καθαρό ρούχο, κάνει το σταυρό του και μπαίνει στο ναό.  Ανάβει το κερί, που συμβολίζει την προσευχή και προσκυνάει τις εικόνες της δέησης, στο τέμπλο του «Ιερού» , στο οποίο εισέρχεται μόνο ο Ιερέας του ναού.

Αυτή η ίδια σειρά υπάρχει και στο εσωτερικό του ανθρώπου. Έξω απ΄το ναό είναι το «σαρκικό φρόνημα» , όπως οι βρωμιές του περιβάλλοντος, από τις οποίες πρέπει να καθαριστεί, για να εισέλθη στο ναό.  Όσο κουβαλάει τα λερωμένα ρούχα του (το σαρκικό φρόνημα), είναι δούλος του περιβάλλοντος. Απωθεί το σαρκικό φρόνημα, τα έργα του σκότους, και  ενδύεται  τα όπλα του φωτός, το πνεύματικό του σώμα. Όσοι πνεύματι Θεού άγονται, λέει η Γραφή, αυτοί είναι  υιοί Θεού. «Η νυξ προέκοψεν, η δε ημέρα ήγγικεν. Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και ενδυθώμεν τα όπλα του φωτός.»  Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ

 

Οι πρώτοι απόγονοι του Αδάμ ήταν μακρόβιοι. Ζούσαν κοντά στα χίλια χρόνια ο καθένας. Ο Αδάμ έζησε 930 χρόνια. Ο εγγονός του Ενώς είναι ο πρώτος άνθρωπος, που επικαλέστηκε τη βοήθεια του Θεού. Με τον Ενώς άρχισε η ανθρωπότητα να προσεύχεται. Συμπεραίνει κανείς ότι η ανθρωπότητα επί χίλια χρόνια περίπου αγνοούσε το Θεό.

Χίλια χρόνια δεν γνώριζε ότι ο Θεός είναι ελεήμων, ότι είναι πατέρας των ανθρώπων, ότι γεννά το λόγο Του και ότι από το Θεό εκπορεύεται το πνεύμα Του προς τους ανθρώπους.  Ότι το Πνεύμα του Θεού είναι  άκτιστη Ενέργεια η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο, τον οποίο  θεραπεύει από τις αρρώστιες του και τον ζωογονεί.

Πιστεύουμε «και εις το Πνεύμα, το Άγιον, το Κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του πατρός εκπορευόμενον, το συν πατρί και υιώ  συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών».

Η άνθρωπότητα άρχισε να επικαλείται το Θεό χίλια χρόνια  μετά τον Αδάμ. Πολλοί ακόμα και σήμερα αρνούνται τη λογική ενέργεια στο Θεό, την οποία διαθέτουν οι ίδιοι, χωρίς να γνωρίζουν από πού προέρχεται. Στο Θεό αποδίδουν τη φυσική ενέργεια, που δεν είναι πνεύμα ούτε ζωή. Η ενέργεια του Θεού για τους άθεους, είναι κάτι σαν την βαρύτητα, χωρίς πνεύμα και χωρίς λόγο.

Οι άθεοι συγχέουν την ενέργεια του Θεού με τα ενεργήματα. Θεωρούν τα ενεργήματα ως ενέργεια και  αρνούνται στο Θεό τις ιδιότητες που εκ φύσεως έχει ο Θεός, τα οποία διαθέτουν και οι ίδιοι, ως χαρίσματα του Θεού! Τόση λογική διαθέτει η σκέψη του αθεΪσμού, που αγνοεί η ίδια την ύπαρξή του.   

Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΦΟΡΩΝΤΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ

 ΑΦΟΡΩΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ

Ήθελα να σου πω κάτι, που ίσως δεν μας το είπαν ή μας το είπαν και δεν το ακούσαμε: Να μιμηθούμε τον Προφήτη και Βασιλιά Δαβίδ, που ζητάει απ΄ το Θεό, να του διδάξει την οδόν, στην οποία να πορευθεί, "δίδαξόν με οδόν εν η πορεύσομαι".
Να μάθουμε να μας οδηγεί το Πνεύμα του Θεού, για να είμαστε ελεύθεροι από το πνεύμα δουλείας, που είναι φόβος.
Όσοι οδηγούνται από το Πνεύμα του Θεού είναι υιοί και θυγατέρες του Θεού. "Όσοι γαρ Πνεύματι Θεού άγονται, ούτοι εισιν υιοί Θεού.
Ήξερα κάποιον, συγκεκριμένα τον παππού μου Αγγελάκη, που ρωτούσε πάντα , αν ό,τι έκανε αρέσει στο Θεό!
Μ.Λ.

Εκ του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου

 Εκ του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου

Όσοι γαρ Πνεύματι Θεού άγονται, ούτοι εισίν υιοί Θεού.
Ου γαρ λάβετε πνεύμα δουλείας πάλιν εις φόβον, αλλ' ελάβετε Πνεύμα υιοθεσίας, εν ω κράζομεν αββά ο πατήρ.
αυτό το πνεύμα συμμαρτυρεί τω πνεύματι ημών ότι εσμέν τέκνα Θεού.
Ιωάν. η΄, 14-16.

ΠΡΟΣ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  Προς . Έλληνες Αναλυτές του Κόσμου: Δεν μπορώ να καταλάβω τη σκέψη σας, πού τη στηρίζετε. Δεν γνωρίζω την Επιστήμη σας και τη φιλοσοφία σας. Αυτό που γίνεται κατανοητό από τον απλό, όχι επιστήμονα, ακροατή σας, είναι ότι ο λόγος σας είναι σχηματικός. Είναι γενικές ιδέες, που όπως έλεγε ο Καμύ, κάθε γενική ιδέα είναι ψέμα. Δεν ξέρω αν είναι ψέμα. Αλλά δεν πιστεύω ότι ο Κόσμος πορεύεται με τους νόμους της λογικής του Αριστοτέλη. Ακούμε για αφηγήματα, λες και η ζωή των εθνών προσχεδιάζεται σε κάποια γραφεία ηγετών ή επιστημόνων.

Αν δεχθούμε ότι αποτελείτε"σχολή", θα μπορούσαμε να την εντάξουμε ίσως στον απόηχο ενός ξεχασμένου Διαφωτισμού. Ποιός πιστεύει πια στον Διαφωτισμό ή ποιός θα μπορούσε να ακολουθήσει τις σκέψεις σας, των Αναλυτών του Κόσμου.
Ο λαός μας ζητάει πρότυπα, όχι ιδέες. Ούτε οι μαθητές του γυμνασίου πια γράφουν εκθέσεις ιδεών. Ποιός θα μας οδηγήσει στις πηγές, με τετοια "διανόηση", που στηρίζεται στην διάνοια, ενώ η ζωή και η παράδοση της Ελλάδος ειναι εμπειρική;
Μ.Λ.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

 

Κάποιος έκανε ένα λάθος που τον λύπησε πολύ. Τόσο που ούτε την προσευχή του δεν μπορούσε να κάνει το βράδυ, πριν κοιμηθεί. Οι σκέψεις του είχαν κατεβεί από τον εγκέφαλο στην καρδιά και τον εμπόδιζαν να συγκεντρώσει το νου του στα λόγια της προσευχής. Έτσι παλεύοντας με τους σκόρπιους λογισμούς του, έμεινε άγρυπνος μέχρι αργά το βράδυ.
Στις δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, την ώρα που οι μοναχοί ξυπνούν, για να προσευχηθούν, τον πήρε ο ύπνος . Το ωραίο ήταν ότι για πρώτη φορά στη ζωή του , η νοερά προσευχή γινόταν μόνη της , στον ύπνο του!
Την άλλη μέρα η συνείδησή του ήταν εντελώς ήσυχη! Δεν υπήρχαν πια σκέψεις στην καρδιά για να τον ταράσσουν. Ήταν συγκεντρωμένες στη θέση τους στον εγκέφαλο, , που όπως γράφει στο βιβλίο του Συμβολική Θεολογία, ο Ιωάννης Ρωμανίδης, η συγκέντρωση όλων των σκέψεων, καλών και κακών, στον εγκέφαλο, είναι το ανίκητο όπλο κατά του διαβόλου.
Μ.Λ.
 

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ

 ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ

Μας λύπησε κάποιος σε κάτι, αλλά δεν τον καταριόμαστε για δύο λόγους:
Πρώτον επειδή ο ίδιος είναι θύμα του αντίστοιχου δαίμονα και δεύτερον, επειδή η εκδίκηση δεν είναι δική μας, αλλά του Θεού. Αντί να τον καταραστούμε, τον ευλογούμε. Παρακαλούμε το Θεό, να τον ελευθερώσει από τον δαίμονα που τον έκανε θύμα του.
Ευλογείτε και μην καταράσθε, γράφει στην επιστολή του προς τους Ρωμαίους, ο Απόστολος Παύλος. ( Ρωμ.IB’,14)
.
Μ.Λ.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

 ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ (slavery)

Ο κόσμος τραβάει το δρόμο του και το χορτάρι φυτρώνει μοναχό του., λέει το τραγούδι των Σκαθαριών.
Το χορτάρι φυτρένωει μοναχό του, αλλά ο άνθρωπος δεν αφήνεται παθητικά στον κόσμο, αν δε θέλει να γίνει δούλος του κόσμου.
Είναι γνωστό πού κατάντησαν Τα παιδιά των λουλουδιών που παρασύρθηκαν από τα τραγούδια των Σκαθαριών,
Διά πολλών θλίψεων, λέγει ο Κϋριος και Θεός μας Ιησούς Χριστός, δει εισελθείν εις την βασιλείαν των ουρανών.
Μ.Λ.

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

ΖΩΗ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ

 ΖΩΗ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ

«Τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν», (Εβρ.12,1), «επιγιγνώσκοντες την ενοίκησιν του Χριστού» ( 2Κορ.15,5).
Η χάρη του Αγίου Πνεύματος είναι η ελευθερία σ’ αυτόν, που με καθαρή καρδιά τη δέχεται. Αυτή μέσα μας γεννά το πνευματικό μας σώμα και μας διαμορφώνει, ελευθέρους από τη δουλεία του περιβάλλοντος. «Νυν εγγύτερον ημίν η σωτηρία ή όταν επιστέψαμεν. Η νυξ προέκοψεν, η γαρ ημέρα ήγγικεν. Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους (το σαρκικό φρόνημα¸τις σατανικές επιθυμίες και το δουλικό φόβο, τη δουλεία του περιβάλλοντος) και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός. Ως εν ημέρα ευσχημόνως περιπατήσωμεν. Μη κώμοις και μέθαις μη κοίταις και ασελγείαις, μη έριδι και ζήλω. Αλλ΄ενδύσασθε τον Κύριον Ιησούν Χριστόν και της σαρκός πρόνοιαν μη ποιείσθε εις επιθυμίας» (Ρωμ.13,13-14).«

Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Δεν μπορώ να εξηγήσω το φόβο των παιδικών μου χρόνων. ‘Ενας γιατρός μου είπε κάποτε, πως είναι δύσκολο να εξηγήσω το φόβο μου, επειδή ανάγεται στα παιδικά μου χρόνια. Ο φόβος, όταν βιώνεται στην παιδική ηλικία, θεραπεύεται με την παρουσία του πατέρα, ο οποίος στα μάτια του παιδιού μπορεί τα πάντα. Αν όμως δεν υπάρχει ο πατέρας, ο φόβος των παιδικών χρόνων μένει στην ψυχή αθεράπευτος.
Η Γραφή μιλάει για το φόβο του ενηλίκου, ο οποίος συνδέεται με την αμαρτία του. Ο ενήλικος, με την μετάνοια και την προσευχή θεραπεύει τον φόβο του. Ο Δαβίδ περιγράφει το φόβο του ενηλίκου στον πεντηκοστό ψαλμό του της «μετανοίας». « Επί πλείον πλύνον με από της ανομίας μου και από της αμαρτίας μου καθάρισόν με.» Η δέηση αυτή δεν υπάρχει για τα παιδικά τραύματα, επειδή δεν τα γνωρίζει. Το παιδί, αν και βίωσε τα τραύματά του, δεν μπορεί να τα επαναφέρει στη μνήμη του.
Ο φόβος του ενηλίκου θεραπεύεται με την νοερά προσευχή, με την οποία ο νους ανυψώνεται από τις σατανικές επιθυμίες και το δουλικό φόβο, στο Χριστό, που τον φυλάει ελεύθερο. «Σύ, Κύριε, φυλάξαις ημάς και διατηρήσεις ημάς.» (Ψαλμ.12).
Το πρώτο πράγμα που θεραπεύει ο Κύριος με την παρουσία Του, σ’ αυτούς που τον ακολουθούν, είναι ο φόβος. «Μη φοβείσθε, εγώ ειμί». Η παρουσία του Χριστού και η μνήμη των θαυμάτων Του, θεραπεύει τους Μαθητές του από το φόβο τους. Όταν οι Μαθητές Του φοβήθηκαν στην τρικυμία , ο Ευαγγελιστής Μάρκος, γράφει, ότι φοβήθηκαν, επειδή δεν συνειδητοποίησαν το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων.
Μ.Λ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Αν ο δουλικός φόβος και οι σατανικές επιθυμίες, αυτό που λέγεται «σαρκικό φρόνημα» είναι καλύτερο από την ελευθερία , γιατί είναι για τους δούλους;
Αυτός που θέλει να είναι ελεύθερος πρέπει να έχει το Χριστό στην καρδιά του.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Η ΕΥΧΗ

 Η ΕΥΧΗ

«Ως πότε, Κύριε, επιλήση μου εις τέλος; Έως πότε αποστρέψεις το πρόσωπο σου απ΄εμού; Έως τίνος θήσομαι βουλάς εν ψυχή μου, οδύνας εν καρδία μου ημέρας και νυκτός;» Ψαλμ.12
(Έως πότε, Κύριε, θα μ’ έχεις αποξεχασμένο; Ω΅πότε θα ‘σαι αδιάφορος για μένα; Ως πότε θ΄α’χω έγνιες στην ψυχή μου, θλίψεις μέσα στην καρδιά μου καθημερινά;» Ψαλμ 12
Τι άλλο έχουμε στην ψυχή μας εκτός από ονόματα, λέξεις; Αρα μπορούμε να διαλέξουμε ποια ονόματα έχουμε στην καρδιά μας. «Ουδεμία πρόφασις ή δυσκολία απήλαττε τινα των υποχρεώσεων νομίμου ευχής (Ψαλμ.ιε ή ιδ΄, 4, Μαλαχ. Α΄, 14). Οι ευχίτες διάλεγαν να έχουν διαρκώς στην καρδιά τους το όνομα του Ιησού και τις λέξεις της Ευχής του «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με».
Το όνομα είναι ο άνθρωπος, δηλαδή η παρουσία του ανθρώπου. Το όνομα του Ιησού είναι η παρουσία του Ιησού στην καρδιά μας. Και επειδή ουδεμία συγγένεια υπάρχει μεταξύ του Ιησου του Κυρίου και Θεού ημών, και ονόματος κτιστού πράγματος, η καρδιά μας για να είναι ενοικητήριον του Χριστού, πρέπει να είναι καθαρή από κάθε όνομα κτιστού πράγματος. Ουδεμία ομοιότητα υπάρχει ανάμεσα του ακτίστου και του κτιστού.
Γιατί νιώθω φόβο, αφού με τίποτε δε θέλω να νιώθω φόβο. Γιατί είναι καταναγκαστικός ο φόβος; Προφανώς για να φυλάξω τη ζωή μου. Αν τη ζωή μου φυλάει ο Θεός, ο φόβος είναι περιττός. Άρα η πίστη στο Θεό διώχνει το φόβο. Ο φόβος υπάρχει επειδή στηρίζω τη ζωή μου στο «σαρκικό φρόνημα», που είναι γέννημα του διαβόλου (γέννημα εχιδνών, η έχιδνα συμβολίζει τον δαίμονα της λύπης).
Το «σαρκικό φρόνημα», διώχνεται από μέσα μου με το όνομα του Ιησού στην καρδιά μου. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε πάντοτε. το όνομα του Ιησού στην καρδιά μας . Αδιαλείπτως προσεύχεσθε.
Νυν εγγύτερον ημίν η σωτηρία ή ότε επιστέψαμεν. Η νυξ προέκοψεν η δε ημέρα ήγγικεν. Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους (σατανικές επιθυμίες και δουλικό φόβο δηλαδή το «σαρκικό φρόνημα») και ενδυσώμεθα του όπλα του φωτός (το πνεύμα του Θεού και το πνευματικό μας σώμα).
Μ.Λ.

Η ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΉ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ


Μια άποψη της κόλασης είναι να είσαι μόνος στο ανθυγιεινό διαμέρισμα. Να είναι το κεφάλι σου «καζάνι» από αυτά που βλέπεις επί ώρες στην τηλεόραση, στον υπολογιστή και στο κινητό και από τους θορύβους στους δρόμους της πόλης.
Αν δεν έχεις ακούσει τίποτε για τη νοερά προσευχή, πρέπει να φροντίσεις να μάθεις γι
Αυτήν και να τη λες. Είναι μόνο το αντίδοτο στην αποξένωση από τον εαυτό μας. Με αυτήν θα αγαπήσουμε την ησυχία και δεν θα λυπούμαστε που είμαστε μόνοι και πλήττουμε στο διαμέρισμα.
Το αήττητο όπλο κατά του διαβόλου είναι η συγκέντρωση των νοημάτων στον εγκέφαλο με τη νοερά προσευχή του Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με.
Μ.Λ.

ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΚΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ

 

Με την ανιδιοτέλεια, είσαι ελεύθερος από σατανικές επιθυμίες και δουλικό φόβο
Ενώ με την ιδιοτέλεια έχεις σατανικές επιθυμίες και δουλικό φόβο.
Σατανικές επιθυμίες είναι κυρίως εκείνες, που όταν συναντούν εμπόδιο προκαλούν θυμό. Οι σατανικές επιθυμίες είναι αμαρτία.
Οργίσζεσθε και μην αμαρτάνετε, Εφεσ. 4,26. Να μην ε΄λιναι δηλαδή η οργή, εμποδισμένη επιθυμία, όπως η οργή του Ομηρικού Αχιλλέα. "Μηνιν άειδε θεά,.."
Μ.Λ.

Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ

 ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ

Όσο μεγαλύτερη είναι η άγνοια της Ελληνικής Γλώσσης, τόσο το χειρότερο για την Ελλάδα και για όλο τον κόσμο.
Ότι η Ελληνική Γλώσσα διδάσκεται σε όλο τον κόσμο δείχνει την αξία της γνώσης της γλώσσης στην οποία εκφράστηκε η σοφία του Θεού και η σκέψη των αρχαίων Ελλήνων.
Η ανθρωπότητα μπορεί να μάθει από τα παθήματά της, αλλά δεν μπορεί να φυλάξει τον εαυτό της από τις συμφορές, (...) Οι Έλληνες δεν πρόσθεσαν απλώς νέες περιοχές γνώσης (π.χ. επιστήμες, φιλοσοφία) με τη βοήθεια ενός ήδη δοσμένου πνευματικού εξοπλισμού, ούτε επέκτειναν παλαιές μεθόδους (π.χ.. μια λογική διαδικασία), αλλά δημιούργησαν για πρώτη φορά αυτό που ονομάζουμε σκέψη. (Bruno Snell, Η Ανακάλυψη του Πνεύματος).

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Τίνος είναι αυτός που πληρώνεται από θύτες και θύματα;

Είναι γνωστό, ότι αυτοί που πληρώνουν θα σου πουνε και τί να κάνεις. Τί κάνει , άραγε, αυτός που πληρώνεται από θύτες; και θύματα;

Το πρώτο που κάνει είναι να εξισώσει τα θύματα με τους θύτες. ΥΠάρχει όμως και κάτι άλλο, που εξυπηρετεί τους θύτες: Τους έχει πάντα στην επικαιρότητα. Εφαρμόζει δηλαδή το ρητό, "βρίστε με και πείτε το όνομά μου καθαρά."
Αλλά και τα θύματα ξέρουν τώρα τί γίνεται. και αναρωτιούνται με το μέρος τίνος είναι αυτός;
Την ίδια απορία έχει και το κοινό της τηλοψίας.
Μ.Λ.

«ΓΗΡΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ»

 

Τι είδε ο Σωκράτης και είπε τα λόγια  «γηράσκω αεί διδασκόμενος», που σημαίνουν ότι πάντοτε διδάσκεται; Νομίζω ότι είδε, πως όλοι θέλουν να είναι δάσκαλοι και ότι κανένας δεν θέλει να είναι πάντοτε μαθητής.

Οι αρχαίοι είχαν αποθησαυρίσει τη σοφία τους στην ελληνική γλώσσα. Μελετώντας κανείς την ελληνική γλώσσα, μαθαίνει μαζί με τη γλώσσα και τη σοφία των αρχαίων Ελλήνων.

Οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι   ο δάσκαλος πρέπει να είναι ο μέγιστος. Από τη λέξη «μέγιστος» προέρχεται οι σημερινές λέξεις «μάγιστρος», «μάστορας», «μαέστρος». Αναλύοντας τις λέξεις αυτές, όχι μόνο τη γραμματική τους  μορφή, αλλά και την πραγματικότητα, μαθαίνουμε και το πραγματικό τους νόημα, καθ’ όλη την ιστορική τους διαδρομή και κατά τη σημερινή τους μορφή.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και οι ορθόδοξοι χριστιανοί πιστεύουν πως ο δάσκαλος είναι ο μεγαλύτερος από όλους σε κάποιο τομέα της τέχνης και της επιστήμης.  Όπως δάσκαλος της ιατρικής  δεν είναι ο «ιστορικός της ιατρικής επιστήμης», αλλά αυτός που εφαρμόζει την ιατρική τέχνη και επιστήμη και μάλιστα ο μεγαλύτερος  από όλους. Σε αυτήν την αντίληψη οφείλεται το «φιλοπρωτείο» του Έλληνος, αλλά και ο «αδαής δάσκαλος», στο ότι βιάζονται να γίνουν όλοι οι πρώτοι και οι καλύτεροι.   

Ο σημερινός δάσκαλος βλέπει σήμερα, πώς μιλάει σε «ώτα μη ακουόντων», επειδή όλοι θέλουν να είναι δάσκαλοι στους άλλους και όχι στον εαυτό τους. Ο ελληνικός λαός όμως ακολουθεί την αρχαία παράδοση, όπως φαίνεται από το ρητό της Ορθοδοξίας, «ιατρέ, ιάτρευσον πρώτον τον εαυτό σου κι ύστερα και τους άλλους» ή από την λαϊκή παροιμία «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Μόσχος Λαγκουβάρδος

mlvardospot.blogspot.com

ANGEL GONZALES (ΙΣΠΑΝΙΑ)

NAVEGANDO CON MERCCURIO

De AMELIA SUAREZ
Ανχελ Γκονζάλεθ (ΙΣΠΑΝΙΑ)
Για να με λένε Ανχελ Γκονζάλεθ,
για να ΄ναι βάρος στο χώμα η ύπαρξή μου
ήταν αναγκαίο να υπάρξει ένα ευρύ τόπος
και μια μακρά χρονική περίοδος.
Άνθρωποι από θάλασσες κι από στεριές
γόνιμες γυναικείες κοιλιές, και σώματα
περισσότερα σώματα αιφνίδια ενωμένα
σε ένα άλλο νέο σώμα.
Ηλιοστάσιο και ισημερίες έλαμψαν
Με το αλλαγμένο φώς τους, τον διαφορετικό ουρανό τους,
Το χιλιόχρονο ταξίδι της σάρκας μου
Ορειβασία στους αιώνες και στα κόκκαλα.
Από το μακρινό και λυπημένο πέρασμα
Της φυγής του έως το τέλος, επιζώντα
Ναυάγια, κρατώντας
τον τελευταία αναστεναγμό των νεκρών,
Δεν είμαι πια παρά το αποτέλεσμα, ο καρπός.
Αυτό που μένει, σάπιο στα ερείπια.
Αυτό που βλέπεις εδώ,
Αυτό το τόσο μόνο.
Ένα επίμονο σκουπίδι, που επιμένει
Στην καταστροφή του, που πολεμάει ενάντια στον άνεμο,
που προχωρεί στους δρόμους που δεν οδηγούν
πουθενά. Η έξοδος
όλων των αποτυχιών. Η τρελή
δύναμη της αποθάρρυνσης.
Μετάφραση: Μόσχος Εμμανουήλ Λαγκουβάρδος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

«Ημεις γαρ εσμέν οι πνεύματι λατρεύοντες και καυχώμενοι εν Χριστώ Ιησού και ουκ εν σαρκί πεποιθότες (…)
Άτινα ην μοι κέρδη, ταύτα ήγημαι δια τον Χριστόν ζημίαν. Και πάντα ηγούμαι ζημίαν είναι δια το υπερέχον της γνώσεως Χριστού Ιησού του Κυρίου μου, δι΄ ον τα πάντα εζημιώθην και ηγούμαι σκύβαλα είναι Ίνα Χριστόν κερδήσω.»
Μ.Λ.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΙΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

 ΑΙΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ASK AND DO NOT RECEIVE

  Ο Θεός μας δίνει τα χαρίσματα στο όνομα του Ιησού, για να αρέσουν στον Ιησού. Κανείς δε ζητάει στο όνομα του Ιησού, κάτι που δεν αρέσει στον Ιησού.

Μέχρι τώρα δε ζητήσατε τίποτε από το Θεό στο όνομά μου, λέει ο Κύριος στους Μαθητές Του. Να ζητάτε και θα παίρνετε κι έτσι η χαρά σας θα ‘ναι πλήρης. (Ιω.16,23)

«Αιτείτε και ου λαμβάνετε, διότι κακώς αιτείσθε, ίνα εν ταις ηδοναίς υμών δαπανήσητε.» Ιακ.4,3

Μ.Λ.

mlvardospot.blogspot.com

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Παραδοσιακή και σύγχρονη διατροφή

 Παραδοσιακή και σύγχρονη διατροφή

Δεν είμαι γιατρός, αν και στη δική μας παράδοση, την παράδοση του ελληνικού λαού, όλη η ζωή μας είναι Ιατρική επιστήμη, με τη νηστεία και την αυτοεξέταση της Ορθοδοξίας. Οι ορθόδοξοι που τηρούμε ακόμα την παραδοσιακή διατροφή, πιστεύουμε πως ο καλός χριστιανός, θεραπεύσει πρώτα τον εαυτό σου, κι ύστερα βοηθάει και τους άλλους, να θεραπεύουν τον εαυτό τους. Είναι γνωστό το ρητό, γιατρέ γιάτρεψε πρώτα τον εαυτό σου και κατόπιν θεράπευσε και τους άλλους.
Η αποφυγή της υπερβολής είναι μια γενική αρχή της ιατρικής επιστήμης της Ορθοδοξίας, να μην κάνουμε κατάχρηση του κόσμου. Μια κατάχρηση που κάνουμε στην εποχή μας είναι η υπερβολή στις ζωικές τροφές, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουμε το σώμα μας με τις τοξίνες των ζωικών τροφών. Η σύγχρονη ιατρική του κόσμου δε δίνει μεγάλη σημασία στις τοξίνες των τροφών. Πρέπει να γίνουμε οι ίδιοι επιστήμονες και να εφαρμόζουμε τη βασική αρχή της υγείας, να μειώνουμε όσο μπορούμε την ποσότητα των τροφών που μας βλάφτουν, αν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε εντελώς. Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν η διατροφή μας ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή» ή καλύτερα «Κρητική διατροφή, που αποτελούμενη από λαδερά φαγητά, σαλάτες και φρούτα και μόνο λίγες φορές το χρόνο η τροφή περιείχε κρέας.
Ο παραδοσιακός γιατρός το πρώτο που εξέταζε στον ασθενή του ήταν πόσο είναι φορτωμένος με τοξίνες των τροφών. Καθρέφτης για τις τοξίνες είναι η γλώσσα και τα μάτια. Η γλώσσα όταν καταναλώσαμε ζωική τροφή έχει ένα άσπρο επίχρισμα, που μπορούμε να το καθαρίζουμε, ξύνοντας ελαφρά, κάθε πρωί, την επιφάνεια της γλώσσας με ένα κουτάλι. Ως προς τα μάτια δείχνουν αν είμαστε γεμάτοι τοξίνες, από την καθαρότητα και το φως. Βελτιώνοντας την υγεία μας με τη λιτή διατροφή μας, τα μάτια μας θα λάμπουν και θα εκπέμπουν το καθαρό φως της ψυχικής και φυσικής υγείας!
Μ.Λ.

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

 ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Ένας άγιος της Εκκλησίας μας έλεγε για τον άνθρωπο και την αυτογνωσία: "Είδες άνθρωπον; Είδες τον Θεό."
Η γυναίκα εκ φύσεως θέλει επιβεβαίωση. Θέλει να είναι βέβαιη ότι είναι ελκυστική, γι αυτό φροντίζει με τόσο πάθος την εμφάνισή της.
Κι ο άντρας έχει ανάγκη επίσης να μην είναι "γκούαρντα ε πάσα", που λέει ο Δάντης. Να αφήνει τα σημάδια του στο πέρασμά του, αλλά όχι από την εξωτερική του εμφάνιση. Ο άντρας, αν γνωριζει τον εαυτό του, θέλει να τον εκτιμούν στον περίγυρό του. Δεν τον ικανοποιούν τα χειροκροτήματα κι οι επευφημίες του πλήθους.
Ο δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς σε κάποια επίσκεψή του είπε στους ακολούθως του, για τις επευφυμίες του κόσμου: Αυτοί που φωνάζουν τώρα "ζήτω'< θα φωνάζουν αργότερα "κρεμάστε τον"!
Ο δικτάτωρ Μεταξάς γνώριζε την αξία του και δεν τον ξεγελούσαν τα αξιώματα και τα "ζήτω".!

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ

 Έχει δίκιο ο Κάρλ Γιούγκ που λέει, ότι η αιτία όλων των ασθενειών είναι « η μη ορθή θρησκευτική συνειδητοποίηση», η μη ορθή πίστη. Απόδειξη, ότι ο εχθρός του ανθρώπου, ο διάβολος, διώκει με το φόβο την ορθή πίστη.

Πόσο φοβόμαστε τις αρρώστιες και το θάνατο, το διαπιστώνουμε την εποχή αυτή , που ο φόβος παρέλυσε την ανθρωπότητα. Η πλειονότητα των ανθρώπων στην εποχή μας στηρίζεται στο πνεύμα του κόσμου, δηλαδή στο «σαρκικό φρόνημα και στις χαμηλές συγκινήσεις. Αληθεύει άραγε, ότι μόνον το ένα τοις εκατόν της ανθρωπότητας είναι ευφυείς. Πώς η εποχή μας με την τόση τεχνική εξέλιξη, έπεσε τόσο χαμηλά. Και πόσο θα πέσει χαμηλά, με όλες αυτές τις ανέσεις και τις μηχανές που εμποδίζουν τον άνθρωπο να νιώθει και να σκέφτεται. Μπορούμε να εμπιστευόμαστε το πνεύμα αυτό του κόσμου; Η παρακμή προχώρησε. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στην παράδοση με την οποία έζησε η ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια. Να αμφισβητήσουμε την δήθεν σοφία των μοντέρνων, που προπαγανδίζουν τον εποικισμό των άστρων!
Ως ορθόδοξος χριστιανός στηρίζομαι στο Χριστό. Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Μόνο αν ξυπνήσουμε και αγαπήσουμε το ωραίο στη δημιουργία, θα πονέσουμε τη δημιουργία και θα τη φυλάξουμε απ΄ την καταστροφή. Κι ας αρχίσουμε εμβαθύνοντας στην πραγματική έννοια των λέξεων. Είναι πολιτισμός η κατασκευή των όπλων μαζικής καταστροφής; Είναι δημοκρατία χωρίς όρια στον πλούτο και στη φτώχεια; Είναι ευφυϊα, να μη συμφωνούν οι πλούσιες χώρες για τον αφοπλισμό και την ειρήνη;
Μ.Λ.

 ΚΟΜΗΣ ΜΟΝΤΕ ΧΡΙΣΤΟΣ

Στο μυθιστόρημα του Δουμά,, Κόμης Μόντε Χρίστος, ο ήρωας κλείνεται σε φοβερή φυλακή, για όλη του τη ζωή. Εκεί γνωρίζει έναν επίσης ισοβίως κατάδικο ιερέα, ο οποίος του μαθαίνει πως να ελευθερωθεί από τη φοβερή φυλακή του και του δίνει έναν θησαυρό, για να μπορεί να ικανοποιεί όλες τις επιθυμίες του.
Αλλά δεν του μαθαίνει πώς να ελευθερωθεί από την εσωτερική φυλακή του, που είναι τα πάθη του και συγκεκριμένα από το μίσος του για τους εχθρούς του.
Είναι ένα μυθιστόρημα - καθρέφτης της δυτικής κοινωνίας. Αλλά ο Δουμάς δεν ζει για να δει πού κατάντησε η κοινωνία αυτή που απομακρύνθηκε απ΄ το Θεό και που η επιδίωξη των ανθρώπων είναι ο υλικός θησαυρός.
Δεν περιμένουμε δυστυχώς από την κοινωνία αυτή να αγωνιστεί εναντίον της βιομηχανίας και τοου εμπορίου τωνόπλων και με ένα λόγο να αγωνιστεί να πάψει ο βιασμός του ανθρώπου και της φύσης .
Μ.Λ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...