Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΡΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάδου

Ευλογείτε και μη καταράσθε. (Ρωμ. ιβ΄ 14)
Η προβολή είναι όρος της ψυχολογίας του βάθους. Αλλά δεν είναι εύρημα των ψυχολόγων του βάθους. Είχαν μιλήσει γι' αυτήν χιλιάδες χρόνια πριν, στην Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία,, με άλλους όρους βέβαια, ακόμα και στην Καινή Διαθήκη είναι γραμμένη.
Ο Κύριος μιλάει για την προβολή όταν λέει για τους Φαρισαίους που φορτώνουν φορτία βαριά και δυσβάστακτα στους ώμους των άλλων κι οι ίδιοι δεν κουνάνε ούτε το δάχτυλό τους, για να τα μετακινήσουν.
Προβολή των αμαρτιών μας κάνουμε όταν βλέπουμε τις αμαρτίες των άλλων, ενώ τις δικές μας δεν τις βλέπουμε. Για την προβολή μιλάει επίσης ο Δαβίδ όταν λέει στον 50ό ψαλμό του , πως δεν αγνοεί την αμαρτία του, δεν κάνει δηλαδή προβολή της ανομίας του, αλλά έχει την αμαρτία του πάντοτε μπροστά του:
"Επί πλείον πλύνον με από της ανομίας μου και από της αμαρτίας μου καθαρισόν με. ότι την ανομία μου εγώ γινώσκω και η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστί δια παντος.
Σοί μόνω ήμαρτον και το πονηρόν ενώπιόν σου εποίησα."
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Επιγιγνώκοντες την ενοίκησιν του Χριστού" (Β΄Κορ. ιγ΄5)
Πώς είναι η βαθιά γνώση (επίγνωση) ότι ο Χριστός κατοικεί μέσα μου; Ίσως μπορώ να έχω επίγνωση της παρουσίας του Χριστού, από την επίγνωση της απουσίας του Χριστού.
Αν δεν νιώθω την παρουσία του Χριστού, ας νιώσω την απουσία Του. Είτε στην παρουσία είτε στην απουσία Του νιώθω το Χριστό. Η αληθινή απουσία του Χριστού είναι όταν δεν νιώθω ότι ο Χριστός μου λείπει. Ο φιλόσοφος Νικόλαος Κουζάνος ονομάζει αγία την επίγνωση ότι σου λείπει ο Χριστός! Πράγματι ο πόνος επειδή μας λείπει ο Χριστός έχει μέσα του μια χαρά, ίσως αυτή είναι η λεγόμενη "χαρμολύπη" στην Ορθόδοξη Παράδοση.
Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο δεν μας λείπει όταν είναι απών, δεν μπορούμε να πούμε ότι αγαπάμε αυτό το πρόσωπο. Ο λαός έχει μια παροιμία για την αγάπη: "Τόσο που σ' αγαπούσα , άντρα μου, ξέχασα και τ' όνομά σου".
Άρα με την επίκληση του Ονόματος του Ιησού, έχουμε τον Κύριο μέσα μας! Αρκεί να έχουμε το νου μας στις λέξεις της επίκλησης. Να μη λέμε τις λέξεις, χωρίς προσοχή του νου σ' αυτές. "Είσω πέμπειν τον νουν", λένε οι άγιοι της Φιλοκαλίας.
Η Γραφή χρησιμοποιεί την εικόνα του θησαυρού, για να δείξει τί είναι προσοχή του νου. Όπου είναι ο θησαυρός σου είναι και η προσοχή που γίνεται με την καρδιά σου, όχι με το "στανιό". Μια ακόμα εικόνα της προσοχής με την καρδιά, όχι αγγαρεία, είναι η εικόνα των αετών: "εκεί όπου είναι το πτώμα, συγκεντρώνονται κι οι αετοί.' Τέλος μια εικόνα της προσοχής από την εμπειρία του λαού είναι αυτή με το αγώι που ξυπνάει το αγωγιάτη.
Τόσο στην παρουσία του Χριστού όσο και στην απουσία ο Χριστός είναι παρών και ο Χριστός είναι απών. Άρα ο Χριστός είναι μέσα μου, άλλοτε παρών και άλλοτε απών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδοιυ

 Όταν λέω θέλω να γίνω αυτό που είμαι, εννοώ θέλω να είμαι όπως με έπλασε ο Θεός, ελεύθερος. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των δαιμόνων είναι η ανελευθερία τους, την οποία προσπαθούν να την επιβάλλουν στον άνθρωπο, που γεννήθηκε να είναι ελεύθερος.

Για να μην γίνουμε δούλοι κανενός δαίμονα, πρέπει να προσέχουμε να φυλάμε την ελευθερία μας από τις δαιμονικές επιρροές.
Πρέπει να προσέχουμε τη θέλησή μας, να αρέσει στο Χριστό. Ό,τι αρέσει στο Χριστό, είναι δύναμη που μας φυλάει από τις σατανικές επιθυμίες και απ΄ το δουλικό φόβο, δηλαδή από τους δαίμονες.
Άρα ό,τι σκεφτόμαστε, ό,τι λέμε και ό, τι πράττουμε, πρέπει να αρέσει στο Χριστό. Διαφορετικά ενισχύουμε το δαίμονα της ανθρωπαρέσκειας, στον οποίο δίνουμε τη δύναμη, να εισέλθει στην ψυχή μας και να καταργήσει την ελευθερία μας.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΡΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Αλλότριον κάλλος ου καταμάνθανε. "
(Φιλοκαλλικό ρητό)
Ποιό είναι το κάλλος σε μια σύγχρονη πόλη να χαρείς; Ένας σύγχρονος Αμερικανός ποιητής του μαύρου χιούμορ, γράφει σ' ένα ποίημά του, με τίτλο "Δώδεκα τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο", πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να τον φέρεις στο κέντρο μιας σύγχρονης πόλης, και να τον αφήσεις να ζει εκεί.
Αν αφαιρέσεις το θαυμασμό του κάλλους του γυναικείου προσώπου, που δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στην κίνηση της αγοράς, τί θα μείνει άξιο θαυμασμού, ούτε καν ο έναστρος ουρανός που τον σκεπάζει , αλίμονο, η άναρχη δόμηση της σύγχρονης πόλης.
Για μένα προσωπικά η αδιαφορία για το κάλλος του γυναικείου προσώπου αποτελεί αδιαφορία και για τον Δημιουργό, αλλά και για τη γυναίκα, που δεν φείδεται κόπου και εξόδων για να έχει τη χαρά, ότι εμπνέει το θαυμασμό!
Η γυναίκα είναι πάντα ένα παγώνι και ένας εμπνευσμένος δημιουργός ρόλων, αφού μπορεί στη στιγμή, να δημιουργήση μια παράσταση στο δρόμο, μόνο και μόνο , για να δεχθεί το θαυμασμό!
Μπορεί να είναι δοκιμασία η θέα ενός ωραίου προσώπου, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε καλοί, διότι αποφεύγουμε τις δοκιμασίες. Ο Απόστολος Παύλος γράφει σχετικά: "Με τις δοκιμασίες να είμαστε στην πίστη, όχι αποφεύγοντες τις δοκιμασίες". Όπως δεν θέλουμε καλούς ανθρώπους, επειδή δεν μπορούν να είναι κακοί. "Εαυτούς δοκιμάζετε, δοκιμαζέτω άνθρωπος εαυτόν", γράφει επί λέξει.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στη Λάρισα υπήρχε οδός με την υβριστική ονομασία των Τούρκων "οδός Σκυλοσόφου". Η δημοτική αρχή εκείνης της εποχής αγνοώντας ότι το όνομα "Σκυλόσοφος| ήταν ύβρις των Τούρκων εναντίον φιλοσόφου επισκόπου Λαρίσης, έδωσε σε οδό της πόλεως Λαρίσης το υβριστικό αυτό όνομα . Τελευταία άλλαξε η υβριστική ονομασία της οδού στο ορθό "Οδός φιλοσόφου Μητροπολίτου".
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην βυζαντινή εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου η οποία εικονίζει τον άγιο με μορφή σκύλου! Ο άγιος Χριστόφορος ήταν άσχημος και ο απλοϊκός αγιογράφος για να αποδώσει με πειστικό τρόπο, τον ζωγράφισε με πρόσωπο σκύλου.
Εκτός κι αν δεν ήξερε τί έκανε και αγιοποίησε ένα σκύλο, πράγμα που δεν το πιστεύω. Απλώς ο αγιογράφος υπήρξε ένας υπερρεαλιστής της εποχής του.
Ο διάσημος ζωγράφος Πικασό, ζωγράφιζε γυναίκες με κεφάλι ψαριού, ως υπερρεαλιστής, όχι επειδή πίστευε ότι υπάρχουν ανθρώπινα πλάσματα με κεφάλι ψαριού!

Ο ΥΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΤΟΥ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Να φοβάσαι την λατρεία του απολύτου, την απολυταρχία, επειδή καταστρέφει τη ζωή. Δείτε τη λατρεία του απολύτου στην ύλη, για να συνειδητοποιήσετε που οδηγεί. Στη φύση, οδηγεί στην υπερβολή. Η γκουστέρα γίνεται κροκόδειλος. Η γάτα γίνεται τίγρις. Το φίδι γίνεται βόας. Στην κοινωνική ζωή, ο πλούσιος γίνεται ιδιοκτήτης διακοσίων τραπεζών. Στους φυσικούς νόμους, στη θερμότητα π.χ. διασπά το άτομο και καταστρέφει τη ζωή στον πλανήτη με τη ραδιενέργεια. Στην πολιτική επιδιώκει να αλλάξει τον κόσμο, χωρίς να αλλάξει η ίδια.Γίνεται εμπόριο των όπλων και των ναρκωτικών. Στην ψυχολογία γίνεται αυτούπνωση. Στη φιλοσοφία γίνεται υλισμός . κ.ο.κ.
Στην Ορθοδοξία η υπερβολή είναι αμαρτία. Η υπερβολή δεν γνωρίζει τον εαυτό της και δεν έχει όριο. Είναι μια θερμομηχανή με χαλασμένο θερμοστάτη, που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Οι πολιτικοί μας παρηγορούν ότι έχουμε δημοκρατία. Αλλά η δημοκρατία μας δεν έχει όρια στον πλούτο και στη φτώχεια και στην πραγματικοτητα είναι θερμομηχανή με χαλασμένο θερμοστάτη.
Η ύλη δεν έχει πνεύμα και δεν γνωρίζει τον εαυτό της. Είναι στραμμένη αποκλειστικά προς τα έξω. Η ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία διδάσκει να στρέφουμε το νου προς τα μέσα: «Είσω πέμπειν τον νουν», «νους στραμμένος προς τα έξω θηριώδης ή δαιμονιώδης». Με την νοερά προσευχή στέλνουμε το νου προς τα μέσα.
Σήμερα όπως και πάντα γίνονται πόλεμοι με διάφορες αφορμές, όπως π.χ. η οικονομία. Αλλά δεν διώκεται η οικονομία. Η οικονομία είναι στάχτη στα μάτια. Δε θέλουν τα χρήματα αυτοί που αρχίζουν και τελειώνουν τους πολέμους. Θέλουν την υποταγή. Σήμερα και πάντα διώκεται η Ορθοδοξία. Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι, είπε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

"Μη αντιστήναι τω πονηρώ'

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ηκούσατε ότι ερρέθη, οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Εγώ δε λέγω υμίν μη αντιστήναι τω πονηρώ"(Ματθ. 5,39)
Πριν χρόνια στο διαδίκτυο κάποιοι με ψευδώνυμα έβριζαν, χλεύαζαν, απειλούσαν είτε επειδή είχαν κάποιο σκοπό είτε το έκαναν ως σπόρ. Τα θύματά τους έκαναν υπομονή, επειδή δεν ήθελαν να έχουν πόλεμο με τον πονηρό. Μετά από καιρό όμως, αποθρασύνθηκαν και προδόθηκαν οι ίδιοι ή τέλος πάντων "βρήκαν τον μπάρμπα τους", όπως λέει ο λαός μας και κατέληξαν στη φυλακή.
mlvardospot.blogspot.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Στην μικρή πόλη της Δεσκάτης, οι παλιοί διακρίνονταν από το παρουσιαστικό τους και τον ήσυχο χαρακτήρα τους. Το χρώμα του προσώπου τους είναι μελίχρωο, σιταρένιο, που έδειχνε ανθρώπους που αγαπούσαν την ησυχία και διακρίνονταν για την ευγένειά τους και τη φιλόξενη διάθεσή τους. Ο κόσμος αυτός είχαε ωραίες συνήθειες. Γνώριζε να λέει ευχές και να χαίρεται όταν καλωσορίζει τους επισκέπτες. Δεν είδα ποτέ πιο χαρούμενο τον παππού μου από τότε που διέσχιζε το γκαλντερίμι της αυλής με κάποιον φιλοξενόμενο! Γελούσαν τότε και τ' αυτιά του!

Μ' άρεσαν τα τραγούδια τους, οι χοροί τους, η αγάπη τους στους ξένους, που ένιωθαν καλύτερα, όταν έρχονταν εκεί. Πολλοί έπαιρναν γυναίκες από τη Δεσκάτη. Κάποια παροιμία συνδέει την αγάπη για έναν τόπο με το νερό. Έχει κάτι το νερό της Δεσκάτης, που αυτός που έπινε, έμενε για πάντα στη Δεσκάτη: Για το γαμπρό γεννάει κι ο κόκκορας, λέει μια τοπική παροιμία. Ως και τα βουνά της είναι ήμερα. Είναι τα πιο χωματόβουνα στην Ελλάδα, πράγμα που δείχνουν ότι είναι αρχαία βουνά, αφού όπως λένε οι γαιολόγοι τα νέα βουνά είναι τα βραχώδη. Τα βουνά της Δεσκάτης είνα καλά, γι' αυτό και πήραν το όνομα "Καμβούνια", από το "Καλά βουνά"!


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Όταν οι Εβραίοι πέρασαν τον Ιορδάνη, τοποθέτησαν κατά διαταγή του Ιησού του Ναυή, στο σημείο της διάβασης , μεγάλους βράχους του βυθού, για να τους βλέπουν και να θυμούνται, ότι ο Ιορδάνης εστράφη προς τα οπίσω.

Δεν ήθελε να μείνει το θαύμα,από στόμα σε στόμα, απλά, σαν ένα γεγονός στη μνήμη , αλλά σαν μια πραγματικότητα , την οποία μπορούσαν να την αγγίξουν με τα χέρια τους.

'Ενας αρχαίος ζωγράφος στη Ρώμη είχε ζωγραφίσει τόσο πιστά τα σταφύλια, που όσοι τα έβλεπαν νόμιζαν ότι είναι αληθινά και δεν καταλάβαιναν ότι είναι μια απλή ζωγραφιά.

Το ίδιο με τις σκέψεις , όταν δεν συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο, όπου είναι η θέση τους, δεν έχουμε επίγνωση ότι είναι "τρίτον τι της αληθείας¨", όπως έλεγε ο Πλάτων, ο οποίος δεν ήθελε την Τέχνη στην ιδανική Πολιτεία του, επειδή ακριβώς δεν είναι πραγματικότητα, αλλά εικόνα της πραγματικότητας.

Ο πολίτης Κέϊν του Όρσον Ουέλες, διψούσε για την αληθινή αγάπη, την οποία στερήθηκε όταν ήταν παιδί. Νομίζοντας ότι θα την αποκτούσε με τα υλικά πράγματα, συγκέντρωσε μια τεράστια περιουσία, για να διαψευστεί στο τέλος, με τραγικό τρόπο.

Ο Θεός δεν είναι Θεός νεκρών, αλλά ζώντων.


Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ !

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ !
Μ' αρέσει να περνώ τις μέρες μου με άσκηση και προσευχή. Όταν μπορώ να ασκώ το σώμα μου, η σωματική άσκηση και η προσευχή γίνονται ένα πράγμα. Μετρώ τις κινήσεις της σωματικής άσκησης με τις λέξεις τις εφτά λέξεις της Ευχής.
Για να κρατάω το μέτρημα, ώστε να είναι αδιάλειπτη η Ευχή, χρησιμοποιώ συνήθως τα δάχτυλα των χεριών.
Έτσι δεν είναι πρόβλημα για μένα η πλήξη της αργίας, επειδή δεν είμαι ποτέ αργός, ακόμα και την ώρα που πίνω το καφεδάκι στο καφενείο και θαυμάζω την κίνηση έξω στο δρόμο. Αγαπώ το θαυμασμό, επειδή συνδέεται με τα κοινά πράγματα και τα ανανεώνει. Αυτό που θαυμάζουμε είναι πάντα της παρούσης στιγμής, δεν είναι ποτέ επανάληψη και ποτέ δεν είναι αντικείμενο θαυμασμού το παλιό, το ακάθαρτο, το φθαρμένο, η "κακία των άλλων ημερών"., "Αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής" λέει ο Ιησούς στην επί του Όρους Ομιλία Του.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ

 Του Μόσχου  Λαγκουβάρδου

Η Ορθοδοξία είναι εμπειρική σημαίνει, πως για να καταλάβεις κάτι πρέπει να έχεις την εμπειρία του. Το ίδιο κι αυτός που θα σου μεταδώσει κάτι για την Ορθοδοξία πρέπει να έχει την εμπειρία του. Μόνο ένας που δοκίμασε τη θεραπεία της Ορθοδοξίας μπορεί να σου μεταδώσει τη θεραπεία της Ορθοδοξίας. (δικαιοσύνη γαρ Θεού εν αυτώ αποκαλύπτεται εκ πίστεως εις πίστιν, Ρωμ.1, 17).

Στην Ορθοδοξία ισχύει αυτό που λέει ο ορθόδοξος λαός μας: "ιατρέ θεράπευσε πρώτα τον εαυτό σου και μετά θεραπεύεις κι εμάς. Οι ορθόδοξοι, όταν βλέπουν γιατρούς να καπνίζουν, τους φαίνεται παράξενο, αφού το κάπνισμα βλάπτει την υγεία.
Δεν είναι το ίδιο στους αιρετικούς, που μαθαίνουν την πίστη χωρίς δοκιμασία. Γι' αυτό ο Απόστολος Παύλος γράφει, να δεχόμαστε τις δοκιμασίες, για να έχουμε επίγνωση αν πιστεύουμε στ' αλήθεια. " Εαυτούς πειράζετε ει εστέ εν τη πίστει, εαυτούς δοκιμάζετε, ή ουκ επιγιγνώσκετε εαυτούς ότι ΙΗσούς Χριστός υμίν εστιν;"

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΑΥΡΙΟ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Αύριο όλα θα πάνε καλύτερα" είναι ο τίτλος του βιβλίου της Άννας Μαρίας Σελίνκο.. Το βιβλίο αυτό της Σελίνκο το διάβασα πριν πολλά χρόνια και το μόνο που θυμάμαι είναι αυτός ο θαυμάσιος τίτλος. Θα μου πείτε, γιατί είναι θαυμάσιος. Είναι γιατί είναι αληθινός. Θα το δείτε, αν συνηθίσετε να κάνετε "μικρές καλυτερεύσεις", που βγαίνουν πάντα αληθινές! Είναι ένα δώρο σε κάθε άνθρωπο και πρέπει να ευγνωμονούμε και να ευχαριστούμε το Θεό γι' αυτό, μαζί με τις μύριες άλλες ευεργεσίες του προς τον άνθρωπο.

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε μια μικρή βιβλιοθήκη στο σπίτι σας με βιβλία ενισχυτικά και παρηγορητικά. Θα έχετε ένα μικρό θησαυρό στο σπίτι σας. Κρίμα που δεν υπάρχει ένας τέτοιος οδηγός του καλού βιβλίου. Κάποτε συνήθιζα σε κάθε δημοσίευση να προτείνω και ένα καλό βιβλίο. Μπορεί να το ξανακάνω.
Τί εννοώ "μικρή καλυτέρευση": Εννοώ να βάζουμε μικρούς στόχους, που να μπορούμε να τους πραγματοποιήσουμε και να νιώθουμε καλύτερα, ακόμα κι αν μας πηγαίνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα, ακόμα κι αν κρέμεται η ζωή μας από ένα μικρό κλαδί σε κάποιο γκρεμό. Έτσι έκανε κάποιος που κρεμόταν στο γκρεμό και δίπλα του ήταν μια άγρια φράουλα που την έφαγε και ένιωσε καλύτερα. Ή άλλος που οδηγούνταν στην εκτέλεση καθισμένος σε ένα παλιό κάρο, που τον ενοχλούσε ένα καρφί στο πάτωμα. Μετακινήθηκε λίγο από αυτή τη θέση και ένιωσε καλύτερα.
Παρόμοιες ενέργειες εννοώ "μικρές καλυτερεύσεις". Ας το κάνουμε αυτό και αύριο όλα θα πάνε καλύτερα.
Οι Ελληνίδες επειδή οι Έλληνες έχουμε μεγάλη Παράδοση κατέχουν τη γνώση να είναι χαρούμενες. Γι' αυτό έχουν το νου τους εκεί όπου είναι και σ' αυτό που κάνουν.
Κάποιος συγγραφέας έγραψε ένα βιβλίο για να περιγράψει τον αντρικό και το γυναικείο χαρακτήρα. Αν θυμάμαι καλά ήταν ο Τζων Στάϊμπεκ και το βιβλίο του τιτλοφορείται "Το Μαργαριτάρι". Εκεί ο Στάϊμπεκ γράφει πως ενώ ο άντρας πολεμάει με το ανέφικτο και κινδυνεύει να χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα, η γυναίκα βάζει μικρούς στόχους και ζει περισσότερα χρόνια.

Μάταια ταράσσεται πας άνθρωπος

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μάταια ταράσσεται πας άνθρωπος
Σ' αυτόν που φοβάται καλύτερα να του δείξουμε κάποιον που ειλικρινά δε φοβάται. Έτσι θα του κάνουμε να γελάσει με τον εαυτό του και να νιώσει καλύτερα, έστω και για λίγο.
Όταν διάβασα τον 38 ψαλμό έτσι ένιωσα. Είναι πράγματι παρηγορητικός και ενισχυτικός ψαλμός σ' αυτούς που φοβούνται το θάνατο, επειδή δε γνωρίζουν το Θεό.
Τί φοβείσθε, εγώ ειμί, είπε ο Κύριος στους μαθητές του που φοβήθηκαν την τρικυμία στη θάλασσα της Γενησαρέτ. Ο Κϋριος κοιμόταν στο καϊκι και οι μαθητές του τον ξύπνησαν και του είπαν, δε σε μέλει ότι χανόμαστε.
Τι δειλοί είστε, τους είπε ο Κύριος. Λίγο πριν είχαν δει το θαύμα του χορτασμού των πέντε χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς τις γυναίκες.
Ο Δαβίδ στον ψαλμό του αφού μιλάει πρώτα για τη θλίψη παρακαλάει το Θεό, να του γνωρίσει πόσο θα ζή ακόμα τη βασανισμένη ζωή, μήπως παρηγορηθεί που πλησιάζει το τέλος του.
Σένα φίλο γιατρό, ο πατέρας του που τον έβλεπε λυπημένο, γιατί πέθαινε, του είπε; Μη λυπάσαι. Δεν πεθαίνω. Πήγα δύο φορές στον πόλεμο της Μικράς Ασίας και δεν πέθανα. Μόνο οι χαζοί πεθαίνουν!
 

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Ττου Μόσχου Λαγκουβάρδου

 Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Η ιεραρχία των αξιών υπάρχει επειδή υπάρχει πολυτιμότερο και ευτελέστερο. Σε περίπτωση που τα δύο αυτά συγκρούονται, το πολυτιμότερο έχει προτεραιότητα.
Στη σύγκρουση καθηκόντων, όταν πρόκειται για το σεβασμό της ζωής, η ζωή του παιδιού από την άποψη των ανθρώπων είναι πολυτιμότερη από τη ζωή ενός φιδιού.
Ως άνθρωποι σκεφτόμαστε ως άνθρωποι. Δεν έχουμε την απαίτηση και τα φίδια να σκέφτονται ως άνθρωποι. Αν και με το πνεύμα του Θεού, αγωνιζόμαστε να γίνει όλη τη Κτίση του Χριστού.
Οι μεγάλες δυνάμεις σύμφωνα με την ιεραρχία των αξιών και του σεβασμού της ζωής , θα υπέγραφαν τη συμφωνία για την ειρήνη τον αφοπλισμό και τη δίκαιη κατανομή του παγκοσμίου προϊόντος.
Πώς γίνεται αυτό; Νομίζω ο ΗσαΪας στην προφητεία του περιγράφει πώς γίνεται η "Χριστοποίηση", όλης της κτίσης. Όταν θα γίνει όλη η κτίση καινή. Η νέα Ιερουσαλήμ!

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

'Διδαξόν με οδόν εν η πορεύσομαι"

 Του Μόσχου Λαγκουβάαρδου.

« Δίδαξόν με οδόν εν η πορεύσομαι""
Είναι άπειρα τα παραδείγματα που δείχνουν ότι ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο με το πνεύμα του. Άρχισα να γράφω αυτές τις σειρές, καθώς ήρθε στο νου μου ο στίχος του ψαλμού του Δαβίδ. «Δίδαξόν με οδόν εν η πορεύσομαι».Ψαλμ. 101
Σε κάθε στίχο της Αγίας Γραφής συναντάς το Άγιο Πνεύμα του Θεού. Πώς να αμφιβάλω για την πίστη στο Θεό; Οι δοκιμασίες έχουν αυτό το σκοπό: να γνωρίζουμε, αν είμαστε σταθεροί στην πίστη.
Η πίστη λογίζεται από το Θεό, ως δικαιοσύνη. Στον Αβραάμ "η πίστη ελογίσθη εις δικαιοσύνην".

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Του Μόσχουι Λαγκουβάρδου

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
"Κι αν ο αέρας φυσά/
δε μας δροσίζει.
Ο ίσκιος μένει στενός
κάτω από τα κυπαρίσια.
Γεώργιος Σεφέρης
Είναι δυνατόν ο λύκος και το φίδι να έχουν αγαθό σκοπό; Δεν είναι δυνατόν, γι' αυτό και κρύβονται.
Ο άνθρωπος όμως την εποχή αυτή, δεν κρύβεται. Γιατί άραγε; Ένας λόγος μπορεί να υπάρχει. Ο λόγος αυτός είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων δεν θέλουν να ζήσουν πια. Αλλά δεν ξέρουν και πως να πεθάνουν. Δεν εξηγείται πως στην Αμερική πείθεται ο κόσμος για να αυτοκτονήσει ομαδικά.
Ο Έλιοτ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου της ομαδικής αυτοκτονίας της ανθρωπότητας.
Πώς εξηγείται ότι υπάρχουν θρησκείες, που δογματίζουν την ανυπαρξία και προσεύχονται να μην υπάρξουν;. Το άκρον άωτον είναι ότι μαζί με τις θρησκείες αυτές προσεύχονται και "χριστιανοί",που θά 'πρεπε να πιστεύουν στην ύπαρξη και όχι στην ανυπαρξία!
Πώς έγινε και ο κόσμος έφθασε σ' αυτήν την έσχατη πλάνη, να κινδυνεύει να βάλει τέρμα στη ζωή του; Ένα παράδειγμα, που δείχνει την περιφρόνηση στη ζωή του ανθρώπου είναι η "αποικιοκρατία".
Θα έφθανε ποτέ ο κόσμος στο χείλος του γκρεμού, αν η αποικιοκρατία των κρατών που τώρα ζουν εν αφθονία αγαθών, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος μαστίζεται από την υλική και πνευματική πείνα; Αν οι αποικιοκράτες βοηθούσαν τους φτωχούς λαούς της γης να αναπτύξουν τον πολιτισμό τους, αντί να τους αρπάξουν το πνεύμα τους και τον πλούτο τους;

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΕΩΣ

 Του Μόσχοιυ Λαγκουβάδου

ΤΟ ΒΔΕΛΥΓΜΑ ΤΗΣ ΕΡΗΜΩΣΕΩΣ

Αν δείτε το βδέλυγμα της ερημώσεως, την υπερηφάνεια, να στέκει στο χώρο που είναι στην καρδιά σας για το Θεό, λέει η Γραφή, παραιτηθείτε από κάθε άλλο ενδιαφέρον και διώξτε την υπερηφάνεια από την καρδιά σας

Η υπερηφάνεια επιδιώκει τις πρωτοκαθεδρίες και μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους υπερήφανους και στους φτωχούς. Οι φτωχοί χάνουν το πνεύμα και στο τέλος χάνουν και τη ζωή τους στους πολέμους.

Οι υπερήφανοι πρώτα αρπάζουν το πνεύμα των φτωχών και ύστερα αρπάζουν και το ψωμί τους και την ίδια τη ζωή τους στους πολέμους.

Είναι λάθος να νομίζουμε ότι η αιτία των πολέμων είναι ο πλούτος. Δεν είναι ο πλούτος η αιτία. Ο πλούτος είναι των πλουσίων. Η αιτία είναι ο ενδόμυχος φόβος που νιώθουν οι πλούσιοι για τον υπερπληθυσμό.

Η εξαθλίωση των φτωχών και οι πόλεμοι γίνονται για να μειωθεί ο πληθυσμός της γης με την θυσία των φτωχών. Αλλά κινδυνεύει ολόκληρη η ανθρωπότητα με εξαφάνιση!

Μήπως πρέπει να αγωνιστούν οι φτωχοί, για να γίνουν πλούσιοι; Δεν θα γίνουν ποτέ. Οι φτωχοί που αγωνίζονται να ζουν σαν τους υπερήφανους, χάνουν το πνεύμα τους, το μόνο όπλο κατά της υπερηφάνειας.

Η μοίρα των φτωχών είναι να ζει καθένας τους, σαν σύνολο. Μόνο οι πλούσιοι ζουν για τον εαυτό τους. Αλλά χάνουν τη νοστιμάδα της ζωής. Είναι σαν τα μυρμήγκια, που τρέφονται από τον εμετό των εργατών μυρμηγκιών.

Ο μόνος τρόπος να ελευθερωθούν από την υπερηφάνειά τους είναι να γίνουν θεληματικά φτωχοί. Ο πλούσιος νέος δεν ακολούθησε το Χριστό. Λυπήθηκε να θυσιάσει τα πλούτη του.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ;

 Του Μόσχου Λαγκουβάαρδου

ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ;
Όλα τελειώνουν και τίποτε δεν τελειώνει. Δεν βλέπουμε το τέλος κανενός πράγματος. Φεύγουμε από δω και τα αφήνουμε όλα στη μέση.
Ακόμα και το "τελευταίο ταξίδι" δεν έχει τέλος ούτε αρχή. Αφού το αιώνιο ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει.
" 3, Απεκρίθη ο Ιησούς και είπεν αυτώ. αμήν αμήν λέγω σοι, εάν μη τις γεννηθή άνωθεν, ου δύναται ιδείν την βασιλείαν του Θεού. 4.λέγει προς αυτόν ο Νικόδημος, πώς δυναται άνθρωπος γεννηθήναι γέρων ων; μη δύναται εις την κοιλίας της μητρός αυτού δεύτερον εισελθείν και γεννηθήναι;
5.απεκρίθη Ιησούς: αμήν αμήν λέγω σοι, εάν μη τις γεννηθή εξ ύδατος και πνεύματος, ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού.
6.το γεγεννημένον εκ της σαρκός σαρξ εστί και το γεγεννημένον εκ του Πνεύματος πνεύμα εστί.
7.μη θαυμάσης ότι είπον σοι δει υμάς γεννηθήναι άνωθεν.
8. το πνεύμα όπου θέλει πνει, και την φωνήν αυτού ακούεις, αλλ' ουκ οίδας πόθεν έρχεται και πού υπάγει. ούτως έστί πας ο γεγεννημένος εκ του πνεύματος" (Ιω.. γ', 3-8)
mlvardospot.blogspot.

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

 ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Το Πνεύμα του Θεού είναι πάντοτε υπό διωγμόν. Αλλιώς θα καθόταν μέσα στην καρδιά μας; Θεέ μας "επί πλείον πλύνον με από της ανομίας μου και από της αμαρτίας μου καθάρισόν με. Ότι την ανομίαν μου εγώ γινώσκω και η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστί διά παντός. Σοι μόνω ήμαρτον και το πονηρόν ενώπιόν Σου εποίησα, όπως αν δικαιωθείς εν τοις λόγοις σου και νικήσεις εν τω κρίνεσθαί σε. Ραντιείς με υσώπω και καθαρισθήσομαι πλυνείς με και υπέρ χιόνα λευκανθήσομαι. Ακουτιείς μοι αγαλλίασιν και ευφροσύνην, αγαλλιάσονται οστέα τεταπεινωμένα." Ψαλμός 50ός, της μετανοίας.
"Πού πορευθώ από του πνεύματός σου και από του προσώπου σου, πού φύγω.Εάν αναβώ εις τον ουρανόν, εκεί υπάρχεις εσύ. Εάν καταβώ εις τον άδην, πάρει/" Ψαλμός 138

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ο ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών. Λουκ. 21,19
Μερικοί κλαίγονται επειδή δεν έχουν κάλτσες, ενώ άλλοι δεν έχουν πόδια.
Ο φόβος των ωρίμων Ελλήνων είναι τα πόδια, να μην πέσουν από τα πόδια.
Ανώριμοι άνθρωποι είναι πάμπολλοι, αρκεί να πούμε ότι ο διάβολος συνεργάζεται με τους παλιανθρώπους, με τα παιδιά και με τους ανώριμους ανθρώπους.
Ο φόβος για τα πόδια, είναι φόβος να μην πέσει κανείς στο κρεββάτι και χρειάζεται να τον υπηρετούν οι άλλοι.
Θεέ μου, ο φόβος για τα πόδια είναι πραγματικός εφιάλτης. Αν τον δεις πως είναι στο όνειρό σου, θα χάσεις τον ύπνο σου.
Για τον φόβο αυτόν μιλάει έμμεσα το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο:
"ότε ης νεώτερος, εζώννυες σεαυτόν και περιεπάτεις όπου ήθελες. Όταν δε γηράσης, εκτενείς τας χείρας σου και άλλος σε ζώσει, και οίσει όπου ου θέλεις." Ιω. 21,18
(Όταν ήσουν νεώτερος, έδενες τη ζώνη στη μέση σου και πήγαινες όπου ήθελες εσύ. Όταν όμως γεράσεις, σε βεβαιώνω πως θ' απλώσεις τα χέρια σου και κάποιος άλλος θα σε ζώσει και θα σε πάει εκεί όπου δεν θέλεις.)
Ο πρακτικός άνθρωπος συνδέει τη ζωή του με τη δράση και νομίζει ότι έτσι θα είναι πάντα δραστήριος. Αντίθετα ο θεωρητικός άνθρωπος έχει αυτό που λέμε "διόραση". Είναι διορατικός. Βλέπει το μέλλον σαν να είναι παρόν.
Προσευχόμαστε με τους στίχους του Δαβίδ, "δίδαξόν με οδόν εν η πορεύσωμαι", "πού πορευθώ από του πνεύματός σου και από του προσώπου σου πού φύγω; Εάν αναβώ εις τον ουρανόν, συ εκεί ει. έαν καταβώ εις τον άδην, πάρει. (...) ότι σκότος ου σκοτισθήσεται από σου, και νυξ ως ημέρα φωτισθήσεται. ως το σκότος αυτής, ούτω και το φως αυτής." Ψαλμός 138
(Πού είναι δυνατόν να πορευθώ, ώστε να είμαι μακράν από το Πνεύμα σου; Και πού να καταφύγω, ώστε να μη ευρίσκωμαι κάτω από το ιδικόν σου βλέμμα; Εάν αναβώ εις τον ουρανόν, συ υπάρχεις εκεί. Εάν καταβώ εις τον άδην, συ παρευρίσκεσαι εκεί. (...) Διότι το σκότος δεν είναι δια σε σκοτάδι,και η νύκτα είναι ενώπιόν σου φωτισμένη ως η ημέρα. Το σκότος της νυκτός είναι όπως το φως της ημέρας. Όλα ολόφωτα και καθαρά είναι ενώπιόν σου.) (Ι.Θ.Κολιτσάρα).
mlvardospot.blogspot.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου "Παρακαλώ ουν υμάς, αδελφοί, διά των οικτιρμών του Θεού, παραστήσαι τα σώματα* υμών θυσίαν ζώσαν, αγίαν, ευά...